Samsung Galaxy S7 edge vs Apple iPhone 6S Plus

Bolji nego najbolji?

Velikih 5,5-inčnih mobilnih telefona na tržištu ima bezbroj, ali po karakteristikama, kvalitetom i opštim utiskom dva modela iskaču među konkurentima… Istražili smo da li je bolje kupiti Samsungov ili Appleov flegšip.

Nakon Applea, Samsung je prvi proizvođač mobilnih telefona koji je istovremeno predstavio dva flegšip uređaja koja se najviše razlikuju u veličini, ponudivši, baš kao i Apple, još poneku jaču specifikaciju na većem modelu. Tako s modelom Galaxy S7 edge Samsung direktno konkuriše nekoliko meseci starijem Appleovom iPhoneu 6S Plus, a i jedan i drugi uređaj donose po svim kriterijumima maksimum koji se nudi i iz jednog i iz drugog tabora. Za one koji žele veliki 5,5-inčni telefon, odluka između ova dva uređaja tako, makar naizgled, zavisi od toga šta Apple i Samsung u ovom trenutku mogu ponuditi kao svoj najveći tehnološki domet. U stvarnosti, međutim, mnogo toga se ne može izmeriti brojkama, pa i jedan i drugi uređaj po mnogim kriterijumima nude i prednosti i nedostatke. Ipak, kasniji dolazak Samsungovog Galaxyja S7 edge na tržište u odnosu na iPhone 6S Plus dao je izgleda dovoljno vremena južnokorejskom gigantu da po mnogo čemu svojim uređajem dostigne, ali i prestigne Appleov veliki flegšip. To znači da će sa sledećim iPhoneom Apple morati da odustane od tvrdoglavog izbegavanja ugradnje nekih opcija jer – u ovom trenutku – Samsungov telefon je jednostavno razumniji izbor.

Izrada i dizajn
Uprkos elegantnom i modernom dizajnu, Appleov iPhone 6S Plus je pretežak telefon, čak i za 5,5-inčni uređaj. S masom od 192 grama gotovo je za četvrtinu teži od Samsungovog Galaxyja S7 edge, koji ima 157 grama, a od njega je i dosta širi i viši. Oba uređaja koriste materijale primerene premijum klasi, pa tako iPhone dolazi s aluminijumskim unibody kućištem „presečenim“ s dve plastične trake na poleđini namenjene probijanju signala raznih antena, dok je Samsungov telefon pozadi napravljen od stakla, a obrub mu je metalni. Robusnosti i uverljivosti se, tako, baš kao ni modernom izgledu nema šta prigovoriti ni jednom ni drugom uređaju, ali efekat zaobljenih rubova ekrana na Galaxyju S7 edge deluje modernije i privlačnije od debelih obruba ekrana na iPhoneu 6S Plus.

Raspored na donjoj ivici u potpunosti je identičan na oba uređaja - između audio-priključka i zvučnika nalazi se priključak za punjenje baterije.
Raspored na donjoj ivici u potpunosti je identičan na oba uređaja – između audio-priključka i zvučnika nalazi se priključak za punjenje baterije.

Osim prijatnije mase, međutim, najveću prednost Samsungovom telefonu daje njegov IP68 sertifikat, koji ga čini otpornim na prašinu i vodootpornim do dubine zaranjanja od 1,5 metara u trajanju do 30 minuta. To je jedan od onih elemenata kojim su, osim Samsunga, i drugi proizvođači postavili lestvicu visoko pred dolazak sledećeg iPhonea, pa će onima kojima je izdržljivost uređaja bitna sigurno poslužiti i kao glavni argument za odluku u korist Galaxyja S7 edge. Između dva lepa i čvrsta uređaja, Samsung tako ipak odnosi uverljivu pobedu kad je reč o finišu jer je znatno savremeniji i prilagođeniji današnjim zahtevima kupaca.
Prednost: Snažno na strani Samsunga

