Samsung Gear IconX SM-R140

Pokazna vežba

Prvi put predstavljene prošle godine, bežične in-ear slušalice Gear IconX temeljno su obnovljene za narednu sezonu, a južnokorejski proizvođač glavninu modifikacija usmerio je ka dužem trajanju baterije, boljem povezivanju i celovitijem zvuku.

Samsung Gear IconX pripadaju rastućoj potkategoriji True Wireless bubica, što podrazumeva da slušalice nisu međusobno povezane kablom, već su potpuno nezavisne. Za povezivanje se koristi blutut u verziji 4.2, a punjenje baterija obavlja se preko kutije od tvrdog materijala, koja ujedno predstavlja savršenu zaštitu za bubice tokom transporta. Pored slušalica i kutije, u pakovanju se isporučuju silikonske oplate i završeci za bubice u tri veličine, kao i USB kabl sa adapterima za punjenje.

Gear IconX ne prikazuju veštački pojačan i prenaglašen bas.

Kao što smo naveli, kutija ne služi samo za zaštitu već predstavlja neodvojivi deo sistema. Unutar nje nalaze se profilisana ležišta za slušalice sa integrisanim kontaktima za punjenje, a na prednjoj strani smeštene su diode za prikaz napunjenosti bubica. Pored toga, kutija sadrži internu bateriju kapaciteta 340 miliamper-sati, koja se može koristiti za dopunjavanje bubica kad u blizini nema punjača, a na zadnjoj strani postavljeni su USB priključak, dioda za signalizaciju napunjenosti i taster za blutut povezivanje.

Upoznavanje s bubicama i tehnološkim rešenjima koja sadrže govori nam da je Samsung u njih uložio mnogo truda i razmišljanja. U relativno mala kućišta smeštene su zvučničke jedinice, amplifikacija, baterije, ukupno četiri mikrofona i blutut moduli, ali i dodaci koji omogućavaju funkcije audio-plejera bez mobilnog uređaja. Naime, slušalice poseduju sopstvenu memoriju kapaciteta četiri gigabajta (upotrebljivo 3,4 GB), na koju se može pohraniti muzika u nekom od popularnih formata (MP3, WMA, WAV…). Za kontrolu reprodukcije i telefonskih razgovora koriste se spoljašnji paneli kućišta koji su osetljivi na dodir i razlikuju kratak i dug pritisak, kao i prevlačenje, te prepoznaju šest osnovnih komandi. Osim toga, slušalice sadrže senzore za brzinu, blizinu i druge parametre, pa tokom vežbanja prikupljaju podatke koji se kasnije mogu sinhronizovati sa aplikacijom Samsung Health.

Upotreba i zvuk
Tokom testa, in-ear slušalice Gear IconX pokazale su se kao veoma udobne za duže nošenje, ali su i odlično osigurane protiv ispadanja tokom bavljenja sportom. Izolacija od spoljašnje buke zaista je sjajna, čak toliko da treba povesti računa da se ne izgubi kontakt sa okruženjem, naročito u urbanim sredinama.

U pogledu kvaliteta reprodukcije, Gear IconX su tipičan predstavnik modernog zvuka, koji se odlikuje veoma čistim i jasnim tonovima, s visokim stepenom detalja. Detaljnost je posebno izražena u gornjem i srednjem opsegu, dok je u basovima ima nešto manje, ali reprodukcija pruža više nego dobar osećaj zaokruženosti i celovitosti muzičkog dela. Ipak, za razliku od mnogih savremenih in-ear slušalica, zvuk je prilično neutralan. Ovo je posebno važno pri reprodukciji niskotonskog dela spektra, gde Gear IconX ne prikazuju veštački pojačan i prenaglašen bas, već ga lepo i vešto uklapaju u celinu muzike. S druge strane, u pojedinim numerama zvuku nedostaje malo topline, pa ove bubice ne briljiraju tokom reprodukcije vokalnih i akustičnih izvođenja.

Ukoliko slušate muziku preko mobilnog uređaja, slušalice treba samo povezati pomoću blututa. Ipak, ako želite da koristite interno skladište i plejer, biće vam neophodan PC računar sa instaliranim programom Gear IconX. Kad se slušalice u kutiji povežu s računarom pomoću USB kabla, ovaj program omogućava pristup i prebacivanje muzike na bubice, ali i ažuriranje firmvera. Takođe, već poznata aplikacija Samsung Health može predstavljati odličnog ličnog trenera jer prikuplja sve važne parametre, ali i daje savete tokom treninga. Interna baterija pruža do sedam sati rada u samostalnom režimu, odnosno do pet sati preko blutut veze, što je više nego dovoljno za trening, trčanje, prevoz do posla i nazad ili kraće putovanje, a opisane aplikacije obezbeđuju potpuni uvid u aktivnosti. Ukratko, u kojoj god prilici da ih koristite, Samsung Gear IconX imaju odgovor na sve zahteve.

PLUS
Udobna i robusna kućišta bubica.
Izuzetna funkcionalnost.
Praktična kutija – punjač.
Dobro izbalansiran zvuk.

MINUS
Komande na dodir zahtevaju navikavanje.

Sistem: aktivne
Tip: in-ear
Povezivanje: blutut 4.2
Kapacitet baterije: 82 mAh
Podržani fajlovi: AAC, M4A, MP3, WAV, WMA
Dodatno: mikrofon
Masa: 8 g
Cena: oko 250 evra
www.samsung.com/rs
Reader Rating1 Vote98
98
Ocena čitalaca