N.N.Acoustics KSN

Magija ribona

Nakon gotovo osam godina pauze, domaći proizvođač N.N.Acoustics ponovo je prisutan u magazinu Hi-Files. Na test nam je stigao potpuno nov model bookshelf zvučnika sa oznakom KSN, opremljen ribonskim visokotoncima i mnogim drugim adutima.

Zvučnici su s lakoćom prikazivali sasvim diskretne i prikrivene detalje.

Pre nego što krenemo u opisivanje zvučnika na testu, podsetićemo se da je firma N.N. Acoustics osnovana 1985. u Beogradu i isprva se bavila servisiranjem i modifikacijom kućnih, razglasnih i studijskih zvučnika. Usledili su razvoj i izrada komponenti za zvučnike, kao što su vešanja, zavojnice i kompletne skretnice. Nakon toga, osnivač i vlasnik firme g. Nenad Napijalo odlučio je da realizuje svoje vizije i posveti se konstruisanju i izradi kompletnih zvučnih kutija, kako sam kaže, bez taktiziranja i bez kompromisa.

dsc_7995-copyIzrada i dizajn
Pretpostavljamo da su upravo neizbežni kompromisi razlog zbog kojeg je konstruktor toliko dugo odlagao predstavljanje kompaktnog regalskog modela jer KSN ne samo da je potpuno novi model već je i prvi bookshelf zvučnik ovog proizvođača. Ipak, ukoliko su dobro konstruisani, bookshelf zvučnici će svesti nepoželjni kompromis u zonu najdubljeg basa, odnosno njegovog nedostatka, što se može u znatnoj meri kompenzovati pravilnom implementacijom zvučnika u okruženje – naročito u manjim prostorijama, u kojima veličina podnostojećih kutija i udaljenost potrebna za razvoj zvučnog talasa prelazi iz vrline u manu. Kako bi što više olakšao pozicioniranje, proizvođač je smestio otvor bas-refleks porta na prednju stranu, otprilike između okvira mid-bas jedinice i visokotonca. Postavka nije simetrična jer je bas-refleks postavljen uz desnu ivicu, a visokotonac je pomeren ulevo, ali zvučnici su identični i ne postavlja se pitanje levog i desnog zvučnika.

Već pri prvom pogledu pažnju privlači verovatno najveći pojedinačni adut ovih zvučnika – ribonski visokotonac True Ribbon Custom renomiranog domaćeg proizvođača RAAL iz Zaječara, čiji se drajveri mogu sresti na mnogim zvučnim kutijama visoke klase. Kao što im naziv govori, u pitanju su čistokrvne ribonske jedinice, s veoma tankom i laganom membranom, bez dodatnih ojačanja i provodnika. Stoga, pri upotrebi treba imati u vidu da su ove jedinice veoma osetljive na fizička oštećenja, ali i na prevelik stepen glasnoće. Dvosistemsku topologiju upotpunjuje srednjetonsko-niskotonska zvučnička jedinica prečnika 133 milimetra, koja je pozicionirana ispod ribonskog visokotonca. Ova jedinica vodi poreklo od kompanije Panasonic-Matsushita i proizvedena je u Japanu, a opremljena je papirnom membranom s dodatnim dampiranjem pomoću premaza sa spoljne strane, čime se prigušuju rezonance same membrane i poboljšava linearnost prenosne karakteristike.

U razgovoru s proizvođačem saznali smo da su kabineti izrađeni od medijapana srednje gustine (MDF), s debljinom zidova od 19 milimetara i dodatnim dampiranjem uz pomoć sintetičke vate. Skretnica je sopstvene konstrukcije i postavljena na zadnju stranu panela s terminalima, a interno ožičenje izvedeno je u potpunosti od kablova holandske kompanije Van den Hul. S tim u vezi, treba reći da su kutije opremljene jednim parom kvalitetnih, pozlaćenih zvučničkih terminala, koji su smešteni u kružno udubljenje na zadnjoj strani. Metalni panel na kojem se nalaze terminali sadrži još oznaku proizvođača i modela, osnovne tehničke karakteristike i datum proizvodnje.

dsc_7997-copyPored elaborirane konstrukcije i ribonskih visokotonaca, novi N.N.Acoustics bookshelfovi imaju još jedan, veoma upečatljiv adut – sjajan izgled. Kabineti su izvedeni u pravilnoj formi kvadra, ali je zaobljavanjem uspravnih ivica u potpunosti izbegnut kutijast izgled. Kao rezultat, dobijeni su zvučnici klasičnog i rafiniranog izgleda, potpuno imuni na prolazne dizajnerske trendove. Za luksuznu pojavu zadužen je prirodni furnir od američkog oraha, koji je besprekorno postavljen i dodatno tretiran uljem i voskom, a kombinacija mat finiša u braon boji, prelepe šare drveta i savršeno uklopljenih crnih drajvera učiniće da ovi zvučnici oplemene svaki prostor. Jedini detalj koji nam se nije svideo jeste logotip proizvođača, koji je svojim dimenzijama i hromiranim sjajem odudarao od celokupnog dizajnerskog koncepta, ali to već spada u domen ličnog ukusa.

