Philips Fidelio L3

Luksuz za svaki dan

Najnoviji predstavnik poznatog holandskog brenda u kategoriji blutut slušalica visoke klase dolazi u velikom stilu, opremljen najsavremenijim rešenjima i oplemenjen luksuznim materijalima.

Kompaniju Philips nije potrebno posebno predstavljati – kao jedan od najstarijih evropskih i svetskih proizvođača potrošačke elektronike, oduvek je bio popularan i na ovim prostorima, bilo da su u pitanju kućni aparati, televizori ili čistokrvni hi-fi. U godini u kojoj proslavlja 130. rođendan, Philips pokazuje izuzetnu vitalnost i s uspehom nastupa u mnogim kategorijama, a na našem testu našle su se nove bežične slušalice Fidelio L3.

Kvalitetna izrada

Philipsova serija Fidelio prisutna je na tržištu već duži niz godina i obuhvata različite audio-video uređaje, za koje je zajedničko da na inovativni način spajaju kvalitet reprodukcije, praktične opcije i lajfstajl dizajn. Kao najnoviji predstavnik serije, slušalice Fidelio L3 dolaze u over-ear dizajnu i garantuju udobnost tokom dužeg korišćenja. Izrada je prilično luksuzna i podrzumeva aluminijumske segmente u prvoklasnom mat satenskom finišu, dok su nosač i rezonatori obloženi prirodnom kožom renomiranog škotskog proizvođača Muirhead. Podrazumevano tvrđe tapacirani gornji nosač dopunjen je velikim okruglim rezonatorima, uz atraktivno izvedene nosače koji ostavljaju utisak da rezonatori lebde u prostoru. Zahvaljujući dobrom dizajnu, rezonatori se dojmaju manjim nego što zapravo jesu, a diskretna pojava dopunjena je potpuno ravnim i praznim spoljašnjim stranama. Na unutrašnjoj strani rezonatora nalaze se mekani jastučići, ispunjeni memorijskom penom.

Nepretenciozni dizajn slušalica skriva napredna tehnička rešenja. Za stvaranje zvuka upotrebljene su zvučničke jedinice nove generacije, s membranama prečnika 40 milimetara. Za povezivanje se koristi blutut u verziji 5.1 s podrškom za aptX HD, a Fidelio L3 ponele su i zvanični sertifikat japanskog Hi-Res Audio udruženja. Iako proizvođač ne objavljuje kapacitet interne baterije, navodi se da je ona dovoljna za do 38 sati rada, uz opciju brzog petnaestominutnog punjenja za narednih šest sati upotrebe. Sledeći veoma značajan činilac ovih slušalica jeste sistem za potiskivanje spoljašnje buke – popularni ANC. Philips navodi da je u pitanju napredna hibridna tehnologija Noise Cancellation Pro+, koja koristi jedan spoljašnji i jedan unutrašnji mikrofon, uz mogućnost podešavanja preko aplikacije i dodatni Awareness Mode za komunikaciju i prisustvo zvukova iz okruženja bez skidanja slušalica.

Upotreba i zvuk

Tokom reprodukcije preko blutut aptX HD veze, Fidelio L3 se pokazuju kao slušalice izuzetno dobro izbalansiranog zvuka. Pojedinačni tonovi odlično su odmereni i imaju veoma solidnu teksturu i masu, uz jasnu definiciju i trajanje. Ravnomerna zastupljenost svih delova spektra preslikava se u celovit i sveobuhvatan zvuk, a posebno su nam se svideli čisti, precizni i brzi basovi. Njihova masa takođe je prisutna, ali na jedan nenapadan način – jednostavno, Philips ih je postavio na svoje mesto i oni nikad ne preglasavaju ostatak slike. Ovo je zvuk u maniru dobrog skandinavskog hi-fija: precizan i naizgled smiren, a zapravo pun autoriteta koji se pojavljuje kad muzički zapis to zahteva. Ukratko, kad je u pitanju kvalitetan zvuk preko blutut veze, ovo su jedne od najboljih slušalica koje smo dosad čuli.

Prelazak na vezu putem kabla prikazao je Fidelio L3 u još boljem svetlu: tonovi su postali puniji i slojevitiji, ali bez prelaska u prezasićenost. Tokom ponovnog slušanja istih numera najveću razliku primetili smo u srednjem delu spektra, koji je postao živopisniji, uz obilje razigranih i sočnih nota. Zvučna scena takođe se povećala i postala šira nego kod, recimo, veoma dobrih kućnih hi-fi slušalica Sennheiser HD 560S, iako bez posebno izražene dubine – instrumenti su lepo raspoređeni u jednoj širokoj ravni.

Kad je u pitanju kvalitetan zvuk preko blutut veze, ovo su jedne od najboljih slušalica koje smo dosad čuli.

U pogledu naprednih funkcija, pre svega moramo da istaknemo kontrolu preko velikih površina na spoljašnjim stranama rezonatora. Sve komande veoma su intuitivne, a odziv touch-sensitive panela je brz i precizan, pa ovaj vid upravljanja predstavlja pravo uživanje. Dodirom se može upravljati reprodukcijom i telefonskim pozivima, dok se funkcije poput uključivanja ili aktivacije ANC sistema obavljaju pomoću tastera na obodu rezonatora. Philipsov Noise Cancellation Pro+ obavlja posao veoma dobro i uz zanemarljivo mali uticaj na kvalitet reprodukcije, a nudi odabir između standardnog potiskivanja, automatskog adaptivnog režima i Awareness opcije. Za pristup svim opcijama ipak je neophodno upotrebiti aplikaciju Philips Headphones, koja je izvedena veoma dobro: grafički interfejs pregledan je i jasan, a pored svih navedenih funkcija, aplikacija omogućuje odabir između pet predefinisanih modaliteta zvuka, kao i podešavanje po želji korisnika. Najzad, tu je i potencijalno važna opcija ažuriranja firmvera, a veoma je praktično što aplikacija sadrži brzi vodič, kao i kompletno korisničko uputstvo za slušalice – dakle, sve što vam je potrebno na jednom mestu.

Dostojan rival

Nakon upoznavanja s bežičnim over-ear slušalicama Fidelio L3, možemo da zaključimo da je Philips najzad predstavio dostojnog rivala, sposobnog da se suprotstavi etabliranim modelima iz Bosea, Sennheisera ili Sonyja. Njihov neutralan zvuk i odličan tonski balans zadovoljiće i zahtevne korisnike, a adaptivni ANC će funkcionisati jednako dobro u kancelariji i uličnoj vrevi. Sve je podvučeno kvalitetnom izradom i veoma dobrim komforom, pa se Philips Fidelio L3 nameću kao odličan izbor za sve prilike.

Philips Fidelio L3
Sistem: dinamičke
Tip: zatvorene
Frekvencijski opseg: 7 Hz - 40 kHz
Prečnik zvučničke jedinice: 40 mm
Osetljivost: 103 dB
Impedansa: 16 Ω
Povezivanje: blutut v5.1, audio-kabl
Dodatno: mikrofon, ANC
Masa: 360 g
Cena: 349 evra
www.philips.rs
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac
Kvalitet izrade i udobnost.
Odlična aplikacija.
Efikasan ANC.
Neutralan i uravnotežen zvuk.
Nešto jači pritisak na ušne školjke.
4.7