NAD D 3045

Mali biser

Pored osveženog osnovnog modela D 3020 V2, kanadski proizvođač uvrstio je u ponudu još jedan, skuplji model integrisanog pojačala u seriji D, koji pruža još više snage i veće mogućnosti povezivanja.

Šest godina nakon predstavljanja, NAD-ova serija D stekla je reputaciju uređaja koji su tehnički napredni i elaborirani, a ujedno sasvim jednostavni za korišćenje. Svestrane mogućnosti analognog i digitalnog povezivanja praćene su kompaktnim dimenzijama, uz praktičnu opciju uspravnog ili vodoravnog postavljanja. U tekstu koji sledi proverićemo da li je potpuno novi D 3045 dorastao standardima koje su postavili njegovi prethodnici.

Opis

Integrisano pojačalo D 3045 izvedeno je u dizajnu koji je prepoznatljiv za čitavu seriju D od njenog pojavljivanja, ali uz dimenzije koje su veće nego kod slabijeg modela D 3020 V2. Ukoliko je postavljen uspravno, uređaj se odlikuje malom širinom i gotovo kvadratnim profilom, a gabarit je skoro isti kao kod modela D 7050. Prednja i gornja strana izvedene su iz jednog komada plastike u crnoj boji visokog sjaja, sa snažno zaobljenim gornjim rubom, dok su bokovi matirani. Sličnost sa spomenutim D 7050 vidljiva je i u prisustvu dve kružne komande, kao i u dot-matriks ekranu u donjem delu. Kružne komande služe za kontrolu glasnoće i odabir ulaza, dok se u samom dnu prednje strane nalazi 3,5-milimetarski izlaz za slušalice.

Usled male površine i velikog broja priključaka, na zadnjoj strani vlada poprilična gužva. Za povezivanje analognih izvora predviđeni su jedan linijski i jedan MM gramofonski RCA ulaz, uz dodatni 3,5-milimetarski priključak, dok se digitalni izvori mogu povezati preko dva optička i jednog koaksijalnog ulaza. Dodatne veze omogućene su prisustvom USB-B porta za povezivanje računara i HDMI ARC porta za direktnu vezu s televizorom, a na raspolaganju je i izlaz za povezivanje aktivnog sabvufera ili dodatnog pojačala snage. U središnjem delu nalaze se dva para zvučničkih terminala, nešto manjih dimenzija, ali odličnog kvaliteta izrade. Terminali su izvedeni u kombinaciji pozlaćene metalne osnove i masivne plastične oplate, a postavljeni su veoma čvrsto. U dnu zadnje strane postavku kompletira IEC utičnica za odvojivi strujni kabl, što omogućava zamenu fabričkog strujnog kabla nekim kvalitetnijim primerkom.

Kao i kod drugih pojačala u seriji, amplifikacija u modelu D 3045 bazirana je na HybridDigital tehnologiji, koju NAD razvija već godinama. UcD modul (Universal class D) vodi poreklo od renomirane holandske kompanije Hypex i raspolaže kontinualnom snagom od 60 vati po kanalu pri otporu od četiri do osam oma, uz 0,03 odsto ukupnog izobličenja i damping faktor veći od 300. S obzirom na to da proizvođač ne iznosi previše detalja o internom D/A konverteru, a D 3045 se pokazao kao poprilično tvrd orah za otvaranje, moraćemo da se zadržimo na njegovim mogućnostima. Ugrađeno konvertersko kolo prihvata 192 kHz/24-bitski PCM preko koaksijalnih i optičkih ulaza, dok je asinhrona USB veza znatno izdašnija i podržava PCM u rezoluciji do 384 kiloherca, kao i sve rasprostranjenije DSD i MQA formate.

Od dodatnih opcija ne može se zaobići globalno popularna blutut veza, a D 3045 podržava aptX HD kodek za bežični prenos s manjim stepenom gubitaka. Pored toga, blutut je dvosmeran, što je veoma praktično – naime, to znači da D 3045 može da reprodukuje muziku direktno s mobilnog telefona, ali i da šalje audio-signal na neki drugi uređaj, poput blutut slušalica ili zvučnika.

Test

Pakovanje testiranog uređaja prilično je skromno i obuhvata strujni kabl, minijaturni daljinski upravljač s baterijama, osam samolepljivih gumenih podloški i svedeno štampano uputstvo za brzo povezivanje. Kompletno korisničko uputstvo u elektronskoj formi, kao i drajver za USB vezu s računarom mogu se preuzeti sa sajta proizvođača. Na istoj veb-lokaciji mogu se pronaći nove verzije firmvera, koji se ažurira preko USB-A porta na zadnjoj strani, pa vlasnicima preporučujemo da povremeno proveravaju NAD-ov sajt.

