Samsung predstavlja 256 GB SSD

Samsung je zvanično počeo masovnu proizvodnju 256 GB solid-state diskova za desktop i notebook računare. Masovna proizvodnja 2,5" 256 GB SSD-ova će omogućiti Samsungu da bude korak ispred konkurencije, jer sve više kompanija proizvodi SSD-ove za notebook tržište. Proizvođači su napravili 2,5" HDD kapaciteta do 1 TB, ali će manji kapaciteti i dalje biti popularni. SSD tehnologija je još uvek preskupa za masovnu proizvodnju. Samsung već nudi 64 i 126 GB SSD-ove za laptop računare. Brzina čitanja podataka kod novih SSD diskova je 220 MB u sekundi, a upisa 200 Mbps. Mogu sačuvati 25 HD filmova za 21 minut, dok je standardnim 7.200 rpm diskovima za to potrebno oko 70 minuta.
"Samsung usmerava industriju diskova ka inovacijama koje donosi novi SSD, koji pruža neverovatne performanse. Postavljanjem našeg SSD diska od 250 GB u laptop dobijate performanse standardnog 15.000 rpm diska, ali bez buke, grejanja, velikih gabarita i potrošnje energije", tvrdi Jim Elliott, potpredsednik Samsung Memory Marketinga.
Korejski proizvođač nije deklarisao brzinske performanse novih SSD diskova, ali oni su brži od klasičnih, naročito pri čitanju podataka, dok je brzina upisivanja nešto lošija. Iako su SSD-ovi skuplji u odnosu na klasične HDD-ove, poredeći cenu po gigabajtu, manje pokretnih delova, brže performanse i veća pouzdanost, uz manju potrošnju energije, znače da će SSD verovatno postati standard u budućnosti. Samsung, Seagate, ScanDisk i ostali proizvođači postaju sve više zainteresovani za SSD tehnologiju.