Sennheiser Momentum 2 Wireless

Blutut za audiofile

Atraktivne i luksuzne Momentum slušalice renomiranog proizvođača Sennheiser u bežičnom izdanju oplemenjene su aptX tehnologijom, koja pruža CD kvalitet zvuka, ali i NoiseGard sistemom za umanjenje buke okruženja, što ih čini idealnim za upotrebu na putovanjima.

momentum_ii_bt_ae_black_isofront_rgb

Na prvi pogled, Momentum 2 Wireless teško je razlikovati od standardne verzije ovih slušalica. Dizajn je potpuno isti i može se reći da je serija Momentum uspešno izgradila prepoznatljiv imidž među slušalicama iz sopstvene kompanije, ali i rivalskih firmi. Nosač slušalica izrađen je od nerđajućeg čelika, koji je u gornjem delu presvučen prirodnom kožom sa istaknutim štepovima i prilično tanko tapaciran. Lepo obrađeni nerđajući čelik vidljiv je u donjim delovima nosača, a uzdužni prorezi u njihovom središtu služe za podešavanje obima slušalica, što se postiže pomeranjem dela koji spaja rezonatore s nosačem. Takođe, na spoju tapaciranog i metalnog dela nalaze se tanke i gotovo neprimetne šarke, koje omogućavaju preklapanje slušalica radi lakšeg prenošenja. Rezonatori slušalica su plitki i elipsastog oblika, a na obodu desnog rezonatora postavljene su dve višenamenske komande, signalna LE dioda, priključak za audio-kabl i mikro-USB ulaz za punjenje interne baterije kapaciteta 600 miliamper-sati. Za razliku od nosača, jastučići su bogato tapacirani, a za presvlačenje je takođe upotrebljena prirodna koža.

Tonalni balans je izrazito neutralan, pa slušalice pružaju veoma prirodan zvuk bez koloracija.

Iako proizvođač ne daje nikakve podatke o ugrađenoj zvučničkoj jedinici, poznato je da se frekvencijski opseg kreće od 16 herca do 22 kiloherca, uz najveći zvučni pritisak od 113 decibela i THD izobličenja manja od 0,5 odsto. Ipak, glavna razlika u odnosu na standardnu verziju krije se u povezivanju: Momentum 2 Wireless opremljene su blutut adapterom u verziji 4.0, koji omogućava direktnu bežičnu vezu s mobilnim telefonima i tablet ili laptop računarima. Za poboljšan kvalitet zvuka stara se aptX standard, koji obezbeđuje prenos signala u CD-rezoluciji (44 kHz/16-bit), a kako bi povezivanje bilo što jednostavnije, prisutna je NFC (Near Field Communication) tehnologija. Pored toga, ukoliko poželite da slušalice povežete kablom, tu je dodatni audio-ulaz.

Funkcije i zvuk
U skladu s cenovnim razredom, pakovanje slušalica je prilično luksuzno, a u osnovnoj opremi nalaze se kutija od tvrdog materijala, platnena vrećica, USB kabl za punjenje, audio-kabl od OFC bakra i adapter za priključak u avionu. Uprkos naizgled spartanskom tapaciranju, nosač slušalica je veoma komforan tokom upotrebe, čemu doprinosi relativno mala masa slušalica. U odnosu na najveće primerke over-ear slušalica, jastučići na Momentum 2 Wireless nešto su manji, ali prianjaju veoma udobno i bez prevelikog pritiska. Kao treći važan faktor za udobnost, podešavanje obima je veoma precizno, a klizači nemaju tendenciju da se sami pomeraju tokom korišćenja. Zahvaljujući NFC sistemu, za povezivanje je dovoljno prisloniti telefon uz levi rezonator i uparivanje se obavlja automatski, a prijatan ženski glas u slušalicama obaveštava nas o napretku. Nakon toga, uživanje u muzici može da počne.

Tokom reprodukcije primećuje se savršeno čista i jasna prezentacija, tipična za Sennheiserove slušalice. Sjajna definicija doseže prilično daleko i ne pravi razliku između glasnih i tihih tonova, pa su i najfiniji detalji potpuno uobličeni. Pored toga, Momentum 2 Wireless jednako dobro prikazuju detalje tokom reprodukcije numera sa svega nekoliko instrumenata i kod orkestarskih izvođenja, što ukazuje na odličnu dinamiku.

momentum_ii_bt_ae_collapsed_black_rgb_redTonalni balans je izrazito neutralan, pa slušalice pružaju veoma prirodan zvuk bez koloracija u bilo kom delu opsega. Zvučna slika je optimalno uobličena, a delovi spektra se uklapaju potpuno neosetno. Najniži tonovi su čvrsti, jasni i dosežu veoma duboko, u šta smo se uverili tokom slušanja albuma “Communiqué” benda Dire Straits. Takođe, Momentum 2 Wireless s podjednakom lakoćom i tačnošću prikazuju brundavi, odzvanjajući zvuk kontrabasa i brze, suve basove modernih elektronskih pravaca. Srednji deo spektra prikazuje jednaku svestranost, jer nam je uspešno prezentovao suptilan i zavodljiv vokal Patricie Barber, ali i brutalno oštre gitarske rifove Angusa Younga u numeri “It’s a Long Way to the Top”. Visoki tonovi su veoma analitični, ali uvek izuzetno muzikalni i prirodni, bez prelaska u sterilnu, hiruršku preciznost. Ukupno, Momentum 2 Wireless pružaju veoma veran, a ujedno prijatan i neopterećujuć zvuk, što omogućava veoma dugačke intervale uživanja u muzici.

Pored aptX standarda, za izuzetno dobar kvalitet zvuka zaslužna je i patentirana NoiseGard tehnologija za aktivno umanjenje buke okruženja. Ova tehnologija pruža umerenu, ne potpunu eliminaciju buke i stalno je aktivna, bez mogućnosti isključivanja ili podešavanja stepena umanjenja buke. Ipak, ona može biti isključena ukoliko slušalice povežete kablom, pa smo odlučili da posvetimo malo vremena zvuku ovih slušalica u potpuno pasivnom režimu rada. Povezane pripadajućim kablom na headamp/DAC Musical Fidelity V90-HPA, Momentum 2 Wireless pružile su nam zvuk veoma blizak aktivnom režimu, ali uz nešto izraženije niske tonove. Ovo je bilo primetno samo na bass-heavy numerama, kad su niski tonovi bili glasniji od ostatka slike, dok su srednji i visoki tonovi zadržavali odličnu kompoziciju i prezentaciju.

U pogledu jednostavnosti upotrebe, Momentum 2 Wireless suočavaju se sa istim problemima koji prate sve bežične slušalice. Kontrola je svedena na dve komande, a brojne funkcije postižu se s jednim ili dva klika, kao i dužim pritiskom na taster. Iako tasteri omogućavaju punu kontrolu blutut povezivanja, reprodukcije i javljanja na telefonski poziv, njihove funkcije neophodno je zapamtiti, a kao jednostavniju i pregledniju alternativu preporučujemo aplikaciju CapTune. Razvijena u Sennheiseru, ova aplikacija funkcioniše kao audio-plejer s mogućnošću kreiranja plejlista, a omogućava i korekciju zvučnih parametara pomoću ekvilajzera. Dizajn je jasan i pregledan, a korišćenje intuitivno.

Zaključak
Sjajan dizajn, gotovo savršen zvuk i proširena funkcionalnost imaju svoju cenu, koja u ovom slučaju iznosi gotovo 500 evra. Ipak, zahvaljujući odličnim osnovnim komponentama i prisustvu tehnologija kao što su aptX i NoiseGard, Momentum 2 Wireless su se tokom testiranja pokazale kao možda najbolje blutut slušalice koje smo do sada čuli. Spisak pozitivnih strana zaokružen je visokim stepenom komfora i izuzetno kvalitetnom izradom, pa se ove slušalice nameću kao savršen izbor za uživanje u odličnom zvuku kod kuće, ali i na dugim putovanjima.

PLUS
Premijum materijali.
Vanvremenski dizajn.
Višestruka upotrebljivost.
Prirodan i izbalansiran zvuk.

MINUS
Nešto viša cena.

Sistem: dinamičke
Tip: zatvorene
Frekvencijski opseg: 16 Hz - 22 kHz
Izobličenja THD: <0,5%
Zvučni pritisak (SPL): 113 dB
Impedansa: 28 Ω
Povezivanje: blutut aptX, 3,5 mm mini-džek
Interna baterija: 600 mAh
Dodatno: mikrofon
Masa: 265 g
Cena: 495 evra
4Audio, 011/2759-096
Reader Rating0 Votes0
-
Ocena čitalaca