Ljubiša Miodragović

Vienna Calling

U Beču 24. marta jedna od najpoznatijih južnokorejskih korporacija odlučila je da napravi svoj prvi evropski forum. Samsung je pozvao sve relevantne novinare, predstavnike, distributere i dilere iz cele Evrope da bi pokazao svoje planove za 2009. godinu.

Uprkos svetskoj ekonomskoj krizi, Samsung je odlučio da napravi iskorak i da stvari pokrene još agresivnije, kao i da pojača svoje odnose sa kupcima i dobavljačima. U poslovnom Austrija centru organizovana je velika konferencija na kojoj su prikazani planovi i novi proizvodi za ovu godinu. Nakon govora predstavnika Samsunga, posetioci su bili u prilici da postavljaju pitanja, ali i da lično pogledaju i isprobaju nove proizvode u izložbenoj hali.


Ovo je bila fantastična prilika za predstavljanje nove generacije televizora koja radi na LED tehnologiji. Serije za oznakom 8000, 7000 i 6000 koriste LED kao primarni izvor umesto tradicionalnih hladnih katodnih fluorescentnih lampi (CCFL). Nova tehnologija i njena adekvatna primena omogućile su da novi televizori budu duboki svega 29 milimetara, što ih čini odličim za postavljanje na zid. U novim ekranima nema štetnih metala i sada Samsung ispunjava još stroži ekološki standard Eco-label Flower.

Bili smo u prilici da vidimo i novu i staru seriju televizora sa numeričkim displejima, koji su prikazivali trenutnu potrošnju električne energije. Zanimljivo je bilo videti da novi ekran dijagonale 55 inča sada troši manje energije od ekrana starije generacije dijagonale 32 inča. Da se radi o potpuno novoj vrsti televizora, pokazala nam je i potencijalna interaktivnost novih modela. Naime, ovi LED televizori imaju priključak za lokalnu računarsku mrežu (LAN), pa je tako moguće putem daljinskog upravljača posetiti na primer YouTube.

Novi Blu-ray plejeri sa oznakama BD-3600 i BD-4600 sada imaju dizajn koji je potpuno uklopljen u kristalni dizajn televizora. Ne samo da je model BD-4600 najtanji na svetu, već je to prvi model koji se kači na zid. Novi Blu-ray plejeri imaju mogućnost i bežičnog povezivanja sa nekim PC računarom, sa kojeg putem media servera mogu povlačiti audio i video fajlove.

Na nas su poseban utisak ostavili novi modeli kamkordera, s obzirom na to da smo nedavno imali jedan primerak na testu. Novi koncept koji je primenjen kod modela HMX-R10 je da se maksimalna pažnja usmeri na ergonomiju i udobnost pri držanju kamere. Usled stalnog izvrtanja ručnog zgloba, u Samsungu su odlučili da sočivo kamere postave pod uglom od 25 stepeni, tako da više nema nepotrebnog zamora zgloba. Pored toga, poznati su i problemi pri korišćenju hard diskova u kamerama jer su svi pokretni delovi skloni kvarovima usled udaraca, te su tako u Samsungu odlučili da ugrađuju SSD memoriju. Ne samo što je SSD brži od hard diska, već ima i otprilike osam puta manju potrošnju baterijskog napajanja. Prvi modeli, poput HMX-H106, dolaziće sa SSD memorijom od 64 gigabajta, što je dovoljno za snimanje dvanaest sati u Full HD režimu rada.


U izložbenoj hali mogli smo da vidimo i neke prototipove proizvoda i tako zavirimo u budućnost. Posebnu pažnju izazvao je 3D ekran, ali i ekran osetljiv na dodir, na kojem su posetioci mogli da crtaju i pišu. Na nas je najveći utisak ostavio ekran namenjen za outdoor reklamiranje koji poseduje integrisanu kameru koja posmatra prolaznike i softverski vrši detekciju lica i prepoznavanje pola. Ukoliko se ispred ovog “panoa” nalazi više muškaraca, na displeju će biti prikazana – očekivano – reklama za brijanje. Samsung je razvio i velike ekrane za pružanje servisnih informacija kao što su temperatura i red vožnje metroa, na primer. Ljubazni domaćin nas je zamolio da pesnicom snažno udarimo po ekranu da bi nam demonstrirao detektovanje napada vandala i automatsko slanje video-snimka ka udaljenom serveru. Zaista genijalno!


Na konferenciji su bili prikazani i novi laptopovi, monitori, štampači i ostala IT oprema, koja je više interesovala naše kolege iz PC Pressa, Mobilnog magazina, IT TV produkcije, ali i novinare Blica i RTS-a. Nakon zaista interesantne prezentacije pozdravili smo se sa kolegama koji su se uputili ka aerodromu, dok je Hi-Files, kao i ostali članovi asocijacije EISA, ostao još jedan dan. Gala večera sa odgovarajućim muzičkim programom protekla je veoma prijatno, pa je ovo bila sjajna prilika da se vidimo sa kolegama iz Evrope. Drugog dana foruma članovi EISA imali su posebnu prezentaciju novih proizvoda sa veoma detaljnim objašnjenjima o principima rada i novim tehnologijama. Čelnici Samsunga su se maksimalno potrudili da nam približe nove proizvode, tako da ćete u narednim brojevima časopisa biti u prilici da čitate najdetaljnije testove ovih zaista naprednih uređaja.


Prvi Samsung European Forum besprekorno je organizovan, a naši domaćini bili su uvek voljni da pomognu i daju prave informacije. Zahvaljujemo se Samsungu, kao i njihovom domaćem distributeru, beogradskoj kompaniji Stav, na odlično osmišljenoj i organizovanoj konferenciji.