Mnoge izdavacke kuce imaju dozvolu da skladište muziku na kompakt diskove, iako je ovaj format prvenstveno kreiran od strane Philips-a, a dalje razvijen od strane Sony-ja. Kako bi ovaj medij zaživeo, ove dve kompanije su ustanovile striktan standard, na taj nacin omogucavajuci kompatibilnost svih uredjaja za reprodukciju, širom sveta, poznatiju kao “Red Book” standard (crvena knjiga).
Po tvrdnjama ljudi iz Philips-a, skorašnji pokušaji da se mediju pridoda tehnologija za zaštitu pri reprodukciji ne samo da je loša ideja, vec se time ne bi poštovali standardi crvene knjige. Na taj nacin diskovi sa ovom zaštitom ne mogu se vise nazivati CD diskovi, što bi trebalo vidno istaktnuti na samom mediju. U nedavnom intervjuu Rojtersu (Reuters), Gerry Wirtz iz Philips-a je izjavio da su ove kompanije upozorene i da moraju ukazati potrošacima da ne kupuju klasican kompakt disk, vec nešto drugo. Upozorene izdavacke kuce su se prilagodile ovom zahtevu.
Poslednijh nekoliko meseci, mnoge velike kuce su uložile napore da sprece muzicku pirateriju. Isprobavajuci mnoge metode i u tajnosti ih testirajuci, kako bi sprecili potrošace da kopiraju CD na hard disk svog racunara i pretvore muziku u MP3 fajl, jednostavan za dalju distribuciju. Gospodin Wirtz je izjavio: “Brinemo se da oni ne znaju šta rade. Ekstremno je teško da se stvori sistem za zaštitu od kopiranja, a da se ne izgubi kompatibilnost sa svim plejerima. Plašimo se da ce ovi takozvani CD-ovi raditi u pocetku, ali da ce vremenom doci do problema i do neispravnosti samog diska.”
Philips kaže da je uspostavio komunikaciju sa izdavackim kucama i da im je predoceno da ovakvi diskovi nisu u skladu sa “Red Book” standardom i da se na njima ne sme prikazati zvanican “Compact Disc” logo. Neka se kupci pricuvaju.