Philips Fidelio L4

Odlična alternativa

Ukoliko tražite svestrane blutut slušalice koje će se jednako dobro pokazati u kući i u pokretu, Fidelio L4 iz Philipsove kuhinje mogu biti sjajan izbor.

Kao jedan od malobrojnih preostalih brendova koji spajaju širok asortiman različitih uređaja i tradiciju dugu više od jednog veka, Philips već godinama ima u ponudi izuzetne blutut slušalice iz serije Fidelio. Ova prestižna linija obuhvata uređaje više klase i neguje određene audiofilske kvalitete, u šta smo se uverili već mnogo puta. Nakon dve godine tržišnog života, blutut slušalice Fidelio L3 zamenjene su novim modelom L4, koji donosi neznatne promene u izgledu, ali i nekoliko značajnih tehničkih unapređenja.

Dizajn i tehnologija

Iako na prvi pogled mogu delovati neupadljivo do granice generičkog dizajna – za šta je, po nama, najviše zaslužna crna boja – Fidelio L4 pri detaljnijem upoznavanju pokazuju izuzetnu završnu obradu i nemalu količinu luksuznih materijala. Nosači rezonatora izvedeni su u obliku aluminijumskih prstenova u gunmetal finišu, dok su delovi koji ulaze u rajf crni, poput ostatka slušalica. Podešavanje po obimu obavlja se klizanjem bez podeoka, ali uz dobro odmeren otpor, pa se slušalice ne pomeraju tako lako iz odabranog položaja. U odnosu na prethodnike, nosač slušalica je uži i zaokrugljen, te obostrano presvučen luksuznom prirodnom kožom renomirane škotske kompanije Muirhead – na gornjoj strani uz diskretne oznake proizvođača i serije, a na donjoj uz tanku, ali dovoljno komfornu ispunu od memorijske pene.

Okrugli rezonatori odlikuju se potpuno ravnim spoljašnjim površinama, bez ikakvih oznaka ili ukrasa, a na obodima pronalazimo tastere i priključke. Levi rezonator udomio je taster za uključivanje i aktivaciju blutut uparivanja, kao i USB-C port, dok se na desnom nalaze tasteri za ANC i glasovnog asistenta, 3,5-milimetarski ulaz za povezivanje putem kabla i signalna LE dioda. Pogled na unutrašnju stranu rezonatora pokazuje da su, uprkos potpuno okruglom spoljašnjem obliku, jastučići iznutra oblikovani elipsoidno kako bi bolje obuhvatili ušne školjke – i ovde pronalazimo Muirhead kožu, ali uz unutrašnjost koja je znatno mekše postavljena. Pored vrhunskih materijala i mekanog tapaciranja, udobnost je zagarantovana mogućnošću podešavanja po sve tri ose, a priča o komforu zaokružena je relativno skromnom masom slušalica.

Unutar rezonatora Philips je upakovao zvučničke jedinice prečnika 40 milimetara, koje reprodukuju zvuk u opsegu od sedam herca do 40 kiloherca. Integrisana baterija ima kapacitet od 800 miliamper-sati i nudi čak do 50 sati korišćenja (do 40 sati uz ANC), uz punjenje potpuno ispražnjene baterije za dva sata. Kao osnovni vid povezivanja predviđen je blutut u verziji 5.3, a naročito nam se svidelo što Fidelio L4 podržavaju najbolji blutut kodek – Sonyjev LDAC, koji je jedan od samo dva blutut kodeka sa zvaničnim Hi-Res Audio Wireless sertifikatom (drugi je LDHC). Ipak, ostaje nejasno da li Fidelio L4 podržavaju i druge popularne kodeke s nižim stepenom kompresije, pre svega aptX.

Upotreba i zvuk

Nakon uključivanja preko tastera, Fidelio L4 se kontrolišu preko spoljašnje površine desnog rezonatora. Komande su jednostavne i intuitivne, a velika površina ima dobro odmerenu osetljivost, pa je upotreba prilično laka i zahteva sasvim kratak period učenja i prilagođavanja. Očekivano, za detaljna podešavanja prisutna je aplikacija Philips Headphones, koju poznajemo s drugih Philipsovih slušalica. Iako je naizgled skromna, aplikacija nudi raznovrsne opcije, od kontrole reprodukcije pa do podešavanja zvuka. Korekcija se obavlja kroz šestopojasni ekvilajzer ili preko četiri predefinisana modaliteta – Bass, Voice, Powerful i Treble, a može se i potpuno isključiti. Sistem za suzbijanje buke nudi dva režima rada: prvi je ANC, koji može biti sa automatskim prilagođavanjem ili s korisničkim podešavanjem u pet koraka; drugi je Awareness, kod kog korisnik bira stepen prenošenja spoljašnjih zvukova (takođe u pet koraka), uz mogućnost preciznijeg prenošenja glasa (Vocal focus) i dodatnog umanjenja buke od vetra. Sporedne opcije obuhvataju automatsko pauziranje reprodukcije, kad senzor registruje da su slušalice skinute s glave, automatski stendbaj nakon pet minuta neaktivnosti, poboljšanu latenciju pri gledanju videa i gejmingu, isključivanje kontrola na dodir i funkciju Spatial Audio, jasnog naziva, ali upitne efikasnosti – nismo primetili nikakve promene u zvuku pri njenom uključivanju.

Kvalitet reprodukcije prikazuje Fidelio L4 kao veoma ozbiljnog rivala već etabliranom trojstvu blutut slušalica više klase Bose, Sennheiser i Sony, koji će svojim zvukom zadovoljiti i zahtevnije audiofile. Pojedinačni tonovi donose privlačnu ravnotežu između čistog, jasnog prikaza i slojevite trodimenzionalne prezentacije, koja ih čini uverljivim. Iako nisu najdetaljnije blutut slušalice koje smo čuli, Fidelio L4 imaju odličnu i, što je još važnije, vrlo dobro odmerenu detaljnost. Drugim rečima, finese su prisutne i jasno prezentovane, ali izlaze u prvi plan samo ako je to bila zamisao tonskog inženjera. Tonski karakter je neutralan od vrha do dna, a testirane slušalice zadržavaju širinu pozornice i lepo razvijenu scenu i tokom zahtevnih deonica. Nama se zvuk najviše svideo upravo sa isključenim ekvilajzerom, što pokazuje da je Philips obavio odličan posao – i sve to preko blutut veze i LDAC kodeka. Prelazak na povezivanje putem kabla doneo je još bolju kontrolu, pa su Fidelio L4 postale analitične i sposobne za istinsku analizu reprodukovanih numera, ali uz zadržavanje izuzetno prijatne i muzikalne prezentacije.

Upotreba ANC sistema pokazala je napredak i na ovom polju, jer su Fidelio L4 prilično efikasne – mada ne i svemoguće – u neutralisanju buke okruženja, a dodatna podešavanja olakšavaju njegovu upotrebu u različitim sredinama. Pored toga, ovo su možda i prve slušalice kod kojih nismo primetili praktično nikakve promene u zvuku pri uključivanju ANC sistema, što je samo po sebi dostignuće vredno svake pohvale. Najzad, Fidelio L4 se mogu povezati sa izvorom i preko USB-C kabla, kad se za konverziju digitalnog signala koristi DAC u slušalicama, što sasvim sigurno predstavlja bolji izbor od internog konvertera u telefonu ili računaru.

Diskretni luksuz

Nakon višenedeljnog testiranja, možemo samo da potvrdimo da Fidelio L4 bez teškoća pariraju popularnijim rivalima, a u nekim disciplinama ih i nadmašuju. Njihov diskretni luksuz i udobnost, koja omogućuje preko dva sata upotrebe bez preteranog zagrevanja i neprijatnog osećaja u ušnim školjkama, dopunjeni su odličnim paketom opcija i zaista sjajnim zvukom, pa je Philipsovim slušalicama teško naći slabu tačku u bilo kom pogledu, zbog čega predstavljaju izbor s kojim se teško može pogrešiti.

Philips Fidelio L4
Sistem: dinamičke
Tip: zatvorene
Frekvencijski opseg: 7 Hz - 40 kHz
Prečnik zvučničke jedinice: 40 mm
Osetljivost: 102 dB
Impedansa: 32 Ω
Povezivanje: blutut v5.3, USB-C, audio-kabl
Dodatno: mikrofon, ANC
Cena: 349
www.philips.com
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac
Neutralan i prirodan zvuk.
ANC ne utiče na reprodukciju.
Luksuzna izrada.
Izuzetna udobnost.
Ne podržavaju aptX.
4.7