Pro-Ject RPM 1 Carbon

Stabilni RPM-ovi

Bazni model u gornjoj kategoriji Pro-Jectovih gramofona mnogo je više od osnovne klase, a nova je usavršena reprodukcija vinila.

U bogatom izboru gramofona poznatog austrijskog proizvođača, koji čini čak devet linija (ako izuzmemo atraktivni vertikalni gramofon i ograničene, specijalne edicije), gradacija od osnovne linije Elemental do vodeće Signature vrlo je postepena i, iako na neodlučne može delovati i pomalo zbunjujuće, nudi odgovore i rešenja za sve potrebe reprodukcije vinila.

Nije u pitanju nikakav skriveni talenat, već upravo izrada i zvuk koje očekujemo od ove firme

Linija RPM nalazi se otprilike u gornjoj trećini ponude Pro-Jecta. To, naravno, ne znači da između linija ne postoje preklapanja, ali, po pravilu, svi modeli jedne serije imaju primenjena zajednička tehnička rešenja. U broju 65 testirali smo vrlo dobar RPM 3, a sada smo odlučili da “siđemo” do osnovne kolekcije i testiramo novi RPM 1 Carbon, naslednik modela Genie od pre devet godina. Iako početni model, ovaj gramofon odmah nudi ulazak u vrlo solidnu klasu i deli dosta komponenti i rešenja sa dva starija modela. Kruta šasija načinjena je od MDF-a i u obliku je jednakostraničnog slova L sa tri oslonca na krajevima krakova i na središnjem uglu. Kompozitni spajkovi obezbeđuju srazmerno dobru mehaničku izolaciju lake konstrukcije i umerenu elastičnost, što je u ovom slučaju bolje od plivajuće šasije. Na invertovanom ležaju statična čelična osovina rotira na keramičkoj kugli s niskim trenjem. Na njoj leži tanjir prečnika 300 milimetara, takođe izrađen od MDF-a, i ovde dolazimo do verovatno jedine konstrukcijske zamerke koja se može sresti u celoj seriji, a koja predstavlja danak ekonomičnosti: zbog oblika šasije, veliki deo tanjira s donje strane izložen je prenošenju vibracija s podloge i iz vazduha, zbog čega je gramofonu potrebno izuzetno umrtvljena podloga i što veća udaljenost od zvučnika.

Odvojeni pogonski motor je umetnut u široki otvor u šasiji i ne dodiruje je, mada se oslanja na istu podlogu. U pitanju je naizmenični motor sa eksternim jednosmernim napajanjem, u kome se kontrola i stabilnost brzine ostvaruju impulsnom modulacijom, a prebacivanje između 33 i 45 obrtaja obavlja se ručno, na remeniku. Na gornjem delu motora je i prekidač za uključivanje. Zategnutost remena nije moguće podesiti zbog fiksne distance motora u bazi i prividna labavost remena okruglog preseka ostavila nam je malu nedoumicu: naime, remen naleže na klizavi lakirani obod tanjira, a kada je na manjem remeniku (33 obrtaja), remen je još labaviji.

Ručica je u potpunosti razvijena i proizvedena u Pro-Jectu. Reč je o S ručici sa integrisanim šelom, efektivne dužine 8,6 inča, izrađene od naročitog sendviča aluminijuma, smole i karbona. Postupak spajanja ova tri materijala putem zagrevanja i presovanja obezbeđuje krutost ručice i njenu nisku rezonantnu frekvenciju, koju, međutim, proizvođač ne navodi. Teg na zadnjem kraju ručice je dampiran gumom. Iako je šel integrisan, moguće je podesiti azimut glave, dok se sila antiskejtinga reguliše pomoću beskontaktnog magnetnog sklopa.

Konačno, dolazimo do glave: ovaj komplet se isporučuje sa Ortofonom 2M Red, što nije zanemarljivo jer ne samo da je vrlo solidna zvučnica (iako je klasa ispod OM 2 Silver na RPM 3) već njena cena čini oko četvrtine ukupne vrednosti gramofona.

Od dodatne opreme u paketu su još: tanki filcani mat, trokraki adapter za singl ploče, jednostavni protraktor s podešavanjem u dve tačke (125 i 65 mm), klackalica za podešavanje gazne sile i trackinga, imbusi za podešavanje glave i tega na ručici, kao i tri podloške za šiljke gramofona.

Očekivano za gramofon “dizajnerskog” izgleda, RPM 1 isporučuje se u sjajnoj crnoj, beloj i crvenoj boji. Kao i kod pomenutog RPM 3, i ovde je moguće – i poželjno – dodatno nabaviti providni kliritni poklopac oblika “za tortu”.

Slušni test
RPM 1 Carbon je dosta precizno podešen (usluga koju distributer besplatno nudi kupcima), što možete proveriti i sami pomoću priloženog protraktora sa dve nulte tačke (65 i 125 mm), kao i posmatrajući azimut glave. Primetno je i da se na tanjiru od medijapana filc manje naelektriše pri kontaktu s pločom nego što je to bio slučaj s vinilnim matom na RPM 3. Ortofon je glava relativno standardnih zahteva, tako da je priključena na ulaznu imepdansu od 47 kilooma i 150 pikofarada našeg prilagodljivog pretpojačivača ifi iPhono 2.

Test smo počeli s klasikom britanskog novog talasa The The i legendarnim albumom “Infected” iz 1986. Na prvoj numeri, RPM 1 je pokazao da odlično prati odsečan ritam, a da za to vreme ne gubi korak s detaljima koji se odvijaju u pozadini ovog bogato produciranog albuma. Čitava prva numera ima dosta podignutu glasnoću i komprimovanu dinamiku, ali to gramofonu nije smetalo da dobro izdiferencira instrumente i vokale i da se uglavnom dobro snalazi s mikrodinamikom pozadine i ambijentom snimka, pokazujući tendenciju da malo spljošti sliku kad ona postane prenaseljena. Boja glasa Meta Džonsona istovremeno je oštra i grlena, ali ne i sibilantna, a modulacija jasno dočarava dramu njegovih ironično-proročkih stihova.

Naredne numere na albumu manje su intenzivne i bolje pokazuju nivo tišine koji gramofon može da postigne (o tome ćemo ubrzo). Pored opšteg početnog utiska koji je vrlo pozitivan, imajući sve vreme na umu njegovu cenu, RPM 1 krije mnoga iznenađenja kao, na primer, kada nakon suptilnih uvoda prilično uverljivo izbaci nagle dinamičke skokove, opet prateći s dobrom dozom detalja ono što se dešavalo iza. Međutim, često se može činiti da u pikovima nedostaje još malo ubojitosti i dinamike. Takođe, njegova trodimenzionalnost nije najubedljivija, ali su separacija kanala i širina tonske pozornice više nego solidni.

Ta dobro odmerena širina najbolje se mogla čuti na Grigovim “Lirskim komadima” u izvođenju Andreja Gavrilova. Imamo, dakle, solo klavir, pritom još i tih i suptilan. Gramofon je ovde imao više zadataka. Počevši od toga da na prvom komadu, “Arijeti”, dočara instrument na osnovu nekoliko lakih dodira dirki. RPM 1 je vrlo solidno dočarao boju i voluminoznost klavira i poziciju viših oktava pomerenu ka jednom kanalu. Dosta prirodnu i uverljivu boju imale su i visoke dirke, kao i dublji akordi na kojima zvuk ipak počinje da boji rezonantna kutija klavira više nego što je mikrofon zabeležio. Kad je reč o mikrodetaljima, otpuštanje pedala je čujno kako na pedali tako i na prigušenju žica.

Ovde bismo skrenuli pažnju da je Pro-Jectu potrebna natprosečno dampirana podloga. Uprkos debljini tanjira, srazmerno mala ukupna masa gramofona i tanjira čini ga potencijalno osetljivim na upijanje okolnih vibracija, i to ne samo preko baze već i preko otkrivenog dela tanjira prema podlozi. Dodatna pažnja i umrtvljenje podloge doprineće da se fon dodatno utiša i da iz njega isplivaju do tada skriveni, utopljeni detalji.

Na kraju, napravili smo probu i s kvalitetnijim matom od plute, ali se to ni na koji način nije čujno odrazilo na zvuk ovog gramofona. Poruka za sve sadašnje vlasnike: slušajte i ne dirajte ništa. RPM 1 je pošteno projektovan i izrađen. Nije u pitanju nikakav skriveni talenat, već upravo izrada i zvuk koji se mogu očekivati od ove firme i u ovoj klasi: vrlo otvoren, iskren i rasviran, do poslednje note koju je prema svojim mogućnostima u stanju da izvuče iz brazde, čega kod RPM 1 toliko ima. Pritom, smatrajte Ortofonovu glavu za bonus u kompletu. Zaključak je da ne samo da Pro-Ject zna da napravi sjajan gramofon već i da svakim svojim modelom uspeva da postigne određeni nivo satisfakcije kod slušalaca.

Zaključak
Sve na ovom gramofonu radi i zvuči veroma korektno već od samog početka. Uprkos lakoj i “lebdećoj” konstrukciji, RPM 1 je vrlo stabilan i tih. U reprodukciji sve zvuči natprosečno za ovu klasu, a gramofon će tokom slušanja više puta pokazivati sposobnost da iznenadi dinamikom i preciznim basom. Kad su u pitanju složeniji materijali, RPM 1 neće do kraja razrešiti konfuziju – to mogu samo bolji i skuplji gramofoni – ali će i dalje održavati zanimljivost i ritmičnost. Kao prvi gramofon, RPM 1 nije i početnički i predstavlja ulazak u solidnu klasu i lako može postati i stalni deo audio-sistema. U jedno možete biti sigurni: sa RPM 1 nema ni posla ni ulaganja u unpaređenja jer je s fabričkom opremom i na umrtvljenom osloncu to zaista maksimum koji se može dobiti od ovog gramofona.

PLUS
Fina rezolucija, naročito visokog opsega.
Ortofon OM2 Red je čisti bonus.

MINUS
Pad ukupne slike na složenijem materijalu.
Poklopac bi trebalo da bude u standardnoj opremi.

Baza: kruta šasija
Pogon: kaišni prenos
Brzine: 33⅓ i 45, ručno prebacivanje
Tanjir: medijapan, 300 mm
Ležaj: invertovani, s keramičkom kuglicom
Motor: AC sa elektronskom kontrolom, odvojen od šasije
Ručica: S-oblik, 218,5 mm, aluminijum-karbon sendvič
Glava: Ortofon 2M Red
Dimenzije (ŠxVxD): 38x35x11 V
Masa: 3,8 kg
Cena: 460 evra
AV Impuls, 011/7622-139
Reader Rating15 Votes57
57
Ocena čitalaca