NAD Masters M10 V2

Unapređeni all-in-one

Tri godine nakon testiranja prvobitnog izdanja pred nama je unapređena verzija NAD-ovog multipraktika iz gornjeg dela ponude, koja donosi još veće mogućnosti uz zadržavanje odličnog zvuka.

Iako se dodavanje opcija u audio-video svetu obično rešava izbacivanjem potpuno novog modela, kanadski proizvođač je ovom prilikom krenuo drugačijim putem, pa je nakon tri godine tržišnog života osvežio svestrani M10 unapređenom verzijom. Kako je u pitanju uređaj koji pripada višoj seriji Masters, napredna tehnička rešenja se podrazumevaju, ali M10 V2 donosi i dizajn neuobičajen za ovu prestižnu liniju. Umesto masivne sprave punog gabarita, pred nama je kompaktni uređaj, koji zauzima polovinu uobičajene širine hi-fi komponente, uz gotovo kvadratni paralelni presek i relativno nizak profil. Iako se na prvi pogled teško primećuje, izrada kućišta sasvim je dorasla standardima serije Masters, što podrazumeva prednju, zadnju i bočne strane izvedene izjedna i od precizno obrađenog metala. Gornji panel takođe je veoma atraktivan – napravljen je od crnog akrila, s upadljivim logotipom u središtu, dok se uz bokove nalaze prozirni delovi, koji dopuštaju pogled na velike hladnjake u unutrašnjosti. Ipak, prednja strana na najbolji način pokazuje koliko je M10 V2 savremen uređaj jer, umesto fizičkih komandi, sadrži LCD ekran dijagonale sedam inča (177 mm), koji je osetljiv na dodir i može se upotrebiti za upravljanje raznovrsnim funkcijama. Ukupno, maleni M10 V2 deluje veoma solidno u pogledu kvaliteta izrade, a moderni dizajnerski jezik uspešno je spojen s nenametljivom pojavom, pa će se ovaj multipraktik bez teškoća uklopiti u različite ambijente.

Ako je prednja strana, usled odsustva komandi, prilično nezanimljiva – bar dok je uređaj isključen – na zadnjoj strani situacija je sasvim drugačija i ovde se u punoj meri vidi svestranost ovog NAD-a. Mala raspoloživa površina potpuno je popunjena priključcima, koji su logično i pregledno poređani. Gornja polovina predviđena je za konekcije s drugim uređajima i ovde pronalazimo dva linijska RCA ulaza, izlaz za eksterna pojačala snage i dva izlaza za aktivne sabvufere – svi su vrlo dobrog kvaliteta i s pozlaćenim kontaktnim površinama. U produžetku su smešteni digitalni koaksijalni i optički ulaz, kao i HDMI eARC port za direktnu vezu s televizorom, konzolom ili sličnim uređajem. Za povezivanje na lokalnu mrežu predviđen je uobičajeni RJ-45 port, a uz njega je smešten i USB-A port, koji se može koristiti za povezivanje audioteka na eksternoj memoriji ili hard-disku. Spisak dostupnih konekcija ovde se ipak ne završava, jer M10 V2 dopušta wi-fi povezivanje, kao i neizbežni blutut s kompletnim setom opcija, što obuhvata kvalitetniji aptX HD kodek, brzo NFC povezivanje i dvosmernu vezu. Dakle, uređaj može reprodukovati muziku direktno s mobilnog uređaja, ali i prosleđivati audio-signal na blutut slušalice ili zvučnik. Vratimo se na zadnji panel: njegova donja polovina rezervisana je za izuzetno masivne i dovoljno razmaknute zvučničke terminale, koji su izvedeni u uobičajenoj kombinaciji pozlaćene metalne osnove i oplate od providne plastike, a omogućuju upotrebu i veoma krupnih kablova. Spisak upotpunjuju ulazi za 12-voltski okidač i infracrveni ripiter, kao i IEC utičnica za odvojivi strujni kabl.

