Samsung HW-H7501

Zakrivljeni zvuk

Predstavljanje dodatne opreme i pratećih uređaja često je najbolji pokazatelj kakva budućnost leži pred određenom tehnologijom. U slučaju zakrivljenih televizora stvar je prilično jasna jer je Samsung nedavno predstavio prvi dodatak u vidu zakrivljenog saundbara.

Ukoliko ste početkom novembra posetili 11. Hi-Files Show, pored gigantskog zakrivljenog Samsungovog televizora dijagonale 266 centimetara i dva manja modela od 139 centimetara, mogli ste da vidite (i povremeno čujete) prvi zakrivljeni saundbar. Ovaj uređaj dizajniran je da se vizuelno savršeno uklopi sa zakrivljenim televizorima i nosi oznaku HW-H7500/HW-H7501.

Untitled-2

Luksuzan dizajn
S obzirom na to da saundbar i sabvufer po definiciji imaju znatno drugačije proporcije, prilikom pakovanja je gotovo nemoguće dobro iskoristiti prostor. Stoga se Samsung HW-H7501 isporučuje u prilično glomaznoj kutiji, koja je u velikoj meri prazna. Pozitivna strana viška prostora jeste dobra zaštićenost sadržaja, kao i komotan smeštaj prateće opreme. U slučaju testiranog modela, tu spadaju višejezično korisničko uputstvo u štampanoj formi, eksterno strujno napajanje, stereo audio-kabl s 3,5-milimetarskim priključcima i kratki USB kabl s dodatnim ugaonim priključkom. Pored toga, tu su prihvatnici za organizaciju kablova, kao i masivni metalni nosač za montiranje saundbara na donju stranu Samsungovih televizora serija HU7, HU8 i HU9 (osim modela HU7100).

Zvuk je izrazito čist, pa su i najtiši detalji reprodukovani jasno i precizno.

Kad je u pitanju uređaj, prvo treba razjasniti pominjanje dve različite oznake. Naime, u pitanju su potpuno isti proizvodi, koji se razlikuju samo po boji, pa je tako HW-H7500 izveden u crnom finišu, dok je testirani HW-H7501 izrađen u srebrnoj boji. Saundbar se odlikuje veoma niskim profilom od svega 42 milimetra, a kućište je izrađeno od brušenog aluminijuma i deluje zaista luksuzno. Prednja i bočne strane prekrivene su metalnom mrežicom, a ispod nje je smešteno osam širokopojasnih jedinica. Za pokretanje su zaduženi Crystal Amp Plus digitalni moduli snage 8×20 vati. Pripadajući sabvufer opremljen je istom tehnologijom i pruža snagu od 160 vati, a njegova zvučnička jedinica prečnika 165 milimetara smeštena je na zadnju stranu, zajedno sa bas-refleks otvorom.

U radu
Zahvaljujući pametnom smeštanju u upušteni deo na zadnjoj strani, audio-video kablovi ne smetaju ni ukoliko je saundbar postavljen na policu, a nizak profil ne ometa signal daljinskog upravljača televizora. Druga mogućnost jeste pričvršćivanje na donju stranu televizora pomoću posebnog nosača, ali je ova opcija ograničena samo na Samsungove modele zakrivljenih televizora. Opcije povezivanja su relativno skromne i obuhvataju HDMI ulaz i izlaz, kao i digitalni i analogni audio-ulaz. Dodatno, na zadnjoj strani je smešten USB-A port, koji omogućava reprodukciju AAC, FLAC, MP3, OGG, WAV i WMA fajlova.

Iako HW-H7501 obiluje naprednim tehnologijama, tokom testiranja postaje jasno da je njegova namena primarno reprodukcija filmskog zvuka. Osam kanala, uključujući drajvere postavljene na bokovima saundbara, stvaraju upečatljivu zvučnu podlogu i verno prate zbivanja na ekranu. U skladu sa savremenim trendovima, zvuk je izrazito čist, pa su i najtiši detalji reprodukovani jasno i precizno. Sabvufer pruža solidnu osnovu u vidu masivnih i čvrstih najnižih tonova, a bežično povezivanje se još jednom pokazuje kao savršeno rešenje u pogledu praktičnosti. Kad su u pitanju muzički zapisi u dvokanalnoj formi, pomenuta jasna i čista prezentacija povremeno postaje suviše oštra i hladna. Određenim pravcima mogu nedostajati emocija i toplina, ali je savremena elektronska muzika reprodukovana korektno.

Untitled-1

Kontrola uređaja obavlja se preko solidnog i simpatičnog daljinskog upravljača manjih dimenzija, a najvažnije informacije prikazuju se na vešto skrivenom, ali dobro čitljivom dot-matriks displeju ispod mrežice na prednjoj strani. Pored reprodukcije muzičkih fajlova sa USB memorije, HW-H7501 omogućava blutut povezivanje i puštanje muzike sa mobilnih telefona, tablet-računara i drugih BT uređaja.

Zaključak
Kada se sve sabere, očigledno je da proizvođač igra na kartu ekskluzivnosti jer je u pitanju prvi zakrivljeni saundbar na tržištu. Iako HW-H7501 pruža veoma dobar surround ugođaj, rivali konvencionalnog dizajna pružaju jednako dobar zvuk uz veće mogućnosti, pa se ovaj komplet nameće kao izbor samo ukoliko već posedujete zakrivljeni TV i želite saundbar koji će se vizuelno savršeno uklopiti u vaš audio-video sistem.

PLUS
Luksuzna završna obrada.
Savršeno uklapanje uz zakrivljene televizore.
Odličan virtuelni surround.

MINUS
Ne tako dobar za muziku.
Previsoka cena.

Broj kanala: 8.1
Snaga saundbara (1 kHz): 8x20 W na 8 oma
Snaga sabvufera (100 Hz): 160 W na 3 oma
Izobličenja THD: 10%
HDMI ulazi/izlazi: 1/1
Digitalni audio ulazi/izlazi: 1/0
Analogni audio ulazi/izlazi: 1/0
Formati: Dolby Digital 5.1, DTS 2.0, MP3, WMA, AAC, FLAC, OGG, WAV, WMV
Dodatno: USB, blutut
Dimenzije (ŠxVxD): 1230x42x170 mm
Masa: 4 kg
Dimenzije sabvufera (ŠxVxD): 291x371x291 mm
Masa sabvufera: 8,4 kg
Cena sistema: oko 600 evra
Reader Rating1 Vote
92
92
Ocena čitalaca