OPPO F1 Plus

Nije iPhone

Kineski OPPO nije preterano poznat na Zapadu, barem ne po mobilnim telefonima. Audiofili su upoznati sa ovim brendom zahvaljujući veoma kvalitetnim blu-rej plejerima, a odnedavno i odličnim slušalicama. Nažalost, na našem tržištu još uvek ne postoji zastupnik ovog brenda.

oppo-f-plus-2

OPPO je brend koji se u Kini nalazi u top 10 kompanija po prodaji u segmentu mobilnih telefona. U ovoj državi s velikom populacijom besmisleno je očekivati da svi šetaju s top-modelima telefona, pa se prava bitka na tržištu odvija upravo u segmentu pristupačnijih proizvoda. OPPO F1 Plus koji smo dobili na test njihov je flegšip, a njegova cena od samo 389 evra ga čini veoma zanimljivim i za naše tržište.

F1 Plus je pametni telefon koji svojim dizajnom preterano podseća na iPhones 6S Plus. Sličnost je toliko velika da nam je gotovo neverovatno da je ovako nešto moguće, a svako ko pokuša da porekne ovakvu tvrdnju rizikuje da bude ismejan. Zadnji panel poseduje dve vodoravne linije u kojima su antene, baš kao kod iPhonea. Jedina vizuelna razlika, pored OPPO logotipa, jeste što se blic ne nalazi pored, već ispod kamere. Pravo je zadovoljstvo držati ovaj telefon s metalnim kućištem u ruci, prvenstveno zbog uskog profila. Iako nije previše klizav, F1 Plus se isporučuje sa silikonskom futrolom, pa ne morate previše brinuti o oštećenjima.

Petipoinčni AMOLED ekran ima Full HD rezoluciju i Gorilla Glass 4 zaštitu. Gustina ekrana iznosi oko 400 piksela po inču. Kako je u pitanju AMOLED ekran, za prikaz crne boje pikseli se i ne uključuju, a osvetljenje ekrana je oko 350 nitova. Ovo je dosta niže od premijum brendova, a problem u praksi jasno je vidljiv pri jakom suncu. Sliku na ekranu ćete videti, ali nedostajaće vam još osvetljenja. Okvir oko ekrana na bokovima veoma je mali i iznosi 1,66 milimetara.

Ispod ekrana nalazi se čitač otisaka prstiju, koji je u praksi bio veoma brz i precizan. Levo i desno od čitača su kapacitivni tasteri, koji imaju pozadinsko osvetljenje koje se uključuje samo po potrebi.

oppo1Hardver
Ugrađeni procesor je MediaTek MT6755 Octa-core, kojem su na raspolaganju čak četiri gigabajta RAM memorije. Interna memorija iznosi 64 gigabajta i može se proširiti mikro-SD karticom. Kao i drugi proizvođači, OPPO je napravio Dual-SIM telefon, gde se slot za drugu karticu može koristiti ili za SIM ili za mikro-SD memoriju. Kao i kod konkurentnih kineskih proizvođača, zagarantovani rad mikro-SD kartica je limitiran na 128 gigabajta. Na listi specifikacije jedino možemo primetiti da nedostaje NFC. Što se tiče baterije, nju nije moguće samostalno zameniti i njen kapacitet iznosi solidnih 2.850 miliamper-sati.

Kamera
Na kutiji F1 Plus telefona nalazi se natpis Selfie Expert, što potvrđuje selfi-kamera od 16 megapiksela. Veličina senzora ove kamere je 1/3,1 inča, što je malo. Čini se da je OPPO samo želeo da impresionira brojem megapiksela. Selfi-kamera ima i jedan veliki propust, a to je snimanje fotografije u ogledalu. Naime, sve selfi-kamere prikazuju vaš odraz u ekranu, poput ogledala, ali nakon slikanja fotografija treba da izgleda normalno. Kod OPPO-a selfi-fotografije ostaju u ogledalu.

Zadnja kamera ima 13 megapiksela i softverski se za nju nudi daleko veći broj načina fotografisanja. Primetili smo nekoliko stvari – HDR ne radi ništa, a ako imate manji problem s nedostatkom svetla, fotografije će biti snimljene s visokim ISO vrednostima (1.000) i izgledaće veoma zrnasto.

Softver
F1 Plus radi na starom Androidu 5.1 sa slojem takozvanog ColorOS-a. Moramo priznati da vizuelno izgleda lepo, ali opet previše liči na iOS. Korisnici koji vole ikonu za otvaranje svih aplikacija biće razočarani što ona nedostaje. Takođe, deo s podešavanjima poprilično je komplikovan i biće vam potrebno neko vreme da pronađete opciju koju želite da prilagodite.

Muzika & film
I muzička i video aplikacija na ovom telefonu bazične su i nemaju nikakvu posebnost o kojoj treba pisati. Telefon ne poseduje čak ni blutut aptX. Testirali smo nekoliko pari slušalica i reprodukcija je bila na nezadovoljavajućem nivou. Veoma šokantno, s obzirom na to da OPPO ima stručnjake koji mogu da naprave dobar audio-proizvod.

Zaključak
OPPO F1 Plus je vizuelno veoma dopadljiv telefon sa odličnim hardverskim specifikacijama. Ako niste raspoloženi da date skoro tri puta više novca za iPhone 6S Plus, onda je ovo pristojna alternativa. Ipak, neke stvari nisu na očekivanom nivou. Ako je glavni marketinški adut Selfie Expert, onda zaista i očekujemo da kamera bude jedna od najboljih, što ovde nije slučaj. Videćemo kad će ovaj brend odlučiti da krene u pohod na evropsko tržište, a do tada u Srbiji se ne moramo ni nadati da će nas se setiti.

PLUS
Solidan AMOLED ekran.
Atraktivan dizajn.
Proširivost memorije putem mikro-SD kartica.
Odlične hardverske specifikacije.
Pristupačna cena.

MINUS
Previše liči na iPhone.
Kamere nisu na očekivanom nivou.

Displej: 5,5 inča, 1.080x1.920 px, 401 ppi
Procesor: Mediatek MT6755 Helio P10, osam jezgara 8x2,0
Operativni sistem: Android 5.1 sa ColorOS
Memorija (RAM/skladište): 4 GB / 64 GB
Ulaz za mikro-SD: da, do 128 GB
Kamera prednja/zadnja: 16 MP / 13 MP
Baterija: 2.850 mAh
Dimenzije (ŠxVxD): 74,3x151,8x6,6 mm
Masa: 145 g
Cena: 389 evra
Reader Rating0 Votes0
-
Ocena čitalaca