Tehnička rešenja

Okruženo brojnim dodacima, u srcu ovog all-in-one uređaja nalazi se integrisano pojačalo, izvedeno u NAD-ovoj već dokazanoj tehnologiji HybridDigital. Ova amplifikacija bazirana je na nCore UcD (Universal Class D) modulima renomirane holandske kompanije Hypex i donosi kontinualnu snagu od 100 vati po kanalu, u punom frekvencijskom opsegu i pri otporu od četiri do osam oma, uz izobličenja manja od 0,03 odsto. Pored toga, NAD navodi da M10 V2 donosi unapređene algoritme za gain, koji obezbeđuju lakše pokretanje zahtevnih zvučnika. Sledeći značajan sklop jeste D/A konverter, za koji je navedeno samo da je u pitanju 32-bitsko kolo ESS Sabre – znamo da je prva verzija koristila čip ES9028, ali taj podatak ne možemo da potvrdimo za V2. Očekivano, kao mrežna platforma upotrebljen je BluOS, s kojim smo se već dobro upoznali kroz testove različitih Bluesound i NAD-ovih uređaja i koji stiče sve veću popularnost u hi-fi svetu – osim navedenih brendova, koriste ga DALI, Monitor Audio i Roksan, a odnedavno i Cyrus, Peachtree i PSB. Prema našem iskustvu, u pitanju je izuzetno stabilna platforma, koja radi glatko i pruža praktično sve što bi vam moglo zatrebati, a dostupna je za raznovrsne platforme – od Androida i iOS-a pa do Mac i Windows operativnog sistema. Ovde se takođe krije jedno značajno unapređenje u odnosu na prvu verziju M10: naime, novi firmver omogućuje povezivanje dodatnih bežičnih zvučnika, kao i podršku za Dolby Digital surround, pa se M10 V2 može naći u središtu 4.2-kanalnog sistema kućnog bioskopa s bežičnim zadnjim zvučnicima. Naravno, druga opcija je multirum, jer BluOS pruža jednostavno uvezivanje dodatna 63 uređaja u jedan veliki sistem, s centralizovanim upravljanjem i pristupom raznovrsnim audiotekama i servisima.

Test

Kao još jedan značajan dodatak, M10 V2 je opremljen Dirac Live sistemom za korekciju zvuka u skladu s osobinama prostorije. S ovim sistemom sreli smo se i kod prethodnika, ali u kompaniji očigledno nisu sedeli skrštenih ruku u prethodnih nekoliko godina, pa primećujemo da je broj mernih tačaka povećan sa devet na 13. Sama procedura nije se bitno promenila i podrazumeva, pre svega, instalaciju Dirac softvera na računar, a zatim merenje signala na navedenih 13 pozicija pomoću mikrofona koji se isporučuje u priboru. Aplikacija je prilično jednostavna i vodi vas kroz ceo postupak, pa će se i početnici sasvim lako snaći. Nakon obavljenih merenja dobijeni rezultati se snimaju i učitavaju u M10 V2, koji zatim obavlja korekcije prema zadatim parametrima. Treba naglasiti da se uz testirani NAD dobija Dirac Live u besplatnoj verziji, koja pokriva opseg od 20 do 500 herca – za koji proizvođač tvrdi da je najproblematičniji – a za punu verziju potrebno je platiti 99 dolara na Dirac sajtu.

Kako se NAD još pre više godina u potpunosti preorijentisao na pojačala klase D, osobine poput suvog i preterano oštrog zvuka odavno su stvar prošlosti. Zapravo, može se reći da je kanadski proizvođač ovim potezom stekao stratešku prednost u odnosu na rivale, jer su njihova pojačala sada usavršena tako da pružaju odličan spoj snage, analitičnosti i prijatnog, dovoljno zasićenog zvuka. Tonovi su veoma čisti, ali ne i sterilni, već poseduju umerenu toplinu, koja ih oplemenjuje i čini nenapornim za svakodnevne, dugačke slušne sesije. Ovo se najviše primećuje u srednjem delu spektra, koji je prilično bogat i živopisan, ali na jedan nenapadan način – sve je veoma lepo uklopljeno u veću celinu i doprinosi sveobuhvatnom uživanju u muzici. Jasna hijerarhija koju pojačalo uspostavlja među finim detaljima za krajnji rezultat ima slojevit prikaz, s veoma dobro predstavljenim osobinama pojedinačnih nota, kao i fiziološkim odrednicama instrumenata – drugim rečima, sve zvuči uverljivo i verodostojno.

