Pro-Ject The Classic

Novih 25 godina klasičnog gramofona

Povodom jubileja, poznati austrijski proizvođač lansirao je nov model gramofona – onakav kako je oduvek izgledao, i to s poklopcem.

project-dsc_7349-copy

U uvodu prezentacije koju je u Briselu držao lično Heinz Lichtenegger, osnivač Pro-Jecta, sa entuzijazmom ljubitelja ploča i muzike ispričao je kako je prve gramofone prodavao na benzinskoj pumpi svoje majke, koristeći njenu registrovanu radnju. U prvoj godini, u svom rodnom mestu koje je tada brojalo oko 2.000 stanovnika, uspeo je da proda oko 50 Thorensa TD166 MkII. Mnogo godina kasnije, tačnije 1990, kad je počeo da konstruiše i proizvodi gramofone, Heinzov kredo je bio da je analogna reprodukcija najekonomičniji vid slušanja muzike u audiofilskom kvalitetu. Tada, naravno, nije mogao da predvidi da će renesansa vinila pretvoriti gramofone i ploče u predmete želje s ne tako ekonomičnim cenama, ali je nastavio neprekinutu nit od svojih prvih gramofona do danas. Nije, stoga, iznenađenje što se odlučio za klasičnu kreaciju povodom 25-godišnjice Pro-Jecta.

Tvoj dizajn zvuči poznato
The Classic je deža vi. Kako samo ime kaže, kao klasičan gramofon. Diskretna pravougaona kutija obložena finim furnirom, aluminijumska ploča, polirani tanjir i providni poklopac sa značkom Pro-Jecta uspevaju da uklope gramofon u dom kao da je u njemu još od sedamdesetih godina, ali kao nov. Ako se izuzme karbonska ručica, ništa na gramofonu ne upućuje na tehnička rešenja i tonska dostignuća ugrađena u njega. Vodeća zamisao je bila da se ponudi gramofon ne za ljubitelje tehnike, već za ljubitelje muzike, koji će biti potpuno opremljen za fina podešavanja i reprodukciju, bez potrebe za dokupljivanjem i montažom manje ili više skupih dodataka i pribora.

Kutiju gramofona s bazom napravio je MDF i oslanja se na površinu sa četiri podesive nožice s filcanom podlogom i dampiranim termoplastičnim elastomerom, koji u potpunosti treba da eliminišu potrebu za naknadnim postavljanjem šiljaka. TPE je materijal nalik na gumu, koji u zavisnosti od sastava smese nudi različitu tvrdoću, dakle, različite rezonantne frekvencije, i u ovom gramofonu se dosta koristi. U kutiji se, pored pogonskog motora, nalazi ogibljenje od šest TPE loptica umesto opruga, raspoređenih u elipsu, na kojima pliva nezavisna šasija napravljena od sendviča aluminijuma i MDF-a. Šasija ne dodiruje bočne strane kutije i nosi ručicu i ležište tanjira. Precizni ležaj tanjira je po konstrukciji gotovo identičan onome u modelu Debut; reč je o osovini od poliranog čelika u biksni od sinterovane bronze i teflona, ali uz jednu bitnu razliku: ležaj je napravljen sa deset puta manjom tolerancijom (0,005%), što se odražava na manju pozadinsku buku prilikom rotacije, koja ulazi u ukupan zbir šuma. Na remeniku sa osovinom leži tanjir, koji je takođe unapređen. Za razliku od ranijih livenih ili štancovanih tanjira koji su imali običaj da zvone, ovde je tanjir isečen na strugu od jednog komada aluminijumske legure, a zatim je dampiran blizu oboda sa ispunama od dve različite TPE smese.

project001

Ručica sa integrisanim šelom takođe je doživela poboljšanja. Već poznata kombinacija aluminijumske cevi koja dampira vibracije, obložene karbonskim vlaknima radi krutosti i brzine, sada ima potpuno novo vešanje i ogibljenje: tačke oslonca u kardanu su od sintetičkog dijamanta, a s donje strane je ležaj japanske proizvodnje. Ova konstrukcija omogućava da ožičenje prođe kroz osu i koren ručice i ne otežava njeno ugaono kretanje. Kontrateg ima TPE ispunu, koja smanjuje rezonanciju slobodnog kraja ručice za polovinu. Nestandardne za ovaj cenovni razred jesu mogućnosti podešavanja nagiba i azimuta ručice, što proširuje izbor glava koje se mogu montirati na ovaj gramofon. Takođe, komplijansa ručice je srednja, tako da će se vrlo dobro uklopiti i uz MC glave. U standardnom paketu gramofon se isporučuje s glavom Ortofon 2M Silver s kalemovima od srebrne žice i sa šrafovima za glavu u sopstvenoj proizvodnji. Ožičenje je izvedeno do zadnje strane baze, gde su dva pozlaćena činč konektora i zavrtanja za masu. Pogonski motor je naizmenični, sa elektronskom regulacijom putem pretvarača jednosmerne struje, slično kao u Speedboxu. Smešten je u donju šasiju i ima dvostepeni prenosnik za promenu brzine. Kako je skriven ispod tanjira, potrebno ga je skinuti da bi se kaiš prebacio, pa iako se ne očekuje česta reprodukcija na 45 obrtaja, ovo ostaje zamerka dizajnu.

