Ljubiša Miodragović

I ove godine kompanija Philips odlučila se da svoj zimski događaj organizuje u toploj Barseloni. Hotel „Hesperia Tower“ se martovskih dana priprema da ugosti veliki broj zvanica iz cele Evrope, pa tako prezentacijama prisustvuju predstavnici lokalnih kancelarija, PR agencija i, naravno, novinari, kojih je u najvećem broju. Poseban dan bio je rezervisan za članove EISA Audio/HT i Video panela, među kojima je i Hi-Files magazin. Iako nam je ovo bilo treće putovanje za tri nedelje, atmosfera Barselone nas je potpuno okrepila i pripremila za nove radne pobede. Bili smo smešteni u hotelu „Arts“, nadomak obale, pa su večernje šetnje uz more napunile naše baterije.

Video
Prezentacija je započela u velikoj bioskopskoj sali, u kojoj smo bili u prilici da vidimo nove modele 3D televizora sa aktivnim i pasivnim tehnologijama. Prezenter Danny Tack nas je zamolio da stavimo dva para naočara, jedne iznad drugih, i tako jednostavnim pomeranjem glave gore-dole i sami uporedimo kvalitet 3D reprodukcije. Još jednom smo bili oduševljeni tehničkim znanjem g. Tacka, kojeg je časopis Home Cinema Choice uvrstio u njihov Hall of Fame. Prednosti aktivne 3D tehnologije su bile više nego očigledne na ovom A-B testu. Predstavljene su nam nove tehnologije koje su implementirane u modele za 2011. godinu, kao i pojačanje u Cinema 21:9 liniji – sada će iznad Platinum modela od 58 inča postojati i Gold model dijagonale 50 inča.


Televizor serije 9000 sa sistemom za kućni bioskop 360Sound

Jedan veoma zanimljiv segment 3D tehnologije postao je podrška za video-igre, a u kompaniji Philips su još jednom pokazali inovativnost. Naime, u igrama za dva igrača, u kojima se, na primer, trkaju dva automobila, ekran je obično podeljen po horizontali i jedan igrač posmatra donji deo ekrana, a drugi gornji. Philips je osmislio da korišćenje 3D naočara u ovakvom scenariju može prilično da poboljša igrački ugođaj tako što će jedan igrač nositi naočare sa dva desna „stakla“, a drugi sa dva leva. Ovako će obojica posmatrati video-igru preko celog ekrana, ali će svako videti samo svoj auto.
Philips je razvio i aplikacije za iPhone i Android pametne telefone, pa je sada moguće kontrolisati televizore putem ovih uređaja. Naravno, preduslov je da imate WiFi mrežu u stanu, što je postalo poprilično jeftino i u našim uslovima. To praktično znači da će svaki pametni telefon postati daljinski upravljač, pa se nadamo da to neće izazvati porodične sukobe.


Prikaz Android aplikacije za Philips multiroom sisteme

Kako su televizori sve tanji, proizvođači svesno žrtvuju kvalitet zvuka, jer je za dobar zvuk ipak potreba određena dubina zvučničke jedinice ili zapremina kućišta. U Philipsu su došli na odličnu ideju da zvučnike ugrade u postolje ekrana. Lično smo se uverili u superiornost ovog rešenja naspram konkurentskih.

Audio
Koliko su u kompaniji Philips posvećeni audio-tehnologijama najbolje govore čak dve osvojene EISA nagrade za audio-uređaje u prošloj godini. Radilo se na modifikaciji fantastičnog mini-sistema MCi900, pa je napravljena nova linija pod imenom MCi8080. U pitanju je mini-sistem sa razdvojivim komponentama (CD/DVD plejer i pojačalo), dok su zvučnici urađeni u audiofilskom maniru sa visokotoncima na vrhu kutija. Iako je srednjotonska/bas jedinica žute boje, ona ipak nije urađena od kevlara, kako bi svi pomislili u prvi mah, već od staklenih vlakana.
Kao i prošle godine, postoje dve mini-linije – jedna je sa WiFi podrškom MCi8080 i jedna bez DCD8000, kod kojih je i izgled komponenti drugačiji. Napravljen je i naslednik WiFi Streamium klijenta NP2900, koji sada nosi oznaku NP3700. Ovaj klijent uz liniju MCi8080 predstavlja odlično multiroom rešenje. Naime, paket od ova dva uređaja nosi oznaku WMS8080 i zamišljen je tako da korisnik mini-liniju postavi u dnevnu sobu, a klijenta, na primer, u spavaću. Tako je moguće puštati muziku na oba uređaja nezavisno ili reprodukovati istu numeru na oba uređaja. Logično, dodavanjem klijenta NP3700 moguće je ozvučiti dodatne prostorije. Pored konvencionalnih daljinskih upravljača, ovim sistemom se može upravljati i putem aplikacija za iPhone i Android telefone. Već sada možemo najaviti da ćemo uskoro dobiti WMS8080 na test, pa očekujte više detalja u julskom broju.
Što se tiče Fidelio doking sistema, razvijen je veliki broj modela različitih veličina, dok je najveći model dobio podršku za iPad, ali će uskoro dobiti i novo kućište, koje će sa zadnje strane biti presvučeno slojem aluminijuma.


Predstavljanje mini-linije DCD8000

Najveću pažnju izazvao je sistem sa oznakom DS9800W, koji predstavlja prvi 2.0 sistem sa podrškom za AirPlay. Ova tehnologija je u vlasništvu kompanije Apple i sve veći broj uređaja imaće je implementiranu. Da bi se iPad, iPod ili iPhone povezali sa DS9800W, treba samo pritisnuti mali taster na zadnjem panelu jednog od zvučnika i proces je završen – slično kao kada „prijavljujete“ bežičnu tastaturu ili miša. Zvuk ovih lepotana je neverovatan – prostran, detaljan i sa preciznom bas sekcijom. Ovi zvučnici su predviđeni da se postave na policu ili komodu, pa smo predložili da se u paketu isporuče i male silikonske podloške kojima bi mogli da se odvoje od komode koja bi eventualno rezonovala.
Philips je predstavio i najnoviji projekat na kojem se radilo devet meseci – u pitanju je 2.1 sistem pod imenom SoundHub 9000. Stilizovana komponenta ima ugrađeni Blu-ray plejer sa podrškom za 3D, a sa strane je postavljen i iPhone dok. Zvučnici imaju visokotonce sa titanijumskom invertovanom membranom, koja se odlično pokazala u audio-industriji. Iako je ovaj projekat još uvek u razvoju, prvi utisak je da se radi o vrlo kvalitetnom uređaju sa odličnom reprodukcijom. Željno iščekujemo da se dokopamo prvih uzoraka.


Projekat na kojem se radilo devet meseci – SoundHub 9000

Zaključak
Celokupni događaj bio je odlično isplaniran i dobro organizovan. Svaki workshop je pokazao nešto novo i zanimljivo, a članovi EISA bili su konstruktivni kao i uvek. To je bio praktično uvod u novu sezonu predstavljanja i testiranja novih modela za 2011. godinu, koji će svakako biti u izboru za EISA nagrade. Ali, do tada imamo još nekoliko meseci napornog rada…