U pogledu kvaliteta i karaktera reprodukcije, NAD se postojanim koracima udaljava od prethodnih generacija pojačala u klasi A/B. Ona su bila poznata po sjajnim srednjim tonovima, ali i po ne tako preciznom basu, bar ne kod pristupačnijih modela. Prelazak na klasu D doneo je izmene koje su na nekim poljima značajne, pa se D 3045 odlikuje veoma uravnoteženom reprodukcijom i tonovima koji su jednako dobro definisani u čitavom spektru. Takođe, u ukupnoj slici ne dolazi do preglasavanja ili povlačenja bilo kog dela spektra, pa D 3045 kreira celovit i ujednačen prikaz.

Tokom testiranja, D 3045 se pokazao kao znatno moćnija sprava od manjeg D 3020 V2, što nije bilo neočekivano s obzirom na znatnu razliku u ceni. Tonovi su puniji, s više teksture i jasnijim gradiranjem finih nijansi. Određenu smirenost, koju ovo pojačalo ispoljava u svim situacijama, ne treba mešati s odsustvom dinamike – u pitanju je istinski autoritet, koji će bez teškoća držati pod kontrolom zvučne kutije manje i srednje zahtevnosti.

Visoki tonovi su zavodljivi, a ujedno dovoljno prodorni, što je osobina koja se provlači kroz čitav opseg. Jednostavno, D 3045 donosi sjajnu ravnotežu između suptilnosti i snage, finese i sirovog udarca. Srednji deo spektra odlikuje se verodostojnim i prirodnim notama, ali žrtvuje deo prijatne i katkad nerealne topline zarad veće analitičnosti. Da li će vam se ovo svideti ili ne, može biti stvar ličnog ukusa, ali je činjenica da povećana količina detalja utiče na bolji prikaz visokorezolutivnih formata i pokazuje veće razlike u odnosu na standardne zapise. Pored široke i lepo formirane pozornice, D 3045 pruža bas koji je u potpunoj suprotnosti s njegovim sasvim skromnim gabaritom. Najniži opseg je čvrst i stamen, odlično definisan i bez naznaka zamućenja do samog dna. Preciznost i fokus dopunjeni su brzinom i sposobnošću za brze promene, kao i za munjevito zaustavljanje tona kad je to potrebno.

Prelazak na eksterni D/A konverter višeg cenovnog razreda omogućio je da D 3045, sada samo u ulozi pojačala, pruži još bolju definiciju, ali i dodao određenu dozu nesputanosti i dramatičnosti. Kontakt s auditorijumom bio je još bolji zahvaljujući sveobuhvatnijoj i lepše izraženoj atmosferi i emotivnom naboju muzike, dok su preciznost i količina detalja tokom reprodukcije visokorezolutivnih fajlova bili na zavidnom nivou.

Pored odličnog zvuka i različitih opcija povezivanja, D 3045 nudi nekoliko veoma praktičnih sporednih funkcija. Ukoliko poželite da vaše novo pojačalo postavite u vodoravan položaj, senzori će primetiti promenu i automatski okrenuti displej za 90 stepeni, a osim toga, osvetljenje displeja može se podešavati u tri koraka. Zatim, Bass EQ dozvoljava poboljšanje odziva najnižih tonova na najmanje šest decibela, ali može i odseći signal ispod 40, 80 ili 120 herca. Konačno, Auto Standby i Auto Sense omogućuju automatski prelazak u stendbaj modalitet nakon 30 minuta neaktivnosti, odnosno automatsko buđenje iz stendbaja kad uređaj dobije signal na nekom od digitalnih ulaza.

Zaključak

Uprkos malim dimenzijama, testirani NAD nam je pokazao da je procena snage i zvuka pojačala na osnovu njegovog gabarita i mase definitivno stvar prošlosti. Sveobuhvatna i odlično kontrolisana reprodukcija dopunjena je opcijama kao što su digitalni ulazi, gramofonsko pretpojačalo, izlaz za slušalice i podrška za najsavremenije digitalne audio-formate, pa se može reći da D 3045 predstavlja sjajan izbor za one koji traže veliki i zreo zvuk iz veoma kompaktnog i diskretno dizajniranog uređaja.

NAD D 3045
Kontinualna snaga: 2x60 W na 4-8 oma
Frekvencijski opseg: 20 Hz - 20 kHz
Damping faktor: >300
Izobličenja THD: 0,03%
Analognih ulaza: 3
Digitalnih ulaza: 5
Broj izlaza za zvučnike: 2
Izlaz za slušalice: 3,5 mm
Dodatno: blutut aptX HD, pre/sub out
Dimenzije (ŠxVxD): 70x235x265 mm
Masa: 3,6 kg
Cena: 700 evra
4Audio, 011/770-4320
NAD D 3045
Veoma kompaktne dimenzije.Sjajan spisak mogućnosti.Detaljan i kontrolisan zvuk.Snažan i definisan bas.
Ništa vredno pomena.
4.4Overall Score
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac