Monitor Audio Silver 50

Veliki zvuk za malu sobu

Nakon podnostojećeg modela Silver 200, koji smo testirali krajem prošle godine, pred nama su najmanji zvučnici iz iste serije – i ujedno najmanji Silver zvučnici dosad napravljeni, predviđeni da donesu hi-fi ugođaj audiofilima koji nemaju višak prostora.

Pored uloge stereo-para u prostorijama manje i srednje veličine, Silver 50 se mogu upotrebiti kao zadnji kanali u postavci kućnog bioskopa. Za ostatak sistema mogu poslužiti veći Silver modeli, centralni zvučnici, sabvufer W-12 i efekt-zvučnik sa oznakom FX, jer serija Silver nudi sve što je potrebno za sastavljanje kompletnog i ozbiljnog surround sistema.

Opis
Po svojim dimenzijama, Silver 50 pripadaju kategoriji najmanjih regalskih zvučnika, a mogu poslužiti i kao mini-monitori za nearfield slušanje. Jednostavan dizajn kabineta odlikuje se pravim uglovima i ravnim površinama, a oplemenjen je zaobljenim uspravnim ivicama, što ovim zvučnicima daje nežan izgled, naročito u belom finišu. Zidovi kabineta izrađeni su od medijapana debljine 20 milimetara, dok su za pozicioniranje dodatnih ojačanja unutar kućišta bili zaduženi stručnjaci iz NPL laboratorije (National Physical Laboratory), najuglednije i najveće ustanove tog tipa u Velikoj Britaniji.

Mala površina prednje strane u celosti je popunjena zvučničkim jedinicama. U donjem delu smeštena je niskotonsko-srednjetonska jedinica prečnika 133 milimetra, s membranom od legure aluminijuma i magnezijuma, koja je presvučena slojem keramike – ova tehnologija, koju Monitor Audio razvija već decenijama, naziva se C-CAM (Ceramic-Coated Aluminium/Magnesium). Pored toga, ovde je primenjena RST tehnologija (Rigid Surface Technology), koja čini tanku i laganu površinu membrane još čvršćom pomoću malih i precizno izvedenih neravnina na njenoj površini. Stoga, membrana je ispunjena pravilno raspoređenim udubljenjima, koja se smanjuju i potpuno nestaju ka središtu. Za pokretanje je zadužen kalem prečnika 32 milimetra, a veza između kalema i membrane izvedena je u DCF tehnologiji (Dynamic Coupling Filter). Naime, umesto krute veze upotrebljen je prsten od najlona, koji se iznad određene frekvencije ponaša kao opruga i time dodatno sputava visoke frekvencije, kako ne bi došlo do neželjenog preklapanja s visokotoncem.

Tonovi su direktni i neposredni, a prezentacija otvorena.

Iznad mid-bas drajvera dvosistemska topologija upotpunjena je visokotonskom jedinicom prečnika 25 milimetara. Ispupčena i pozlaćena membrana ove jedinice takođe je izvedena u C-CAM tehnologiji i dodatno opremljena Neo sistemom za hlađenje magneta. Visokotonska jedinica smeštena je u atraktivni metalni usmerivač, koji ujedno služi i kao odlična zaštita za osetljivu membranu. Konačno, obe jedinice su smeštene u okvire od livenog polimera i pričvršćene pomoću Bolt Through sistema, sa osovinama koje prolaze kroz kabinet i fiksirane su za zadnju stranu kućišta. Prema tvrdnjama proizvođača, ovo rešenje umanjuje negativan uticaj koji vibracije prednjeg panela mogu imati na zvučničke jedinice.

Na zadnjoj strani donji deo je ispunio ovalni panel kakav smo već sreli kod podnostojećeg modela Silver 200. Pored osnovnih podataka o zvučnicima, na panelu su smeštena dva para terminala odličnog kvaliteta, koji su izvedeni u celosti od pozlaćenog metala, dovoljno su razmaknuti za komotno manipulisanje kablovima i prihvataju sve tipove povezivanja. Iznad njega je postavljen bas-refleks otvor u HiVe II tehnologiji, što predstavlja patentirano rešenje za bolji protok i manje vrtloženje vazduha.

Test
Kao zvučnici solidne osetljivosti od 87 decibela, Silver 50 ne zahtevaju natprosečno snažnu amplifikaciju kako bi pokazali sve što umeju. Frekvencijski opseg kreće se od 52 herca do 35 kiloherca, uz reznu frekvenciju postavljenu na tri kiloherca. Za podelu po opsezima zadužena je skretnica visokog kvaliteta, opremljena probranim komponentama, uz unutrašnje ožičenje od Pureflow kablova.

Tokom reprodukcije veoma brzo se pokazuje da su testirani mališani, uprkos skromnom gabaritu, dostojni dugogodišnjeg nasleđa serije Silver. Tonovi su direktni i neposredni, a prezentacija otvorena i bez utiska da je bilo koji deo spektra povučen ili sputan. Naprotiv: ovi mali zvučnici dišu punim plućima i pokazuju zavidan entuzijazam u želji da nam prikažu muzičko delo u celosti. Naravno, treba imati u vidu da Silver 50, kao i svi drugi zvučnici ovih dimenzija, nisu u stanju da prikažu najdublje niskotonske ambise. Donji opseg je prilično jasno odsečen na zadatoj granici, pa testirani zvučnici ne pokušavaju da odsviraju ono što ne mogu i zvuk ostaje čist jasan do kraja. Ipak, ovo je dovoljno za celovit prikaz velikog broja numera, a Silver 50 svakako nisu predviđeni za ispunjavanje velikih prostora zvukom, pa im se ovo ne može uzeti za zlo.

Ono što ne uspeva u najnižim tonovima, Silver 50 nadoknađuje izuzetno preciznim i brzim gornjim basovima. Obilje odsečnih tonova smenjuje se u žustrom tempu, prikazujući zavidnu sposobnost mid-bas drajvera da se brzo pokrene, ali i zaustavi. Definicija pritom ostaje jasna i nepomućena, a note zadržavaju kompoziciju i verodostojan, slojevit prikaz.

Srednjetonski opseg pokazuje se kao jedno od najjačih oružja ovih zvučnika. Silver 50 zadržavaju kontrolu i tokom zaista kompleksnih numera, kreirajući obilje potpuno čistih tonova. Fokus je odličan, a dinamika znatno bolja i od pojedinih podnostojećih kutija. Bez obzira na složenost muzičkog materijala, Silver 50 lako komuniciraju s auditorijumom i prenose specifičnu atmosferu koju muzika donosi. Iako ne beže od stadionskih koncerata, kad do izražaja dolaze dinamika i fokus, najviše im leže klupske svirke: ovde, svaki detalj je prikazan potpuno jasno, uz odlično uklopljene zvukove ambijenta i sjajan prikaz energije i emocija.

U najvišem delu spektra nova iteracija visokotonske C-CAM jedinice pokazuje nam zašto je toliko voljena od mnogih audiofila širom sveta. Uz već opisanu jasnoću tonova, ona donosi pregršt detalja i kao na dlanu nam pruža najsitnije muzičke finese. Visoka rezolucija ostaje prisutna i tokom kompleksnih pasaža, pa analitičnost ostaje neumanjena. Ipak, Monitor Audio je ovde uspostavio odličnu ravnotežu, jer analitičke sposobnosti nikada ne prelaze u zamornu povorku detalja, već muzika zadržava povezanost i fluidnost. Svestranost je takođe na visokom nivou, pa Silver 50 jednako uspešno prikazuju prodorne tonove trube i suptilne, baršunaste note klavira.

Zaključak
Kao i većina malih zvučnika, Silver 50 se ne predstavljaju kao posebno zahtevni u pogledu pozicioniranja. Ipak, treba imati u vidu da port na zadnjoj strani iziskuje određenu udaljenost od zadnjeg zida, koja, prema našim iskustvima, iznosi najmanje 20 centimetara. Zvučnici se mogu postaviti i bliže zadnjem zidu pomoću sunđera za portove koji se isporučuju u pakovanju, ali i uz dodatne gubitke u već potkresanim najnižim tonovima. Ali, ako udovoljite njihovim skromnim zahtevima, Monitor Audio Silver 50 će vam uzvratiti širokom pozornicom, sa slojevitim prikazom i izraženim pozicioniranjem po dubini, što ih čini jednim od najboljih zvučnika u klasi.

Monitor Audio Silver 50
Preporučena snaga pojačala: 40-100 W
Frekvencijski opseg (-6 dB): 52 Hz - 35 kHz
Osetljivost (1 W / 1 m): 87 dB
Impedansa: 8 oma
Topologija: 1x133 mm bas/srednjetonac, 1x25 mm visokotonac
Dimenzije (ŠxVxD): 165x270x240 mm
Masa: 6 kg
Cena: 650 evra
4Audio, 011/770-4320
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac
Besprekoran kvalitet izrade.
Nezahtevno pozicioniranje i amplifikacija.
Spoj preciznosti i muzikalnosti.
Velika zvučna slika.
U apsolutnom smislu, nedostatak najdubljeg basa.
4.6