Pioneer XDP-02U

Muzika na dodir

Kao pojačanje na pristupačnijem kraju Pioneerove serije prenosivih audio-plejera, novi XDP-02U donosi intuitivnu kontrolu, praktične opcije i veoma dobar kvalitet reprodukcije.

Poznata japanska kompanija započela je obnavljanje ponude u kategoriji prenosivih plejera pre dve godine, kad je predstavila prestižni model XDP-300R, dok je prošle godine lansiran XDP-30R, koji pripada srednjoj klasi. Plejer koji smo testirali u ovom broju prikazan je početkom ove godine, a iako je trenutno najpristupačniji u ponudi, takođe pripada srednjem segmentu.

Dizajn
Za razliku od skupljih modela u seriji, XDP-02U upakovan je u kućište od čvrste plastike, koje može biti u beloj, tamnoplavoj ili ružičastoj boji. Prednji panel je u svakoj verziji prekriven crnom plastikom, u koju je uklopljen kolor-ekran dijagonale 2,4 inča (61 mm). Njegova rezolucija iznosi 240×320 piksela, a ekran je osetljiv na dodir, pa se većina kontrolnih funkcija obavlja na taj način.

Zvuk je živopisan i plemenit, a muzika ima nepomućen tok.

Usled nešto manjeg gabarita u odnosu na konkurente, bokovi testiranog plejera ostavljaju utisak poprilične popunjenosti. Na levoj strani u gornjem delu smeštena su tri tastera za upravljanje reprodukcijom, dok se ispod njih nalaze dva slota za memorijske kartice u mikro-SD formatu. Pri vrhu suprotnog boka postavljen je taster-klackalica za podešavanje glasnoće, koji je izrađen od metala u boji bakra, a na gornjoj strani nalaze se 3,5-milimetarski i balansirani 2,5-milimetarski izlaz za slušalice, taster za uključivanje i LE dioda za signalizaciju punjenja. Na donjoj strani smešten je mikro-USB port za pristup internoj memoriji kapaciteta 16 gigabajta i punjenje integrisane baterije. Pioneer navodi da spomenuti mikro-SD slotovi podržavaju kapacitet od 256 gigabajta po kartici, što znači da ukupni kapacitet za skladištenje može iznositi do 528 gigabajta. Kad je u pitanju baterija, proizvođač ne objavljuje njen kapacitet, ali navodi da je dovoljna za oko 15 sati rada pri korišćenju 96 kHz/24-bitskih FLAC fajlova preko balansiranog izlaza i 32-omskih slušalica, uz isključen wi-fi i blutut.

Mogućnosti
Unutar kućišta, za kvalitet reprodukcije najzaslužniji je par konverterskih kola ESS Sabre ES9018C2M, s podrškom za rezoluciju od 192 kiloherca i 32 bita, MQA i izvorni DSD128. Pored toga, na raspolaganju je Pioneerova tehnologija Hi-bit 32 za upsampling nižih rezolucija na 192, odnosno 176,4 megaherca, sa zasebnim klokovima. Za fino krojenje zvuka po meri korisnika zadužena su tri digitalna filtera (Sharp, Short i Slow), kao i desetopojasni ekvilajzer sa šest predefinisanih postavki i tri korisnička podešavanja koja se mogu memorisati.

Slede izlazni tranzistori istog proizvođača sa oznakom ES9601K, koji podržavaju slušalice impedanse 16-300 oma pri nebalansiranoj vezi, odnosno 16-600 oma kad se koristi balansirana veza. Shodno tome, snaga iznosi 75, odnosno 150 milivati po kanalu, pri impedansi od 32 oma. Takođe je na raspolaganju podešavanje gaina u tri koraka (Low, Normal i High). Proizvođač navodi da su kanali izvedeni u simetričnoj postavci, s digitalnom sekcijom i amplifikacijom na odvojenim i međusobno izolovanim štampanim pločicama.

Zvuk
Iako je izrađen od plastike, XDP-02U uliva poverenje zahvaljujući kompaktnom i veoma čvrstom kućištu, koje odlično leži u ruci i ne pokazuje ni najmanje naznake uvijanja ili škriputanja na spojevima. U standardnoj opremi isporučuje se nekoliko zaštitnih folija za ekran, a u ponudi proizvođača dostupna je i futrola, koja se mora kupiti odvojeno.

