Rega Planar 2

Analogni Plug And Play

Treća iteracija Reginog klasika namenjena je novoj generaciji ljubitelja vinila. Kakav utisak ostavlja na one starije?

Za mnoge iz analogne generacije Rega je skoro bez izuzetka sinonim za dobar zvuk i solidan hi-fi iz srednje game britanskog sazvežđa, onog koje je i dalo najviše imena i uređaja koji su ušli u istoriju. Rega je najpoznatija po dobrim gramofonima, ali su i drugi njeni uređaji – pojačivači i CD plejeri – ispunjavali ista očekivanja na koje smo navikli od ove marke još sredinom sedamdesetih godina. Upravo u to vreme pojavio se prvi model legendarnog gramofona Planar 2, čiju treću generaciju koja je lansirana prošle godine imamo prilike da testiramo.

Rega je gramofon od koga tačno znate šta možete da očekujete, što vam on u potpunosti pruža

Planar 2 se nalazi između modela 1 i 3, gde je jedina razlika između dvojke i trojke na prvi pogled metalna spojnica između korena ručice i osovine tanjira na višem modelu. Pored toga, Planar 3 ima i bolju RB330 ručicu, kao i mogućnost opcionog TT-PSU napajanja za motor. Ali, ako se posmatra s početka game, kao prvi model iznad osnovnog, ne bi se moglo reći da ne nudi dosta. Planar 2 je, zapravo, komplet koji čine baza, ručica i glava, u vrlo dobro ostvarenoj sinergiji. Na novoj generaciji drvenu bazu zamenjuje akrilni sendvič u sjajnom crnom ili belom laku. Dok se primedbe mogu čuti na račun inferiornih osobina novog materijala u odnosu na drvo ili toga kako on boji zvuk, glavni nedostatak baze je i dalje kruto vešanje, zapravo oslanjanje na tri gumene nogice koje, iako povećane i dampirane, ipak zahtevaju dobro umrtvljenu podlogu da bi se gramofon izolovao od spoljnih vibracija; to je, međutim, kompromis u ovoj klasi. Motor sa elektronskom regulacijom brzine i spoljašnjim izvorom napajanja od 24 volta integrisan je u bazu, s prekidačem ispod leve ivice, kako bi se sačuvala čistota vitkog dizajna. Preko kratkog kaiša, motor pokreće puni plastični remenik u mesinganom ležaju, na koji naleže tanjir od stakla debljine 10 milimetara. Iako precizne izrade i savršeno ravno (ploča se “lepi” pri dizanju), staklo je akustički neuobičajen materijal kod gramofona, pre svega zbog toga što “zvoni” na frekvencijama okolnih vibracija, a onda i zbog toga što ima različitu akustičku impedansu od vinila, tako da ne apsorbuje u dovoljnoj meri rezonance koje nastaju u samoj ploči – stoga se mora koristiti priloženi mat. Prednost staklenog tanjira je njegova solidna masa, koja poboljšava stabilnost brzine i smanjuje podrhtavanje koje dolazi od motora. Prebacivanje brzine je ručno, preko remenika na motoru, ispod tanjira. I dok smo kod skupljih gramofona ovakvo rešenje ubrajali u minuse, kod ove klase gramofona sasvim je prihvatljivo, ali, ipak, pripremite rukavice kako pri skidanju tanjira ne bi ostajali otisci prstiju na staklu.

Ručica RB220 takođe donosi određene inovacije. Na tragu najuspešnijih modela, RB250 i RB300, ovaj model od devet inča sa integrisanim šelom i ručicom od aluminijuma “sedi” na novoprojektovanom ležaju s niskim trenjem i nula lufta, kako navodi proizvođač. Ručica ima integrisani klip i automatsko podešavanje antiskejtinga u sklopu s podešenom masom na tegu. Teg na zadnjem kraju ručice nema skalu kao bolji modeli, tako da se za podešavanje težine okretanjem tega koristi pravilo “jedan krug – jedan gram” kada se ručica dovede u nulti položaj, dok se za tačan položaj tega koristi zelena tačka na obodu. Kao što smo i očekivali, RB220 nema mogućnost podešavanja VTA ugla, pa prelazak na drugu glavu postaje složeniji poduhvat od proste zamene.

Carbon, osnovna Regina MM glava, deo je ovog kompleta, sa izlazom od 2,5 milivolta i zamenljivom iglom. Preporučena masa je između dva i tri grama. Konačno, tu je i akrilni poklopac, koji se na dve šarke na zadnjoj strani baze fiksira za gramofon. Čitav gramofon teži više od pet kilograma. Ukoliko vas ne zadovoljava ovaj osnovni paket, kod Rege možete nabaviti Performance Pack, u kome su MM glava Bias 2, poboljšani remen, kao i vuneni mat, uz doplatu, razume se.

Slušni test
Planar 2 je u potpunosti plug and play gramofon: sklopljen je u fabrici i podešen gotovo idealno. Kad smo ga izvadili iz kutije, proverili smo geometriju ručice i glave pomoću priloženog protraktora – odstupanje je bilo minimalno, pa smo ga ipak doterali – dok se savršenoj paraleli ručice i tanjira može diviti svaki gramofondžija. VTF smo podsetili na srednju vrednost od 2,5 grama. Tako je za manje od 15 minuta gramofon već bio priključen na ifi Micro iPhono 2 gramofonski pretpojačivač u A-klasi (testiran u Hi-Filesu br. 73), na kome smo MM ulaz podesili na 100 pikofarada i pojačanje od 36 decibela.