Ekran
Osim veličine od 5,5 inča, ekrani Samsungovog i Appleovog velikog flegšipa imaju gotovo sve različite karakteristike. Najveća prednost ekrana kod Galaxyja S7 edge jeste njegova QHD rezolucija (2.560×1.440), koja rezultira gustinom od 534 piksela po inču, što je osetno više od Full HD rezolucije iPhonea 6S Plus (1.920×1.080) i njegovog 401 piksela po inču. U praksi, i jedan i drugi uređaj, međutim, daju izuzetno oštru sliku i neznatna razlika u korist Samsunga može se uočiti tek kad se uređaji stave jedan uz drugi. U realnosti, niko neće imati primedbe na oštrinu prikaza na iPhoneu. Druga Samsungova prednost je njegov Super AMOLED, koji donosi očigledno snažnije saturirane boje nego iPhone i snažniji kontrast, pa ekran deluje efektnije i modernije. Štaviše, ekran na Galaxyju S7 edge sigurno je najbolji u poređenju s ekranima svih trenutno dostupnih telefona na tržištu.

Ekran iPhonea 6S Plus ipak ne zaostaje mnogo i nijedan vlasnik ovog telefona sigurno neće imati primedbu na kvalitet prikaza, ali u odnosu na Samsungov ekran nudi samo jednu bitnu prednost – bolju postojanost kontrasta. Iako su, naime, crni tonovi tamniji na Samsungu, a beli podjednako svetli na oba telefona, prilikom izloženosti direktnoj sunčevoj svetlosti iPhone nudi bolju vidljivost i ima neznatno širi ugao vidljivosti. iPhone 6S Plus nudi i jednu nebitnu prednost – dolazi u 3D Touch tehnologiji, koja je, zapravo, gimmick, kao što je slučaj sa zakrivljenim rubovima na Galaxyju S7 edge. Kad uređaje koristimo na suncu, dakle, ekran Appleovog telefona je bolji, ali sveukupni utisak je ipak za nijansu impresivniji kod Samsungovog uređaja.
Prednost: Malo na strani Samsunga

Čipset i memorija

I jedan i drugi uređaj nude izuzetno fluentne performanse i donose najbolje čipsete iz oba tabora. Samsungov Galaxy S7 edge se – zavisno od regiona – isporučuje s Qualcommovim flegšipom SoC Snapdragon 820 ili procesorom „kućne izrade“ Exynosom 8890. Opremljen je i s Adreno 530, odnosno Mali-T880 MP12 grafikom, te s četiri gigabajta RAM memorije. Oba čipseta nude rekordne rezultate prema nebrojenim sintetičkim testovima, a telefon dolazi sa 32 ili 64 gigabajta memorije, uz mogućnost proširivanja tog kapaciteta mikro-SD karticama.

Appleov telefon nije ništa lošiji ni u svakodnevnom radu ni prema sintetičkim merenjima, a dolazi s Appleovim 64-bitskim A9 procesorom i PowerVR GT76000 grafikom. Opremljen je, međutim, samo s dva gigabajta RAM memorije – dakle, upola manje nego Samsungov telefon. To se, srećom, u praksi ne primećuje i do izražaja bi moglo doći tek u budućnosti, kad će developeri biti naviknuti na raskošnije memorijske kapacitete, pa će stvarati zahtevnije aplikacije i igre. Ono što ipak jeste problematično kod iPhonea 6S Plus jeste njegova memorija za skladištenje podataka. Telefon u najjeftinijoj verziji dolazi s izuzetno malih 16 gigabajta memorije za skladištenje, a za veću cenu mogu se nabaviti modeli sa 64 ili 128 gigabajta memorije. Te kapacitete nije moguće naknadno dodatno proširiti jer iPhone nema slot za mikro-SD kartice. Zbog te nepraktičnosti i Appleovog nemara prema korisnicima i veće uverljivosti Samsungovih performansi na duže staze, u ovoj rundi pobeđuje Galaxy S7 edge.
Prednost: Malo na strani Samsunga