Od samog početka Pioneer impresionira raskošnim i slojevito prikazanim tonovima, koji su odlično vremenski određeni. Konzistentan od vrha do dna, XDP-02U reprodukuje note na jedan uverljiv i verodostojan način, pa prilično lako ubedi slušaoca u sopstvenu neutralnost. Visoki tonovi su detaljni i veoma precizno prikazani u okviru prostrane pozornice, s obiljem okružujućeg vazduha koji čini trodimenzionalnu scenu još realnijom. Njihova priroda je detaljna i svestrana, pa s jednakom lakoćom mogu prikazati suptilne note, ali i prodorno zavrištati kad zatreba.

Karakter reprodukcije predstavlja odličan spoj bogatih, zasićenih tonova i nešto svetlijeg ukupnog prikaza, što se može čuti u celom spektru, ali je posebno upečatljivo u srednjetonskom opsegu. Naime, zvuk je živopisan i plemenit, a muzika ima nepomućen tok i čini jasnu celinu. S druge strane, prezentacija je direktnija i otvorenija, što donosi detaljnost i informativnost bez bojazni od zamora tokom slušanja.

Pomoću najnižih tonova XDP-02U stvara čvrst osnov zvuka, a precizno ocrtavanje čak i najdubljih basova posebno se ističe kod visokorezolutivnih fajlova. Reprodukcija je potpuno jasna do samog dna, uz zavidnu masu i snažan udarac. Ukupno, novi plejer iz Pioneera prikazao je sjajne all-round kvalitet tokom višenedeljnog testiranja. Jedina slabost može se primetiti tokom reprodukcije složenih dela klasične muzike, koja povremeno mogu zvučati pomalo smušeno, bez odgovarajuće separacije instrumenata i sposobnosti brze promene fokusa. Očekivano, pad kvaliteta primećuje se i uz blutut povezivanje, jer XDP-02U, pomalo neočekivano, ne podržava aptX kodek za bežični prenos bez kompresije. Stoga, u ovom modalitetu korisnici će morati da se pomire s nešto slabijom dinamikom, manjom količinom detalja i sveukupno tanjim zvukom. Krajnji kvalitet reprodukcije preko blututa dosta zavisi i od izbora slušalica, a Pioneer nudi tonska podešavanja kojima se manjkavosti mogu donekle nadomestiti ili maskirati.

Zaključak
Pored veoma dobrog zvuka i mogućnosti podešavanja, nemoguće je ne spomenuti prateće opcije. Zahvaljujući wi-fi povezivanju, Pioneer omogućava pristup mrežnim servisima Deezer i Tidal, kao i internet radiju preko TuneIn platforme. Za jednostavnu sinhronizaciju audioteke s bazom u računaru može se koristiti fabrički softver X-DAP Link, dok aplikacija DuoRemote omogućava kontrolu reprodukcije (mada ništa više od toga) preko smartfona. Za funkcionalnost na nivou nekih konkurenata nedostaje samo opcija eksternog USB DAC-a, ali XDP-02U to nadoknađuje veoma kvalitetnim zvukom, kao i intuitivnim i brzim interfejsom.

Pioneer XDP-02U
Ekran: LCD 61 mm, 240x320 px
D/A konverter: 2 x ESS Sabre ES9018C2M
Formati: AAC, AIFF, ALAC, DSD, FLAC, MP3, MQA, WAV
Kontinualna snaga (32 Ω): 2x75 mW (balansirano 2x150 mW)
Frekvencijski opseg: 20 Hz - 80 kHz
Odnos signal-šum: >115 dB
Izobličenja THD: 0,006%
Analogni izlaz: 3,5 mm
Izlaz za slušalice: 3,5 mm i balansirani 2,5 mm
Memorija: 16 GB + 2 x mikro-SD
Dodatno: USB, wi-fi, blutut
Dimenzije (ŠxVxD): 64x98x16 mm
Masa: 125 g
Cena: oko 300 evra
www.pioneer-audiovisual.eu
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac
Čvrsto i otporno kućište.
Opcije povezivanja.
Brz i intuitivan interfejs.
Prirodan i celovit zvuk.
Nema funkciju eksternog DAC-a.
Ne podržava aptX.
4.4