Sennheiser Ambeo Smart Headset

Trodimenzionalni snimač za iPhone

Prošle godine, na IFA globalnoj novinarskoj konferenciji, Sennheiser je predstavio svoje Ambeo slušalice, koje imaju podršku za 3D audio. Ovaj novi koncept naišao je na oduševljenje novinara, a sada imamo priliku da ih testiramo.

Sennheiser je nedavno najavio drugi proizvod koji će nositi ime Ambeo. U pitanju je saundbar Ambeo, koji će se pojaviti u maju i koji će u sebi imati čak 13 zvučnika. Njegova očekivana cena je oko 2.500 evra, što govori gde Sennheiser želi da pozicionira Ambeo liniju proizvoda. Dakle, premijum segment nosiće ime Ambeo, što nas je podsetilo na Fidelio proizvode kompanije Philips.

Ambeo pametne slušalice dolaze u kartonskom pakovanju koje nije predviđeno za ponovno korišćenje. Slušalice su spakovane u sunđer koji je izrezan po njihovoj meri. Iza sunđera pronašli smo platnenu kesicu sa Sennheiser logotipom, kao i dva silikonska adaptera S i L veličine. Na slušalicama su već montirani silikonski ulošci srednje (M) veličine. Ambeo slušalice su žičane i koriste Lightning konektor, te ih mogu koristiti samo korisnici iPhone telefona. Ambeo slušalice se prave u dve boje, crnoj i beloj, mada smo sigurni da će bela biti daleko popularnija kod ciljne publike. Ove bubice lepo naležu u uho, a tome pomaže i gumeni držač koji se kači iznad uva.

Kontrola

Na kablu blizu slušalica nalazi se malena kutijica u kojoj je mikrofon koji se koristi samo pri telefoniranju, ali zapravo na samim bubicama su 3D mikrofoni koji služe za snimanje binauralnog 3D zvuka. Dalje od slušalica na kablu nalazi se veća kutijica s komandnim tasterima. Tu su tasteri za pojačavanje i stišavanje nivoa zvuka, kao i taster za pauziranje i nastavak reprodukcije. Isti taster se koristi i za javljanje na telefon. Dodatni taster sa dva položaja koristi se za kontrolu sistema za redukciju buke, pa tako korisnik može izabrati koliko spoljašnje buke želi da čuje. Prisutna je i malena crvena dioda koja svetli kad se aktivira snimanje, a pored je još jedan klizni taster kojim se aktivira 3D snimanje. Deluje komplikovano, ali se korisnik brzo navikne. Treba napomenuti da je sva elektronika upravo u ovoj kutijici.

Za kompletnu kontrolu, najjednostavnije je koristiti iOS aplikaciju, koja se preuzima sa iTunesa, tj. App Storea. Pomoću ove aplikacije korisnik može kontrolisati 3D snimanje – njegov nivo takođe može menjati i ekvilajzer, kao i podešavati nivo ambijentalnog zvuka. Aplikacija je jednostavna, izrađena u saradnji s kompanijom Apogee, baš kao i same slušalice.

Binauralni zvuk

Da bismo razumeli čitav smisao ovih slušalica, moramo razumeti šta je binauralni zvuk i koliko ga je teško snimiti. Binauralni zvuk se mora snimiti u istim uslovima kao što ljudi čuju, što znači da su vam neophodni ljudska glava, uši i mikrofoni koji se nalaze u ušima. Nećete verovati, ali postoji kompanija koja ovo proizvodi, zove se 3Dio i pravi držače s veštačkim ušima u kojima su mikrofoni. Na njihovom sajtu ovi kompletni proizvodi koštaju od 500 do 5.500 dolara. Možete kupiti i Neumann KU100 dummy glavu, koja košta oko 8.000 evra.

Zahvaljujući Sennheieru, binauralno snimanje postalo je daleko jednostavnije. Sve što treba da uradite jeste da stavite Ambeo slušalice u uši, povežete ih sa iPhone telefonom i aktivirate 3D snimanje. Mikrofoni koji se nalaze iza metalnih mrežica idealno su postavljeni na vašoj glavi, praktično u ušima. Najbolja stvar od svega jeste to što se snimak napravljen sa Ambeo slušalicama može slušati na bilo kojim drugim slušalicama, potpuno je kompatibilan i možete doživeti sve isto što i snimatelj.

Dok slušate muziku, isti mikrofoni vam mogu reprodukovati spoljašnju buku, tako da možete čuti saobraćaj i sve oko sebe, ako to, naravno, želite.

Namena

Sennheiser Ambeo imaju posebnu namenu i tako ih treba i posmatrati. Dakle, ovo nisu slušalice široke namene, već ciljaju na grupu korisnika koji žele da snimaju zvuk oko sebe. To su entuzijasti, ali i profesionalci koji žele da eksperimentišu. Ko je poslušao snimak „Edgar The Barber“ s diska „Dr. Chesky’s Sensational, Fantastic, And Simply Amazing Binaural Sound Show“, sigurno zna šta se sve može uraditi s dobrim binauralnim snimkom. Predlažemo da nabavite ovaj snimak ili, još bolje, kompletan album i poslušate ga na slušalicama. Ako vas to impresionira i poželite da snimate binauralni zvuk, onda je Sennheiser Ambeo odlično rešenje za vas. Ako, ipak, ne želite da snimate 3D zvuk, sigurni smo da za 299 evra, koliko koštaju ove slušalice, možete kupiti kvalitetniji par za reprodukciju. Pokušajte da shvatite da je ovo primarno snimač binauralnog zvuka i onda će vam odgovori na mnoga pitanja postati jasniji. Od nas Sennheiser dobija visoku ocenu, pre svega zbog inovativnosti.

Sennheiser Ambeo Smart Headset
Tip: in-ear
Frekvencijski opseg: 15 Hz - 22 kHz
Povezivanje: Lightning
Dodatno: 3D mikrofoni
Cena: 299 evra
4Audio, 011/770-4320
Odličan snimač binauralnog zvuka.
Korisna aplikacija za iPhone.
Sistem za redukciju buke.
Voleli bismo da vidimo i slušalice sa USB-C konektorom za Android.