Sennheiser HD 4.40 BT

Dvostruka vrednost

Ukoliko tražite slušalice kvalitetnog zvuka koje mogu da se koriste u kući pomoću kabla, ali i u pokretu preko blutut veze, a da su pritom dovoljno pristupačne, Sennheiser nudi rešenje.

Novi modeli serije HD predstavljeni su na CES sajmu u januaru. Pored slušalica s povezivanjem pomoću kabla (HD 4.20S i HD 4.30), kao i flegšip modela HD 4.50 BTNC sa sistemom za umanjenje buke okruženja, predstavljene su i slušalice HD 4.40 BT, koje pružaju povezivanje pomoću kabla ili blutut vezom.

Nepretenciozan dizajn
Pakovanje testiranih slušalica sadrži uobičajenu količinu opreme koja obuhvata audio i USB kablove, jednostavnu vrećicu za transport i brzi vodič u štampanoj formi. Dizajn slušalica je u osnovi jednostavan i minimalistički, ali oplemenjen efektnom kombinacijom crne i sivometalik boje, a ovalna forma rezonatora asocira na popularne Momentum modele. Kako su u pitanju pristupačne slušalice, rezonatori i nosač izvedeni su od kvalitetne plastike prijatne na dodir, a i osnova nosača smeštena je u plastični omotač, pa nismo uspeli da saznamo da li je ona izrađena od metala. Bez obzira na to, HD 4.40 BT ostavljaju veoma dobar utisak opšteg kvaliteta izrade, a u rukama deluju čvrsto i robustno.

Vratimo se na rezonatore: jastučići su bogato tapacirani i ispunjeni penastim materijalom, a mogu se skidati radi čišćenja ili zamene. U središtu levog rezonatora nalazi se samo NFC logotip, koji označava tačku za brzo povezivanje uređaja, dok su sve komande i priključci smešteni na obodu desnog rezonatora. Pored mikro-USB porta za punjenje baterije, tu je 2,5-milimetarski priključak za audio-kabl s mehanizmom za zabravljivanje, pa je preporučljivo čuvati fabrički kabl. Od komandi nailazimo na taster za uključivanje i blutut povezivanje, tastere za kontrolu glasnoće i jedan višenamenski taster-prekidač, a tu je i mala LE dioda koja različitim treptanjem i bojama signalizira radni status i napunjenost baterije. Takođe, na desnom rezonatoru nalaze se omnidirekcioni mikrofoni za telefonske razgovore, pa HD 4.40 BT mogu služiti i kao headset.

Glavnu odrednicu u pogledu karaktera reprodukcije nose niski tonovi – snažni, odlučni i uvek dobro definisani.

Kako su u pitanju slušalice namenjene širim krugovima korisnika, Sennheiser ne iznosi previše tehničkih detalja. HD 4.40 BT imaju frekvencijski opseg od 18 herca do 22 kiloherca, a u pasivnom režimu nivo zvučnog pritiska iznosi 113 decibela, uz nominalnu impedansu od 18 oma i izobličenja manja od 0,5 odsto. Pojedini internet portali navode da su HD 4.40 BT opremljene zvučničkim jedinicama prečnika 32 milimetra, ali za taj podatak nismo našli zvaničnu potvrdu, pa ga treba uzeti s velikom rezervom. U aktivnom režimu blutut veza obogaćena je aptX kodekom za bežični prenos signala bez kompresije, a za napajanje se koristi interna litijum-jonska baterija kapaciteta 600 miliamper-sati, koja pruža do 25 sati upotrebe.

Moćan bas
Tokom upotrebe, HD 4.40 BT pružaju veoma dobar stepen komfora. Nosač slušalica tapaciran je s unutrašnje strane, a masivni jastučići, iako naležu preko ušnih školjki, veoma su udobni i za duže slušanje. Pored podešavanja obima, rezonatori se mogu zakretati kako bi ostvarili optimalno prianjanje, a slušalice se mogu preklopiti radi lakšeg prenošenja.

