Samsung UE65JS9580Q

Zakrivljeni bioskop

Kao što je pre nekoliko godina glavna vest bila 3D tehnologija, a nekoliko godina pre nje Full HD upscaling, danas je jedan od glavnih aduta high-end televizora zakrivljeni ekran.

suhd4

Naravno, tehnologija neprestano napreduje, pa su već na pomolu zakrivljeni ekrani s mogućnošću promene ugla po želji korisnika. Pored toga, rezolucija panela raste jednakom brzinom i 4K Ultra HD se već nametnuo kao standard za televizore srednje i visoke klase. Ipak, TV aparati najviše klase nude još više od toga u pogledu mogućnosti, a i dizajn predstavlja značajnu stavku kod zahtevnih kupaca u tom segmentu. Jedan od takvih flagship modela jeste i Samsung UE65JS9580Q, koji vam predstavljamo u ovom tekstu.

U zamračenoj prostoriji nemoguće je primetiti ocrtavanje obrisa ekrana.

Vrhunska tehnologija
Sve karakteristike i mogućnosti testiranog Samsunga teško je i nabrojati, pa ćemo krenuti od osnovnih stvari. U pitanju je televizor opremljen zakrivljenim ekranom dijagonale 65 inča (163 cm), sa 4K SUHD rezolucijom od 3840×2160 piksela. Za razliku od pojedinih konkurenata koji su se bacili na razvijanje OLED panela, Samsung je nastavio da usavršava LCD ekrane sa LED pozadinskim osvetljenjem. Kvalitet slike dodatno je oplemenjen naprednim tehnologijama kao što su UHD Dimming i Peak Illuminator Ultimate, dok Nano Crystal Color donosi još bolji prikaz boja. Kvalitetu zvuka takođe je posvećena poprilična pažnja, pa integrisani audio-sistem ima ukupnu snagu od 60 vati i izveden je u 4.2-kanalnoj konfiguraciji. Televizor podržava višekanalne Dolby i DTS formate, kao i sve popularne dvokanalne formate (ALAC, FLAC, MP3, WAV, WMA…), a korisniku je omogućen veliki broj podešavanja po želji.

U pogledu povezivanja, očekivano, UE65JS9580Q pruža sve što bi se moglo poželeti. Na raspolaganju su četiri HDMI ulaza i po jedan komponentni i kompozitni video-ulaz, dva analogna (RCA i 3,5 mm) audio-izlaza i jedan digitalni optički audio-izlaz. Tu su i antenski ulazi za digitalni i analogni tjuner, tri USB-A porta, eternet port i integrisani wi-fi modul, kao i CI (Common Interface) slot za dodatne kartice.

suhd connect

One Connect
Usled veličine ekrana i obilja prateće opreme, UE65JS9580Q se isporučuje u zaista masivnoj kutiji, a za otpakivanje i postavljanje televizora biće vam neophodna pomoć (bar jednog) prijatelja. Ipak, ukoliko zanemarimo dimenzije, procedura montaže je relativno uobičajena i podrazumeva pričvršćivanje postolja, a zatim povezivanje željenih izvora. Ovde nailazimo na prvu osobenost koja izdvaja ovaj televizor od konkurencije – naime, kompletna elektronika smeštena je u odvojeno kućište koje nosi naziv One Connect Box, a na njemu se nalaze i svi priključci, pa sam TV u suštini predstavlja jedan veliki monitor. Televizor i One Connect Box povezani su posebnim kablom, a smisao ovog koncepta jeste mogućnost da korisnik za koju godinu, kad poželi moćniji hardver i neke nove standarde povezivanja, samo promeni kućište s elektronikom, a zadrži postojeći ekran. Dakle, u pitanju je istinski future-proof dizajn na delu. Samsung u ponudi ima nekoliko One Connect Box modela, a uz testirani televizor isporučuje se model sa oznakom SEK3500U, koji se odlikuje elegantnim i izduženim dizajnom i opremljen je osmojezgarnim centralnim procesorom. Dizajn televizora je nesumnjivo moderan, ali i relativno diskretan, koliko je to moguće za uređaj ovakvog gabarita. Hromirani okvir ekrana nije posebno tanak, viđali smo i mnogo tanje okvire, a zakošene površine čine da je ekran neznatno uvučen u odnosu na spoljnu ivicu okvira. Postolje je takođe hromirano i sastoji se od dva velika kraka, što doprinosi stabilnosti, ali onemogućava da TV bude postavljen na manju policu ili kakav soundbase zvučnik.

 

Test
suhd2Kad smo prošle godine testirali zakrivljeni televizor kompanije LG, pomislili smo da ne postoji način da LCD paneli, bez obzira na prateće tehnologije, dostignu savršeno crnu boju OLED ekrana. Međutim, ovaj Samsung nam je pokazao da smo se prevarili. Testiranje smo započeli drugim filmom iz poslednje trilogije o Batmanu „The Dark Knight Rises“, koji obiluje mračnim scenama, a UE65JS9580Q nam je priuštio zaista impresivnu crnu podlogu. U zamračenoj prostoriji nemoguće je primetiti ocrtavanje obrisa ekrana ili bilo kakvu, makar i najmanju nesavršenost u osvetljenju. Slika je potpuno utopljena u okružujuću tamu, a filmski junaci se pojavljuju iz mraka. Oštrina i kontrast dovedeni su do savršenstva, pa su i najsitniji detalji prikazani besprekorno, bez obzira na dati kolorit. Živopisnost boja već zalazi u zonu nadrealno dobrog, a tonovi se prelivaju na potpuno prirodan način, bez primesa bilo kakvih artefakata. Brzina odziva od 10 milisekundi pokazala se kao dovoljna za potpuno odsustvo ghostinga, a dinamične scene prikazane su potpuno glatko i tečno. Osim toga, televizor nudi i sasvim upotrebljivi UHD upscaling, koji nije samo šminka već zaista podiže kvalitet slike sa svakog izvora. Zahvaljujući pasivnoj 3D tehnologiji, pripadajuće 3D naočare su izuzetno lagane, pa dodatak treće dimenzije protiče veoma udobno za gledaoce. Zvučna podloga je takođe odlična i UE65JS9580Q je u ovom pogledu potpuno dorastao pristupačnijim saundbar-sabvufer kompletima. Tonovi su jasni i čisti, sa snažnom grmljavinom niskotonskog područja i vrlo dobrim virtuelnim surround efektom. Stoga, ukoliko neki korisnik bude želeo da unapredi zvuk ovog televizora, moraće da kupi kompletan surround sistem punih dimenzija.

Pored spektakularnog kvaliteta slike, UE65JS9580Q pruža zaista ogromne prateće mogućnosti. Smart platforma bazira se na Tizen sistemu i veoma je jednostavna za korišćenje. Aplikacije su postavljene u dnu ekrana, u vidu kartica, a ostatak ekrana služi za pregled trenutne funkcije ili krstarenje po meniju. Raspored je intuitivan i predstavlja još jednu stepenicu u razvoju smart sistema na televizorima, pa će se čak i potpuni početnici snaći bez muke. Korisnici mogu birati i instalirati aplikacije u skladu sa svojim željama i potrebama, pa je stepen prilagodljivosti veliki. Pored logičnog rasporeda, primetan je i veoma brz odziv svih funkcija i aplikacija, što je zasluga spomenutog osmojezgarnog procesora. Ukupnom ugođaju doprinosi i kontrola, koja je omogućena preko standardnog daljinskog upravljača većih dimenzija, ali i pomoću Smart Control daljinca. Ovaj upravljač ima nešto manje dimenzije i zakrivljenu formu, pa savršeno leži u ruci, a sadrži svega petnaestak tastera. Ipak, on omogućava da se kursorom na ekranu upravlja pokretom, odnosno usmeravanjem upravljača u željenom pravcu. Nakon malo vežbe, ovo postaje apsolutno najbolji način za kontrolu, toliko da nam je nakon smart daljinca vraćanje na standardni bilo mučno. Treba pomenuti da se upravljanje kursorom aktivira samo kad korisnik stavi palac na predviđenu površinu na upravljaču, što sprečava pomeranje kursora pri svakom pokretu daljinca i predstavlja mudro rešenje protiv grešaka i nerviranja tokom gledanja TV-a. Za one kojima je i upravljanje preko ovakvog daljinskog upravljača preveliki napor, Smart Control poseduje mikrofon kojim se televizoru mogu izdavati glasovne komande. Isti mikrofon koristi se i za video-pozive preko mreže (Skype), uz dodatak sjajno uklopljene kamere, koja se jednim pritiskom izvlači iz gornje strane televizora.

Zaključak
Vrhunska tehnologija i performanse uvek dolaze po jednako vrhunskoj ceni, koja u slučaju testiranog Samsunga nije mala ni za kupce u razvijenim ekonomijama. Ipak, ukoliko vam ekran od 65 inča nije dovoljan, proizvođač nudi flagship seriju 9000 sa dva još veća panela, od 78 i 88 inča (197 i 222 cm). Za koju god dijagonalu da se odlučite, jedno je sigurno – u seriji 9000 dobićete remek-delo savremene tehnologije, koje će sigurno biti na vrhu duži niz godina zahvaljujući One Connect box sistemu.

PLUS
Vrhunski kvalitet slike.
Savršen prikaz crne boje.
Sjajan kontrast i živopisne boje.
Obilje opcija.
Odličan zvuk.
One Connect Box concept.

MINUS
Cena.

Ekran: 65" (163 cm)
Tjuner: analogni i digitalni
Rezolucija: 3840x2160
Video-ulazi: 4x HDMI, 1x komponentni, 1x kompozitni
Audio-ulazi: 1x analogni RCA, 1x optički digitalni
Audio-izlazi: 1x analogni 3,5 mm
Zvučnici: 2x30 W
Dodatno: wi-fi, eternet, 3x USB
Dimenzije (ŠxVxD): 1450x917x125 mm
Masa: 35,5 kg s postoljem
Cena: oko 6.800 evra
Reader Rating2 Votes50
50
Ocena čitalaca