Samsung UE55KS8002T

360 stepeni dizajna

Vrhunski SUHD 4K ekran sa Quantum Dot tehnologijom, snažan audio-sistem, velike mogućnosti povezivanja i atraktivan dizajn glavni su aduti modela UE558002T u borbi za visoke pozicije na tržištu.

UN55KS9000F_001_Front_Black222

Prema hijerarhiji u kompaniji Samsung, televizori serije 8000 nalaze se pri vrhu ponude, samo jedan stepenik ispod najprestižnijih modela linije 9000. O tome svedoče tehničke karakteristike i napredne tehnologije koje se mogu sresti u ovim modelima i koje se u najvećoj meri poklapaju, a jedinu izrazitu razliku predstavlja ekran, koji je kod serije 8000 ravan, dok su modeli sa oznakom 9000 opremljeni zakrivljenim panelima.

Dizajn i tehnologija
Pored tehnologije, veliki adut serije 8000 predstavlja dizajn. U skladu sa aktuelnim trendovima, hromirani okvir ekrana ima debljinu od svega nekoliko milimetara, a snažna zakošenost unazad dodatno ga vizuelno umanjuje. Jedino se u donjem delu, ispod ekrana, nalazi površina debljine oko jednog centimetra, na koju je u centralnom delu smešten logotip kompanije s pozadinskim osvetljenjem. Postolje je jednako atraktivno – izrađeno od hromiranog metala, sastoji se od dva kraka koji se oslanjaju o površinu, dok iz njihovog spoja niče treći krak, koji je pričvršćen na sredini zadnje strane. Dakle, ovde nije primenjen klasičan metod – kad se postolje pričvršćuje na donju stranu televizora. Druga osobina koja izdvaja testirani model jeste estetika zadnje strane. Prema rečima proizvođača, u pitanju je takozvani 360 Design, što znači da je uređaj dizajniran tako da izgleda lepo i atraktivno sa svih strana. Zadnja strana je blago zaobljena i izvedena u finišu koji podseća na drvo, a donja polovina ima nešto veću debljinu jer je poslužila za smeštaj elektronike i audio-sistema. Prelaz između gornje i donje površine posebno je atraktivno rešen pomoću široke hromirane trake koja se nastavlja na postolje televizora. Kako bi sve bilo što bolje izvedeno u pogledu estetike, čak je i panel s priključcima smešten ispod ukrasnog poklopca, na kojem se nalazi samo mali prorez za kablove. Trud dizajnera urodio je plodom, pa se za Samsung 8000 zaista može reći da je jednako privlačan sa svih strana.

UN55KS9000F_002_Back_Black

Kao što smo već pomenuli, primenjene tehnologije svrstavaju UE558002T u sam vrh današnje ponude televizora, a jedino što nedostaje za osvajanje prvog mesta jeste zakrivljeni ekran. Ipak, mišljenja stručnjaka, pa i korisnika, još uvek su podeljena oko istinske upotrebne vrednosti zakrivljenih ekrana, pa se prisustvo ravnog panela može pretvoriti u prednost kod nemalog broja kupaca. Ugrađeni SUHD panel predstavlja vrhunac Samsungove ponude i bez sumnje je jedan od najboljih ekrana današnjice, a ima rezoluciju od 3840×2160 piksela. Quantum Dot tehnologija pruža 64 puta više boja nego standardni UHD ekran, pa ukupan broj nijansi iznosi preko jedne milijarde. HDR 1000 (High Dynamic Range) garantuje živopisne i verne boje, kao i veoma precizno osvetljenje, dok se Ultra Black stara za slojevit i dubok prikaz crne boje, čak i u uslovima povećanog svetla.

Nepregledna peščana prostranstva prezentovana su sa odličnom dubinom, uz potpuno prirodno prelivanje nijansi bež i crvenkaste boje, bez i najmanjeg traga digitalnih artefakata.

Kako bi sve glatko funkcionisalo, za pokretanje sistema zadužen je četvorojezgarni procesor, a na poleđini televizora nalaze se samo mrežni i USB-A port, kao i Common Interface slot za kartice u standardu CI+ 1.3. Ostatak priključaka smešten je na eksterni One Connect modul manjih dimenzija, a kao glavni vid povezivanja predviđena su četiri HDMI ulaza. Pored toga, na raspolaganju su još dva USB-A porta za priključivanje eksternih memorija, a jedan od njih daje struju jačine jedan amper, što znači da će bez problema pokretati eksterne hard-diskove. Za prosleđivanje audio-signala prisutan je digitalni optički izlaz, a tu su i ulazi za ugrađeni analogni i digitalni tjuner. Samsung je kod ovog modela izostavio 3,5-milimetarski izlaz za slušalice u korist blutut veze, a pored blutut slušalica podržane su blutut tastature i gejmpadovi. Naravno, kao drugi (odnosno prvi) bežični vid povezivanja prisutan je wi-fi.

Slika i zvuk
Očekivano, za otpakivanje ovog televizora neophodne su dve osobe, ali je sam proces prilično jednostavan i dobro objašnjen ilustracijama na kutiji. Montiranje stalka takođe protiče brzo i lagano, a posebnu pogodnost predstavlja One Connect, diskretna kutijica koja čini da svi priključci budu nadohvat ruke.

UN55KS9000F_005_L-Perspective_Black

Iako ima velike mogućnosti podešavanja slike, zvuka i drugih opcija, sistem menija je jednostavan i pregledan, pa za njegovo korišćenje nije neophodna konsultacija korisničkog uputstva. Korisnički interfejs je ograničen na manji deo ekrana u donjem delu, dok se u gornjem delu prikazuju sadržaji. Smart Hub dolazi s već instaliranim najpopularnijim aplikacijama kao što su Netflix, YouTube, Deezer i druge, a za instalaciju dodatnih aplikacija predviđen je prostor od oko 2,85 gigabajta.

Pored standardnog daljinskog upravljača, uz UE55KS8002T isporučuje se Smart Remote manjih dimenzija i elegantnog dizajna. Zakrivljena forma čini da savršeno leži u ruci, a kvalitet izrade je sjajan. Na gornjoj strani nalazi se 14 dobro organizovanih tastera koji omogućavaju kompletnu kontrolu televizora, a po želji se mogu koristiti i glasovne komande.

DSC_7291 copyU pogledu kvaliteta reprodukcije, UE55KS8002T zaista ne ostavlja neispunjene želje, uz primetan doprinos vrhunskih tehnologija. Tokom gledanja poslednjeg dela saga “Star Wars” do izražaja dolazi fantastičan prikaz crne boje u brojnim scenama u kosmosu. Dubina je praktično beskonačna, a zatamnjenje potpuno, dok se besprekoran kontrast i odlična kontrola osvetljenja mogu uočiti na potpuno jasnom prikazu svemirskih letelica na tamnoj pozadini. Prelazak u pustinjski svet filma “Mad Max: Fury Road”, u 4K rezoluciji, prikazao je mogućnosti televizora u jednako dobrom svetlu. Nepregledna peščana prostranstva prezentovana su s odličnom dubinom, uz potpuno prirodno prelivanje nijansi bež i crvenkaste boje, bez i najmanjeg traga digitalnih artefakata. Posebno su nas fascinirale dinamične scene peščane oluje, tokom koje je UE55KS8002T u potpunosti zadržao celovitost slike i sjajnu definiciju detalja i pri veoma brzim i haotičnim pokretima. Dodatno, testirani televizor obavlja automatski upscaling video-materijala sa svih ulaza na 4K rezoluciju – pomak u kvalitetu se primećuje, ali ne donosi spektakularan napredak, pa krajnji kvalitet slike ipak zavisi od rezolucije izvornog signala. Jedini nedostatak koji pojedinim korisnicima može zasmetati jeste izostanak 3D reprodukcije, koju je Samsung potpuno izbacio iz najnovije ponude televizora.

Osim slikom, UE55KS8002T se i zvukom izdvaja od jeftinijih, velikoserijskih primeraka svoje vrste i pruža upečatljivu zvučnu podlogu. Audio-sistem je izveden u 4.1-kanalnoj formi i ima ukupnu snagu od 60 vati, a postavka se sastoji od dve zvučničke jedinice usmerene ka auditorijumu, još dve koje su usmerene nadole i sabvufera za najniži deo opsega. Zvuk je pun, a tonovi čisti i s veoma dobrom količinom detalja, dok je dinamika sasvim dovoljna da isprati zahtevne akcione scene. Iako pravi, trodimenzionalni surround efekti izostaju, zvučna slika je veoma široka, a sabvufer je sposoban da zagrmi kad zatreba.

Zaključak
Uz svu silu naprednih tehnologija, Samsung je uspeo da zadrži potrošnju u odličnim vrednostima (do 210 W), pa UE55KS8002T dobija oznaku A+. Konačni utisci su da, pored fantastične slike, ovaj televizor pruža odličan zvuk, brojne prateće opcije i estetski oplemenjuje prostoriju, pa je zaista teško naći mu objektivne zamerke u datoj cenovnoj klasi.

PLUS
Moderan i atraktivan dizajn.
Praktični One Connect i Smart Remote.
Fantastičan SUHD ekran.
Veoma dobar zvuk.

MINUS
Nema 3D.

Ekran: 55" (138 cm)
Tjuner: analogni i digitalni
Rezolucija: 3840x2160
Video-ulazi: 4x HDMI
Audio-izlazi: 1x optički digitalni
Zvučnici: 4.1, 60 W
Dodatno: LAN, wi-fi, 3x USB
Dimenzije (ŠxVxD): 1.230x800x376 mm
Masa: 19.9 kg s postoljem
Cena: oko 2.310 evra
Reader Rating4 Votes
76
76
Ocena čitalaca