Simaudio MOON Neo 260D

Univerzalni kvalitet

Iako više nije na vrhuncu popularnosti, CD format još uvek zauzima značajnu poziciju u hi-fi svetu, a proizvođači audio-uređaja i dalje nude veliki izbor CD plejera u svim cenovnim razredima.

moon0001

Istini za volju, pojedine kompanije, kao što je ostrvski Linn, potpuno su obustavile proizvodnju CD plejera kako bi se posvetile razvoju i izradi mrežnih plejera, ali to su još uvek retki slučajevi. Većina proizvođača u ponudi ima bar nekoliko modela CD plejera, a mnogi ih obogaćuju dodatnim i traženim funkcijama kako bi tržištu ponudili što svestraniji i atraktivniji uređaj. U ove modifikacije spada dodavanje digitalnih ulaza, što omogućava da CD plejer preuzme ulogu eksternog D/A konvertera, kao i mrežno povezivanje, koje obezbeđuje striming muzičkih sadržaja s lokalne mreže. Na taj način korisniku je omogućeno da nastavi da uživa u svojoj kolekciji diskova, ali i da dobije znatno poboljšan kvalitet reprodukcije s drugih digitalnih izvora, kao što su računar, mrežni plejer ili satelitski/kablovski risiver. Ovoj grupi audiofila obraća se i kanadski Simaudio modelom MOON Neo 260D, koji nudi reprodukciju diskova, ali i dodatne digitalne ulaze.

Vrhunska izrada
Simaudio MOON Neo 260D pojavio se na tržištu prošle godine, a proizvođač ga predstavlja kao CD transport s opcionim digitalno-analognim konverterom. Uređaj je izveden u već poznatom dizajnu, koji je karakterističan za celu seriju MOON Neo i odlikuje se prednjim panelom podeljenim na tri dela. Levi i desni deo potpuno su prazni, istureni u odnosu na središnji i zakošeni ka krajevima. Centralni deo je ravan i zauzima najveći deo prednjeg panela, pa se na njemu nalaze tanka fioka za disk, veliki displej i sitniji, okrugli komandni tasteri. Garnitura komandi podeljena je na dva dela – na desnoj strani smešteno je šest tastera za upravljanje reprodukcijom, dok se na levoj strani nalazi sedam tastera za dodatne funkcije (standby, program, repeat i dr.). Uz ove tastere postavljene su četiri crvene LE diode koje prikazuju status određenih funkcija, dok se između displeja i fioke za disk nalazi plava LE dioda, koja signalizira da je uređaj u aktivnom režimu. Pored toga, u gornjem delu središnjeg panela nalazi se upadljivi logotip kompanije koji, kao što je poznato, predstavlja isečak violinskog ključa.

Sposobnosti ovog plejera u prikazivanju detalja kao da nemaju kraja

Za razliku od jeftinijih uređaja, koji najčešće imaju gornju i bočne stranice iz jednog komada lima, MOON Neo 260D je u ovom pogledu izrađen znatno ozbiljnije. Na gornjoj strani nalazi se masivni metalni poklopac, a aluminijumski bokovi su orebreni kako bi obezbedili što bolje odvođenje toplote. Zahvaljujući dvojakoj funkciji ovog uređaja, zadnji panel je prilično popunjen i sadrži veliki broj priključaka. Za direktnu vezu s amplifikacijom predviđeni su RCA i balansirani XLR izlaz, a ukoliko se MOON Neo 260D koristi kao CD transport, na raspolaganju su koaksijalni i AES/EBU digitalni izlazi. Za priključivanje drugih digitalnih izvora predviđena su ukupno četiri ulaza: dva koaksijalna i po jedan optički i USB-B. Tu je i dvosmerni port RS-232, kao i priključci za SimLink vezu, koja obezbeđuje komunikaciju između više Simaudio uređaja u sistemu, a za priključivanje na strujnu mrežu predviđen je odvojivi kabl sa IEC konektorom i integrisanim mrežnim prekidačem.

moon DSC_2520

Iako pleni kvalitetom izrade i čvrstinom kućišta, kao uostalom svaki Simaudio, MOON Neo 260D je jednako impresivno izrađen iznutra. Pritom, reklo bi se da ovo nije izazvano direktnom željom proizvođača, već je posledica elaboriranog dizajna unutrašnjosti, upotrebe komponenti vrhunskog kvaliteta i izrazito pedantne izrade. Centralnu poziciju zauzima mehanizam diska koji je postavljen na patentiranu M-Quattro šasiju. Ova tehnologija preuzeta je iz skupljih Simaudio plejera, a karakteristična je po vešanju koje je ispunjeno gelom za umanjenje vibracija i dampiranje mehanizma. S obzirom na to da je MOON Neo 260D CD transport s opcionim D/A konverterom, elektronika je podeljena na dve štampane ploče. Na ploči koja pokriva levi i zadnji deo smeštena je digitalna sekcija, kao i napajanje s oklopljenim torusnim transformatorom i bankom kondenzatora ukupnog kapaciteta 19.800 mikrofarada (9×2.200 µF). Štampana ploča na desnoj strani je manjih dimenzija i sadrži 32-bitsko konvertersko kolo Burr-Brown PCM1795 proizvođača Texas Instruments, kao i analognu sekciju plejera. Dakle, modularna konstrukcija omogućava korisnicima da prvo kupe samo CD transport, a ukoliko se ukaže potreba, naknadno se može kupiti i instalirati ploča s D/A konverterom i analognim stepenom.

Upotreba i zvuk
Ukoliko ste se ranije sreli s nekim od uređaja iz serije MOON Neo, CD plejer 260D će vam delovati veoma poznato, što je zasluga unificiranog dizajna i upotrebe istog kućišta za sve modele – izuzev prednjeg panela, naravno. Gornja i bočne strane uvek su izvedene u crnoj boji, a za prednji panel kupci imaju izbor između crne, srebrne i kombinacije ove dve boje. Prema našem iskustvu, uređaji Simaudio uvek bolje izgledaju uživo nego na fotografijama jer tek pri direktnom susretu postaje jasan stepen kvaliteta izrade kanadskih sprava. Iako je funkcionalnost uvek na prvom mestu, sitni dizajnerski trikovi i besprekoran finiš brušenog aluminijuma donose utisak diskretnog luksuza, koji je uvek popularan.

moon DSC_2511

Evaluacija zvuka započela je sa Simaudiom u ulozi CD plejera, a na repertoaru je bio album “301” švedskog pijaniste Esbjörna Svenssona. S obzirom na to da je autor ovog teksta imao zadovoljstvo da tokom odrastanja, u periodu od 15 godina, svakodnevno po nekoliko sati sluša zvuk klavira, prepoznavanje vernog zvuka ovog instrumenta postala je uža specijalnost. Ovo je prvi segment u kojem je MOON Neo 260D pokazao svoju vrednost jer je zvuk Svenssonovog klavira prikazan apsolutno verno i prirodno, do najfinijih, jedva čujnih detalja. Postepeno utišavanje tonova rekreirano je besprekorno do najtišeg šapata, a razlika u tonu prilikom pritiska na pedalu prikazana je potpuno čujno. Zvučna scena je formirana precizno i jasno po sve tri ose, a sposobnosti ovog plejera u prikazivanju detalja kao da nemaju kraja – instrumenti su sjajno pozicionirani po dubini i gotovo materijalizovani u prostoru, a zajedno s njima i najfiniji titraji vazduha koji dodatno uvećavaju pozornicu. Ipak, svi detalji su majstorski uklopljeni u tok muzike, pa nam je MOON Neo 260D potpuno dočarao melanholičnu i skandinavski hladnu atmosferu ovog albuma. Prelazak na temperamentnije numere s većim brojem izvođača pokazao je da ovaj CD plejer ne bira muzički materijal, već da sve što mu se ponudi reprodukuje s jednakom postojanošću i kvalitetom. Od najmasivnijih niskotonskih ponora do jedva čujnih finesa na gornjem ekstremu, MOON Neo 260D će uvek biti na visini zadatka, što ne mora važiti za ostale komponente u hi-fi lancu. Stoga, preporučujemo uparivanje s jednako svestranim i sposobnim ostatkom sistema jer, u protivnom, mogućnosti ovog plejera neće biti iskorišćene u potpunosti.

Nakon diskova prešli smo na reprodukciju s PC muzičkog servera, a veza je ostvarena putem USB kabla. Ovde treba naglasiti da MOON Neo 260D podržava sempling frekvenciju do 192 kiloherca i dužinu reči od 24 bita, a za punu funkcionalnost neophodno je sa sajta proizvođača preuzeti i instalirati odgovarajući drajver. Tokom reprodukcije uređaj će na displeju ispisati frekvenciju primljenog signala u rasponu od 44,1 do 192 kiloherca. Visokorezolutivni zapisi podižu kvalitet reprodukcije na još viši nivo, pa smo u numeri “Three Falling Free” pomenutog albuma čuli savršenu separaciju i slojevit prikaz brzog i ritmičnog preplitanja instrumenata. Uprkos distorziranom zvuku električne gitare u pozadini, temperamentne improvizacije na klaviru prikazane su u punom sjaju, bez i najmanjih gubitaka u detaljnosti ili dinamici. Smenjivanje instrumenata u prvom planu proticalo je potpuno glatko i tečno, a odzvanjanje bubnjeva upotpunilo je doživljaj.

Na početku testiranja pogledali smo na predimenzionirani numerički displej ovog plejera i pomislili kako je on odavno prevaziđen, te da bi uređaj ove klase trebalo da bude opremljen savremenijim, multifunkcionalnim ekranom. Ipak, MOON Neo 260D nas je do kraja testa demantovao jer je njegov veliki displej potpuno čitljiv i s velike udaljenosti, a tokom upotrebe smo shvatili da su informacije koje prikazuje sve što nam je zapravo potrebno. U svakom slučaju, ovakvo rešenje je bolje od malih, ali zato pretrpanih ekrana mnogih uređaja, koji prikazuju pregršt informacija i mogu se očitati sa do jednog metra udaljenosti. Da ne bi sve bilo savršeno, po ko zna koji put osvrnućemo se na daljinski upravljač – izrađen je od plastike, bezličnog je dizajna i opremljen sitnim i jednoobraznim tasterima. Svoju funkciju obavlja bez pogovora, ali se uz sprave ovog cenovnog razreda uvek nadamo boljem daljincu, koji bi kvalitetom i izgledom pratio bazični uređaj. U ovom slučaju, nadanja nam se nisu ispunila.

Zaključak
Sjajan u ulozi CD plejera i još bolji kao eksterni DAC, tako bi se ukratko mogao opisati MOON Neo 260D. Izrazita muzikalnost i veran zvuk upakovani su u čvrsto i robustno metalno kućište, a kvalitet izrade uliva poverenje i obećava dug životni vek ovog Simaudija. U pitanju je veoma ozbiljan i višestrano upotrebljiv uređaj, a njegova cena potpuno je adekvatna onome što može da pruži.

PLUS
Vrhunski kvalitet izrade spolja i iznutra.
Digitalni ulazi i podrška za 192/24.
Elaboriran, veran i detaljan zvuk.
Neutralnost i muzikalnost.

MINUS
Ništa vredno pomena.

Formati: CD, CD-R/CD-RW
D/A konverter: TI Burr-Brown PCM1795
Digitalni ulazi: 2x koaksijalni, 1x optički i USB-B
Digitalni izlazi: koaksijalni i AES/EBU
Analogni izlazi: 1x RCA i XLR
Memorija: 30 numera
Dimenzije (ŠxVxD): 429x86x333 mm
Masa: 7,5 kg
Cena: 2.400 evra
Reader Rating18 Votes94
94
Ocena čitalaca