Pro-Ject DAC Box DS2 Ultra

Novi predvodnik

Nakon tri Pro-Ject uređaja koje smo testirali u broju 67, upoznavanje s novim modelima iz DS serije austrijskog proizvođača nastavljamo testiranjem D/A konvertera DAC Box DS2 Ultra, koji je opremljen jednim od najboljih D/A čipova i podržava DSD format.

DSC_6891 copy

Tokom testiranja pomenutih uređaja, a naročito pri upoznavanju s integrisanim pojačalom MaiA DS, bili smo zaista oduševljeni stepenom funkcionalnosti i količinom praktičnih dodataka koji su pažljivo promišljeni i na pravi način povećavaju upotrebnu vrednost uređaja. Prvi pogled na DAC Box DS2 Ultra govori da i on ima dosta toga da ponudi u pogledu mogućnosti, ali uz drugačiji pristup. Naime, umesto dodavanja pratećih funkcija poput pojačala za slušalice ili blutut povezivanja, što je u poslednje vreme veoma popularna opcija kad proizvođači ostanu bez ideja, Pro-Ject je odlučio da se usredsredi na poboljšanje kvaliteta reprodukcije na elementarnom nivou, kao i na mogućnost prilagođavanja zvuka afinitetima korisnika. Dakle, nema rasplinjavanja, a svi resursi su stavljeni u službu muzike, što ne može biti loše.

Lepota jednostavnosti
Za razliku od baznog konvertera DAC Box DS, koji je spakovan u zaista kompaktno kućište širine tek nešto više od 10 centimetara, novi i moćniji brat smešten je u dvostruko šire kućište, isto kao kod pojačala MaiA DS i drugih većih modela u seriji. U pitanju je jednostavna, ali čvrsta konstrukcija s krutom šasijom, kod koje su donja i zadnja strana izvedene iz jednog komada masivnog čelika, a bokovi, gornja strana i prednji panel izrađeni su od aluminijuma i pričvršćeni elegantno uklopljenim zavrtnjima. Dizajn je sasvim jednostavan, a pravilnu formu kvadra narušava tek neznatno veći prednji panel. Iako nemamo ništa protiv svedenog izgleda podređenog funkciji, izgleda da je proizvođač uvideo da bi pojedini kupci mogli poželeti više autentičnosti i dašak luksuza, pa su ponudili mogućnost dodavanja bočnih panela od prirodnog drveta. Naravno, ovi paneli kupuju se zasebno, a cena nam nije poznata.

DAC Box DS2 Ultra pruža izrazito tečan zvuk, s rafiniranim detaljima i istinskom muzikalnošću.

Iako nema veliku površinu, prednji panel deluje rasterećeno jer sadrži samo pet omanjih okruglih tastera i 25 veoma sitnih LE dioda. Na levoj strani usamljeno stoji taster za uključivanje, dok je desni deo rezervisan za četiri tastera kojima se odabiraju aktivni ulaz, digitalni filter i modalitet zvuka. Pomenute LE diode grupisane su u četiri niza i prikazuju odabrani ulaz, filter, modalitet zvuka i rezoluciju ulaznog digitalnog signala. Iako ovakav vid informisanja korisnika o trenutnim radnim parametrima nije nov, rekli bismo da je Pro-Ject u ovom slučaju malo preterao, jer su diode, a naročito njihove oznake, izuzetno sitne i neophodno je prići prilično blizu kako bi se mogle razaznati – u tom pogledu, možda bi bilo bolje da su preuzeli veliki grafički displej s modela DAC Box DS, koji deluje daleko čitljivije. Prelazak na pregled zadnjeg panela pokazuje da proizvođač ovde nije eksperimentisao – sve je kako se i očekuje od uređaja ove klase, svi priključci su čvrsti i ima ih više nego dovoljno. Korisniku je na raspolaganju šest digitalnih ulaza: tri optička, dva koaksijalna i jedan USB-B, a od izlaza su prisutni po jedan digitalni optički i analogni RCA. Spisak kompletiraju 12-voltni trigger ulaz i izlaz, priključak za eksterno napajanje i prekidač za gain, kojim se glasnoća izlaznog signala može povećati za šest decibela.

DSC_6890 copy

Ukoliko spoljašnjost D/A konvertera na pojedinim mestima ostavlja utisak da je proizvođač mogao da primeni neko bolje promišljeno rešenje, u unutrašnjosti takvih sumnji nema. Šasija je u potpunosti prekrivena sa dve štampane ploče, koje su, prvi put u istoriji ovog proizvođača, četvoroslojne. Uz prednji panel postavljene su dve male ploče za tastere, a u zadnjem delu takođe se nalaze još dve manje ploče, smeštene uspravno. U centru digitalne sekcije nalazi se srce ovog uređaja, D/A konvertersko kolo Asahi Kasei AK4490. U pitanju je savremeno kolo više klase koje se može sresti u mnogim renomiranim spravama i uživa veliki ugled među ljubiteljima dobrog zvuka. Kako bi se mogućnosti ovog 768 kHz/32-bitskog kola iskoristile u potpunosti, ispred njega se na putu digitalnog signala nalazi upsampling konverter Asahi Kasei AK4137EQ, koji podiže frekvenciju uzorkovanja svakog signala na pomenutih 768 kiloherca. Od preostalih čipova koje smo prepoznali prisutan je S/PDIF prijemnik digitalnog signala Cirrus Logic CS8416, dok USB transiver, smešten na uspravnu pločicu, nismo uspeli da identifikujemo. Analogni stepen ne zaostaje za digitalnim i odlikuje se visokim kvalitetom ugrađenih komponenata, kao i izlazom u A klasi.

Sjajan zvuk
S obzirom na to da nam je na test stigao pretprodukcijski uzorak, u pakovanju se nalazilo samo eksterno napajanje i CD s drajverima za računar, a prateću dokumentaciju dobili smo direktno od proizvođača u elektronskoj formi. Ipak, sigurni smo da će regularna verzija sadržati kompletno štampano uputstvo, a možda i poneki digitalni kabl za prvu pomoć. Zahvaljujući skromnim dimenzijama, ovom D/A konverteru nije teško naći mesto čak i na gusto naseljenoj polici, a odsustvo daljinske komande dozvoljava da ga postavite i iza nekog drugog manjeg uređaja. Kad smo kod toga, treba reći da je među kolegama audiofilima nepostojanje daljinca naišlo na oprečne komentare – dok su jedni saglasni sa usmeravanjem kompletnih resursa u što bolji zvuk, drugi navode da daljinski upravljač znatno podiže stepen funkcionalnosti i komfora pri upotrebi, te da savremeni uređaj tog cenovnog razreda “to jednostavno mora da ima”. U tom smislu, možemo samo da posavetujemo da preskočite ovaj model ukoliko vam je daljinski apsolutno neophodan, ili da, što je daleko bolja opcija, prihvatite povremeno ustajanje radi promene ulaza ili filtera.

U pogledu podržane rezolucije, može se reći da DAC Box DS2 Ultra trenutno predstavlja jednu od najsposobnijih sprava svoje vrste bez obzira na cenovnu klasu. Očekivano, S/PDIF ulazi ograničeni su na 96 kiloherca i 24 bita (optički), odnosno 192/24 (koaksijalni), pa je za puno iskorišćenje potencijala neophodno koristiti USB vezu, koja podržava ulazni signal sve do nativne rezolucije DAC kola (768 kHz/32 bita), kao i DSD64/128/256 (2,8/5,6/11,2 MHz). Pored instalacije drajvera, za reprodukciju DSD formata potrebno je obaviti podešavanja softverskog audio-plejera, a na sajtu proizvođača nalaze se detaljna uputstva za podešavanje globalno popularnog plejera foobar2000.

DSC_6888 copy

Tokom reprodukcije, DAC Box DS2 Ultra od samog početka nas je fascinirao veoma, veoma fluidnom prezentacijom i izraženom muzikalnošću. Reprodukciju je krasio optimalan balans između analitičkog uvida i emotivne topline, što je odlika koja odaje klasu i kvalitet ugrađenog DAC kola. Kao što većina iskusnijih audiofila zna, nakon višegodišnjeg druženja s nekim uređajem nije teško odrediti njegove mogućnosti u odnosu na ostatak sistema, a mi smo uz ovaj D/A konverter jasno prepoznali da su naši zvučnici KEF Q300 dostigli svoj maksimum. Naravno, nisu u pitanju skupi zvučnici visoke klase, i to nam se dešavalo i ranije, ali nikad do sada uz uređaj ovog cenovnog razreda. Stoga smo prešli na trosistemske bukšelfove nešto većeg gabarita, KEF R300. Ograničenja, koja su se ogledala pre svega u veličini rekreirane pozornice, nestala su, a testirani DAC nam je priuštio izuzetno prostranu scenu sa odličnim pozicioniranjem po dubini.

Nakon prvog dela slušnog testa zaključak je bio da DAC Box DS2 Ultra pruža izrazito tečan zvuk, s rafiniranim detaljima i istinskom muzikalnošću, ali mu nedostaje malo oštrine i prgavosti, neophodne za dobar rokenrol – a onda smo se poigrali s digitalnim filterima. Prelaskom s Natural (super slow roll-off) na Traditional 2 (sharp roll-off) filter, reprodukcija se promenila upravo za onoliko koliko je nedostajalo da bismo na pravi način uživali u visokorezolutivnom izdanju albuma “Communique”. Najniži deo spektra, koji je ranije bio donekle povučen, sad je zauzeo mesto koje mu pripada, sa snažnim i masivnim udarcima bas-bubnja i precizno oslikanim brzim deonicama bas-gitare. Tonovi su dobili dodatnu oštrinu i u gornjim delovima opsega, pa je zvuk električnih gitara imao izraženiju teksturu i za sobom je ostavljao reske tragove u prostoru.

Kad smo završili eksperimentisanje s filterima, bilo je vreme da se suočimo s neizbežnim sudarom “klasnih titana” jer je na istoj polici s testiranim uređajem, čekajući svojih pet minuta, strpljivo sedeo Arcam irDAC. Zaista, kako je Arcamov predstavnik jedan od najpopularnijih D/A konvertera u ovom cenovnom razredu, od samog početka testiranja bili smo radoznali da saznamo kako će proći u dvoboju sa znatno mlađim i naoko sposobnijim izazivačem. I, bez okolišanja, rezultati su bili iznenađujuće približni, ali uz razliku u karakteru zvuka. Arcam, sa svoje strane, donosi temperamentan i živ zvuk, sa izraženom muzikalnošću i dobro odmerenom dozom analitičnosti, pa zaista predstavlja odličnu all-round spravu koja će biti po volji velikom broju audiofila. Ipak, njegova priča se tu završava jer DAC Box DS2 Ultra ima sposobnost da zvuči isto tako, ali i drugačije, zahvaljujući prisustvu digitalnih filtera. Naravno, približan kvalitet reprodukcije važi dok se duel odvija u zoni do 192/24, jer irDAC ne može da parira kvalitetu DSD fajlova, pa je za pobedu bilo dovoljno da DAC Box DS2 Ultra prebacimo u DSD režim. Na kraju, možemo samo da konstatujemo da je Arcam irDAC časno poražen, a presudile su, kao što smo spomenuli ranije, veće sposobnosti Pro-Jectovog modela.

Zaključak
Posle svega što smo videli i čuli, zaista nismo sigurni da DAC Box DS2 Ultra trenutno ima dostojnog rivala u svojoj klasi. Naravno, poneki nedostatak uvek postoji, ali se to kod ovog uređaja svodi samo na odsustvo daljinske komande, a mi preporučujemo da ga nikako ne isključujete iz izbora samo zbog toga. Jer, njegove mogućnosti su zaista impresivne kako u pogledu zvuka, tako i u pogledu podrške za najkvalitetnije audio-fajlove, prisustva upotrebljivih digitalnih filtera i solidnog broja ulaza.

PLUS
Podrška za 768/32 i DSD256.
Izlazni stepen u klasi A.
Digitalni filteri.
Verovatno najbolji zvuk u klasi.

MINUS
Nema daljinski upravljač.

D/A konverter: Asahi Kasei AK4490
Upsampling: 768 kHz/32 bit
Digitalni ulazi: 3x optički, 2x koaksijalni, 1x USB-B
Digitalni izlazi: 1x optički
Analogni izlazi: 1x RCA
Dimenzije (ŠxVxD): 206x72x200 mm
Masa: 1 kg
Cena: 600 evra
Reader Rating14 Votes
87
87
Ocena čitalaca