NAD C 658

Just add power

Ispod prepoznatljive spoljašnjosti NAD-ovog novog uređaja iz serije Classic kriju se elaborirana tehnička rešenja, koja mu omogućuju da zauzme centralnu poziciju u različito koncipiranim hi-fi sistemima.

Kao pripadnik nove generacije NAD-ove serije Classic, C 658 ne donosi ništa novo u pogledu dizajna. Zapravo, njegovo kućište u potpunosti je preuzeto od integrisanog pojačala C 368, o čemu svedoče raspored na prednjem panelu i ukupne dimenzije. U ovome nema ničeg lošeg jer je vizuelni identitet kompanije zadržan u potpunosti, a dizajn iz 2016. uspešno spaja savremene trendove i karakteristične NAD-ove odrednice iz prošlosti.

Lepo formirana pozornica oplemenjena je veoma preciznim prikazom.

U pogledu funkcionalnosti, C 658 predstavlja spoj pretpojačala za analogne i digitalne izvore s mrežnim plejerom i D/A konverterom, uz prateće opcije kao što su gramofonsko pretpojačalo za moving-magnet zvučnice i pojačalo za slušalice. Ipak, sve to bi se teško moglo zaključiti pri pogledu na prednji panel: minimalistička postavka obuhvata centralno smešteni ekran, tastere za odabir izvora i kružnu komandu za glasnoću na desnoj strani, dok se na levoj strani nalaze grupa tastera za kretanje kroz menije, 6,35-milimetarski izlaz za slušalice i taster za stendbaj.

Zadnja strana je, u skladu s velikim mogućnostima uređaja, veoma bogato opremljena. Za povezivanje analognih izvora predviđena su dva linijska i jedan gramofonski ulaz sa uzemljenjem, dok su za digitalne izvore na raspolaganju po dva koaksijalna i optička ulaza. Za slanje analognog signala pojačalu prisutni su RCA i balansirani XLR izlaz, a tu su i dva izlaza za aktivne sabvufere, kao i priključci za triger i eksterni senzor daljinske komande. Pored antena za wi-fi i blutut vezu, prisutni su RJ45 port za mrežno povezivanje i USB-A za povezivanje spoljašnjih skladišta, a u desnom uglu je smeštena IEC utičnica za odvojivi strujni kabl, s osiguračem i prekidačem. U suprotnom, levom uglu, nalaze se dva slota za postavljanje dodatnih modula, u skladu sa željama i potrebama korisnika. Da podsetimo, C 658 je, kao i većina NAD-ovih uređaja nove generacije, izveden na MDC platformi (Modular Design Construction), koja omogućuje naknadno dodavanje sklopova, mada nismo sigurni da bi se testiranoj spravi imalo šta dodati.

Nakon skidanja masivnog i čvrstog poklopca koji obuhvata gornju i bočne strane, nailazimo na pedantno složenu elektroniku, koja je podeljena na četiri velike i nekoliko manjih štampanih ploča. Svičersko napajanje smešteno je u prednjem delu, zajedno s bankom kondenzatora, a desno od njega postavljena je kontrolna elektronika u zaštitnom oklopu. Deo digitalne sekcije preuzet je od srodnog integrisanog pojačala C 368, pa se za prijem digitalnog signala koristi kolo Cirrus Logic CS8416, dok je za konverziju sempling-rate upotrebljeno kolo Burr-Brown SRC43821. D/A konverter je smešten ispod izdignute pločice na kojoj se nalazi mrežna sekcija, pa nismo uspeli da utvrdimo tačan model – znamo samo da je reč o 32-bitskom kolu renomiranog proizvođača ESS iz serije Sabre32.

Mogućnosti

Kao što smo već naveli, C 658 omogućuje povezivanje na lokalnu mrežu pomoću kabla ili bežičnim putem, a upravljanje i reprodukcija oslanjaju se na BluOS platformu. Iako smatramo da bi, zarad povećane kompatibilnosti i nekih budućih tehnologija, možda bilo bolje da C 658 podržava DLNA i UPnP protokole, iz dosadašnjeg iskustva uvideli smo da se NAD-ovoj platformi zaista nema šta zameriti. Pored daljinske kontrole, uređajem se može upravljati preko elaborirane aplikacije za mobilne uređaje, ali i za računare, a spisak podržanih formata obuhvata visokorezolutivni FLAC i DSD, kao i sve popularniji MQA. Osim toga, prisutna je podrška za više od 15 mrežnih muzičkih servisa, uz indeksiranje preko 250.000 pesama.

Digitalna sekcija s podrškom za visokorezolutivne formate dopušta da C 658 preuzme ulogu eksternog DAC-a, a prisustvo analognih ulaza obezbeđuje mu funkciju objedinjenog pretpojačivačkog stepena za sve zamislive izvore. Integrisana gramofonska sekcija, pojačalo za slušalice i izlazi za sabvufere predstavljaju dodatne pogodnosti u analognom domenu, pa je spisak opcija zaista kompletan. Na digitalnoj strani, praktičan dodatak čini blutut s podrškom za aptX HD kodek, koji obezbeđuje bežični prenos na većoj rezoluciji. Treba naglasiti da blutut adapter obezbeđuje dvosmernu vezu, što znači da se muzika može strimovati direktno s mobilnog telefona, kao i da se signal s bilo kojeg od dostupnih izvora može poslati na blutut slušalice ili zvučnike. Konačno, tu je USB-A port, pomoću kojeg se testirani uređaj sasvim lako može pretvoriti u muzički server.

