Opera Prima

Crno i zlatno

Pri pogledu na karakteristike, Prime predstavljaju ostvarenje sna velikog broja audiofila koji muče muku s prostorom – neveliki kabineti opremljeni su mid-bas jedinicom solidnog prečnika i frontalnim bas-refleksom i izvedeni u elegantnom i luksuznom maniru.

Kao jedan od retkih preostalih proizvođača koji izrađuje zvučnike na evropskom tlu, italijanska Opera, u saradnji sa sestrinskom kompanijom Unison Research, nastavlja sa izradom veoma kvalitetnih i elegantnih zvučnih kutija. Trenutna ponuda obuhvata šest modela iz serije Classica, kao i tri modela iz prestižne linije Callas, a na našem testu našli su se jedni od najpristupačnijih modela u ponudi, regalski zvučnici Prima.

Nordijsko srce
Pored dimenzija, koje ih svrstavaju u regalske kutije srednje veličine, testirani zvučnici pokazuju da će dobro raditi i u manjim prostorima zahvaljujući bas-refleks otvorima smeštenim na prednjoj strani kabineta, što se ne sreće tako često. Port prečnika 56 milimetara nalazi se u gornjem delu fronta, pored visokotonca, a ispod njih veći deo prednje strane zauzela je srednjetonsko-niskotonska jedinica. Topologija je, naravno, dvosistemska, a fabrika navodi da obe zvučničke jedinice vode poreklo od renomiranog danskog proizvođača Scan-Speak. Visokotonski drajver nosi oznaku D26 i zajednički je za celu seriju Classica, a opremljen je kupolastom tekstilnom membranom prečnika 25 milimetara, koja je smeštena u veliki aluminijumski okvir. Membrana postiže linearnu ekskurziju od jednog milimetra, što je, prema rečima proizvođača, dva do četiri puta više od direktnih konkurenata, uz izvanrednu kontrolu i mala izobličenja, a hlađenje je izvedeno pomoću ferofluida. Mid-bas jedinica razvijena je namenski za seriju Classica, a odlikuje se aluminijumskom membranom prečnika 165 milimetara. Membrana je opremljena gumenim vešanjem i smeštena u korpu od livenog aluminijuma, dok zavojnica ima prečnik 38 milimetara.

Najniži tonovi formiraju solidan osnov muzičkog izraza.

Pri pogledu na spoljašnjost zvučnika, Prima donosi tipičnu italijansku ekstetiku i osećaj za lepotu, s kojim malo šta može da se poredi. Kabinet je izveden od medijapana debljine 30 milimetara na frontu i 25 milimetara na ostalim zidovima, s blagim sužavanjem bočnih zidova ka zadnjoj strani i snažno zaobljenim frontalnim ivicama. Središnji deo kućišta presvučen je eko-kožom u crnoj boji, u koju su uklopljene potpuno crne zvučničke jedinice, pa se na prednjoj strani ističe samo metalna pločica zlatne boje s ugraviranom oznakom proizvođača. Ni zadnja strana nije lišena elegancije: na njoj zatičemo prilično veliki panel u crnoj boji visokog sjaja, s jednim parom veoma masivnih zvučničkih terminala, koji su izvedeni u potpunosti od metala s pozlatom. Ostatak panela iskoriščen je za veliki logotip kompanije, oznaku modela i serijski broj – čak je i ovo izvedeno zlatnom bojom kako bi se savršeno uklopilo u opšti dizajn. Ipak, najveću vizuelnu odrednicu ovim zvučnicima daju bočni paneli, koji imaju debljinu od oko pet milimetara i finiširani su u prelepo obrađenom furniru od prirodnog drveta. Par na našem testu bio je opremljen panelima od drveta trešnje, a u ponudi su još mahagoni i crni jasen, kao i, uz doplatu, crna i bela boja s visokim sjajem.

Pored vidljivih sklopova i rešenja, treba pomenuti i ono što se nalazi unutar kabineta. Kao veoma značajan deo svakog zvučnika, primenjena je skretnica drugog reda s pažljivo odabranim komponentama i reznom frekvencijom postavljenom na dva kiloherca. Pored toga, proizvođač navodi da su bočni paneli međusobno spojeni veoma krutim vezama od tikovine, te da je na ključnim mestima postavljen apsorbujući materijal u vidu poliuretanskog sloja debljine 30 milimetara.

Slušni test
Zahvaljujući osetljivosti od 91 decibela i impedansi koja se nikad ne spušta ispod 3,2 oma (nominalno četiri oma), Prime se svrstavaju u zvučnike koji su nezahtevni za pokretanje i u tom smislu mogu predstavljati odličan izbor za uparivanje s cevnim pojačalima manjih snaga. Mi smo tokom testiranja koristili pojačala u klasi AB (Exposure 2010S2) i klasi D (Technics SU-G700), a na poziciji D/A konvertera smenjivali su se Chord 2Qute i Hugo 2.

