Samsung Galaxy S6

Najveća iteracija

Kupci donedavno nisu previše marili za dizajn uređaja u kategoriji flagship smartfona, već najpre za kvalitet ekrana, čipseta, baterije i nekih sekundarnih karakteristika poput funkcionalnosti fotoaparata ili korisničkog interfejsa. Upravo je drastičnim zaokretom u dizajnu Samsung s Galaxyjem S6 uspeo – sada je već evidentno – da osigura svoj novi tržišni rekord.

Samsung-Galaxy-S6

Osim onog o čemu se ponajviše moglo čuti otkad je otkriven Samsung Galaxy S6 – stakleno-metalnog kućišta – u odnosu na prethodni model značajnije nego kod prethodnih iteracija nadograđeni su i svi drugi elementi ovogodišnjeg modela. Samsung je tako prvi put napravio flagship kod kojeg nijedan detalj nije rezultat kompromisa, već isključivo namere da sve danas tržišno relevantne karakteristike uređaja budu na najsavremenijem mogućem nivou.

Galaxy S6 dolazi s 5,1-inčnim QHD Super AMOLED ekranom, osmojezgarnim „kućnim“ čipsetom Exynos 7420, 16-megapikselnom pozadinskom kamerom s optičkom stabilizacijom i otvorom blende f/1.9, jednako brzom 5-megapikselnom selfi-kamerom, te Android OS-om 5.0.2 (Lollipop) s kudikamo nežnijim TouchWiz UI-jem nego što smo navikli kod prethodnih Galaxyja.

Ono što deluje kao nedostatak, poput nezamenljive baterije i neproširive memorije, pokriveno je savremenijim inovacijama poput mogućnosti bežičnog punjenja i korišćenja brzih memorijskih čipova kakvi se nalaze u SSD-ovima, dok je jedini realan minus ovog uređaja izostanak vodootpornosti i sertifikata za zaštitu od sitne prašine (i to samo zato što je prethodni model, Galaxy S5, to imao).

Novi-stari dizajn
Samsung-Galaxy-S6-2Izgledom Samsung Galaxy S6 i dalje nalikuje na svoje prethodnike, no utisak koji ostavlja već na prvi pogled kudikamo je drugačiji. Konačno se radi o uređaju koji ima premijum nivo finiša i za kojeg, kad ga uzme u ruku, korisnik neće imati osećaj da je proizvođač štedeo prilikom njegovog razvoja. Jasno je da su za to najzaslužniji materijali od kojih je sačinjen: staklo s prednje i sa zadnje strane, kao i aluminijum na ivicama.

Telefon nudi novi, viši nivo čvrstoće, robustnosti i uverljivosti kad se drži u ruci. Zbog korišćenja kombinacije metala i stakla, nakon vrlo kratkog vremena nekorišćenja naizgled je osetno hladniji od sobne temperature, za šta je zaslužan premijum efekat. Nemoguće je, ipak, ne primetiti frapantne sličnosti koje Samsung Galaxy S6 ima s iPhoneom 6, posebno po pitanju zaobljenosti ivica i dizajnu donjeg dela, na kojem su smešteni microUSB i audio-priključci, perforacije zvučnika i primarni mikrofon. Odozdo su Galaxy S6 i iPhone 6 toliko slični da ih je gotovo nemoguće razlikovati. To svakako nije loša karakteristika ovog uređaja, već upravo suprotno – nema razloga da se nešto što se na tržištu već dokazalo kao uspešno kod rivala ne upotrebi ponovo.

Poklopac zadnje strane nije moguće ukloniti, što znači da je ovo prvi Galaxy iz serije S koji nema zamenljivu bateriju. S druge strane, telefon podržava bežično punjenje baterije, a i u vremenima kad je postalo uobičajeno poneti sa sobom eksternu bateriju (ili čak futrolu s kojom je moguće dodatno napuniti bateriju) zaista više gotovo niko ne nosi sa sobom rezervne baterije za svoj smartfon. Utoliko ovo ne može biti proglašeno nedostatkom, barem onim za koji bi kupci trebalo da mare.

Rekordna gustina piksela
Već smo navikli da Samsung u svojoj seriji Galaxy S donosi besprekorno kvalitetne ekrane, a ovaj put je to podignuto na nov nivo, uvođenjem QHD rezolucije (2560×1440 piksela). Uz veličinu ekrana od 5,1 inča takva rezolucija rezultira rekordnom gustoćom piksela od čak 577 ppi. Korišćena je PenTile matrica dijamantskog oblika uz Super AMOLED tehnologiju, pa je time stvoren dosad uverljivo najsvetliji i najsnažnije saturiran prikaz slike na ekranu, uz najpostojaniji i najizraženiji kontrast.

