Sennheiser Ambeo Soundbar Mini

Surround za manji prostor

Nemački brend nastavlja da povećava udeo na tržištu saundbarova i predstavlja najnoviji model Ambeo Soundbar Mini.

Sennheiser je pre četiri godine iznenadio audiofilsku zajednicu lansiranjem prvog saundbara. Ugledna kompanija, sa istorijom dužom od 70 godina, dotad je bila poznata gotovo isključivo po slušalicama i mikrofonima, uz nekoliko modela koji su tokom decenija postavili standarde u profesionalnoj primeni i prerasli u legende. Međutim, već prvi model saundbara uverio nas je da je Sennheiser ostao dosledan sebi, te da je razvoju ovih uređaja pristupio ozbiljno i studiozno – ne kako bi iskoristio trenutnu popularnost saundbarova i ostvario brz profit, već s namerom da postepeno razvija čitavu seriju modela, uz primenu sopstvenih patentiranih rešenja. Nakon prvog modela Max, usledio je nešto manji Plus, kao i odgovarajući bežični sabvufer, a sad je pred nama najmanji model, s logičnom oznakom Mini. Za sva tri saundbara zajednička je primena Sennheiserove tehnologije Virutelnog surrounda pod nazivom Ambeo.

Opis

U pogledu dizajna, Mini se najviše oslanja na veći model Plus, što podrazumeva nešto viši profil i zaobljene uspravne ivice. Prednja, zadnja i bočne strane presvučene su tkaninom, dok je donji deo fronta rezervisan za oznaku proizvođača, svetleći logotip Ambeo tehnologije i senzor daljinske komande. Po ugledu na većeg brata, gornja površina izrađena je od kvalitetne plastike i blago nagnuta ka prednjem kraju, što uređaju daje određenu prepoznatljivost među konkurentima. Ovde nailazimo na logotip kompanije i tastere osetljive na dodir, koji omogućuju uključivanje, odabir izvora, aktivaciju blutut veze, kontrolu glasnoće i isključivanje integrisanog mikrofona. Za signalizaciju je zadužena LED traka u zadnjem delu gornje strane, koja različitim bojama i načinima prikaza pokazuje glasnoću, odabrani ulaz i druge radne parametre. Zadnja strana u središtu sadrži upušteni deo, u kom je smeštena skromna garnitura fizičkih priključaka. Samo jedan HDMI eARC port dopunjen je USB-A portom i tasterom za brzo bežično povezivanje (WPS), a u nastavku se nalaze taster za resetovanje uređaja i utičnica za odvojivi strujni kabl.

Tokom pisanja ovog teksta Mini još nije bio zvanično predstavljen, pa smo za tehničke osobine morali da se oslonimo na skromnu dokumentaciju koja je stigla uz uređaj. Iz tog razloga nemamo predstavu o tome šta se nalazi unutar nepretencioznog kućišta – broj i tip zvučničkih jedinica, njihovo usmerenje, kao i snaga ugrađene amplifikacije ostaju nepoznanica. Iako Mini nema zvučnike na gornjoj površini, prateća aplikacija ukazuje na virtuelnu postavku od 7.1.4 kanala, koja se ostvaruje pomoću Ambeo tehnologije. Pored samo jednog HDMI porta, opcije povezivanje obuhvataju wi-fi i blutut, a saundbar podržava Dolby Atmos i DTS:X i kompatibilan je s Dolby Vision formatom. Mini se isporučuje s daljinskom komandom dobro odmerenih dimenzija i pune funkcionalnosti, a ukoliko u bilo kom trenutku poželite više basa, možete mu dodati bežični sabvufer Ambeo Sub, u čije smo se kvalitete uverili tokom testa u majskom izdanju.

Upotreba i zvuk

Usled skromnog gabarita, Mini će lako naći mesto i na maloj polici ili komodi, a svojim diskretnim dizajnom neće privlačiti posebnu pažnju. Krajnje nezahtevno pozicioniranje potrebno je ispratiti podjednako jednostavnom kalibracijom, koja se obavlja preko prateće aplikacije Smart Control. Proces je potpuno automatski, traje oko tri minuta i ne zahteva angažovanje korisnika – osim da se pobrine da u sobi nema buke i pokreta. Aplikacija nakon toga omogućuje uključivanje Ambeo parametara po želji i njihovo fino podešavanje preko opcije Adaptive, koja nudi Light, Regular i Boost korekciju, kao i četvoropojasni ekvilajzer. Pored toga, na raspolaganju je još pet predefinisanih modaliteta zvuka – Music, Movie, News, Sports i Neutral, kao i dodatne opcije Night Mode i Voice Enhancement. Aplikacija takođe pruža pregled i kontrolu trenutne reprodukcije, a kod podržanih surround formata mogu se aktivirati Dolby Virtualizer i Loudness Management, te podešavati DRC (Dynamic Range Control) u tri koraka – ukoliko ste ikada morali da posegnete za daljincem tokom preglasnih akcionih scena, znaćete da cenite ovu opciju. Korisne sporedne opcije obuhvataju promenu naziva ulaza, ažuriranje firmvera preko mreže i Eco Mode, odnosno automatski stendbaj nakon određenog perioda neaktivnosti, a tu je i pregled svih važnijih radnih parametara.

Nakon povezivanja i podešavanja, upotreba se nastavlja u brzom i jednostavnom stilu, jer HDMI eARC omogućuje uključivanje i kontrolu saundbara zajedno s televizorom, pa na drugi daljinac možete da zaboravite. Tokom gledanja filmova, Mini pokazuje već prepoznatljive kvalitete Ambeo kalibracije, koju krasi izuzetna preciznost u rekreiranju trodimenzionalne pozornice. Usled manjeg gabarita i drajvera, ukupna veličina zvučne scene biće dovoljna za manje i srednje prostorije, a Mini se odlično snašao u dnevnom boravku površine oko 20 kvadrata. Tonovi su jasni i odlično definisani, pa su, posledično, višekanalni efekti prilično uverljivi, uz virtuelne kanale u prostoru. U celom opsegu prisutna je agilnost, koja ovom saundbaru omogućuje izuzetno brze promene fokusa i veoma upečatljive efekte kretanja zvuka kroz prostor. Donji deo spektra, kao slaba tačka svih, a posebno manjih sabvufera, ovde je izveden verovatno najbolje moguće. Sennheiser je izvukao maksimum iz onoga što je imao na raspolaganju, podarivši Miniju odsečne i dinamične basove, koji malu masu nadoknađuju gotovo laserskom preciznošću. Naravno, gromoviti udarci od kojih se tresu prozori ovde izostaju, ali se Mini drži iznenađujuće hrabro, stvarajući podlogu kojoj naizgled ništa ne nedostaje – naročito ako ste do tada efekte slušali preko zvučnika u televizoru.

Kod nove generacije saudbarova svedoci smo znatnih poboljšanja pri reprodukciji muzike, a i Mini se može svrstati u ovu grupu. Reprodukcija se odlikuje pozornicom prihvatljive širine, što za sobom povlači i određeni stereo-efekat. Preciznim i odlično definisanim tonovima dodata je neutralnost na tragu Sennheiserovih audiofilskih slušalica, a Mini je u ovom pogledu prilično nepopustljiv – tonovi nikad ne postaju prezasićeni ili upadljivo kolorisani. Iz ovoga proizlazi dobra analitičnost, ali i određena izbirljivost u pogledu kvaliteta materijala – na pozitivan način. Naime, Mini će se truditi da izvuče maksimum iz MP3 formata ili blutut veze, ali će pokazati jasne razlike u kvalitetu zvuka pri korišćenju visokorezolutivnih zapisa. Za ovaj nivo kvaliteta potrebno je posegnuti za wi-fi vezom, a saundbar podržava UPnP i Chromecast, pa smo preko aplikacije BubbleUPnP bez problema reprodukovali fajlove do 192/24 kvaliteta iz kućne audioteke. Sennheiserova aplikacija integriše Spotify Connect i Tidal Connect, kao i AirPlay, a posebno nam se svidelo što Mini pamti poslednju slušanu plejlistu sa Spotifyja, pa je na uređaju dovoljno odabrati Spotify kao izvor i reprodukcija se automatski pokreće. Na kraju, isprobali smo USB-A port uz eksternu fleš memoriju, ali bez uspeha – aplikacija nije prepoznala audio-fajlove, pa ostaje samo da se nadamo da će ova funkcija biti dodata u budućnosti.

Zaključak

Pre svega, smatramo da je fantastično što jedna ugledna kompanija poput Sennheisera ne želi da živi od stare slave ili da se zadrži u zoni komfora, već se hrabro upušta u potpuno nove segmente tržišta. Mini predstavlja sjajnu dopunu na donjem kraju ponude Ambeo saundbarova, a rivale pronalazi u manjim, ali jednako elaboriranim saundbarovima – prvo nam pada na pamet Harman Kardon Citation MultiBeam 700. O ovome svedoči i cena, koja još uvek nije zvanično objavljena, ali bi po gruboj proceni trebalo da iznosi između 800 i 1.000 evra. Zahvaljujući brojnim kvalitetima, Ambeo Soundbar Mini uverio nas je da će lako pronaći put do brojnih srećnih vlasnika, kao i da kompanija Sennheiser, uprkos nedavnoj promeni vlasničke strukture, ima jasnu viziju budućnosti.

Sennheiser Ambeo Soundbar Mini
Broj kanala: 7.1.4
Formati: Dolby Atmos, DTS:X...
HDMI ulaza: 1
Daljinski upravljač: da
Dodatno: wi-fi, blutut, USB-A
Dimenzije (ŠxVxD): 700 x 70 x 100 mm
Cena: 800 €
4Audio, 011/770-4320
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac
Izuzetna praktičnost i upotrebljivost.
Sjajno odmerene opcije.
Ambeo virtuelni surround.
Precizan i definisan zvuk.
U apsolutnom smislu, plići bas.
4.2