Baterija
Iako Samsung Galaxy S7 edge ima bateriju kapaciteta 3.600 miliamper-sati, a iPhone 6S Plus dolazi s baterijom od 2.750 miliamper-sati, Appleov uređaj u svakodnevnom radu nudi bolju autonomiju. Konkretno, uz prosečnu količinu korišćenja uređaja i svih njegovih antena, Samsungov flegšip će taman izdržati do kraja dana, ali ako ga imalo intenzivnije koristite, mogao bi ostati bez napona i pre toga. Appleov telefon će uz prosečan način korišćenja izdržati otprilike dan i po, a ponekad i do kraja drugog dana, a i uz izuzetno intenzivno korišćenje vlasnici ovog telefona mogu biti sigurni da će mu baterija trajati do kraja prvog dana. Poznato je da je iPhone 6S Plus – kad je reč o autonomiji baterije – najbolji Appleov uređaj do sada. Galaxy S7 edge po tom pitanju nije najbolji Samsungov uređaj.

Stvar je dobrim delom u izuzetno dobrom vladanju energijom tokom stendbaj režima na iPhoneu, kad ovaj uređaj zaista minimalno opterećuje bateriju. Ipak, i prilikom striminga Full HD video-zapisa pri maksimalnom osvetljenju ekrana, Galaxy S7 edge je izdržao sedam sati i 45 minuta, a iPhone otprilike jedan sat više.

Razlika u veličini - iako oba uređaja dolaze sa 5,5-inčnim ekranom, Galaxy S7 edge je niži i uži od iPhonea 6S Plus, ali ne i tanji.
Razlika u veličini – iako oba uređaja dolaze sa 5,5-inčnim ekranom, Galaxy S7 edge je niži i uži od iPhonea 6S Plus, ali ne i tanji.

S druge strane, Samsungov telefon ima mogućnost bežičnog punjenja baterije, koja se brže puni nego ona na iPhoneu. Tako će Samsungov telefon dobiti pun kapacitet nakon stotinak minuta na punjaču, dok je iPhone nužno puniti sat vremena duže da bi stigao do 100 odsto. Ipak, zbog boljeg vladanja energijom, što je korisnicima važnije, vaga u ovom slučaju preteže na stranu Appleovog telefona.
Prednost: Malo na strani Applea

Kamere
Za mnoge korisnike kvalitet pozadinske kamere ključni je kriterijum za odluku o kupovini flegšipa. iPhone 6S Plus ima najbolju kameru od svih dosadašnjih Appleovih telefona i svakako jednu od pet najboljih na tržištu uopšte. Samsung Galaxy S7 edge, s druge strane, ima najbolju pozadinsku kameru na tržištu (kao i manji Samsung Galaxy S7) i ona u bilo kakvim uslovima snimanja daje jednake ili bolje rezultate od one na iPhoneu S6 Plus.

Samsung Galaxy S7 edge
Samsung Galaxy S7 edge

I jedna i druga kamera donose maksimalnu rezoluciju od 12 megapiksela. To je u slučaju Samsungovog telefona manje nego na prethodnom modelu, ali to smanjivanje rezolucije dogodilo se kako bi se povećali pikseli na senzoru, pa sada iznose 1,4 mikrometra. Uz blendu f/1.7 Samsungov telefon može i u izuzetno tamnim uslovima snimanja dobro da uhvati detalje i boje, bez mnogo šumova. Veličina piksela na senzoru kod iPhonea je 1,22 mikrometra, a blenda je f/2.2, pa snimke u zatvorenim prostorima i uz noćnu rasvetu ne ispadaju tako živahne kao kod Samsunga.