Oštrinu prikaza bespredmetno je komentarisati s obzirom na to da i najsitniji detalji izgledaju kao da pred sobom imamo profesionalno otisnut glossy papir, zbog čega boje deluju vrlo živo, natprirodno i za Super AMOLED prepoznatljivo preterano saturirane, što stvara izuzetno efektan utisak. Zanimljivo je da je Samsung reagovao na primedbe dela korisnika koji ipak ne preferiraju takav futurističan prikaz slike na ekranu, pa je kod Galaxyja S6 moguće odabrati između ovakvog i „prirodnog“ prikaza boja, koji nije toliko efektan, ali je nešto energetski štedljiviji i dopadljiviji konzervativnijim korisnicima.

Kontrast takođe zaslužuje svaku pohvalu, uz intenzivne bele i crne tonove, koji se ne gube prilikom širih uglova gledanja, a postojanost je u velikoj meri zadržana i pri izloženosti telefona suncu, gde ovaj uređaj nudi jednu od najugodnijih slika kad se uporedi s rivalima.

Uz sve ovo, ekran je prekiven Gorilla Glassom 4, izuzetno je glatke površine kad se po njemu prelazi prstom i nudi vrlo preciznu responzivnost, što uz dosta raskošnu dijagonalu ekrana tipkanje takođe čini ugodnijim nego na gotovo svim drugim rivalima iste kategorije. Utoliko je ekran Galaxyja S6, kao i kod prethodnika, jedan od njegovih najvećih aduta.

Kućni čipset i baterija
Nakon problema koje je Qualcomm imao s pregrevanjem svog najnovijeg i samim tim najmoćnijeg čipseta Snapdragon 810, ne iznenađuje što je Samsung za Galaxy S6 odlučio da odabere isključivo vlastiti Exynos 7420 hardver. Radi se o čipsetu izgrađenom 14-nanometarskim procesom, koji – ako je suditi po sintetičkim bechmarkovima – nudi čak i bolje performanse od osamstodesetke, a da pritom ima i nižu potrošnju energije (zbog čega ga je i lakše ohladiti).

Arhitektura mu se svodi na četiri Cortex-A57 jezgra koja kucaju taktom od 2,1 GHz i četiri Cortex-A53 jezgra pogonjena na 1,5 GHz, uz osmojezgarni Mali-T760 GPU i 3 GB RAM-a. Čipset ujedno nudi i LTE Cat. 6 konekciju, dakle daunloud teoretske brzine od čak 300 MBpsa, što mu osigurava dugoročnu potpunu kompatibilnost s najsavremenijim mobilnim mrežama na svetu. Na svim sintetičkim merenjima uređaj glatko odnosi pobedu s najboljim rezultatom, a u svakodnevnom radu to se oseti jer pruža stopostotnu fluidnost, čak i kad se nakrca aplikacijama i kad se uključe svi pozadinski više ili manje besmisleni procesi koje podržava TouchWiz UI.

Ono što svakako upada u oči jeste nedostatak otvora za microSD kartice. Memorija se na Galaxyju S6 ne može proširiti. Utoliko ne iznenađuje što je Samsung ponudio minimalno 32 GB ugrađene memorije (dostupni su još i modeli sa 64 i 128 GB), što je dovoljno za ugodan rad za najmanje zahtevni segment korisnika koji cilja na flagship kategoriju.

Ovo je savremena i još jednom dugoročno pametna Samsungova odluka, s obzirom na to da iza nje stoji ugradnja UFS 2.0 memorijskih čipova kakvi se ugrađuju u SSD-ove i kakvi nude čak 2,7 puta brže pisanje i čitanje od čipova koji se inače ugrađuju u smartfone. MicroSD memorija je neuporedivo sporija i njenim korišćenjem osetno bi se narušile performanse koje ovaj uređaj čine posebnim. I u ovom detalju krije se beskompromisna odluka da se odabere najbolje rešenje, ma koliko se naizgled činilo da je situacija upravo suprotna.

