Simaudio MOON 310LP & 320S

Još više iz vinila

Iz firme koja je prepoznatljiva po high-tech izgledu i elektronici, za ljubitelje analogije dolazi gramofonski pretpojačivač, koji znatno unapređuje zvuk s vinila.

DSC_6723 copy

Za razliku od digitalnog domena, u kome se originalni, digitalizovani signal rekonstruiše, aproksimira i regeneriše više puta od snimanja do konačne reprodukcije, igra u analognoj areni sasvim je drugačija: zvučni talas je, osim ako mu se u masteringu ne ispreči digitalni korak u miksovanju ili masteringu, praktično neprekinut od mikrofona ili pikapa, kojim je snimljen, preko gramofonske brazde ili magnetnog zapisa, do zvučnika u našem domu, a istraživanja i razvoj da bi se iz tih zapisa mikronske veličine izvukao maksimum informacija uz što manje unošenja naknadnih smetnji, šuma, izobličenja ili artefakata mogu dovesti do sofisticiranih high-tech uređaja kao što je Moon 310LP.

Važan korak u ovom kontinualnom analognom lancu jeste gramofonska sekcija, čiji je naizgled jednostavan zadatak da pojača slabašni signal i ispravi ekvalizacionu krivu, naravno, uz prilagođavanje gramofonskoj glavi kako bi se ostvario sinergijski spoj. Međutim, ako tome dodamo sve maločas nabrojano što ovaj uređaj ne sme da unosi niti dodaje, stvari postaju znatno složenije.

Pođimo redom: Moon 310LP je naslednik modela LP5.3, u kome su dinamički opseg i potiskivanje šuma stavljeni u prvi plan. Iz prethodnog modela zadržan je veći deo tonske sekcije, koji se pokazao kao izvanredno muzikalan i istovremeno neutralan, a novine su novo, tiše napajanje i stroža selekcija još kvalitetnijih elektronskih komponenti. Kao dokaz da nije reč samo o marketinškom “hajpu” koji će lakše opravdati cenu novog modela, Simaudio daje 10-godišnju garanciju za 310LP. Ovaj MM/MC gramofonski pretpojačivač već spolja otkriva svoje poreklo i mogućnosti. Karakterističnog Moon dizajna (primerak u koji upravo gledamo crne je boje, a na raspolaganju je i silver verzija), spreda se nalazi kontrolna svetleća dioda, a sa zadnje strane činč ulazi sa uzemljenjem, simetrični i činč izlazi, kao i strujni priključak i četvoropolni konektor za eksterno napajanje. Pretpojačivač nema mrežni prekidač, ali nema prepreka da ovako kvalitetan uređaj uvek držite uključenim jer će uvek biti zagrejan i spreman za slušanje od prve numere.

DSC_6737 copy

 

Inženjerski, ali i vizuelno uredna unutrašnjost krije mnoge osobine i mogućnosti ovog uređaja. Napajanje se sastoji iz dva dela: fizički odvojen i pregrađen zaseban modul s toroidnim transformatorom, četiri ispravljačke diode i filterskim kondenzatorima montiran je na štampanu ploču i povezan flet kablom s glavnom pločom, na koju preko dva releja naponi ulaze u induktivni filter i stabilizatore. Primenom četvoroslojne štampane ploče putanje napona i signala maksimalno su skraćene, čime se smanjuju šum i preslušavanje kanala.

Sada dolazimo do srca uređaja, a to je sam pretpojačivač. Prebacivanjem kratkospojnika (džampera) moguće je menjati ukupno četiri parametra i prilagoditi režim rada gramofonskoj glavi, snimku ili, naprosto, prema ličnom ukusu: podešavanje otpornosti, kapacitivnosti, pojačanja i ekvalizacione krive: moguće je odabrati između RIAA (s ravnom karakteristikom od 20 Hz do 20 kHz) i IEC (sa subsonic filterom ispod 18-20 Hz). Ovim se reguliše ceo raspon podešavanja za MM i MC glave, uz dosta fleksibilnosti za one koji poseduju tiše MM glave, a kratkospojnici su odvojeni za levi i desni kanal. Putanje signala dalje vode kroz duple i četvorostruke integrisane operacione pojačivače ka simetričnom i SE izlazu.

Iako u solidnom metalnom kućištu, za 310LP se preporučuje da bude najmanje pola metra od izvora smetnji, kao što su motori, napajanja i slično.

Slušni test
Simaudio navodi da je za prvo usviravanje potrebno oko 300 sati; ako uređaj isključite na nekoliko dana, za ponovno usviravanje trebaće nekoliko sati. Demo primerak koji smo dobili od distributera prošao je ovaj period, ali smo ga ipak ostavili uključenog oko sat vremena, nakon što smo ga povezali u sistem s gramofonom TW Acustic Raven One, ručicom Jelco SA50 i glavom Benz Micro Gold s pre/power kombinacijom Isem i trosistemskim Sonus faber Grand Piano Domus.

DSC_6727 copy

Na Hendlovim koncertima za orgulje u izvođenju Karla Richtera (Teldec) mogli smo prvo da čujemo dubinu i veličinu najdubljeg registra orgulja, uz vrlo korektno ponašanje bas-jedinica, koje nisu bežale u subsoničnom opsegu (podešavanje krive: RIAA, dakle, bez filtracije ispod 20 Hz). Čembalo koje se nalazi u orkestru moglo je vrlo jasno da se čuje i diferencira, a u tihim pasažima čak je imalo i svoj volumen. I druge tihe deonice orgulja i orkestra prosto su dublje perspektive zbog manjeg pozadinskog šuma. Solo pasaži za orgulje u crkvenoj tišini verno su reprodukovani s prostornim pozicioniranjem i dubinom, a kad zasviraju tutti, veličina celog orkestra se orno pokrene i tada do izražaja dolazi moćan dinamički raspon i brzina 310LP.

Nakon toga, sa spojenim eksternim napajanjem 320S slušali smo muziku Milesa Davisa za film “Lift za gubilište” (Fontana, 1958), upravo zbog tihe i neangažovane muzike koja dolazi do izražaja sa ovom kombinacijom. Album otvara gladak, akutan ali ne i preoštar zvuk trube sa sordinom, praćen bas-linijom u kojoj se jasno diferenciraju kontrabas i klavir, svaki sa svojom pozicijom, volumenom i bojom, uz fine detalje četkica na bubnju. Brza bi-bop numera “Sur l’autoroute” ritmična je i trodimenzionalna, prvo u dijalogu između trube i bubnja, a zatim u triju kome se pridružuje bas. Pisac ovih redova nije slušao bolju reprodukciju ovog albuma, koji inače potiče iz vremena kad je ekvalizacije ili studijskog miksovanja bilo minimalno – zato valjda i zvuči tako prirodno. Zanimljivo je da 310LP zvuči čistije kad se glasnoća pojača: kakve to ima veze s gramofonskim pretpojačalom? Odgovor je jednostavan: tiša pozadina dozvoljava da se zvuk bolje odvoji od nje. Potpuno smo uvereni da je 310LP najbolji izbor u svojoj klasi.

Još o šumu
U potrazi za idealnim napajanjem vašeg gramofonskog sistema, ukoliko ne želite da u sobi držite automobilski akumulator kao izvor ili da komplet od desetak ili više baterija u gramofonskoj sekciji redovno menjate, rešenje je kvalitetno spoljašnje napajanje. Moon 320S je opciono eksterno napajanje za 310LP koje zamenjuje ono ugrađeno i znatno unapređuje već izvanredne performanse gramofonskog pretpojačivača u domenu odnosa signala i šuma i dinamike. Napajanje je simetrično (plus i minus naponi) i smešteno u kućište iste veličine kao i pretpojačivač, i sastoji se od tri stepena. Prvi je toroidni print trafo snage 25 VA, s diskretnim ispravljačem od četiri diode. Nakon njega sledi pi filter, zapravo CLC filter, nazvan po mreži (kolu) u obliku istoimenog grčkog slova, koje grade dva paralelna kondenzatora, u ovom slučaju dve banke od po osam Nichicon elektrolita ukupnog kapaciteta 35.200 uF i induktivitet u sredini. U 320S postoje dva induktiviteta od po 200 mH. Nakon filtracije sledi dvostepena naponska stabilizacija. Celokupna elektronika je izvedena na štampanim pločama s niskoimpedantnim bakarnim provodnicima. Dodatni detalji, kao što su bajpasovane ispravljačke diode i masa, svedoče o krajnjoj pažnji prema svim mogućim izvorima šuma i njegovog potiskivanja. Ovako ispravljena, filtrirana i stabilisana struja, kako navodi proizvođač, podiže odnos signal-šum pretpojačivača za tri decibela na 92, odnosno 114 decibela, u zavisnosti od načina merenja, što ovu karakteristiku i dinamiku 310LP uvodi u referentnu klasu i praktično u red digitalnih uređaja. Pretpojačivač se priključuje na eksterno napajanje preko četvoropolnog Canon konektora, ali uz jednu intervenciju: naime, pre priključivanja 320S, potrebno je iskopčati interno napajanje u samom uređaju. Možda se u prvi mah ova radnja čini komplikovanom i neprilagođenom korisniku koji nije stručan, međutim, ona je vrlo jednostavna (gornji poklopac se lako demontira), ali i logična: to ćete uraditi samo jednom, a inženjeri su želeli da s puta čiste struje izostave bilo kakve prekidače ili preklopnike.

DSC_6738 copy

Uticaj eksternog napajanja na ukupan zvuk je čujan: pozadina je još tiša, audiofilski rečeno “crnja” ili tamnija, što dovodi do utiska veće glasnoće. Isto tako, iz nižeg nivoa šuma isplivava više finih detalja, a osetno su bolje i dinamika i trodimenzionalnost zvuka.

PLUS
Izuzetna muzikalnost i detaljnost znatno više klase uređaja.

MINUS
Ukoliko posedujete dva gramofona, za svaki ćete morati da otvarate uređaj zbog podešavanja.

Topologija: simetrična
Ulazi: 1x činč
Izlazi: 1x činč, 1x balansirani
Ulazna impedansa: 47, 100, 470, 1 k, 47 kΩ
Ulazna kapacitivnost: 0, 100 470 pF
Pojačanje: 40, 54, 60, 66 dB (single-ended), 46, 60, 66 i 72 dB
Odnos signal-šum na pojačanju 40 dB: 110 dB (114 dB s napajanjem 320S)
Odnos signal/šum na pojačanju 66 dB: 88 dB (92 dB s napajanjem 320S)
Frekvencijski opseg: 20 Hz - 20 kHz (± 0,5 dB)
IEC filter: -7 dB na 10 Hz
Separacija kanala 1 kHz: 100 dB
IM izobličenja: 0,009%
THD: 0,001% (20 Hz - 20 kHz)
Dimenzije (ŠxVxD): 20,3x8,3x27,9 cm
Masa: 3 kg
Cena: 1.600 evra
320S
Transformator: 25 VA, toroidalni
Ukupni kapacitet: 35.200 uF
Ukupna induktivnost: 400 mH
Potrošnja: 9 W
Dimenzije (ŠxVxD): 20,3x8,3x27,9 cm
Masa: 3,5 kg
Cena: 1.200 evra
Reader Rating22 Votes81
81
Ocena čitalaca