Raidho D-1

Monitorski zvuk

Raidho Acoustics je mala kompanija sa severa Danske koja se bavi proizvodnjom isključivo high-end zvučnika. Inače, ovo neobično ime izgovara se kao „rajdo“ („Ride-ho“) i označava vožnju, odnosno putovanje.

Raidho-D1-black-03

U svojoj ponudi proizvođač ima tri serije zvučnika: X, C i D. Nedavno su napravili partnerstvo s danskom kompanijom Aavik Acoustics, koja u ponudi ima samo jedno integrisano pojačalo U-300 sa integrisanim D/A konverterom i snagom od 300 vati po kanalu. Videli smo da upravo ove dve kompanije nastupaju zajedno na CES sajmu u Las Vegasu. Zahvaljujući domaćem distributeru, moguće je poslušati tri modela iz Raidho ponude, a za test smo odabrali maleni bookshelf sa oznakom D-1 i cenom koja ostavlja bez daha. Inače, model C 1.1 je širom sveta dobio toliko pozitivnih kritika da se postavlja ozbiljno pitanje za Raidho – kuda dalje? Model D-1 daje upravo odgovor na to pitanje.

Tehnologija
13U pitanju je zvučnik kompaktnih dimenzija (200x370x360 mm), pa zato iznenađuje masa od 12,5 kilograma. Pokucajte po kućištu i jedva ćete čuti zvuk kuckanja jer je ova kutija maksimalno akustički umrtvljena. Prednja ploča zvučnika je prelomljena, gornji deo je blago zakošen nadole, iako se čini da je paralelan sa zadnjom ivicom, dok je donji deo znatnije zakošen nagore. Visokotonac je ribonski, dok je bas-jedinica prečnika 115 milimetara. Inače, kad pogledate modele C 1.1 i D-1, jedina razlika između njih je boja bas-membrane, koja je u C seriji bela. Bas-refleks otvor nalazi se sa zadnje strane u visini visokotonca, a primetna su i tri zavrtnja za dodatno ukrućivanje kućišta. Zvučnik D-1 se pravi u tri boje: furnir orahovine (walnut burl), crni klavir lak i beli klavir lak. U fabrici su raspoloženi da naprave zvučnik u bilo kojoj boji, te smo tako na internetu videli i narandžasti zvučnik. Cena u boji orahovine penje se na 20.000 evra.

Raidho D-1 je na listi zvučnika koji odgovaraju SAM sistemu razvijenom u firmi Devialet.

Rezna frekvencija skretnice je tri kiloherca, a prelaz je izveden u drugom redu. Vratimo se na zvučničke jedinice. Visokotonac je ribonski, nosi oznaku FTT75-30-8 i koristi niz neodimijumskih magneta kako bi stvorio veoma snažno magnetno polje. Membrana je izrazito tanka i teži manje od 0,02 grama. Priča sa bas-jedinicom još je zanimljivija. Naime, više od šest godina u kompaniji su pravili membrane od aluminijum-oksida, koji je na Mosovoj skali tvrdoće minerala na devetom mestu od mogućih deset. Samo dijamant ima tvrdoću deset, tako da se razlika između tvrdoće ova dva materijala čini zanemarljivom, ali u praksi ona iznosi čak 140 puta. Zbog toga su inženjeri u Raidho odlučili da na svaku membranu nanesu dijamant u količini od 1,5 karata. Primena dijamantske strukture pomerila je rezonantnu frekvenciju membrane na deo koji se ne može čuti, daleko iznad 20 kiloherca. Naravno, radi se o industrijskom dijamantu, ne prirodnom.

Iza inženjeringa Raidho zvučnika stoje dve osobe – prva je predsednik kompanije i glavni konstruktor Michael Børresen, a druga je pomoćni dizajner i menadžer prodaje Lars Kristensen. Gospodina Børresena pominjali smo u vestima jer je nedavno angažovan od Scan-Speaka da napravi pristupačniju verziju Raidho zvučnika. Iako postoji ova saradnja, ne treba pomisliti da Raido koristi Scan-Speak zvučničke jedinice. Ne, sve komponente koje su implementirane u jedinicama napravljene su ili u maloj Raidho fabrici ili kod nekog manjeg dobavljača iz Danske. Drugi gospodin sarađuje s Nordostom, pa otuda logičan izbor da sve ožičenje Raidho zvučnika koristi upravo Nordost kablove.

Raidho-D1-02

Praksa
Slušanje Raidho D-1 zvučnika preporučuje se s posebno napravljenim stalkom, koji izgleda fantastično, ali ima i svoje konstruktivne prednosti. Na dnu postolja nalaze se samopodesive kuglice koje imaju malu toleranciju (oko 1 mm), dok se na gornjoj ploči nalaze četiri okrugle podloške. Ceo sistem stalka napravljen je tako da može da se pomera napred-nazad i na taj način upija vibracije, poput elastične konstrukcije solitera. Nažalost, cena stalka je neverovatnih 2.000 evra, pa se postavlja pitanje da li ovaj stalak zaista može toliko da popravi zvučnu sliku. Stalak je poprilično netolerantan na neravne podove, pa je moguće da neće svakom odgovarati.

11Test smo radili u paru s Lindemann elektronikom, i to s pretpojačalom i konverterom musicbook:10 i pojačalom snage musicbook:50. Muziku smo puštali putem računara preko Foobara. Proizvođač preporučuje da se ovi zvučnici slušaju usmereni ka slušaocu, te smo test tako i započeli. Smenjivali smo nekoliko poznatih audiofilskih numera i kvalitet reprodukcije bio je zaista na visokom nivou. Visoki tonovi su zvučali izrazito prirodno, a ni na trenutak zvuk nije bio presvetao. Bas-segment je veoma tačan i odsečan. Svakako da bi neka zvučna kutija s većom zapreminom dala puniji bas-segment, ali nama su se dopale prirodnost i tačnost reprodukcije, naročito kad su bas-gitare u pitanju. Violončela su nam se u nekoliko numera baš dopala jer smo mogli da upijemo boju tona koju je telo instrumenta stvaralo.

Nakon kraćeg perioda slušanja, odlučili smo da zvučnike postavimo skoro paralelno, odnosno daleko manje zakošeno od onoga što piše u uputstvu. Zvučna slika sada više nije bila uska, već se znatno raširila po prostoriji. Nama se ovakva reprodukcija daleko više svidela, pa je naš savet da ne slušate slepo proizvođača, već da potražite rešenje koje vama najviše prija. Raidho D-1 voli da stoji u prostoru daleko od zidova, naročito zadnjeg zida, dok ugao pod kojim ćete ga slušati ostavljamo da sami odaberete. Nama se zvuk koji smo čuli u sistemu s Lindemannom prilično dopao, ali treba napomenuti da je Raidho D-1 na listi zvučnika koji odgovaraju SAM sistemu razvijenom u firmi Devialet.

Raidho se pojavio prvi put sa ovim modelom na CES sajmu 2013. i mnogi su ga ocenili kao najbolji bookshelf zvučnik koji su ikada čuli. S obzirom na to da je i danas CES praktično najvažniji sajam na svetu, gde su zastupljeni svi najveći igrači u audio-svetu, ovakva preporuka znači mnogo.

Ostaje pitanje, naravno, koliko je D-1 bolji od C-1.1? Kod nas na tržištu nema slabijeg modela, tako da ne možemo izvesti direktno poređenje. Nama se čini da proizvođač nema nameru da odustane od C serije, već naprotiv – ponudi D seriju s pristupom novac-nije-bitan. D-1 je zvučnik za one koji žele nešto više, nešto posebnije, i još bolje od najboljeg.

Zaključak
„Ali ovi zvučnici ne vrede 20.000 evra”, “Ali to je bookshelf, tu nema basa”, “Za te pare mogu da kupim daleko veću kutiju”, “Toliko koštaju tri ‘dačije’”… Ako preskočimo uobičajena pitanja koja se prirodno lepe za zvučnike ovakvog tipa, onda dobijamo jasnu sliku. Ovi zvučnici su namenjeni onima koji su spremni da u hi-fi sistem utroše daleko više novca nego što većina naših čitalaca može i da zamisli. Fokusirajmo se ipak na konačan proizvod. Raidho D-1 je zvučna kutija s vrhunskim inženjeringom i izvanrednim kvalitetom izrade. Rezultat u zvučnom smislu jeste očekivan, a to je najverodostojnija reprodukcija koju možete čuti i koju za novac možete kupiti.

Otvorenost reprodukcije D-1 mora vas kupiti na prvu notu. Kvaziribonski visokotonci čine čuda i definitivno su najbolji visokotonci koje smo imali prilike da čujemo. Ostaje samo da brinete o sinergiji.

Audiofili sa istančanim sluhom tražiće savršen spoj koji bi u svom zbiru dao više nego pojedinačni delovi. Napredne tehnologije u vidu korišćenja dijamanata na bas-jedinici i ribonskog visokotonca svakako se čuju, te se investicija u ova rešenja ne dovodi u pitanje. Ako bismo morali jednom rečju da opišemo ove zvučnike, ona bi bila – muzikalnost. A cena? Pa kad su dobre stvari bile jeftine?!

PLUS
Vrhunski inženjering.
Prirodnost i muzikalnost.
Napredna tehnologija u korist reprodukcije.
Odlično osmišljen stalak.

MINUS
Visoka cena.

Preporučena snaga pojačala: >50 W
Frekvencijski opseg (+/-3 dB): 50 Hz – 50 kHz
Impedansa: >6 oma
Topologija: 1x115 mm bas, 1x ribonski visokotonac
Dimenzije (ŠxVxD): 200x370x360 mm
Masa: 21,5 kg
Cena: od 17.700 evra
Reader Rating11 Votes
63
63
Ocena čitalaca