Ljubiša Miodragović

Korporacija Philips organizovala je posebnu prezentaciju za članove audio i video panela asocijacije EISA. Okupljanje je održano 23. februara u Barseloni, a domaćin je tom prilikom predstavio brojne nove proizvode, poput 3D televizora, mikrosistema i Blu-ray plejera. Srećom, letova do Barselone nema svakog dana, te smo bili primorani da ostanemo duže u ovom predivnom gradu i prošetamo se ulicom La Rambla, posetimo Gaudijevu La Padreru, park Güell, kao i čuvenu katedralu Sagrada Familia. Ali, vratimo se poslu…

VIDEO-SEGMENT
Krenimo redom: novi televizori serija 7000, 8000 i 9000 u ponudi su s dijagonalama od 81 do 132 centimetra, svi donose punu HD rezoluciju (1920×1080), kao i najmanje četiri HDMI ulaza po CEC (Consumer Electronics Contol) standardu. USB ulazi omogućavaju priključivanje prenosnih uređaja, a integrisani medija centar dozvoljava reprodukciju video (MPEG, AVI) i audio (MP3, WMA, LPCM) materijala, kao i fotografija u JPEG formatu. Veoma elegantan dizajn uspešno skriva zvučnike, dok je završna obrada izvedena u crnoj boji visokog sjaja. Skuplji modeli (serije 8000 i 9000) predstavljaju pravu atrakciju zahvaljujući Ambilight pozadinskom osvetljenju, a s tehničke strane donose 3D-ready tehnologiju, mogućnost mrežnog povezivanja i mnoge druge funkcije. Novitet kod Ambilight osvetljenja je što je sada moguće u meniju televizora odabrati boju vaših zidova da bi se izbeglo mešanje boja, što je potpuno genijalno rešenje. Philips je predvideo prodaju takozvanog 3D bundlea, koji uključuje IR predajnik sa dva para 3D aktivnih naočara. Na taj način dve osobe mogu uživati u 3D doživljaju na Philips televizorima nove generacije uz minimalna ulaganja.

Philips je prikazao Blu-ray plejer BDP9500, spravu modernog dizajna i ozbiljnih mogućnosti. Kućište plejera izrađeno je od brušenog aluminijuma debljine tri milimetra, prednji panel opremljen je komandama osetljivim na dodir, a donja strana osvetljena je bledoplavom svetlošću, što stvara utisak da plejer lebdi u prostoru. Obrada video-materijala poverena je naprednom Qdeo Kyoto-G2 procesoru, a podržani su svi značajniji formati, od DivX Ultra do MKV Matroska kontejnera. Posebna pažnja posvećena je zvuku, pa ovaj plejer ima poseban toroidni trafo za napajanje audio-sekcije, za svaki kanal zadužen je po jedan Burr-Brown 192 kHz/24-bit D/A konverter, a podržani su Dolby TrueHD, Dolby Digital Plus, DTS-HD Master Audio Essential i DTS formati. Upotrebnu vrednost povećavaju brojne korisne dodatne opcije u vidu podešavanja pozicije titlova i odabira formata slike (21:9, 16:9 ili 4:3), a HDMI CEC donosi mogućnost kontrole svih CEC uređaja jednim daljinskim upravljačem. Nadamo se da ćemo ovaj uređaj dobiti na test jer je kvalitet njegove izrade i ugrađenih komponenti na vrhunskom nivou.

AUDIO-SEGMENT
Mikrolinije MCD900 i MCi900 su vizuelno identične, uz čist i svež dizajn centralnih jedinica i zvučnika, koji kao da nisu sa ove planete. Neobičnu postavku zvučničkih jedinica karakteriše mid/bas jedinica u gotovo vodoravnom položaju, iznad koje se nalazi visokotonac na posebnom nosaču. Opisani koncept proizvođač naziva SoundSphere, a zvuk koji smo čuli bio je veoma prirodan, precizan i voluminozan. S tehničke strane, sistemi se sastoje iz dve centralne komponente izrađene od aluminijuma i opremljeni su DVD/CD čitačem, USB portom, pojačalom snage 100 vati i velikim kolor ekranom za upravljanje datotekama. Dodatno, skuplji model oplemenjen je Streamium tehnologijom koja podrazumeva mogućnost bežičnog mrežnog povezivanja i reprodukcije direktno s računara ili NAS uređaja, ugrađen hard disk kapaciteta 160 gigabajta i uživanje u internet radio-stanicama.

iPod docking station pod imenom Fidelio DS9000 stiže u originalnom kućištu izrađenom u kombinaciji metala, drveta i tkanine. Za svaki kanal zaduženi su po jedan visokotonac i mid/bas, dok dobra unutrašnja konstrukcija izvlači maksimum iz drajvera i pruža veoma precizan i detaljan zvuk, čak i na višim nivoima glasnoće. Daljinski upravljač se podrazumeva, a senzor koji automatski aktivira iluminaciju tastera kad se približimo uređaju predstavlja atraktivnu novotariju. Reprodukcija sa Fidelio kolevke potpuno nas je oduševila.

Prisustvo prezentaciji kompanije Philips u Barseloni približilo nam je njene proizvode i bolje pojasnilo primenjene tehnologije. Nastavak možemo očekivati u Briselu na EISA konvenciji u maju.