Samsung na CES sajmu

Kompanija Samsung predstavila je najsvežije inovacije na poslednjim serijama LED i plazma televizora koje će redefinisati način na koji potrošači upravljaju kućnom zabavom, povezuju se sa svojim smart TV aparatima i drugim uređajima i ostvaruju pristup najvećem izboru sadržaja u toj industriji. Među novim tehnologijama su pametna interakcija, Motion Control, Voice Control i Face Recognition. Samsungovi LED televizori iz serije ES8000 i plazma televizori iz serije E8000, zajedno sa LED televizorima serija ES7500 i ES6800 osvojili su nagrade za inovativni dizajn i projektovanje na sajmu CES 2012. “U eri pametne zabave, potrošači menjaju način na koji žele da se zabave, kao i način na koji će pristupiti takvim sadržajima”, izjavio je Hjun-suk Kim, izvršni potpredsednik Poslovne jedinice za vizuelni displej u kompaniji Samsung Electronics. “Samsung redefiniše sve ono šta je TV aparat u stanju da postigne kako bi ljudi mogli da koriste intuitivnije načine da upravljaju svojom zabavom, da očuvaju bliži kontakt sa ljudima koji su im važni, kao i da jednostavno upravljaju sadržajima i dele ih na višestrukim ekranima.”

Samsungovi Smart televizori u 2012. posedovaće tehnologiju pametne interakcije – intuitivnu platformu koja koristi komande za upravljanje pokretom i glasom, kao i za prepoznavanje lica. Pametna interakcija dopunjava daljinski upravljač i nudi korisnicima veći izbor i više pogodnosti u načinima na koje upravljaju svojom kućnom zabavom. Korisnici mogu da uključe ili isključe TV, aktiviraju odabrane aplikacije ili da potraže određeni sadržaj na internetu, tako što će govoriti na bilo kom od 20 do 30 jezika koje ova tehnologija podržava. Sa jednostavnim pokretom ruke mogu da pregledaju i biraju link ili sadržaj na internet-pretraživaču. Ugrađena kamera prepoznaje pokrete ispred televizora, a dva mikrofona prepoznaju glas. Nova generacija televizora takođe podržava opciju povezivanja sa odabranim bežičnim tastaturama i miševima, zbog čega će korisnicima biti lakše nego ikad da pristupe sadržajima i pregledaju ih. U srcu nove tehnologije nalazi se dvojezgarni procesor koji omogućava izvršavanje više istovremenih zadataka, a korisnički interfejs Smart Hub takođe je redizajniran za brži i lakši rad u visokoj definiciji. Sa više od 1.400 aplikacija, Samsung Apps je postao vodeća platforma za TV aplikacije, sa najvećim izborom video sadržaja vodećih svetskih brendova. Pored popularnih i omiljenih kanala kao što su CNBC Real Time, ESPN ScoreCenter, Hulu Plus, MTV Music Meter, Netflix i TIME TV, nove aplikacije u 2012. godini uključuju Angry Birds, Discovery Channel, M-GO, NBC Bravo i druge programe. Samsung će u 2012. proširiti raspoloživost aplikacije Media Hub i na televizore, a ona je trenutno instalirana na Galaxy S smart telefonima i Galaxy Tab računarima. Ova aplikacija nudi potrošačima prvoklasnu zabavu i raznovrstan izbor filmova i TV emisija dan posle njihovog izvornog emitovanja, kao i prethodne sezone televizijskih programa. Uz to, izvestan broj odabranih filmova će se naći na raspolaganju korisnicima istog dana kada se pojave na DVD formatu. Nova funkcija AllShare Play predstavlja evoluciju funkcije AllShare. AllShare Play omogućava korisnicima da učitaju i podele multimedijalne sadržaje na kompatibilne smart telefone, tablet računare, fotoaparate i kompjutere. Pored toga, smart televizori će ubuduće biti opremani Evolution Kit slotovima za dodavanje novih tehnologija u budućnosti, što će omogućiti jednostavnu modernizaciju TV aparata bez potrebe za njegovom zamenom.

U pogledu kvaliteta slike, Samsungove serije UNES8000 i UNES7500 nude najsavremeniju tehnologiju koja pruža čistu sliku u 2D i 3D formatu. UNES8000 Micro Dimming Ultimate razlaže sliku u stotine delova kako bi optimizovao pozadinsko svetlo na LED ekranu i video-signal za svaki deo u realnom vremenu tako što povećava delove signala slike sa najvećom belinom u oblastima sa smanjenom gradacijom. Time se dobija za 20 odsto više osvetljenja što omogućava ljubiteljima kućne zabave da uživaju u bogatijim bojama, svetlijoj slici i većem nivou kontrasta. Ova tehnologija takođe eleminiše halo efekat i distorziju slike koja se dovodi u vezu sa difuznom svetlošću. Minimalistički i luksuzni izgled televizora podignut je na još viši nivo. Ultratanki dizajn okvira od samo 5 milimetara, prvi put predstavljen 2011. godine, nalaziće se na premijum modelima dok će ostali iz ove linije imati tanki okvir od 13 milimetara. Potrošači će uživati u većim ekranima dok se veličina TV uređaja, u poređenju sa ustaljenim modelima, neće menjati.