Šlag na torti u moru mogućnosti ovog sposobnog uređaja predstavlja integracija tehnologije Dirac Live. S ovom tehnologijom detaljno smo se upoznali tokom testiranja svestranog integralca NAD Masters M10 u prethodnom broju, pa ćemo sada samo podsetiti da je reč o sistemu za automatsku korekciju tonskih parametara u skladu s karakteristikama okružujućeg prostora.

Test

Kako smo već odranije upoznati s načinom rada BluOS platforme, kao i NAD-ovih uređaja nove generacije uopšte, početak testiranja izgledao nam je poput susreta sa starim znancem. Ipak, kanadska kompanija obavila je odličan posao u pogledu intuitivnosti korisničkog interfejsa, pa će upoznavanje proteći glatko i relativno brzo čak i ukoliko se prvi put srećete s ovakvim uređajem. Tome doprinosi kompletna prateća oprema, koja obuhvata sistemski daljinski upravljač s baterijama, strujni kabl, Dirac mikrofon s adapterom, brzi vodič za povezivanje i uputstvo za ažuriranje firmvera, dok se kompletno korisničko uputstvo može preuzeti sa sajta proizvođača.

Na početku slušnog testa, odlučili smo da isprobamo C 658 u najosnovnijoj varijanti, kao uobičajeno pretpojačalo za analogne izvore – i bili smo prijatno iznenađeni. NAD se odlikuje kameleonskim, to jest gotovo nepostojećim sopstvenim karakterom zvuka, pa smo tokom reprodukcije jasno raspoznali odlike upotrebljene amplifikacije koju dobro poznajemo. Tonovi su veoma čisti i definisani u celom opsegu, pa se može reći da C 658 prolazi ovaj deo testa s najvišim ocenama i može se uzeti u obzir kao odličan i neutralan partner za svako izlazno pojačalo.

Ipak, verujemo da će malo ko nabaviti testirani NAD samo zarad funkcije pretpojačala za analogne izvore, pa smo ubrzo uposlili i digitalnu sekciju u vidu mrežnog plejera i D/A konvertera. Angažovanjem svih kapaciteta, C 658 se zaista pokazuje u punom sjaju, a digitalna sekcija se u najvećem broju prilika pokazuje kao sasvim dorasla samostalnim digitalnim uređajima srednje klase. Lepo formirana pozornica oplemenjena je veoma preciznim prikazom, pa su detalji jasno izdvojeni i odlično postavljeni u trodimenzionalnom prostoru. Zapravo, stiče se utisak da C 658 amplifikaciji isporučuje pregršt informacija, pa se u tom pogledu ograničenja najpre mogu očekivati kod pojačala ili zvučnika.

Tonska ravnoteža je veoma dobra, a ceo čujni spektar sačinjen je od prilično neutralnih i verodostojnih nota. Kao pripadnik nove generacije NAD-ovih uređaja, C 658 i ovde pokazuje otklon od prethodnika u vidu izrazito male koloracije, dok ga all-round kvaliteti čine veoma zahvalnim za sve muzičke pravce. Bilo da je u pitanju žestok ritam ili mekani vokalni džez, basovi su na visini zadatka – masivni, precizni i čisti do samog dna, postaviće čvrst temelj svakog muzičkog dela.

Situacija je ista u srednjem i gornjem delu opsega, gde C 658 veoma lako uspostavlja komunikaciju s auditorijumom, pružajući na površini pitak i prijatan, a zapravo veoma elaboriran zvuk. Ovde je ostvaren sjajan spoj fluidne muzikalnosti s tipičnim audiofilskim kvalitetima poput dinamike i vernosti, što je ponekad veoma teško pomiriti, pa zbog toga NAD-ovim inženjerima zaista treba skinuti kapu.

Kako smo način funkcionisanja BluOS sistema opisali već nekoliko puta, o njemu ćemo reći samo da radi sasvim glatko i bez zastoja, te da je opremljen preglednim i intuitivnim interfejsom, koji je pravo uživanje za upotrebu. Pored toga, značajan deo zasluga za kvalitet zvuka ide Dirac Live kalibraciji, koja se obavlja merenjem devet referentnih tačaka u prostoriji, tokom procedure koja traje desetak minuta. Dobijeni parametri se nakon toga učitavaju, a uređaj obavlja odgovarajuća podešavanja. Kao krajnji rezultat dobija se zvuk koji je u potpunosti prilagođen akustici prostorije u pojasu koji je obično najproblematičniji – od 20 do 500 herca, dok se za korekciju u punom opsegu mora kupiti licenca.

Zaključak

Odličan u svakoj pojedinačnoj kategoriji, C 658 se predstavlja kao uređaj znatno vredniji od prostog zbira njegovih činioca. Kad se pobroje sve prisutne funkcije i prateće opcije, i tome doda sjajan zvuk u svim režimima, jasno je da je cena koja se za njega traži više nego pristupačna i da bi se teško moglo dobiti više.

NAD C 658
Frekvencijski opseg: 20 Hz - 20 kHz
Izobličenja THD: <0,005%
D/A konverter: ESS Sabre32
Formati: AAC, AIFF, ALAC, DSD, FLAC, MP3, MQA, OGG, WAV, WMA...
Analogni audio-ulazi/izlazi: 3/2
Digitalni audio-ulazi/izlazi: 4/0
Mrežno povezivanje: LAN, wi-fi
Dodatno: USB-A, blutut aptX HD, 2x sub out
Izlaz za slušalice: 6,35 mm
Daljinski upravljač: sistemski
Dimenzije (ŠxVxD): 435x100x405 mm
Cena: 1.490 evra
4Audio, 011/770-4320
NAD C 658
Neutralan i precizan zvuk.Makro i mikro dinamika.Ogromne mogućnosti.Dirac korekcija.
Ne podržava UPnP.
4.6Overall Score
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac