Polk MagniFi Mini AX

Kućni ljubimac

Polk MagniFi Mini AX nastupa u kategoriji ultrakompaktnih saundbarova i predviđen je da pruži što bolji zvuk s različitih izvora, uz krajnje jednostavnu upotrebu.

Kao poznati američki proizvođač s tradicijom dugom pola veka, Polk Audio već neko vreme nudi sposobne i pristupačne saundbarove iz serije MagniFi. Najnoviji i ujedno najmanji predstavnik serije nosi naziv Mini AX, a po gabaritu bi se lako mogao pomešati s kakvim prenosivim blutut zvučnikom. Male dimenzije ipak nisu sprečile proizvođača u dizajnerskom izrazu, pa Mini AX izgleda savremeno i svedeno, uz diskretnu pojavu koja će se uklopiti u svaki ambijent. Kućište mat crne boje najvećim delom je obloženo gustom tkaninom, dok je gornji panel iskorišćen za smeštaj osnovnih komandi u vidu krupnih i jasno obeleženih tastera osetljivih na dodir. Na zadnjoj strani pronalazimo jedan HDMI eARC port, uz dodatni digitalni optički i analogni 3,5-milimetarski ulaz. Nažalost, USB-A port namenjen je samo za servisnu primenu, a postavku kompletira taster za direktno bežično povezivanje pripadajućeg sabvufera i dodatnih surround zvučnika (koji se mogu dokupiti), s diskretnim LED indikatorima.

Proizvođač ne daje mnogo tehničkih informacija, pa snaga sistema, frekvencijski opseg i drugi detalji ostaju nepoznati – navedeno je samo da Mini AX sadrži dva visokotonska i tri srednjetonska drajvera, dok je uzani i diskretni sabvufer opremljen racetrack membranom dimenzija 127 x 178 milimetara. Naglasak je stavljen na mogućnosti, koje su zaista impresivne u odnosu na gabarit sistema. Pored spomenutih digitalnih i analognih ulaza, na raspolaganju su wi-fi, blutut i AirPlay 2, a fabrika kao velike adute ističe podršku za Dolby Atmos i DTS:X. Pored toga, modaliteti zvuka obuhvataju četvrtu generaciju Polkove tehnologije SDA za proširenu zvučnu scenu, 3D Audio za dodavanje virtuelnih gornjih surround kanala i patentirani VoiceAdjust, koji pojačava dijaloge uz zadržavanje iste glasnoće drugih zvučnih efekata – svako ko se ikada susreo s tihim i nerazgovetnim dijalozima zna koliko je to iritantno.

Test

Već na samom početku postaje jasno da upotreba ovog malenog kompleta ne može biti lakša. Iako Mini AX može da radi samo u sprezi s izvorom poput televizora, šteta je ne povezati ga na lokalnu mrežu. Ovo povezivanje obavlja se preko aplikacije Google Home, a platforma Chromecast obezbeđuje reprodukciju s različitih mrežnih izvora, uz integraciju servisa Spotify Connect. Zasebna kontrolna aplikacija izostaje, pa je za upravljanje i sva podešavanja zadužen pripadajući daljinski upravljač – mada HDMI eARC veza prebacuje osnovne komande, poput uključivanja i kontrole glasnoće, na daljinac televizora. Posebno nas je oduševio displej na uređaju, koji je veoma čitljiv uprkos skromnim dimenzijama, a potpuno je neprimetan kad nije u funkciji – mnogi daleko skuplji saundbarovi nemaju ovako dobro rešen displej.

Iako po volumenu zvuka zaostaje za saundbarovima punih dimenzija, Mini AX kreira prilično prostranu pozornicu i trodimenzionalnu zvučnu scenu. Efekti su jasni i dobro pozicionirani, a surround ugođaj dodatno je oplemenjen 3D audio-tehnologijom, uz čist i precizan prikaz sporednih detalja. Nerviranje oko tihih dijaloga odlazi u prošlost zahvaljujući VoiceAdjust sistemu, koji se može podešavati, a nama je naročito imponovao zvuk sabvufera. Za razliku od mnogih pristupačnih uređaja ovog tipa, koji pokušavaju da prikažu ono što ne mogu i time samo degradiraiju reprodukciju, ovaj sabvufer pruža precizan i odmeren bas, uvek prisutan u vidu čvrstog niskotonskog temelja dobrog zvuka, ali bez prelaska u prvi plan i preglasavanja drugih delova spektra – osim u slučaju glasnih eksplozija i drugih efekata koji to zahtevaju. Takođe, pozitivno je što se zvuk može podesiti pomoću predefinisanih modaliteta, ali i nezavisnom kontrolom glasnoće sabvufera.

Zaključak

Kao odlično osmišljen komplet, Mini AX pretvara svoje minijaturne dimenzije u vrlinu i oduševljava odličnim zvukom. Upotrebna vrednost povećana je dobro odmerenim opcijama, koje će zadovoljiti potrebe ogromne većine korisnika, a upotreba je pojednostavljena do krajnjih granica. Kao šlag na torti dolazi sasvim pristupačna cena, pa će Polk MagniFi Mini AX veoma brzo osvojiti simpatije svih ukućana i postati vaš nezaobilazni pratilac u filmskim i muzičkim avanturama.

Polk MagniFi Mini AX
Konfiguracija: 3.1
Topologija: 2 x 19 mm visokotonski, 3 x 51 mm srednjetonski, 1 x 127 x 178 mm niskotonski
Ulazi: HDMI eARC, linijski, optički
Dodatno: eternet, wi-fi, blutut, AirPlay 2
Dimenzije saundbara (ŠxVxD): 366 x 79 x 104 mm
Dimenzije sabvufera (ŠxVxD): 182 x 371 x 396 mm
Cena: oko 430 €
Player, 011/3347-615
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac
Minijaturne dimenzije.
Odlično odabrane opcije.
Precizan 3D zvuk.
Odmeren i jasan bas.
Ništa u klasi.
4.5