Otprilike u vreme kad se rađao originalni Planar 2, bila je aktuelna studijska grupa Incredible Bongo Band. Ovaj instrumentalni sastav sa istaknutim udaraljkama i fanki ritmovima objavio je svoje najveće hitove “Bongo Rock” na vinilu 2006. Obrada “I Can’t Get No Satisfaction” s bongosima u prvom planu zvuči ritmično i veliko. Noga na bubnju ima solidan udarac i odsečnost. Bas-gitara preovladava u numeri, ali glava ne gubi kontrolu u brazdi, akustički sklop s bazom ne presvirava bas i vrlo pravilno pozicionira bongose u prostoru. Preko cele ove ritam-sekcije dolaze hit-hat i činele u vrlo finom gornjem opsegu, koji je, doduše, nešto zatvoreniji na samom snimku. Duvačka sekcija i električne orgulje u srednjem opsegu ne bore se za mesto u prvom planu. Sve ukupno, na jednom dinamičnom materijalu ne dolazi do konfuzije u slici, kompresije ili presviravanja glasnijih opsega, naprotiv, sve zvuči čisto i organizovano. Nema sumnje da u zapisu na ploči stoji još šira pozornica i, ako ćemo do detalja, još dublji i energičniji bas nego što je Planar 2 uspeo da transkribuje, ali je ukupan zvuk vrlo kompletan.

Zatim smo se okrenuli klasičnoj muzici, koja je zahtevnija za reprodukciju, i klaviru, tom ultimativnom instrumentu za testiranje mnogih audio-komponenti. Odabrali smo Betovenov Klavirski koncert br. 1 (E. Giljels, Klivlend Orkestar, Sel) na EMI-jevom snimku iz 1968. Koncert koji počinje tiho i postepeno otkriva da je Planar 2 i sâm vrlo tih, te da ne unosi čujni sopstveni rumble ispod zvuka. Čim je ceo voz orkestra uhvatio zalet i krenuo, ponovo nas je dočekao taj prepoznatljivi Regin osećaj za ritam, iako drugačije vrste od prethodne ploče. Gudači su fluidni, s diskretnom dozom zrnastosti. Boja klavira je solidna, ako ne izuzetna, dosta dobro dočarava ovaj instrument, ali nije ravnomerna po celoj skali dirki, pa su duboki tonovi sonorniji nego što bi trebalo, najviše dirke imaju blagi “plink plink” udarac, ali je zato srednji deo, oko koga se i dešava najviše muzike, više nego korektan. U sporom stavu, gde se prožimaju različiti delovi orkestra, Planar 2 pokazuje tendenciju da prekrije fine detalje, pojedinačne instrumente, kao i da sakrije deo manje angažovane pozadine u korist prvog plana. Međutim, ukupno zadovoljstvo dočaravanja klasične muzike veoma, veoma je dobro.

Napravili smo slušnu probu i bez mata, s pločom direktno na staklu. Kao što smo pomenuli na početku teksta, ploča zaista dobro prianja za površinu, ali, očekivano, zvuk se menja. Izgubili su se detalji koje smo pre toga čuli; pozornica se dodatno skupila i stanjila, a srednji opseg je blago izašao u prednji plan, visoki opseg je postao tanji i izdignutiji. Nije isključeno da će se nekome dopasti ovakvo sazvučje, koje je mirnije (čak i monotonije). Ipak, ono što se preporučuje kod akrilnih tanjira, ovde nije najbolje rešenje i bolje je zadržati mat ili čak nabaviti kvalitetniji.

Zaključak
Kao što smo i očekivali od Rege, Planar 2 je divan za slušanje: jedan od onih izvora koji već u prvom trenutku kao da kažu: “Slušajte sada ovo…” Zvuk ovog gramofona je dinamičan, direktan i iskren, uz vrlo dobru ravnotežu celog opsega. Glavna zvezda ovog gramofona je, zapravo, ručica. Regine ručice već tradicionalno nude možda najbolji odnos performanse i cene – RB220 možda nije na visini RB250 ili 300, ali sigurno daje glavni, uz to i prepoznatljiv, zvučni pečat ove marke. Planar 2 nije šampion najfinijih detalja (bilo bi zaista teško pronaći gramofon u klasi do 500 evra koji je u ovom smislu kompetentan), ali, i bez njih, on je vrlo kompletan gramofon koji je, uz ceo paket koji se dobija s ručicom i glavom i zbog jednostavnosti postavljanja i korišćenja, teško dostižan u svojoj klasi.

PLUS
Vrlo muzikalan i živahan, ali pristojan i umeren.
Odličan paket komponenti u međusobnoj sinergiji.

MINUS
Kruto ogibljenje čini ga osetljivijim na vrstu podloge.
Nemogućnost podešavanja VTA.

Baza: čvrsta šasija, kruto ogibljenje
Pogon: kaišni prenos
Brzine: 33⅓ i 45, prebacivanje preko remenika
Tanjir: staklo, 10 mm
Motor: fiksiran za bazu, eksterno napajanje
Ručica: Rega RB220
Glava: Rega Carbon MM
Dimenzije (ŠxVxD): 44,7x36x11,7 (s poklopcem)
Masa: 5,5 kg
Cena: 490 evra
One HiFi, 011/2129-117
Reader Rating13 Votes53
53
Ocena čitalaca