Uz izražene finese, M10 V2 sposoban je da prikaže i zavidnu snagu, čak toliko da smatramo da je navedenih 100 vati po kanalu deklarisano vrlo konzervativno. Tokom testiranja koristili smo više zvučnika, od kompaktnih regalskih modela pa do trosistemskih florstendera, a NAD je u svim situacijama pokazao zavidan stepen kontrole. Čvrsta ruka najbolje se primećuje u donjem opsegu, kojim vladaju odlično definisani tonovi, čija je donja granica, reklo bi se, ograničena samo mogućnostima zvučnih kutija. Detaljnost i brzina HybridDigital amplifikacije nikad se ne dovode u pitanje, pa je M10 V2 zaista sjajan u prikazivanju zahtevnih deonica, naročito u gornjim basovima – odsečan ritam praćen je obiljem detalja, uz izuzetnu definiciju, koja je dodatno izražena tamnom podlogom.

Kao što smo već rekli, za upravljanje svim funkcijama zadužena je platforma BluOS, ali nova verzija NAD-ovog mališana opremljena je i elegantnim daljinskim upravljačem, koji je opremljen osnovnim kontrolama, a ne treba zaboraviti ni ekran osetljiv na dodir na prednjem panelu. BluOS sistem pruža zaista sveobuhvatne mogućnosti, od kontrole osnovnih funkcija do podešavanja zvuka i drugih opcija, uz preglednu i intuitivnu postavku, bilo da je na računaru ili mobilnom uređaju. Platforma objedinjuje sve izvore zvuka, te integriše brojne onlajn servise, ali i asistente kao što su Google, Alexa ili Siri. Mnogo puta dosad uverili smo se u stabilnost i brzinu ove platforme, pa na to ne treba trošiti reči, ali za kraj moramo da naglasimo da je BluOS zatvoren sistem. Ovo znači da ne podržava DLNA, UPnP i druge protokole, već da je na sve mrežne uređaje – bilo da je u pitanju smartfon, računar ili NAS – potrebno instalirati BluOS aplikaciju. Stoga se može desiti da pojedini uređaji i servisi ne budu podržani – mada je ovo izuzetno malo verovatno jer je proizvođač veoma agilan i konstantno dodaje nove uređaje i servise.

Zaključak

Kao druga i unapređena verzija već uspešnog modela, M10 V2 donosi boljitak na veoma specifičnim pozicijama, koje će značiti određenom broju zaljubljenika u dobar zvuk. Za nas ostale, koji samo želimo da uživamo u što boljem kvalitetu reprodukcije s različitih digitalnih i analognih izvora, NAD nudi svestrani i kvalitetno izrađen uređaj, sveobuhvatnih opcija i odličnog zvuka, koji će se vizuelno, ali i zvučno – zahvaljujući integrisanoj kalibraciji – besprekorno uklopiti u svako okruženje.

NAD Masters M10 V2
Kontinualna snaga: 2 x 100 W na 4-8 oma
Frekvencijski opseg: 20 Hz – 20 kHz
Damping faktor: >190
Izobličenja THD: <0,03%
D/A konverter: ESS Sabre 384/32
Analognih ulaza: 2
Digitalnih ulaza: 3
Broj izlaza za zvučnike: 2
Dodatno: eternet, wi-fi, USB-A, blutut aptX HD, AirPlay 2
Dimenzije (ŠxVxD): 215 x 100 x 260 mm
Masa: 5 kg
Cena: 2.750 evra
4Audio, 011/770-4320
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac
Snaga i kontrola.
Neutralan i prirodan zvuk.
Proverena platforma.
Ogromne mogućnosti.
Ništa.
4.4