Simaudio MOON 340i X

Sleeper

U elegantnom kućištu niskog profila integrisano pojačalo MOON 340i X krije moćnu amplifikaciju, a modularna konstrukcija omogućuje naknadno dodavanje D/A konvertera i gramofonske sekcije.

Za razliku od najpristupačnijeg Simaudijevog integrisanog pojačala MOON 240i, koje je standardno opremljeno D/A konverterom i pretpojačalom za gramofon, kod modela MOON 340i X fleksibilni koncept dozvoljava korisniku da prilagodi uređaj svojim potrebama. Ovakav pristup sve češće se sreće kod velikog broja proizvođača, i to s dobrim razlogom, jer modularna konstrukcija pruža veliku prilagodljivost i povećanje funkcionalnosti u skladu s izmenjenim okolnostima.

Spolja i iznutra

MOON 340i X smešten je u kućište zajedničko za sve modele serije 3, koje je prepoznatljivo po blago ispupčenim bočnim segmentima prednjeg panela. Pored umekšavanja oštrih ivica kućišta, ovakvo rešenje je zgodno jer omogućuje više kolornih šema, pa se MOON 340i X može dobiti s crnim ili srebrnim frontom, ali i u crno-srebrnoj kombinaciji, kakva se našla u našoj redakciji.

Povećanje glasnoće ni na koji način ne utiče na reprodukciju, a prezentacija ostaje u potpunosti homogena.

Središnji deo fronta, izrađen od masivne aluminijumske ploče debljine 10 milimetara u brušenom finišu, upotrebljen je za smeštaj svih komandi. Centralnu poziciju zauzima numerički displej, koji u osnovnoj konfiguraciji prikazuje samo odabrani ulaz, dok se dodavanjem DAC-a angažuje i desni deo ekrana, koji prikazuje rezoluciju dolaznog digitalnog signala. Iznad displeja smešten je upadljivi logotip proizvođača, koji predstavlja isečak violinskog ključa, dok se u levom delu nalaze sitni okrugli tasteri za stendbaj, odabir aktivnog ulaza i isključivanje displeja. Pored velike kružne komande za glasnoću, desno od displeja nailazimo na 6,35-milimetarski izlaz za slušalice, kao i na 3,5-milimetarski audio-ulaz za priključivanje prenosivih plejera. Ovde je prisutan i taster za isključivanje zvučnika, jer MOON 340i X može simultano slati signal na zvučnike i u slušalice, a postavku kompletira komanda za potpuno isključivanje zvuka (mute).

Uobičajeno za ovog kanadskog proizvođača, na zadnjoj strani testiranog integralca zatičemo kvalitetne priključke s pozlaćenim kontaktnim površinama. U osnovnoj konfiguraciji na raspolaganju su četiri RCA i jedan balansirani XLR ulaz, kao i fiksni i varijabilni analogni izlaz, koji su predviđeni za povezivanje snimača, odnosno eksternog pojačala snage. Tu su još 12-voltni trigeri, RS-232 port za integraciju, kao i otvori za dodavanje digitalnog modula. Zvučnički terminali takođe su veoma kvalitetni i izvedeni u kombinaciji pozlaćene metalne osnove i oplate od čvrste plastike, ali nam se nije svidelo što je levi terminal postavljen neposredno iznad linijskih ulaza, pa je gotovo nemoguće izbeći upetljavanje zvučničkih i interkonekcionih kablova – prostora ima dovoljno, pa je ovo moglo biti i bolje rešeno. Garnituru priključaka upotpunjuje IEC utičnica za odvojivi strujni kabl, s pripadajućim prekidačem i osiguračem.

U poređenju s pristupačnim uređajima, koji najčešće imaju gornju i bočne strane izvedene iz jednog komada lima, MOON 340i X izrađen je daleko ozbiljnije. Kućište je napravljeno u potpunosti od metalnih panela, s gornjom pločom debljine tri milimetra, koja je opremljena velikim brojem proreza za hlađenje. Orebreni bokovi takođe služe za disipaciju toplote, a u njihovim upuštenim delovima nalaze se diskretni dodatni otvori za hlađenje.

Pogled ispod poklopca pokazuje zbog čega Simaudio spada u ne tako brojnu grupu proizvođača više klase o kojima ćete retko moći da čujete lošu reč i koje audiofili širom sveta poštuju, čak i ako im nije prvi izbor u pogledu tonskog karaktera: uređaji ovog kanadskog proizvođača iznutra su napravljeni još kvalitetnije nego spolja. Unutrašnji raspored izveden je veoma precizno i pedantno, uz solidnu popunjenost komponentama, ali i zadržavanje dovoljno slobodnog prostora za protok vazduha. U središtu prednjeg dela, neposredno iza frontalnog panela, smešten je veliki torusni transformator od 400 volt-ampera, a uz njega su postavljena četiri veća elektrolitska kondenzatora, kapaciteta 20.000 mikrofarada po kanalu. Ostatak kućišta zauzima veoma kvalitetna štampana ploča, na čijim se bokovima, u neposrednoj blizini hladnjaka, nalaze izlazni tranzistori. Za svaki kanal zadužena su dva para komplementarnih bipolarnih tranzistora MOON 25061 i 25062, koji se mogu sresti i kod drugih Simaudio pojačala. Zadnji deo kućišta popunjava uredno složena elektronika, uz desetak manjih filterskih kondenzatora kapaciteta 2.200 mikrofarada i zasebnu pločicu za balansirane ulaze.

Muzička lupa

Spakovan u neupadljivo kućište, na kom će samo iskusno audiofilsko oko primetiti čuveni logotip, MOON 340i X zaista je poput visokoperformantnog automobila – sleepera, koji tek diskretnim detaljima odaje svoj rasni pedigre. Možete ga slušati danima i nedeljama na maloj glasnoći i uživati u celovitoj i fino prezentovanoj zvučnoj slici, ali kad okrenete potenciometar udesno, Simaudio će pokazati od čega je zapravo napravljen. Snaga od 100 vati po kanalu na osam oma nikad nije za potcenjivanje, ali još više nam govori podatak o 200 vati na četiri oma. Drugim rečima, stabilnost je srednje ime ovog pojačala i ono ne gubi glavu ni pri najzahtevnijim deonicama, zadržavajući hladnokrvnost do poslednje note.

Krenimo od vrha: MOON 340i X pruža transparentne i otvorene visoke tonove, koji s lakoćom komuniciraju s auditorijumom i donose veliku količinu detalja. Mikrodinamika je izvanredna, pa povećanje glasnoće ni na koji način ne utiče na reprodukciju, a prezentacija ostaje u potpunosti homogena. Jednako je impresivna tekstura tonova, jer Simaudio uspeva da im podari odgovarajuću masu, ali i vremensku određenost, i time udahne život i u najtananije finese. S druge strane, svestranost mu omogućuje da jednako uverljivo prikaže zvonke tonove triangla, kao i oštre, sirove note u elektronskoj muzici.

Otvoren, ali nikad brutalno direktan zvuk nastavlja se u srednjem delu spektra, sa sjajno uobličenim i do krajnosti definisanim tonovima, koji imaju početak i kraj, uz potpuno odsustvo neželjenih primesa u toku trajanja. Fokus je fenomenalan, a MOON 340i X se jednostavno ne obazire na zahtevnost materijala – uparite ga s jednako sposobnim zvučnicima i čućete simfonijski orkestar u onoj veličini koju prostor dozvoljava, uz pregršt lirskih nota, ali i gotovo zastrašujući krešendo. Dimenzije pozornice jednako su upečatljive, a pri slušanju živih klupskih snimaka prisutna je sjajna trodimenzionalna scena, na kojoj je lako odrediti poziciju svih muzičara po širini, kao i po dubini.

Tokom upotrebe postaje jasno da je amplifikacija kojom testirani MOON raspolaže predviđena za pokretanje velikih kutija gladnih snage, pa prosečan dnevni boravak domaćeg audiofila za njega ne predstavlja nikakav izazov – sve zadatke izvršava s pola snage, ostajući tek mlak na dodir. U skladu s tim, donjim opsegom vladaju nepomerljivo čvrsti tonovi, a Simaudio vodi membrane zvučnika onoliko nisko koliko su sposobne da idu, bez tragova bilo kakvih izobličenja. Brzina, udarac i preciznost – sve je na broju, kao i izvanredno prikazana masa najdubljih tonova. Pojačalo zadržava savršen tajming i tokom najžešćih deonica, pa osećaj za ritam nikada nije doveden u pitanje.

Zaključak

Iako MOON 340i X pripada spravama čiji vas zvuk natera da u rekordno kratkom roku zaboravite na sve potencijalne mane, istina je da nedostataka zapravo i nema – bar iz ugla prosečnog domaćeg audiofila, među koje i sami spadamo. Izobilje snage ispoljava se linearno, uz otvoreniji zvuk, neutralan kolorit i detalje koji su fenomenalno uklopljeni u tok muzike. Kanađani nisu zaboravili ni prateće opcije, pa su na raspolaganju pojačalo za slušalice i frontalni audio-ulaz, a uz doplatu se mogu dobiti kvalitetan D/A konverter i gramofonska sekcija. Čak je i daljinska komanda, koja je godinama bila bolna, iako sasvim sporedna tačka Simaudiovih uređaja, rešena solidnim i elegantnim upravljačem CRM-3, pa MOON 340i X zaista predstavlja integrisano pojačalo bez mane – ukoliko možete da ga priuštite.

Simaudio MOON 340i X
Kontinualna snaga: 2x100 W na 8 oma
Frekvencijski odziv (+0 / -3 dB): 2 Hz – 90 kHz
Izobličenja THD: 0,05%
Broj linijskih ulaza: 6
Broj izlaza za zvučnike: 2
Izlaz za slušalice: 6,35 mm
Daljinski upravljač: da
Dimenzije (ŠxVxD): 429x89x376 mm
Masa: 13 kg
Cena: 4.800 evra
Vox Trade, 011/3016-230
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac
Vrhunska izrada spolja i iznutra.
Diskretan i klasičan dizajn.
Snaga i finesa.
Detaljna i fluidna reprodukcija.
Znatno skuplji od prethodnika.
4.7