Slušni test
Tokom testiranja imali smo na raspolaganju nekoliko eksternih D/A konvertera, mrežnih plejera i pojačala, od pristupačnih multipraktik Yamaha, pa do novog predstavnika kompanije Technics. Veći broj uređaja u sistemu uvek garantuje dobru zabavu, ali i na najbolji način pokazuje ponašanje testirane opreme u sprezi sa spravama različitih cenovnih kategorija i tonskih karakteristika. Pri reprodukciji albuma “Really” malene kutije su nam sjajno dočarale teško opisivu kombinaciju monotonog glasa JJ Calea i poletnih, a u isto vreme uzdržanih melodija. Atmosfera je bila melanholična, ali nesumnjivo pozitivna, a zvučnici su s lakoćom prikazivali sasvim diskretne i prikrivene detalje. U numeri “Everything Will Be Alright” čuli smo veoma čist i prirodan zvuk klavira, sa odgovarajućom težinom tonova. KSN su išli veoma daleko u prezentovanju najfinijih nijansi, pa se tokom reprodukcije mogao jasno odrediti intenzitet pritiska na dirke klavira ili četkica na ritam-sekciju. Ocrtavanje tonova u prostoru, naročito u gornjem i srednjem delu opsega, bilo je na granici spektakularnog, pa je muzika bila gotovo opipljiva u prostoriji, uz snažan prenos emocija i energije.

Srednji tonovi se potpuno neosetno nadovezuju na visoke, a zvuk svih instrumenata, kao i vokala, sasvim je veran i neutralan. Zvučnici bez teškoća izlaze na kraj sa složenijim deonicama i velikim brojem tonova, pozicionirajući ih u prostoru po jasnoj hijerarhiji. Zaista, ovde je teško izdvojeno govoriti o pojedinim delovima spektra jer su oni besprekorno međusobno integrisani, a KSN su od vrha do dna dosledni u tonski ujednačenom prikazu i odsustvu koloracija.

dsc_7992-copy

Donji deo spektra, tradicionalna slaba tačka većine malih zvučnika, kod modela KSN pokazao je da je veoma dobro uklopljen u celinu zvučne slike. Prvi uslov, oličen u tome da zvučnik ne pokušava da reprodukuje ono što ne može, ovde je ispunjen u potpunosti. Ispod određene frekvencije tonovi su jednostavno odsečeni – iako ovo dovodi do izostanka najdubljeg basa, istina je da kutije ovog gabarita svakako nisu u stanju da prikažu najdublje niskotonske ponore. S druge strane, onoliko duboko koliko idu, KSN reprodukuju veoma čvrste i odlično definisane tonove, solidne mase i prilično snažnog udarca. Note kontrabasa zvuče teško i sočno, sa izraženim odzvanjanjem, a gornji basovi su veoma, veoma brzi i svojim ritmom pozivaju na igru. Zbog svega ovoga, celovitost zvučne slike nije narušena, a doživljaj muzike je kompletan čak i pri reprodukciji čvršćeg zvuka.

Konkurencija?
Na kraju testiranja, obavili smo kratko poređenje N.N.Acoustics zvučnika s regalskim kutijama KEF Q300 da bismo ustanovili šta se dobija kupovinom svetski poznatog brenda, ali i koji su atributi proizvoda domaće pameti u približnoj cenovnoj klasi. Usled većeg gabarita i prisustva mid-bas jedinice prečnika 165 milimetara, Q300 pružaju više u pogledu niskih tonova – basovi su masivniji i zadiru dublje, pa će ove kutije biti prvi izbor ljubitelja moćnog basa. Izlaskom iz ove zone prednost KEF zvučnika se gubi, a KSN preuzimaju primat u srednjim i visokim tonovima, što je zasluga sjajnog ribonskog visokotonca, ali i potvrda uspešnog dizajna u celosti. Daleko od toga da su Q300 u srednjem i gornjem segmentu loši, ali Uni-Q jedinica jednostavno nije dorasla predivno detaljnom i neutralnom zvuku RAAL ribona. Ukoliko se tome doda zaista besprekoran i luksuzan finiš, koji čini da KSN izgledaju skuplje nego što zapravo jesu, većina argumenata je na strani N.N.Acoustics zvučnika. Stoga, ukoliko tražite kompaktne i pristupačne kutije klasičnog izgleda, vrhunske izrade i odličnog zvuka, a niste zavisnik od najmoćnijeg basa, preporučujemo da poslušate N.N.Acoustics KSN.

PLUS
Vrhunski kvalitet izrade.
Klasičan i luksuzan izgled.
Prirodan i neutralan zvuk.
Detaljni i prozračni visoki tonovi.
Pristupačna cena.

MINUS
U apsolutnom smislu, nedostatak najdubljeg basa.

Osetljivost (1W/1m): 88 dB
Impedansa: 6 oma
Topologija: 1x133 mm
bas/srednjotonac, 1x ribonski visokotonac
Dimenzije (ŠxVxD): 180x300x235 mm
Masa: 6 kg
Cena: 500 evra
N.N.Acoustics, 064/111-4470
Reader Rating41 Votes59
59
Ocena čitalaca