Sennheiser MOMENTUM True Wireless 2

Luksuz u malom pakovanju

Druga generacija Sennheiserovih bežičnih in-ear slušalica iz prestižne serije MOMENTUM dolazi u gotovo neizmenjenom dizajnu, ali uz unapređene opcije i, naravno, još bolji kvalitet zvuka.

Uobičajeno za potpuno bežične bubice, MOMENTUM True Wireless 2 odlikuju se povećanim kućištima kako bi se našlo mesta za zvučničke jedinice, amplifikaciju, bateriju i ostatak elektronike. Kućišta su izrađena od čvrsto sklopljene i besprekorno obrađene plastike, koja na spoljašnjem delu ima oblik zasečene kupe, dok je unutrašnja strana anatomski oblikovana kako bi što prirodnije nalegla na ušnu školjku. Spoljna strana izvedena je od brušenog aluminijuma, koji je ispunjen koncentričnim žlebovima filigranske izrade i dodatno ukrašen logotipom proizvođača. Na suprotnoj, unutrašnjoj strani smeštene su akustičke cevi, zadužene za usmeravanje zvuka direktno u ušni kanal. Na njihovom kraju nalaze se silikonski završeci za što bolju izolaciju, koji se isporučuju u tri veličine. Stvaranje zvuka povereno je širokopojasnoj zvučničkoj jedinici prečnika sedam milimetara, koja pruža frekvencijski opseg od pet herca do 21 kiloherca. Unutar svake slušalice takođe se nalazi baterija kapaciteta 55-60 miliamper-sati, što omogućuje do sedam sati slušanja muzike.

MOMENTUM True Wireless 2 odlikuju se prilično neutralnim koloritom i ujednačenom zvučnom slikom od vrha do dna.

Kao drugi deo kompleta, uz bubice se isporučuje mala kutija, koja kvalitetom izrade ne zaostaje za slušalicama. Pored zaštitne uloge tokom transporta, ona služi za punjenje bubica i sadrži rezervu od 600 miliamper-sati. Plastično kućište oplemenjeno je kvalitetnom tekstilnom oblogom na spoljašnjosti, dok se unutra nalaze precizno profilisana ležišta s kontaktima za punjenje, pa se bubice ne mogu staviti pogrešno. Za punjenje baterije u kućištu predviđen je USB-C port na zadnjoj strani, uz LE diodu koja pokazuje status i taster za proveru napunjenosti.

U pogledu mogućnosti, MOMENTUM True Wireless 2 donose ANC sistem za eliminaciju buke okruženja, koji se može podešavati preko aplikacije Sennheiser Smart Control. Aplikacija takođe dozvoljava podešavanje parametara zvuka po želji korisnika, kao i ažuriranje firmvera. Druga značajna funkcija jeste Transparent Hearing, koji omogućuje slušanje muzike uz prisustvo zvukova iz okruženja, što je veoma praktično u gradskoj vrevi.

Test

Neznatno manje dimenzije i bolja anatomska prilagođenost doprinele su da druga generacija prestižnih Sennheiserovih bubica pruža još veći nivo udobnosti pri upotrebi, dok je mogućnost ispadanja slušalice svedena na minimum. U pakovanju se isporučuju silikonski završeci u tri veličine, pa preporučujemo da se pozabavite isprobavanjem, jer od dobre zvučne izolacije direktno zavisi efikasnost ANC sistema, kao i kvalitet reprodukcije.

MOMENTUM True Wireless 2 odlikuju se prilično neutralnim koloritom i ujednačenom zvučnom slikom od vrha do dna. Uprkos manjkavostima blutut prenosa, čak i uz aptX kodek, tonovi su prikazani precizno, uz odličnu separaciju i jasan prikaz pojedinačnih nota. Gornji deo spektra formira prostranu pozornicu i odličan ambijentalni ugođaj, a uz složene kompozicije bubice ne gube fokus i ne dolazi do suženja zvučne scene, već se samo povećava količina prikazanih detalja.

Germanska uređenost i preciznost prenose se i na srednjetonski opseg, ali uz fluidnost koja tonove čini živopisnim, a reprodukciju muzikalnom. Ukoliko ste naviknuti na zasićenije i masnije tonove, MOMENTUM True Wireless 2 će vam na početku možda zvučati pomalo suvoparno, ali zapravo je u pitanju odlično odmerena neutralnost, koja donosi verodostojnu reprodukciju.

Bubice iz Sennheisera takođe se odlično snalaze u najnižem delu opsega, pružajući snažne, a ujedno besprekorno uklopljene basove. Kod mnogih in-ear slušalica basovi mogu biti prenaglašeni kako bi se privukla mlađa publika, ali ovde to nije slučaj: MOMENTUM True Wireless 2 reprodukuju masivne note odlične definicije, uz zadržavanje celovitog prikaza muzike i solidnu brzinu. Treba imati u vidu da nedovoljna izolacija najviše utiče upravo na donji deo spektra, pa još jednom ističemo značaj odabiranja odgovarajućih silikonskih završetaka.

Još jedan važan segment svakodnevne upotrebe predstavlja sistem za umanjenje buke okruženja, koji je veoma efikasan i – što je još važnije – ni na koji način ne degradira kvalitet reprodukcije. Za kontrolu reprodukcije i drugih funkcija koriste se paneli osetljivi na dodir na spoljašnjim stranama rezonatora, a raspodela komandi između leve i desne slušalice na početku može unositi konfuziju, pa je neophodan period navikavanja.

Zaključak

Osim odličnog kvaliteta reprodukcije i odličnog ANC sistema, prestižne Sennheiserove in-ear slušalice otporne su na kvašenje po standardu IPX4, pa se mogu koristiti i pri umerenim sportskim aktivnostima. Poboljšana ergonomija omogućuje korišćenje u još dužim intervalima, što je podržano autonomijom od ukupno 28 sati, pa MOMENTUM True Wireless 2 predstavljaju izbor s kojim se ne može pogrešiti u višoj klasi bežičnih bubica.

Sennheiser MOMENTUM True Wireless 2
Sistem: dinamičke
Tip: in-ear
Frekvencijski opseg: 5 Hz - 21 kHz
Izobličenja THD: <0,08%
SPL: 107 dB
Povezivanje: blutut 5.1
Interna baterija: 2x55+600 mAh
Masa: 6 g
Cena: 300 evra
4Audio, 011/770-4320
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac
Izrada i ergonomija.
Praktična i jednostavna aplikacija.
Celovit i uravnotežen zvuk.
Neutralna prezentacija.
Komande traže navikavanje.
4.5