Dobar korak unapred

Nokia Lumia 930 oživela je kao Lumia ICON prvo na američkom tržištu, a onda se u internacionalnoj verziji pojavila i u svim drugim regionima sveta. Neće joj biti lako da se izbori na pretrpanom tržištu flegšipa, ali pedigre je tu. Da li je očekuje oduševljenje, reći će tržište?

Microsoft Mobile je novoformirani ogranak kompanije iz Redmonda i neki budući telefoni zvaće se Lumia, Nokia by Microsoft ili Microsoft Mobile, ali to i neće biti toliko važno ukoliko oni budu sjajni, jer tržište nekadašnjem smartfon šampionu neće tolerisati ništa manje. Nokia Lumia 930 je na dobrom tragu da bude jedan takav telefon, ali ostaje pitanje da li će tržište prepoznati njen potencijal. To su zasluge Windows Phone operativnog sistema, jer da je u Lumiji 930 Android, telefon bi se prodavao kao alva, sigurni smo.

Nokia Lumia 930 je na dobrom tragu da bude popularan flegšip telefon, ali ostaje pitanje da li će tržište prepoznati njen potencijal, prvenstveno zbog Windows Phonea.

Ipak, ne bi trebalo da potcenimo Windows Phone, to nikako! U novom izdanju 8.1 Windows Phone je zreliji, snažniji i dolazi sa više opcija, koje su izostavljene u verzijama odranije. Uveliko se sprema Windows Phone 8.1 Update 1, koji će doneti poboljšane foldere na početnom ekranu, brisanje više stavki odjednom u pošti, porukama i drugim menijima telefona, ali i bolji Internet Explorer i druga unapređenja sistema. Takođe, prema još uvek nepotvrđenim informacijama, Windows Phone 9 stići će već u januaru 2015, zato ne bi trebalo zaobilaziti WP OS, koji je sve bolji.

Nokia Lumia 930 radi, dakle, pod WP8.1 sistemom, i to besprekorno, kao sat – brza je, stabilna, nema zakucavanja, niti bilo kakvih usporenja. Telefon je izrađen od najkvalitetnijih materijala, uključujući aluminijum (ram), polikarbonat (zadnja maska), Gorilla Glass 3 staklo i hromirane tastere na desnom boku. Telefon je sklopljen besprekorno i nema škripanja niti uleganja, kao ni cviljenja pod jačim pritiskom. Kvalitet izrade podseća najviše na HTC One M8, koji smo testirali u prošlom broju, što samo može biti pohvala. Zadnja maska se proizvodi u bojama (zelena, narandžasta, bela i crna) i može se menjati po želji. Takođe, Nokia, odnosno Microsoft, uz telefon nudi dodatne futrole, flipove i zvučnike u bojama koje odgovaraju boji kućišta. Telefon ima klasičnu microUSB utičnicu za priključenje eksterne fleš memorije, povezivanje sa računarom i punjenje, a na vrhu je odlično rešen ulaz za SIM karticu i standardni 3,5 mm ulaz za sluške. Na poleđini su sočivo PureView kamere, zvučnik i dvostruki Led blic, koji se može upotrebljavati i kao baterijska lampa, ali tek nakon skidanja besplatne Flashlight aplikacije iz Stora. Nažalost, kao i prethodni model, Lumia 920, ni Lumia 930 nema izmenljivu memoriju i internih 32 giga, odnosno nešto manje zbog OS-a, jedina je fizička memorija na koju možete da računate. Da bi spasao stvar, Microsoft je ubacio podršku za OneDrive Cloud, koji nudi dodatnih 15 giga plus još tri ako uključite automatsko otpremanje slika kamere u oblak. Dakle, ukupna memorija uređaja je nešto preko 45 giga memorije.

Hardverski gledano, Lumia 930 je zlatna sredina najvišeg segmenta. Poseduje Snapdragon 800 čipset sa četiri Krait 400 jezgra radnog takta 2.2 gigaherca, uz Adreno 330 grafički čip i dva giga RAM memorije. Iznad nje su uređaji sa Snapdragon 801 čipsetom i tri giga RAM memorije, a sve češće nailazimo i na uređaje sa Snapdragon 805 hardverom, dok Note 4 ima i četiri giga memorije. Dakle, može to Nokia i bolje, ali je dobra stvar što zajedno sa Windows Phoneom Lumia 930 svoj hardver iskorišćava na najbolji način. Ne postoji neki program ili igra koji će je naterati da se trza, ali očekujte grejanje kućišta dok budete pržili Asphalt 8 ili slušali muziku i istovremeno gledali neke „teške“ stranice na internetu.

nokia1

Uobičajeno, na poleđini je Carl Zaiss kamera, i to rezolucije 20 megapiksela, koja primarno sabija fotke na pet megapiksela i JPEG format. Kvalitet fotografija je besprekoran, mada ništa manje od ove kamere nismo ni očekivali. Slike su vernih boja, oštre, bez šuma i u tamnim zonama, bez neprirodno združenih piksela (artefakti) i sa odličnim nivoom detalja. Oštrina je odlična na celoj površini fotografije, ali balans belog ponekad ume da povuče u zeleni spektar, što se da lako ispraviti. Kamera radi sa odličnom Nokia Camera aplikacijom, koja u Pro modu omogućava ručno podešavanje svakog od parametara sa jasno vidljivim izmenama odmah na ekranu, a tu je i gomila dodatnih aplikacija, kojima se slike mogu doraditi, učiniti zanimljivijim i odmah proslediti na društvene mreže. Ukoliko želite da se bavite postprocesuiranjem fotki za profi upotrebu, onda vam je na raspolaganju i .DNG format (RAW) sa rezolucijom od 19 megapiksela. U video-mogu kamera nije podbacila jer Full HD snimci sa oko 30 fps izgledaju jasno i dobro, ali 4K nedostaje, kao i snimak sa do 60 fps.

