Samsung Galaxy S10+

Jubilaran i pouzdan

Najveći od tri mobilna telefona koje je Samsung predstavio kao ovogodišnju top-seriju, uz dodatne kamere, donosi i niz tehnoloških novotarija iznutra, koje ga čine jednim od najpouzdanijih telefona uopšte.

Još izduženiji ekran, ali ovaj put s rupicom, dodatna kamera na pozadini, dodatna selfi-kamera, veći memorijski kapacitet, duža autonomija baterije, tanje kućište s manjom masom, ali i za dodatni nivo čvršće i otpornije staklo, najnoviji Android OS, te uobičajeni niz tehnoloških nadogradnji kojima se osavremenjuje hardver – siže su onoga što Samsung Galaxy S10+ nudi u odnosu na prošlogodišnji top-model južnokorejskog giganta Galaxy S9+. Reč je o više nego pristojnoj količini promena nabolje za razdoblje od godinu dana, pa ovogodišnja perjanica Samsungove ponude zaista ima odgovarajuće argumente da se, prema mnogim kriterijumima, i dalje s pravom može nazivati najmoćnijim telefonom na svetu, posebno ako se uzme u obzir da je u pitanju najjače opremljeni uređaj među njih čak tri, koliko ih je proizvođač paralelno izbacio na tržište kao predstavnike jubilarne, desete inkarnacije čuvene serije Galaxy S.

Uz spomenute nadogradnje, kod Samsungovog Galaxyja S10+ ne nedostaje niti tehnoloških inovacija koje viđamo prvi put – bilo na modelima ovog brenda, bilo uopšte na globalnom tržištu telefona. Uređaj tako donosi Dynamic AMOLED ekran, koji se od Super AMOLED-a razlikuje po tome što podržava HDR10+ prikaz, poznat sa Samsungovih top-modela televizora, zatim Wireless PowerShare, koji omogućuje bežično, ali i reverzibilno punjenje čak i kad je telefon spojen na pravi punjač, potom ultrazvučni čitač otisaka prstiju smešten ispod ekrana, a tu je i ultrawide pozadinska kamera koja može u 4K rezoluciji da stvara HDR10+ video, kao i selfi-kamera koja kroz rupicu na ekranu takođe može snimati u UHD-u…

Osetno nov

Ultrazvučni čitač otisaka prstiju deluje, na prvi pogled, posebno zanimljivo jer je, naprosto, reč o detalju koji će svaki korisnik, hteo to ili ne, prvi isprobati. On omogućuje brzo otključavanje telefona prstom u bilo kakvom ambijentu – nezavisno od svetlosnih uslova. Bila mrkla noć ili sedite u podne na terasi kafića na najjačem suncu – potpuno je svejedno – moći ćete se pouzdati u ovu mogućnost telefona, u što smo se tokom mesec dana testiranja uređaja i uverili. Jasno je da to daje i dodatni nivo sigurnosti telefonu jer je jednostavno mnogo teže dosetiti se bizarnih situacija u kojima biste prevarili sistem… Telefoni se, bitno je napomenuti, zbog toga isporučuju sa zaštitnom nalepnicom za ekran – jedinom s kojom ultrazvučni senzor otisaka prstiju radi. Folije drugih proizvođača (barem zasad) onemogućuju tu mogućnost.

Ekran je prekriven Gorilla Glassom 6, a čitavo kućište skoro je za milimetar tanje od prošlogodišnjeg modela. Ipak, Samsung Galaxy S10+ i Galaxy S9+ imaju gotovo identičnu visinu i širinu. Ušteda je, međutim, postignuta i na masi, pa tako ovogodišnji top-model ima masu od 175 grama, što je znatno lakše od lanjskih 189 grama, što se i te kako oseti u ruci. Telefon deluje izuzetno lagano i bez ikakvih sumnji najelegantniji je top-model koji se danas nudi na tržištu. Estetski, a i funkcionalno, teško da bi mu iko mogao naći zamerku, pogotovo ako se uzme u obzir da je telefon dostupan u čak osam različitih boja, a i nudi originalnu prepoznatljivost zbog svojih zakrivljenih rubova ekrana (koje danas kopiraju čak i direktni konkurenti), kao i sertifikat IP68, zahvaljujući kojem može biti uronjen u vodu do 1,5 metara dubine do 30 minuta.

Bitno je reći da je Samsung zadržao 3,5-milimetarski audio-priključak, opremio uređaje – kad je reč o našem tržištu – čipsetom Exynos 9820, koji podržava LTE konekciju s brzinom daunlouda do 2 Gbpsa i WiFi 6, te u kućište ugurao i nekoliko AKG-ovih zvučnika s podrškom za Dolby Atmos. Sve to većina konkurenata ne nudi ni u tragovima.

Bez obzira na to što izgledom poprilično liči na prošlogodišnji model, tj. na svojevrsni hibrid Galaxyja S9+ i Notea 9, Samsung Galaxy S10+ jedinstven je ponajpre zbog neuobičajenog ekrana. Reč je o 6,4-inčnim displeju rezolucije 3.040×1.440 piksela s, rekosmo, zaobljenim levim i desnim rubom i rupicom za dualnu selfi-kameru. Prikaz slike je onakav na kakav nas je Samsung već navikao – još nijansu spektakularniji nego na prošlogodišnjem modelu. Oštrina, saturacija, kontrast, svetlina, postojanost – svi parametri su top topova, i jasno je da je vrhunski ekran i dalje bitan adut serije Galaxy S, koji će dobrom delu kupaca biti deal-maker. Ponovo, reč je o karakteristici kojoj ne uspeva da parira nijedan konkurent, uključivši i one najagilnije i tržišno najagresivnije u napadu na Samsungovu poziciju, koji su na tržište stigli čak i nakon ovog uređaja. Želite li apsolutno najbolji ekran na telefonima na svetu, Samsung Galaxy S10+ izbor je oko kojeg ne bi trebalo da imamo nikakve nedoumice.

Performanse i baterija

Samsung Galaxy S10+ dolazi sa 128 gigabajta, 512 gigabajta ili jednim terabajtom memorije za skladištenje, proširive dodatno mikro-SD karticama, kao i sa čak osam gigabajta RAM-a za dva slabija modela, odnosno sa 12 gigabajta RAM-a za najnabudženiji, terabajtni model. Na sintetičkim benchmarkovima rezultati su, posve očekivano, impresivni i rame uz rame s najmodernijim suparnicima, a sve teče vrlo glatko. Tu je i baterija kapaciteta 4.100 miliamper-sati, što valja i te kako pohvaliti jer je prošlogodišnji model bio 0,7 mm deblji (što nije malo), a imao je kudikamo manji kapacitet baterije. U praksi se telefon pokazao znatno izdržljiviji od prošlogodišnjeg modela, nudeći bez problema autonomiju koja osigurava da ga svaku drugu noć ipak ne stavljate na punjač, čak iako ste zahtevan korisnik.

Ipak, kritike zaslužuje punjač jer je podržana brzina punjenja baterije ostala nepromenjena još od modela Galaxy S5 od pre pet godina (15 W, uz podršku za QC2.0). Takođe, kritiku zaslužuje i preskakanje stepenice u ponudi memorijskih kapaciteta – nedostaje nam model od 256 gigabajta. To se, doduše, lako može kompenzovati memorijskim karticama.

Nakon tridesetak dana aktivnog korišćenja ovog uređaja, pozitivni utisci svode se na jednu riječ – pouzdanost. Uređaj je napravljen od komponenti takvih karakteristika i takve skladnosti da vam naprosto vrlo brzo uliva poverenje u sve svoje adute. Možete biti sigurni da vas performanse neće izdati jer ćete u svim situacijama na njegovom ekranu videti fantastičnu sliku, a one će uvek biti natprosečne i fluidne. Njegov setup kamera napraviće ne samo natprosečne već često i najbolje moguće fotografije, bilo da koristite zadnje ili senzore za selfije. Ako Samsungovom top-modelu i nedostaje nota izazivanja tržišta kakvu je imao pre, teško da će mu to zameriti ijedan kupac Galaxyja S10+, s obzirom na to da je ona kompenzovana ozbiljnošću i zrelošću uređaja koji će dobiti.

