Pro-Ject MaiA DS, CD Box DS & Stream Box DS net

Power trio

Nakon godina razvijanja uređaja i ustanovljavanja ponude, austrijski Pro-Ject danas se može podičiti velikim brojem proizvoda u različitim kategorijama. Elektronika je podeljena u pet serija, a mi vam u ovom broju donosimo prikaz tri modela iz linije DS.

maia001

Linija DS je u internoj hijerarhiji pozicionirana poprilično visoko, pa se iznad nje nalazi samo najskuplja serija RS, dok niže serije nose oznake S, C i E. Ipak, Pro-Ject je u svim serijama zadržao tipično pragmatičan pristup, bez posebnih dizajnerskih bravura i s naglaskom na upotrebljivosti, uz cene koje ni kod najskupljih modela ne prelaze sasvim prihvatljivu granicu od oko 1.500 evra. Naravno, na teritoriji gramofona situacija je nešto drugačija jer oni još uvek predstavljaju zaštitni znak ovog proizvođača, pa se tu mogu pronaći high-end modeli s bezmalo petocifrenom cenom. Ali, vratimo se “našim” uređajima – distributer nam je ustupio integrisano pojačalo MaiA DS, cd plejer CD Box DS i mrežni plejer Stream Box DS net, koji su spakovani u istovetna kućišta, a razlike su primetne samo na prednjem i zadnjem panelu.

MaiA DS
Kao novi model prikazan ove godine, MaiA DS predstavlja veću sestru integrisanog pojačala MaiA, koje je prikazano prošle godine i pripada seriji S. Ipak, razlike između ova dva modela su tolike da se može reći da ih spaja samo isti naziv, jer MaiA DS donosi veće kućište, više snage i daleko raznovrsnije mogućnosti povezivanja. Kabinet je izrađen u potpunosti od metala, a širina od samo 206 milimetara čini ga izuzetno praktičnim i zahvalnim za smeštanje. Prednji panel izveden je od brušenog aluminijuma debljine tri milimetra, koji je na testiranom primerku ostavljen u boji metala, dok je u ponudi i verzija s crnim frontom. Bez obzira na boju prednjeg panela, ostatak kućišta je uvek crne boje, s hrapavim površinskim slojem koji deluje poprilično otporno na ogrebotine, ali predstavlja noćnu moru za brisanje prašine – vlasnici Exposure uređaja znaće o čemu pričamo. Prednjim panelom dominira centralno postavljena kružna komanda za glasnoću, koja je čvrsto postavljena i odlično uklopljena u površinu panela. Kod sistema za odabir izvora napravljen je kompromis, pa su na raspolaganju samo dva tastera za prebacivanje sa izvora na izvor, a sitne LE diode prikazuju trenutno aktivan ulaz. U praktičnom smislu, ovo znači da kad poželite da sa ulaza broj 2 pređete na ulaz broj 6, moraćete četiri puta da pritisnete taster za selekciju. S desne strane, iznad selektora ulaza, postavljene su diode za očitavanje rezolucije DSD fajlova, kao i taster i signalna dioda za upravljanje blutut vezom. Pored toga, tu su i tri znatno veće diode, o kojima će biti više reči kasnije. Nasuprot ovome, leva strana je znatno rasterećena, pa se na njoj nalaze samo standby taster sa signalnom diodom i 6,35-milimetarski izlaz za slušalice.

pro DSC_2976

Usled skromne površine, zadnja strana je u potpunosti popunjena priključcima. Na raspolaganju su četiri analogna RCA ulaza (uključujući phono mm/mc) i dva izlaza – fiksni, za snimače i varijabilni, za povezivanje dodatnog izlaznog pojačala ili monoblokova. Digitalni ulazi prisutni su u formi dva optička i po jednog koaksijalnog i USB-B priključka, a tu je i antena za prijem blutut signala, kao još jednog vida digitalne veze. Dodatno, korisniku su na raspolaganju izlaz za aktivni sabvufer i 12-voltni triger ulaz i izlaz, a u desnom uglu postavljeni su kvalitetni i pozlaćeni terminali za jedan par zvučnika. Mali gabarit kućišta uslovio je prisustvo eksternog napajanja nešto većih dimenzija, poput onih koja dolaze uz laptop računare.

pro inDSC_2978

Gornja, donja i bočne strane kućišta izrađene su iz jednog komada metala debljine oko dva milimetra, pa uređaj ostavlja utisak izuzetne čvrstine. Nakon odvijanja nekoliko šrafova, prednji panel, metalnu šasiju i zadnji panel izvukli smo poput fioke i pred nama se ukazala modularna konstrukcija koja vodi poreklo od japanske kompanije Flying Mole, čije sklopove Pro-Ject koristi već nekoliko generacija unazad. Gotovo cela površina šasije prekrivena je osnovnom štampanom pločom, na koju se mogu dodavati moduli po želji. Kad je MaiA DS u pitanju, to podrazumeva amplifikacione module u klasi D sa sopstvenim hladnjacima, modul s transiverom digitalnog signala i kontrolerom za USB, blutut adapter, digitalno-analogni konverter Burr-Brown PCM1796 i gramofonsku sekciju.

pro DSC_2965

CD Box DS
Kao što smo već spomenuli, sva tri uređaja smeštena su u ista kućišta, a razlike su primetne samo na prednjem i zadnjem panelu. Kod CD plejera, centralnu poziciju zauzima displej nešto manjih dimenzija, a iznad njega se nalazi prorez za ubacivanje diska. U pogledu opremljenosti i namene, CD Box DS predstavlja se kao najodređeniji od tri testirana uređaja – u pitanju je standardni CD plejer, predviđen za što bolju i precizniju reprodukciju optičkih medija. O svedenosti funkcije svedoči i prednji panel, na kom su smeštena samo četiri tastera za kontrolu reprodukcije, kao i standby taster i signalna LE dioda na levoj strani fronta. Na zadnjoj strani vlada još veća pustoš, pa su tu samo standardni linijski izlaz, kao i digitalni koaksijalni izlaz koji omogućava da CD Box DS funkcioniše samo kao CD transport. Napajanje je i ovde eksterno, ali nešto manjih dimenzija i podseća na punjače mobilnih telefona.

PRO INDSC_2971

Za razliku od pojačala, kod kojeg je već na prednjem panelu vidljiva velika upotrebljivost, CD Box DS sve svoje kvalitete krije ispod poklopca. Pro-Ject ponosno ističe da je plejer izveden na BlueTiger platformi renomiranog proizvođača StreamUnlimited, dok je mehanizam diska opremljen četvoroslojnim oslanjanjem za umanjenje vibracija. Za D/A konverziju upotrebljeno je provereno kolo Burr-Brown PCM1796, isto kao kod integrisanog pojačala MaiA DS. Sudeći po ovim rešenjima, CD Box DS predstavlja naslednika nekih starijih Pro-Ject CD plejera (kao što je CD Box SE), pa pretpostavljamo da austrijski stručnjaci nisu želeli da menjaju tim koji dobija. Takođe, fabrika navodi da, zahvaljujući navedenim tehničkim rešenjima, CD Box DS ostvaruje sjajne rezultate u ulozi CD transporta.

pro DSC_2970

Stream Box DS net
S obzirom na to da je autor ovog testa imao priliku da, u više navrata, koristi Stream Box DS, susret sa strimerom iz naslova nije sadržao posebne nepoznanice. Stream Box DS net predstavlja neznatno poboljšanu verziju modela Stream Box DS, a unapređenja se odnose samo na softver. NetAPI omogućava brži pristup muzičkim sadržajima, podržani su ALAC format i Remote Box kontrola, a korisnici mogu da budu sigurni da će Stream Box DS net podržavati i sve buduće verzije firmvera. Dizajn uređaja smo već opisali, ali strimer se ističe LCD ekranom dijagonale tri i po inča (89 mm), a na prednjem panelu se nalaze još samo USB-A port i standby taster s kontrolnom LE diodom. Na zadnjoj strani se nalazi još jedan USB-A port, kao i eternet priključak, wi-fi antena, linijski RCA i digitalni koaksijalni izlaz.

pro DSC_2954

Pogled u unutrašnjost uređaja ukazuje nam da je Pro-Ject i ovde sarađivao s kompanijom StreamUnlimited jer se Stream Box DS net bazira na mrežnom klijentu Stream700, koji se može naći i u mnogim drugim strimerima. Na glavnoj štampanoj ploči smešteni su mrežni kontroler DM860 i memorija proizvođača Hynix, dok manja ploča sadrži izlaznu sekciju s D/A konverterom Cirrus Logic CS4344.

pro in DSC_2959

U radu
Bez obzira na to da li čine zaseban sistem ili ih pridružujete postojećim komponentama, Pro-Ject uređaji deluju skladno i kompaktno, odlično se uklapajući u svaki ambijent. Za početak smo poželeli da isprobamo klasičnu hi-fi kombinaciju, koja se danas sve ređe sreće – integrisano pojačalo i CD plejer. Priključeni na regalske kutije KEF Q300, MaiA DS i CD Box DS pružili su nam veoma dinamičan i sjajno uravnotežen zvuk, sa solidnom količinom detalja. Pojačalo je pokazalo da ima više nego dovoljno snage da potpuno angažuje spomenute zvučnike, što je rezultiralo prilično velikom i lepo ocrtanom pozornicom. Pored neosporne neutralnosti, ovaj sistem je imao određenu dozu neopterećujuće analitičnosti, koja je sve vreme vešto balansirala između jasnog prikaza finesa i prelaska u hladni, dokumentarni prikaz muzičkog dela. Nakon toga smo poželeli da proverimo D/A konverter u pojačalu, pa smo za povezivanje upotrebili digitalni koaksijalni kabl, a CD Box DS preuzeo je ulogu CD transporta. Reprodukcija je zadržala svoje kvalitete u najvećoj meri, ali ne i potpuno. Zvuk je bio jednako neutralan i rafiniran, a definicija po sve tri ose bila je neizmenjena, ali su se na ekstremima i u izuzetno tihim deonicama mogli primetiti neznatno slabija dinamika i odsustvo najfinijih detalja.

MaiA DS nas je uverila da može da zauzme zahtevnu poziciju oslonca hi-fi sistema modernog doba.

U nastavku testiranja iskoristili smo USB-B ulaz pojačala za povezivanje s PC muzičkim serverom. Iako smo ustanovili da D/A konverter u pojačalu daje neznatno slabije rezultate nego onaj u CD plejeru, MaiA ima adut u vidu podrške za visokorezolutivne fajlove, i to čak do DSD256 s frekvencijom uzorkovanja od 11,2 megaherca. Već obični hi-res fajlovi od 192 kiloherca i 24 bita bili su dovoljni da nadmaše zvuk CD plejera jer su nam omogućili uvid u muziku kakav standardni CD jednostavno ne može da pruži. Obilje detalja, odlična definicija i savršeno precizni tonovi besprekornog vremenskog određenja zaista su zaokupili našu pažnju, a MaiA DS nas je uverila da može da zauzme zahtevnu poziciju oslonca hi-fi sistema modernog doba. Takođe, sve ovo ne znači da je CD Box DS loš plejer, naprotiv, već samo da su hi-res fajlovi superiorniji u odnosu na Red Book CD standard. Pored analognih i digitalnih ulaza, MaiA DS je opremljena blutut adapterom četvrte generacije, s podrškom za aptX kodek. Iako omogućava bežičnu vezu i puštanje muzike direktno sa smartfona ili tableta, nama se blutut više svideo zato što nam je omogućio da zaboravimo na minijaturni, nepraktični i neugledni daljinski upravljač koji se isporučuje uz pojačalo. Sa sajta proizvođača može se preuzeti besplatna aplikacija za kontrolu svih funkcija pojačala, ali i kontrolu softverskog plejera ako se reprodukcija odvija preko USB veze. Međutim, proizvođač je otišao korak dalje i snabdeo pojačalo dodatnim infracrvenim emiterima (tri providne kupolice na prednjem panelu), koji funkcionišu kao spone između aplikacije i krajnjeg uređaja, te omogućavaju da se preko aplikacije kontrolišu i drugi Pro-Ject uređaji (CD plejer, DAC, tjuner…). Ovo predstavlja zaista sjajno promišljen i praktičan dodatak, koji izdiže jednostavnost upravljanja Pro-Ject sistemom na potpuno nov nivo.

The more things change…
Uz ovako visok stepen funkcionalnosti pojačala, gotovo da smo zaboravili da na testu imamo i strimer. Dakle, u trećem delu testiranja iskoristili smo Stream Box DS net i njegov Cirrus Logic CS4344 DAC kao izvor zvuka. Kao što smo već spomenuli, odranije smo upoznati s prethodnim modelom Stream Box DS i već nakon nekoliko numera bilo je jasno da naslednik ne donosi promene u zvuku. Ovo nikako nije loše jer je u pitanju reprodukcija dobro odmerenog temperamenta, sa suptilnim tonovima i nežnim, gotovo plemenitim visokotonskim spektrom. Srednjotonski opseg donosi muzikalnost i razigranost, ali uvek kontrolisano i u granicama dobrog ukusa, pa Stream Box DS net predstavlja idealnu spravu za dugačke i okrepljujuće slušne sesije. Niski tonovi su precizni, detaljni i jednako razigrani, ali im povremeno nedostaje malo žestine, koja bi ih izbacila u prvi plan onda kada je to potrebno. Ukoliko pažljivo poslušate, uverićete se da su svi tonovi prisutni, uključujući najniže basove, ali su jednostavno povučeni u drugi plan.

pro DSC_2957

Na samom kraju druženja s Pro-Ject spravama, nismo odoleli da ih priključimo na nove bookshelfove Monitor Audio Gold 100, tek pristigle na test. Ispostavilo se da je dobro što smo to učinili. Karakteristični Monitor Audio zvuk, direktan, otvoren i povremeno žustar posebno je pogodovao donekle povučenom karakteru strimera. Ova kombinacija donela je neophodnu snagu i temperament najnižim tonovima, pa je celokupna reprodukcija postala bolje izbalansirana i upečatljivija, iako na duže staze možda ne bi bila za svakoga. Konačno, u pitanju su dve škole zvuka, od kojih svaka ima svoje pristalice, pa je nemoguće dati apsolutnu preporuku.

Zaključak
Na kraju, vratimo se na početak teksta, do samog naslova. Poput legendarnih power-trio sastava iz zlatnog doba rokenrola i ritam & bluza, tri Pro-Ject uređaja predstavljaju istinske virtuoze u svojim kategorijama, a na scenu uvode i inovacije poput kontrole celokupnog sistema preko aplikacije. Šlag na torti predstavlja podatak da se sistemu može pridodati linearno napajanje Power Box MaiA DS, koje će gotovo udvostručiti snagu pojačala i nesumnjivo prijati i zvuku ostalih uređaja. Pojedinačno ili kao komplet, testirane Pro-Ject sprave donose mnogo dobrog zvuka i još više naprednih funkcija, pa predstavljaju izuzetno vrednu investiciju za uložen novac.

PLUS
Izuzetno dobar kvalitet izrade.
Klasičan i diskretan dizajn.
Napredne funkcije.
Neutralnost.
Dobro izbalansiran zvuk (MaiA DS i CD Box DS).
Odličan odnos kvaliteta, mogućnosti i cene.

MINUS
Daljinski upravljači (Maia DS i CD Box DS).
Zahteva uklapanje sa ostatkom sistema (Stream Box DS net).

Pro-Ject MaiA DS
Kontinualna snaga: 2x40 W na 8 oma
Frekvencijski opseg: 20 Hz - 20 kHz
Izobličenja THD (@15 W): <0,07%
Analogni ulazi: 4x RCA
Digitalni ulazi: 2x opt, 1x coax
Broj izlaza za zvučnike: 1
Izlaz za slušalice: da
Dodatno: USB-B, blutut
Dimenzije (ŠxVxD): 206x72x194 mm
Masa (bez napajanja): 1,55 kg
Cena: oko 800 evra
Pro-Ject CD Box DS
Mediji: CD, CD-R/RW
D/A konverter: Burr-Brown PCM1796
Frekvencijski opseg: 20 Hz - 20 kHz
Izobličenja THD: <0,01%
Analogni izlazi: 1x RCA
Digitalni izlazi: 1x koaksijalni
Dimenzije (ŠxVxD): 206x72x194 mm
Masa (bez napajanja): 2,67 kg
Cena: oko 500 evra
Pro-Ject Stream Box DS net
Formati: AAC, AIFF, ALAC, FLAC, MP3, WAV, WMA
D/A konverter: Cirrus Logic CS4344
Analogni izlazi: 1x RCA
Digitalni izlazi: 1x koaksijalni
Mrežno povezivanje: LAN i Wi-Fi
Dodatno: 2x USB-A
Dimenzije (ŠxVxD): 206x72x194 mm
Masa (bez napajanja): 2,75 kg
Cena: oko 600 evra
Reader Rating1 Vote100
100
Ocena čitalaca