Uređaj dolazi s baterijom kapaciteta 2550 mAh, što je manje od prethodnika, pa se može pomisliti da će – zbog povećanja rezolucije ekrana – i autonomija biti redukovana. To zaista i jeste slučaj kad je reč o aktivnom korišćenju telefona, ali kad je uređaj u standbyu, vek baterije je čak 20 procenata duži nego kod prethodnog modela. Te dve vrednosti se međusobno nivelišu, pa Samsung Galaxy S6 na kraju donosi razumnu autonomiju koja omogućuje oko dan i po nesmetanog korišćenja. To je moguće produžiti powersave načinom rada, što je praktično jer se za samo deset minuta punjenja baterija može dovesti u stanje da uređaj učini funkcionalnim dodatna četiri sata.

Kamera
Pozadinska kamera koja dolazi sa Samsungom Galaxy S6 još je jedno od onih poboljšanja kod kojih očigledno nije bilo nikakvih kompromisa pri kreiranju ovog uređaja. Reč je o 16-megapikselnom senzoru s optičkom stabilizacijom slike (OIS) i objektivom f/1.9. U praksi se pokazalo da je ovo ubedljivo najbolja kamera koju je Samsung ikada ugradio u svoje uređaje i za mnoge situacije (ali na i za svaku) jedna od ponajboljih kamera na smartfonima uopšte.

Uz dnevnu rasvetu zamerki na oštrinu, ispravnost eksponiranja, nivo detalja i dinamički raspon neće imati niko, no u takvim uslovima snimanja vrlo dobre rezultate daju i mnogi drugi smartfoni. Prilikom snimanja u zatvorenom i uz noćne uslove do izražaja dolazi vrlo brzo sočivo ovog uređaja i njegova optička stabilizacija, pa su slike izuzetno detaljne, s vrlo malo šuma i, što je najbolje, s vrlo realistično interpretiranim bojama. Za ovo poslednje zaslužan je vrlo dobar automatski balans bele boje, po čemu kamera Samsung Galaxyja S6 nadmašuje i onu na iPhoneu 6.

Ipak, Samsungov uređaj u takvim uslovima snimanja rado odabira relativno duge ekspozicije. Kad snimamo statične scene, OIS se brine da i takve slike ostanu oštre i s puno detalja, a bez osetnih šumova. Ipak, ukoliko se objekat koji snimamo pomera, rezultat nije dovoljno dobar i u toj situaciji ipak iPhone uspeva da dobije kvalitetniju sliku, premda s lošijim balansom bele boje.

Za video važe otprilike iste opaske. Pozadinska kamera može snimati i 4K video, dok selfi-kamera ide do QHD rezolucije kako bi se podudarala s rezolucijom ekrana. Bitno je napomenuti da i selfi-kamera ima brzinu sočiva od f/1.9, čime je omogućeno snimanje odličnih selfija i u noćnim uslovima. Ipak, kad je reč o selfi-kameri, rezultati nisu tako nadmoćni u odnosu na konkurenciju kao kad je reč o pozadinskoj kameri – videli smo smartfone i s boljim prednjim kamerama.

Ozbiljna nadogradnja
Nakon nekoliko dana intenzivnog rada sa Samsungom Galaxy S6, jasno je da se radi o najozbiljnijoj iteraciji dosad u flagship seriji smartfona južnokorejskog giganta. Uspeh ovog uređaja naprosto ne može izostati jer se brojne novosti svode na udovoljavanje zamerkama koje su korisnici imali kod prethodnih modela, te se može zaključiti da je Galaxy S6 onakav telefon kakvog su kupci želeli da Samsung napravi.

Premijum dizajn utemeljen na korišćenju stakla i metala, ekran s rekordnom gustinom piksela i uverljivo najboljim prikazom slike svih vremena, vrlo fluidan čipset i jedna od ponajboljih pozadinskih kamera aduti su koji će biti dovoljni da kupce Samsungovog ovogodišnjeg flagshipa učine zadovoljnim. Prostora za doradu ipak ima, posebno po pitanju (ponovog) uvođenja vodootpornosti i otpornosti na prašinu, što su svojstva koja i te kako pripadaju flagship kategoriji.

PLUS
Kućište od stakla i metala.
Besprekoran QHD ekran.
Fluidan čipset.
Zadnja kamera.

MINUS
Nije više otporan na vodu i prašinu.
Prosečna selfi-kamera.

Ekran: 5,1“, 1440 x 2560
Memorija: 32/64/128 GB, 3 GB RAM
Procesor: Exynos 7420, octa-core
Dimenzije (ŠxVxD): 143x70x6,8 mm
Masa: 138 g
Cena: oko 800 evra
Reader Rating2 Votes
51
51
Ocena čitalaca