Primeri noćnih fotografija snimljenih Samsungovim Galaxyjem S10+

Što se tiče rupice na ekranu, koja bi nekog mogla da iritira, no koja je zapravo simpatična i u praksi nimalo ne smeta – u njoj je smešten objektivčić 10-megapikselne kamere koja snima 4K video i dodatne 8-megapikselne kamere zahvaljujući kojoj telefon hvata i dubinu. Uz dnevno svetlo dobivaju se izuzetno dobri selfiji, uz lajv fokusiranje, a zahvaljujući dubinskoj sekundarnoj kameri, moguće je postići i famozni bokeh efekat koji izgleda prilično uverljivo… Verujemo, doduše, da to mnogima nije odlučujuća osobina pri izboru ovog uređaja, ali reč je o detalju koji konkurenti ne nude.

Mnogo je zanimljiviji pozadinski setup kamera, gde su smeštena čak tri senzora s dualnom optičkom stabilizacijom. Glavni senzor ima ugao vidljivosti od 77 stepeni, rezoluciju od 12 megapiksela, odranije poznati Dual Pixel autofokus, prvi od dva OIS-a, kao i blendu koja se može prebacivati između f/1.5 i f/2.4. Drugi senzor je 12-megapikselni s telefoto-objektivom, koji ima ugao vidljivosti od 45 stepeni, drugi OIS i autofokus s faznom detekcijom. Treći je takođe 12-megapikselni, ali s ultrawide sočivom s uglom od 123 stepena i fiksnim fokusom, te predstavlja potpunu inovaciju u odnosu na prošlogodišnji model, koji je uz glavni senzor nudio još samo telefoto-sočivo.

Valja biti realan – bitka koja se danas vodi na tržištu top-modela smartfona najviše se svodi na kvalitet kamera – pogotovo pozadinskih, čega je Samsung i te kako svestan. Štaviše, glavni front te bitke zapravo je onaj koji podrazumeva noćno snimanje, tj. okidanje fotografija u lošim svetlosnim uslovima s obzirom na to da uz dnevno svetlo i ambijent koji pruža kvalitetne uslove za fotografiranje većina današnjih telefona, pa i oni srednje i entry klase, nude izuzetno dobre rezultate. Muka na kojoj se poznaju junaci jeste okidanje dobrih fotki noću, a Samsung Galaxy S10+ u takvim situacijama nudi briljantne rezultate, uporedive s onima koje stvaraju drugi predvodnici te bitke: Googleov Pixel, koji proizvodi HTC, Huaweieva gama aktuelnih top-modela i, eventualno, novi iPhonei.

Koristeći mesec dana Samsungov Galaxy S10+ uz okidanje pregršt fotografija u lošim uslovima osvetljenja i noću, došli smo do zaključka da postoji zaista mnogo situacija kad ovaj telefon pravi najbolje fotografije. Konkretno, što je ugao snimanja širi, to je Samsung više u prednosti. Što je kontrastnih područja u kadru više – ponovo Samsung dolazi do izražaja. Slike u ovim slučajevima ispadaju vrlo oštre, s velikom količinom detalja i zanemarivim šumom, uz realnu interpretaciju boja i pravilnu ekspoziciju. Tek u izuzetno retkim situacijama, kad možda i ne bismo pomišljali da fotografišemo telefonom, kao kad je ugao snimanja vrlo uzak, a izvor svetlosti sveden na minimum ili ga čak i nema, kamere podižu nivo šuma i smanjuju saturaciju boja, ostavljajući prostor za poboljšanja. Posredi je, zaključno, fantastičan setup kamera, koji nudi osetno poboljšanje na ionako odlične kamere s prošlogodišnjeg modela i koji kupce ovog telefona sigurno neće ostaviti ravnodušnim.

Samsung Galaxy S10+
Ekran: 6,4”, 1.440x3.040
Memorija: 8 GB RAM / 128 GB, 512 GB, 1 TB
Procesor: Exynos 9820
Kamere: 12+12+16 MB, 10+8 MP
Dimenzije (ŠxVxD): 158x74x7,8 mm
Masa: 175 g
Cena: od 1.050 evra
www.samsung.com/rs
Kvalitetan ekran.
Pouzdanost i baterija.
Opremljenost detaljima.
Noćne fotografije.
Spori punjač baterije.
Nedostaje model od 256 GB.