U pogledu zvuka, HD 4.40 BT se predstavljaju kao savršen izbor za reprodukciju savremenih muzičkih pravaca. Najviši deo opsega lepo je uobličen i isporučuje solidan nivo detalja, uz izvanredno čiste tonove. Visoki i srednji tonovi deluju živo i angažovano, a uz to su prilično svestrani, pa su HD 4.40 BT sposobne da isporuče suptilan i baršunast zvuk, ali i da u potpunosti prenesu energiju žive rok svirke. Pored toga, primetna je određena doza topline, koja donosi prijatnu, iako ne uvek potpuno vernu boju tona – pretpostavljamo da je ovo urađeno kako ne bi došlo do zamora tokom dugačkih sesija na putovanjima i sl. Ipak, glavnu odrednicu u pogledu karaktera reprodukcije nose niski tonovi – snažni, odlučni i uvek dobro definisani, basovi predstavljaju pravo uživanje tokom slušanja odgovarajućih pravaca, pa smo sigurni da će se HD 4.40 izuzetno dobro kotirati kod ljubitelja elektronike, rep muzike, ali i hard-roka.

Drugu stranu moćnog basa predstavlja reprodukcija suptilnijih pravaca, kad niski tonovi mogu postati prenaglašeni – ipak, HD 4.40 BT to rade na jedan prijatan način, pa se dominantan bas ne mora doživeti kao smetnja. Takođe, nismo primetili razlike u zvuku između povezivanja kablom i blutut aptX vezom kad su u pitanju isti izvori (telefoni i prenosivi plejeri). Ali, ukoliko poželite da korigujete zvučnu sliku, u pomoć priskače besplatna Sennheiserova aplikacija CapTune. Pored tonskih kontrola, aplikacija nudi više predefinisanih modaliteta zvuka, dodatnu kontrolu donjeg opsega, funkciju audio-plejera, pristup muzičkom servisu Tidal, kao i sporedne opcije poput različitih grafičkih rešenja menija.

Zahvaljujući savremenim tehničkim rešenjima, HD 4.40 BT su sposobne da prikažu razlike između fajlova standardnog CD kvaliteta (44,1/16) i zapisa u visokoj rezoluciji. Prelazak na hi-res materijal pružio je još više kontrole u donjem delu spektra, dok su se visoki tonovi dodatno pročistili, a celokupna zvučna slika postala je transparentnija. Naravno, visokorezolutivni materijal moguće je reprodukovati samo u pasivnom režimu, pomoću kabla, kad veliku ulogu u kvalitetu i karakteru reprodukcije igra ostatak lanca u vidu izvora i amplifikacije.

Kad je u pitanju kontrola, pozitivno je što proizvođač nije pokušao da izmisli toplu vodu, već se držao oprobanih rešenja. Sve komande svedene su na četiri višenamenska tastera, koji su pozicionirani tako da budu lako pristupačni i da se raspoznaju bez gledanja. Tasteri drugačije reaguju na jedan ili dva pritiska, kao i na duži pritisak, pa je za potpuno ovladavanje svim komandama pri reprodukciji i razgovorima neophodno da prođe period učenja kako bi se komande zapamtile. Ipak, ovo se ne može uzeti kao nedostatak jer svi proizvođači primenjuju ovakva rešenja, a i jednom kad naučite sve komande, upotreba je daleko komfornija.

Zaključak
Diskretnog dizajna, napravljene da traju i opremljene višestrukim opcijama povezivanja, nove slušalice iz Sennheisera predstavljaju se kao proizvod koji poseduje veliku upotrebnu vrednost u svakodnevnom životu. Ukoliko se tome dodaju potpuna kontrola preko tastera, spikerfon i sposobna aplikacija, jasno je da HD 4.40 BT pružaju šampionski odnos uloženog i dobijenog, te predstavljaju sjajan izbor za sve namene i prilike.

PLUS
Diskretna pojava.
Robusna izrada.
Živ i angažovan zvuk.
Opcije povezivanja.

MINUS
Povremeno prenaglašen bas.

Sistem: dinamičke
Tip: zatvorene
Frekvencijski opseg: 18 Hz - 22 kHz
Izobličenja THD: <0,5%
Impedansa: 18 oma
SPL: 113 dB
Povezivanje: blutut, audio-kabl
Dužina kabla: 1,4 m
Interna baterija: 600 mAh
Cena: 170 evra
4Audio, 011/770-4320
Reader Rating6 Votes
90
90
Ocena čitalaca