Apple iPhone 6S Plus
Apple iPhone 6S Plus

Galaxy S7 edge, dalje, nudi i najbolji sistem automatskog fokusiranja među svim dostupnim telefonima zahvaljujući Dual Pixel tehnologiji – brži je i precizniji od onog na iPhoneu 6S Plus. Prednja kamera na oba uređaja ima rezoluciju od pet megapiksela, ali selfiji ispadaju bolje na Samsungu. Ne može se reći da su kamere na Appleovom telefonu loše ili da će korisnici tog uređaja biti nezadovoljni kamerama, ali je Samsungov telefon ipak po tom pitanju najbolji na tržištu.
Prednost: Malo na strani Samsunga

Softver, inovativnost, štosovi…
Samsung Galaxy S7 edge dolazi s Androidom 6.0 Marshmallow, koji je nadograđen korisničkim okruženjem TouchWiz, dok iPhone 6S Plus dolazi s iOS-om 9. Android OS je već u prethodnoj verziji bio dovoljno dorađen da mu nikakve nadogradnje korisničkog okruženja zapravo ne trebaju, pa utoliko TouchWiz predstavlja više opterećenje nego funkcionalnu prednost za korisnike. S druge strane, iOS je dogurao do verzije u kojoj su uglavnom ispunjene sve želje korisnika i koja je obogaćena samo probranim setom gimmick-featurea. Eko-sistem aplikacija, naravno, još uvek je urednija i bolja na Appleovom sistemu, ali kad bi Galaxy S7 edge dolazio s opcijom potpuno čistog Android sistema, bio bi softverski rame uz rame s iPhoneom 6S Plus.

Power taster - oba uređaja donose taster za buđenje telefona na desnom rubu, u visini palca.
Power taster – oba uređaja donose taster za buđenje telefona na desnom rubu, u visini palca.

Što se tiče raznih inovacija i štosova koji ove telefone čine jedinstvenim, neznatnu prednost sa zaobljenim rubovima ekrana i više ili manje praktičnim elementima TouchWiza koji koriste ta zaobljenja dobija Samsungov telefon nad Appleovim 3D Touch ekranom. Ta opcija osetljivosti na jačinu pritiska koju ima iPhone jeste inovativna, ali Apple još uvek nije uspeo da je iskoristi na revolucionaran način, zbog kojeg bi kupcima ona bila imalo važna.
Prednost: Podjednako

Presuda
Samsung je s Galaxyjem S7 edge napravio najbolji 5,5-inčni telefon na tržištu, a njegov fantastičan dizajn i finiš, superiorna pozadinska kamera i fleksibilni memorijski kapaciteti koji podupiru odličan čipset čine ga i evidentno boljim izborom od, sada već pola godine starog, iPhonea 6S Plus. Jedna bitna prednost koju iPhone ima nad Samsungovim modelom jeste nešto izdržljivija baterija, ali taj minus Galaxy S7 edge nadoknađuje mogućnošću bežičnog punjenja i bržim punjenjem baterije.

Ipak, i jedan i drugi uređaj nude premijum iskustvo u svakodnevnom radu, pa uprkos evidentnoj prevazi na stranu Samsungovog telefona, niko neće biti nezadovoljan ni jednim, ni drugim telefonom. Utoliko, odluka o kupovini neće biti pogrešna ni ako se ne donese na temelju ove analize, već naprosto na osnovu sklonosti prema jednom ili drugom softverskom eko-sistemu. Gledano dugoročno, Samsungove prednosti sada su već dovoljno velike u odnosu na iPhone, pa će oni koji izaberu Samsung biti manje razočarani kad izađe njegov naslednik nego kupci Appleovog telefona, s obzirom na to da će sledeći iPhone morati da bude znatno bolji od aktuelnog modela nego što će sledeći Galaxy biti u odnosu na S7 edge.

Samsung Galaxy S7 edge
Ekran: 5,5”, 1.440 x 2.560
Memorija: 32/64 GB + mikro-SD, 4 GB RAM
Procesor: Qualcomm Snapdragon 820 / Exynos 8890
Dimenzije: 151x72x7,7 mm
Masa: 157 g
Apple iPhone 6S Plus
Ekran: 5,5”, 1.080 x 1.920
Memorija: 16/64/128 GB, 2 GB RAM
Procesor: Apple A9
Dimenzije: 158x78x7,3 mm
Masa: 192 g
Reader Rating12 Votes
83
83
Ocena čitalaca