The Classic dolazi u paketu s dosta korisnih sitnica. U kutiji ćete naći interkonekt Connect It E, filcani mat, mehaničku vagicu, protraktor sa tri skale, teg za antiskejting, adapter za singl ploče, ključeve, rezervnu TPE lopticu, par rukavica i – magičnu krpu. Nismo sigurni koliko je krpa podesna za brisanje akrilnog poklopca, pa vam savetujemo da za svoj The Classic koristite mekši materijal.

Osim standardnog paketa, za dodatnih 400 evra The Classic se isporučuje sa Superpack opremom, koja uključuje Ortofon MC glavu, interkonekt Van den Hul bez srebra, kožni mat, elektronski selektor brzine i teg-klampnu.

project-dsc_7339-copySlušni test
The Classic smo imali prilike da slušamo u kućnom sistemu i uslovima, ali i u referentnom Pro-Ject sistemu, preko gramofonskog pretpojačala Pre Box DS2 Analogue priključenog na MaiA DS2 integrisano pojačalo u D klasi i zvučnike Triangle Antal EZ. Muzički materijal je bilo posebno remasterovano reizdanje Malerove Druge simfonije (Bečka filharmonija, Mehta) na etiketi Decca iz 1975. Dva 180-gramska vinila u ograničenoj seriji od 2.000 primeraka s logotipom Pro-Jecta namenjena su isključivo kolekcionarima preko distributera.

Na samom početku prvog stava moglo je da se zapazi kako je pozadina izuzetno tiha, što posledično izbacuje više finih detalja u prvi plan. Gudači u snažnom početku i delikatni duvači u pozadini imaju svoje prirodne boje, a gramofon otkriva svu lepotu analognog snimka. Gudači imaju svilen, nežan i pun zvuk. Violončela i basovi se dobro definišu ne samo svojom dubinom neko i artikulacijom i bojom instrumenta. U donjem opsegu diferencijacija različitih gudačkih instrumenata i perkusija je vrlo dobra, a to nije nauštrb njihove dinamike i utegnutosti. The Classic veoma dobro razrešava kompleksne muzičke informacije, a dokaz je bogatstvo celine od osamdesetak jasno izdvojenih muzičara.

Zvuk numera bliže centru ploče ne daje naznake zrnatosti niti manje separacije kanala, što je moglo da se potvrdi slušanjem tihih pasaža i razdvojenim gudačima s jasnim pozicijama s leve i desne strane. To znači da ručica i glava prate brazdu precizno i pod tačnim uglom, s jedva primetnim povećanjem sibilanata u visokom opsegu.

project-dsc_7338-copy

U ukupnom utisku, jedina zamerka na zvuk jeste nešto tamniji ton, koji smanjuje prostornu informaciju i veličinu zvučne pozornice, koja je, doduše, proporcionalna i s dosta tačnim pozicioniranjem instrumenata, ali se dešava da se instrumenti posle početnog tranzijenta pomalo izgube u masi orkestra. Razlog verovatno leži u kombinaciji ručice i glave, pa ga je stoga i lako otkloniti zamenom ove druge.

Zaključak
Kritičko slušanje muzičkih komponenti dovodi do opasnosti da se iz vida izgubi zvuk kao celina. The Classic je prošao veoma uspešno sve pojedinačne testove analitičkog slušanja, ali oni nisu skrenuli pažnju sa ukupnog muzičkog utiska. Pro-Jectov jubilarni gramofon je vrlo dobar komplet komponenti i performansi namenjenih onima koji traže jednostavno, ali kvalitetno rešenje za gramofon, bez udubljivanja u vinilske vudu vode. Istini za volju, njegov prijatan zvuk i odlične performanse, u kojima nema mnogo šta da zasmeta, odgovaraće i audiofilima. Ukoliko vaša kvalitetna kolekcija vinila i slobodno mesto na polici čekaju gramofon, ovo može biti jedno od najboljih rešenja u tekućoj godini. Eksperimentisanje s drugim glavama može podići reperodukciju ovog gramofona na još viši nivo.

PLUS
Odličan sve-u-jednom audiofilski komplet za kvalitetnu reprodukciju vinila.

MINUS
Skidanje tanjira za ručno prebacivanje brzine nije elegantno rešenje.

Konstrukcija: plivajuća šasija
Pogon: kaišni
Brzine: 33/45
Motor: naizmenični
Ručica: 9 inča, šestarska, prava
Efektivna dužina ručice: 230 mm
Efektivna masa ručice: 13,5 g
Overhang: 18 mm
Tracking: 10-30 mN
Tačnost brzine: ±0,1%
Zavijanje i podrhtavanje: ±0,03%
Odnos signal/šum: -71 dB
Prečnik tanjira: 300 mm
Napajanje: eksterno, 15 V DC
Potrošnja: 5 W
Dimenzije (ŠxVxD): 460x131x351 mm (s poklopcem)
Masa: 10,2 kg
Cena: 999 €
AV Impuls, 011/7622-139
Reader Rating11 Votes70
70
Ocena čitalaca