Sennheiser MM 550-X

Skupljanje milja

Nemački Sennheiser u svom portofliju ima i slušalice iz Travel serije, namenjene aktivnim putnicima. Ako mnogo letite, model MM 550-X vam može biti veoma interesantan.

MM-550-Travel---Shoot-4

Zahvaljujući poslu kojim se bavimo imamo prilike da putujemo sedam-osam puta godišnje. Uglavnom su to evropske zemlje poput Nemačke ili Belgije, pa su u pitanju kraći letovi, u proseku traju dva sata – suviše kratki za spavanje, a previše dugi za dosađivanje. Slušanje muzike nam je svakako najveća pasija, pa treba na pametan način iskoristiti ovo slobodno vreme. Pre nešto više od dve godine testirali smo Bose QC15, koji nam se veoma dopao – ove slušalice su udobne i imaju odličan sistem za potiskivanje buke. Ipak, Sennheiser je otišao korak dalje i ponudio bežične slušalice sa sistemom za potiskivanje buke, tako da imaju sve ono što je potrebno u tehničkom smislu da putovanje učine lagodnijim.

Zvuk koji smo čuli delovao je dobro balansiran, dok je stereo-slika bila lepo iscrtana.

Sennheiser MM 550-X podržava aptX blutut, koji pruža bolji kvalitet prenosa zvuka od standardnog blututa. Da biste uživali u „skoro“ CD kvalitetu reprodukcije (44/16 kompresovan 4:1), morate imati neki od izvora zvuka sa podrškom za ovu tehnologiju. Apple, i nakon predstavljanja iPhone 6 telefona, nema nameru da podrži aptX, dok Android telefoni sve češće imaju aptX. Za testiranje smo koristili LG G2.

MM-550-Travel---Shoot-4ljPakovanje
Ove slušalice dolaze u velikom pakovanju i zatvorene su plastičnom tračicom, a ne nalepnicom. Na kutiji stoji upozorenje da morate koristiti makaze da biste otvorili kutiju, a mi smo to upozorenje ignorisali i, pogađate – pocepali kutiju. U pakovanju se dobija punjač sa čak četiri tipa utičnica, što je veoma praktično ako putujete po zemljama gde su različiti standardi utičnica (EU, US, UK, AU). Velika pohvala za Sennheiser! Punjač je zapravo mikro USB, tako da možete ići i na lagodniju varijantu i puniti slušalice preko USB priključka na laptopu. U pakovanju je i adapter sa dvostrukim mono džekovima za konektore kakve viđate samo u avionima. Prisutan je i adapter za veliki džek, kao i kabl kojim možete slušalice koristiti ako su vam se, na primer, potrošile baterije, pa je nemoguće koristiti bežičnu vezu. Po specifikacijama proizvođača, MM 550-X može da radi do osam sati sa uključenim sistemom za eliminisanje buke, dok se trajanje baterije povećava na 10 sati u slučaju da je ovaj sistem isključen. Punjenje baterije traje najduže tri sata. Nismo merili vreme, ali recimo da nam je baterija trajala dovoljno da slušamo muziku sve vreme putovanja, sa dva vezana leta u oba pravca, plus u nekim dodatnim situacijama, dok smo čekali letove ili javni prevoz. Korisnik će dobiti dva uputstva, jedno je uputstvo o bezbednosti, koje je poprilično besmisleno, a drugo uputstvo je kratak vodič za kontrolu slušalica. Uz njega je obezbeđen i CD sa detaljnim uputstvom. Toliko o sporednim stvarima. Važnije je da se u pakovanju dobija lepa platnena torbica, koja poseduje i dodatni džep, tako da je moguće u nju smestiti i neke sitnice poput pasoša, novca i sličnih potrepština. Ove slušalice se savijaju te ne zauzimaju previše mesta u ručnom prtljagu (15x20x4 cm).

Opis
Sennheiser MM 550-X su slušalice zatvorenog tipa, koje se svojim dimenzijama poklapaju sa ušnim školjkama i naležu na njih (on-ear). I levi i desni rezonator mogu se saviti i okretati oko ose, pa se slušalice sklapaju na kompaktnu dimenziju. Nosač je presvučen kožom na koju je utisnut logotip, a ivice su opšivene crnim koncem. U nosaču su metalne trake koje se mogu izvući oko 45 milimetara sa svake strane, te smo sigurni da ih svako može podesiti prema sebi. Sunđeri koji su na rezonatorima jesu mekani i udobni i za duže nošenje. U praksi smo mogli da ih nosimo dugo, osim u situacijama kada je, na primer, velika vlaga, te počinju uši da vam se znoje pa je potrebno povremeno ih rashladiti kraktotrajnim skidanjem. Iznad oba rezonatora nalazi se mala metalna pločica na kojoj je napisan model slušalica, pa je briga oko detalja na nas ostavila odličan utisak.

Osobine
Najzanimljivije u vezi sa ovim slušalicama svakako su njihove mogućnosti. Levi rezonator ima poveće stilizovano slovo S iz logotipa Sennheisera, dok se na desnom nalaze tasteri za kontrolu. Središnji taster se koristi za uključivanje slušalica, gornji i donji za kontrolu glasnoće, dok levi i desni mogu da prelaze na prethodnu, odnosno narednu numeru. To znači da nakon uparivanja slušalica blutut vezom sa telefonom možete telefon smestiti u džep, a sve bitne komande su tu nadohvat ruke. Ovo je posebno zgodno jer nećete morati da stalno vadite telefon iz džepa, što će znatno uticati i na trajanje njegove baterije. Da biste uključili ili isključili slušalice, neophodno je držati srednji taster četiri sekunde. Pri isključivanju lampica će zasvetleti tri puta. Nismo primetili da MM 550-X imaju sistem za automatsko isključivanje, pa vam se može desiti da se baterija potroši u stanju mirovanja. Držanjem levog ili desnog tastera moguće je i premotavati pesmu i to u koracima od otprilike deset sekundi. Primetili ste već iz ovog opisa da svi tasteri imaju više različitih funkcija, pa je kratak vodič u uputstvu nešto što ipak treba pročitati.

Na dnu oba rezonatora primetićete mali otvor u kojem su smešteni mikrofoni. Oni imaju dvojaku funkciju. Naime, dok slušate muziku, moguće je da će vas neko nazvati, pa možete prihvatiti poziv pritiskom na srednje dugme. Obavili smo nekoliko telefonskih razgovora i sagovornici su nas čuli odlično, kao i mi njih. Jedino ćete malo izgledati neobično ljudima oko sebe. Druga funkcija ovih mikrofona namenjena je sistemu za redukciju buke, koji su u Sennheiseru nazvali „NoiseGard“. Sistem funkcioniše tako što mikrofoni upijaju spoljašnje zvukove, odnosno buku, dok elektronsko kolo taj signal invertuje i potire im faze. Na taj način korisnik ne čuje buku oko sebe, bar ne u velikoj meri. Najveći uticaj ovaj sistem ima upravo u donjem frekvencijskom spektru, pa se brundanje motora aviona i slični neželjeni zvuci svode na veoma nizak nivo.

MM-550-Travel---Shoot-1Slušanje
Sennheiser MM 550-X su veoma udobne slušalice i moguće ih je slušati duži vremenski period bez posebnih nelagodnosti. Zvuk koji smo čuli delovao je dobro balansiran, dok je stereo-slika bila lepo iscrtana. Naravno, treba obratiti pažnju i ne slušati previše komprimovane MP3 fajlove jer će rezultat biti razočaravajući. Ove slušalice imaju i podršku za SRS WOW HD tehnologiju, koja se uključuje zasebnim dugmetom. Čemu služi? Kada slušate muziku putem slušalica, centralna pozicija, odnosno sweet spot, zapravo se nalazi na sredini vaše glave, pa vam se ovakvo slušanje može činiti napornim i opterećujućim. SRS WOW HD tehnologija tu je da proširi sweet spot te da slušalac dobije širu scenu, koja bi trebalo da učini slušanje prijatnijim. Iskreno – nama se ovaj efekat uopšte nije dopao, ali ostavljamo svakome da samostalno presudi. Daleko važniji jeste rad sistema za redukciju šuma. Kada se uključi, dužim držanjem zasebnog dugmeta, ovaj sistem će znatno smanjiti sve ono što čujete oko sebe. Moramo priznati da ove slušalice imaju već solidnu izolovanost od okoline, ali sa uključenim NoiseGard sistemom situacija je još bolja. Nažalost, karakter zvuka će se promeniti jer će ovaj sistem uticati i na reprodukciju. Bas frekvencije će nestati, dok će srednjotonski i visoki spektar dobiti „zrnastiji“ karakter. U avionu ova promena nam nije smetala jer je najvažnije bilo smanjiti buku motora i uživati u solidnoj reprodukciji, ali kada smo slušali MM 550-X u kancelariji, gde je samo trebalo ublažiti, na primer, telefonski razgovor kolege, ova promena karaktera zvuka nam je zasmetala. Predlažemo da sistem za redukciju buke koristite samo u ekstremnijim situacijama.

Poređenje
Pri povratku iz Berlina na aerodromu smo u jednoj prodavnici videli Bose QC15, pa je ovo bila izvrsna prilika da ih direktno uporedimo. Prvi utisak je da Bose ima mekanije sunđere na rezonatorima, pa se čine udobnijim. Sistem za redukciju buke nije radio bolje ni lošije, već je nekako smanjvao buku na drugačiji način – možda agresivnije, naročito u donjem spektru. Po intenzitetu smanjivanja buke Bose je pobedio. Ipak, Bose QC15 imaju kabl koji svakako daje bolji prenos signala od blutut veze, pa čak iako je ona sa aptX kodekom. S druge strane, Sennheiser su bolje dizajnirane, deluju čak i malo luksuznije, a kontrolisanje reprodukcije sa tasterima na slušalicama čini ih veoma praktičnim. Još jedna prednost Bose QC15 jeste što koriste standardnu AAA bateriju, koju možete kupiti bilo gde, dok Sennheiser ima posebnu bateriju koja je zasigurno skuplja i teže dostupna.

Ako vam je cilj uživanje u muzici na putovanjima, MM 550-X je naš izbor, ako, sa druge strane, želite vrhunski veodostojnu, audiofilsku reprodukciju, potražite klasične hi-fi slušalice sa kablom i bez ikakvih dodatnih tehnologija. Sennheiser su lagane, praktične, odlično dizajnirane i konstruisane, a u kompletu sa opcijama koje pružaju, po našem mišljenju, predstavaljaju prvi izbor za aktivne putnike.

PLUS
Blutut aptX i NoiseGard.
Kvalitet izrade i sveukupni dizajn.
Odlična reprodukcija.

MINUS
Zvuk se degradira pri korišćenju sistema za redukciju buke.

Tip: on-ear
Frekvencijski opseg (+/-3 dB): 15 Hz – 22 kHz
Zvučni pritisak (SPL): 107 dB
Izobličenja (THD): <0,1 % @ 1 kHz
Punjač: USB za EU, UK, US, AU
Dodatno: adapter za avion, kabl, torbica
Masa: 179 gr
Cena: 385 evra
Reader Rating0 Votes0
-
Ocena čitalaca