Muzičko odeljenje krije izmene u odnosu na Lumiju 630 testiranu u prethodnom broju, ali i model 920. Lumia 930 ima novu Music aplikaciju, koja na jednom mestu objedinjuje Xbox Music servis, muzičke aplikacije (MusiX Match, Shazam i slične), kao i čitavu biblioteku pesama, lista pesama i albuma. Omogućeno je korišćenje ekvilajzera i Dolby Digital Plus unapređenja zvuka kada su priključene slušalice sa žicom, ali je kvalitet reprodukcije „mačka u džaku“. Izlazni zvuk je među tišim, a kvalitet zvuka ostavlja dosta mesta za unapređenje. Nokia ne isporučuje slušalice sa telefonom, ali ako koristite neke kvalitetnije i pravi ste audiofil, lako ćete primetiti nedostatke zvuka. Ipak, prosečan korisnik neće imati zamerki, bez obzira na to da li koristi klasične „sluške“ sa žicom (koje se koriste i kao antena FM RDS radija) ili neke modernije blutut slušalice (podržan je 4.0 standard).

Nokia se nije kockala kada su displej i kvalitet prikaza u pitanju, pa iako su prvi isporučeni modeli imali problem sa prenaglašenim ljubičastim tonovima, što se da popraviti, prikaz je odličan. ClearBlack AMOLED displej rezolucije pet inča (441 ppi) pojačava crnu, ima izražajniji kontrast od drugih tipova displeja i sadržaj čini odlično čitljivim i napolju. Staklo displeja je zaobljeno na ivicama i izgleda atraktivno.

Nažalost, baterija Lumije 930 telefona nije izmenljiva, a nije ni među najizdržljivijima koje smo imali prilike da testiramo. Iako će na 3G vezi telefon izdržati preko 16 sati tokom razgovora, pretraživanje veba i gledanje videa isprazniće je za manje od šest sati, što je razočaravajuć rezultat. Od skoro 2.500 mAh i AMOLED displeja očekivali smo bolje rezultate.

Za aplikacije više ne morate da brinete jer ih je preko 300.000 u Windows Phone Storu i svaki dan ih je sve više, uključujući i igre. Ono što će vas obradovati jesu dobre Nokia aplikacije, poput Nokia Mix radija sa milionima besplatnih pesama onlajn (morate da ostavite region USA ili UK na telefonu), besplatnom navigacijom od skretanja do skretanja na srpskom jeziku (plus 3D mape), kao i kupovinom aplikacija najnormalnije i iz naše zemlje, i Cortanom, digitalnom asistentkinjom (zahteva govor na engleskom i USA region u podešavanjima).

Nokia Lumia 930 je prilično ozbiljan telefon i dobra konkurencija Androidima, ali će joj trebati mnogo jača podrška marketinga i operatera. Telefon ima šta da ponudi, cena u Srbiji (legalna) je oko 575 evra, što je najniža cena među konkurentima, ali tu su i mane. Nedostatak microSD kartice, slabašna baterija, izostavljene „sluške“ u paketu i izostanak 4K i 60 fps snimanja. Bez obzira na ovo, Lumia 930 je jedan od najboljih Windows Phone telefona do sada i jedva čekamo da vidimo kako će se priča razvijati u narednom periodu.

PLUS
Odličan prikaz.
Kvalitet izrade.
Odlična kamera.

MINUS
Nema microSD.
Gde su slušalice?
Nema 4K snimanje videa.

Sistem: Windows Phone 8.1 + Nokia CYAN
Displej: AMOLED ClearBlack 5 inča, Full HD, 441 ppi
Čipset: Qualcomm Snapdragn 800, quad-core Krait 400 CPU na 2.2 gigaherca, Adreno 330 grafika
Memorija: 2 GB RAM, do 32 GB ROM
Kamera: 20 megapiksela, autofokus, PureView i Carl Zeiss optika, Nokia Lens aplikacije, Panorama, 1080p @ 30 fps video-snimanje
Prednja kamera: 1.2 megapiksela, 720p @ 30 fps
Dimenzije: 137x71x9,8 mm
Masa: 167 grama
Cena: 575 evra
Kontakt: www.comtradeshop.com
Reader Rating3 Votes53
Plus
Odličan prikaz.
Kvalitet izrade.
Odlična kamera.
Minus
Nema microSD.
Gde su slušalice?
Nema 4K snimanje videa.
53
Ocena čitalaca