Iako je period razrade uvek poželjan, male Opere su od samog početka zvučale veoma pribrano, mada ne i previše upečatljivo. Kako je test odmicao, ustanovili smo da je upravo to jedna od najvažnijih karakteristika ovih zvučnika – i to pozitivnih, naravno. Naime, Prime pružaju smiren zvuk i odlikuju se veoma prijatnim karakterom, a naglasak je u svakoj situaciji stavljen na muziku. Čak i tokom najzahtevnijih deonica, visoki tonovi su zadržavali prirodan prikaz i solidnu količinu vazduha, uz potpuno odsustvo neželjenih efekata poput siktanja ili suženja zvučne slike. U ovom pogledu, Prime predstavljaju pravu radost za audiofile jer su prednji paneli asimetrični i mogu se postaviti na dva načina. Ukoliko ih postavite tako da visokotonci budu na unutrašnjoj strani, dobićete bolji fokus na idealnoj poziciji za slušanje, dok će postavljanje visokotonaca na spoljnu stranu doneti veću širinu pozornice, ali uz neznatno slabiji fokus. Iako je ovo stvar ličnih afiniteta, mi smo veći deo testa proveli sa zvučnicima postavljenim tako da pružaju bolji fokus.

Prelazak između visokih i srednjih tonova odvija se potpuno neosetno, što govori o odličnoj usaglašenosti jedinica i dobro dizajniranoj skretnici. Takođe, karakter zvuka ostaje nepromenjen, a Prime nastavljaju prezentaciju u nenametljivom, ali veoma fluidnom stilu. Ipak, to nije sve što ovi zvučnici mogu da pruže jer se ispod površinske smirenosti krije bogatstvo preciznog i tonski tačnog zvuka. Detalji su reprodukovani uz zavidnu dinamiku, pa ništa ne štrči i ne iritira. U pogledu postavljanja tonova po hijerarhiji, testirani zvučnici ostaju dosledni sebi, pa i pri velikim nivoima glasnoće i veoma zahtevnim deonicama zadržavaju celovit i muzikalan prikaz. Pored toga, pozornica je odlično rekreirana za zvučnike ovog gabarita, a treba spomenuti i da su Prime, zahvaljujući bas-refleks otvoru na prednjoj strani, zahtevale ne više od 30 centimetara udaljenosti od zadnjeg zida.

Kad se spustimo do najnižeg dela spektra, Prime će nas dočekati uz odlične i neusiljene, mada ne previše duboke basove. Naime, ovi zvučnici još jednom pokazuju kvalitet tako što ne pokušavaju da idu preko (ili, u ovom slučaju, ispod) sopstvenih mogućnosti. Iako ne mogu da prikažu nekoliko najdubljih oktava, zvučnici to nadoknađuju preciznim i čvrstim basovima. Tonski balans je veoma dobar, pa najniži tonovi formiraju solidan osnov muzičkog izraza i tokom reprodukcije se ne stiče utisak da bilo šta nedostaje. U pojedinim recenzijama može se pročitati da Prime pružaju nedovoljnu ekstenziju niskotonskog područja, što jeste tačno – u apsolutnom smislu. S druge strane, mi još nismo naišli na zvučnike ovog gabarita koji u tom pogledu pružaju znatno više, pa tvrdimo da su Prime sasvim u rangu s konkurencijom.

Zaključak
Kao istinski šarmeri, testirani zvučnici nikad ne pokušavaju da istaknu svoje sposobnosti samo hvalisanja radi, već se polako i neosetno uvlače pod kožu slušalaca. Skroman gabarit, kao i nezahtevnost u pogledu pozicioniranja i pokretanja dodatno im idu u prilog. Utiske zaokružuju prelep klasičan dizajn i luksuzna pojava, pa će ovi regalski zvučnici zaista oplemeniti svaki ambijent i naići na bezrezervno odobravanje naših lepših polovina. Jednom kad uvidite sve njihove vrline, već je kasno – možete samo da konstatujete da ste se do ušiju zaljubili u malene Prime.

Opera Prima
Preporučena snaga pojačala: 10-140 W
Frekvencijski opseg: 40 Hz – 20 kHz
Osetljivost (1 W / 1 m): 91 dB
Impedansa: 4 Ω
Topologija: 1x165 mm mid-bas, 1x25 mm visokotonac
Dimenzije (ŠxVxD): 200x330x280 mm
Masa: 9,5 kg
Cena: 1.100 evra
4Audio, 011/7704-320
Opera Prima
Vrhunska izrada.Prelep dizajn.Muzikalnost.Solidan bas.
Žestoka konkurencija u klasi.
4.5Overall Score
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac