Monitor Audio Silver 50 7G

Naslednik je stigao

Kad britanska kompanija Monitor Audio predstavi novu seriju, to je uvek značajan dan za audiofilsku zajednicu, a naročito ako su u pitanju njihovi verovatno najpopularniji Silver zvučnici.

Nakon četiri godine tržišnog života, Monitor Audio lansirao je novu, sedmu po redu generaciju proslavljene serije Silver. S obzirom na zaista veliki broj poklonika ove serije, ali i celokupnog programa kompanije širom sveta, o novim Monitor Audio zvučnicima uglavnom se sve zna gotovo i pre nego što se pojave u prodaji. Britanski proizvođač očigledno je svestan toga, pa nova generacija donosi tek suptilne promene na spoljašnjosti, dok se glavna unapređenja kriju unutar kabineta.

Dizajn i tehnologija

Upoznavanje s najnovijom generacijom Silver zvučnika započinjemo s najmanjim modelom u seriji, koji nosi oznaku Silver 50. U pitanju su regalske kutije malog gabarita i visine nešto preko 28 centimetara, što ih čini pogodnom za upotrebu u manjim prostorijama, kao i na poziciji zadnjih zvučnika u sistemu kućnog bioskopa. Dizajn je u osnovi konzervativan, što podrazumeva kabinete pravilne forme i ravnih, paralelnih zidova. Pored toga, čini nam se da se Monitor Audio s ovom generacijom vratio kabinetima čistih uglova i oštrih ivica, dok su kod prethodnika oni bili diskretno zaobljeni. Već odavno je poznato da Monitor Audio u svim cenovnim razredima nudi završnu obradu koja pred klasne rivale postavlja domaći zadatak, pa situacija ni sada nije drugačija – Silver 50 obloženi su prvoklasnim furnirom od prirodnog drveta, uz besprekornu izradu do najsitnijeg detalja. Po želji kupca, prirodni furnir može biti od oraha, jasena ili crnog hrasta, a dodatno su na raspolaganju crna boja visokog sjaja i satenski beli finiš. Primećujemo da, bar zasad, iz ponude izostaje furnir od ružinog drveta u prelepoj crvenkastoj nijansi, koji je uvek bio veoma popularan.

Uvid u visokotonske note kakav ovi zvučnici pružaju zaista se ne sreće često ni kod skupljih kutija.

Ispod crnih platnenih maski s polukružnom donjom stranom, koje se postavljaju pomoću skrivenih magneta, nalazi se dvosistemska topologija uobičajene postavke. U gornjem delu smeštena je visokotonska jedinica u C-CAM Gold Dome tehnologiji, što podrazumeva 25-milimetarsku kalotnu membranu prepoznatljive zlatne boje, koja je izvedena u kombinaciji aluminijuma i magnezijuma, te uz dodatni keramički sloj. Proizvođač navodi da ova jedinica donosi brojne promene, kao što su potpuno novi pogonski sklop veće ekskurzije i dizajn komore s unapređenim provetravanjem. Sa spoljašnje strane primećuje se novi izgled Uniform Dispersion usmerivača, koji je drugačije zaobljen nego kod prethodnika, uz karakteristične šestougaone otvore i saćastu strukturu zaštitne mrežice. Ispod visokotonca nalazi se C-CAM RST II srednjetonsko-niskotonska jedinica, koja je opremljena membranom prečnika 134 milimetra. Ova membrana izrađena je od iste legure kao visokotonac, ali uz primenu Rigid Surface Technology rešenja druge generacije. Ova tehnologija prepoznaje se po prisustvu specifičnih udubljenja na spoljašnjoj površini membrane, što joj daje još veću čvrstinu bez povećavanja ukupne mase. Iza membrane nalazi se motor čije je jezgro u novoj generaciji promenjeno s feritnog na neodimijumsko, dok kalem ima prečnik od 35 milimetara. Postavku na prednjem panelu upotpunjuje značka s oznakom proizvođača, koja je smeštena na samom dnu.

S obzirom na malu površinu, zadnja strana kabineta prilično je popunjena. U gornjem delu smešten je zavrtanj osovine kojom je visokotonac pričvršćen za zadnji zid, što je rešenje koje Monitor Audio naziva Single Bolt Through i koristi se kako bi se umanjio prenos vibracija s drajvera na kabinet. Ispod njega, u središtu zadnje strane, postavljen je bas-refleks otvor u patentiranoj tehnologiji HiVe II, koja donosi poboljšani protok i manje vrtloženje vazduha, zahvaljujući optimalno proračunatim uzdužnim žlebovima. Donji deo zadnje strane rezervisan je za poveći zaobljeni panel, na kom se nalaze osnovni podaci o zvučnicima, kao i zvučnički terminali. Dva para kvalitetnih terminala i pripadajući kratkospojnici izrađeni su u potpunosti od pozlaćenog metala, a omogućuju sva tri vida povezivanja (viljuškama, bananicama i golim žicama), kao i bi-wire i bi-amp vezu.

Zvuk

Kako su u pitanju prilično mali regalski zvučnici, u opisu zvuka krenućemo od njihove slabe tačke – niskotonskog opsega. Iako se od zvučnih kutija ovog gabarita ne mogu očekivati basovi koji tresu prozore i čije ćete vibracije osetiti u stomaku, istina je da će Silver 50, ukoliko su postavljeni u odgovarajuću prostoriju – prema našim iskustvima, ne veću od dvadesetak kvadrata – pružiti sasvim dobar zvučni ugođaj i u najnižem delu spektra. Posvetite određeno vreme eksperimentisanju s pozicioniranjem i pronalaženjem idealne udaljenosti od zadnjeg zida, a ovi maleni zvučnici uzvratiće vam basovima koji prevazilaze njihove dimenzije i donose snažne, a povremeno i solidno masivne note. Zahvaljujući jasno odsečenom donjem pragu na 47 herca, niski tonovi uvek zadržavaju preciznost i uzornu definiciju, a naročito imponuje stalna spremnost ovih zvučnika na munjevito brz udarac. Pored toga, gornji basovi obiluju detaljima, a mid-bas jedinica sposobna je za uverljiv prikaz akustičkih odrednica pojedinačnih tonova, pa ritam-sekcija ne zvuči kao bezoblična masa dubokih nota, već se svaki deo baterije bubnjeva može jasno razlučiti.

Prelazak na srednji deo spektra pokazao nam je jedno od najjačih oružja testiranih zvučnika – njihovu sposobnost fokusiranog, gotovo trodimenzionalnog prikaza muzike u prostoru. Zvučna scena nije preterano široka i uglavnom se zadržava unutar širine zvučnika, ali je prikaz u tim granicama izuzetno precizan i gotovo hirurški oštar, a u isto vreme neznatno opušteniji nego kod prethodnika. Reklo bi se da je Monitor Audio s najnovijom serijom Silver napravio mali otklon od već tradicionalno direktne, pa i povremeno napadne prezentacije, koja se svim silama trudila da privuče pažnju auditorijuma. Novi Silver 50 donose relaksiraniji prikaz, ali ne prave kompromise u pogledu detaljnosti – sve finese i dalje su prisutne, bilo da je u pitanju drhtaj žica akustičnog instrumenta, odjek tonova u malom klubu ili kolebanje glasa na vokalnim numerama. Srednji tonovi donose visok stepen verodostojnosti, uz sjajno odmeren kolorit, koji pronalazi savršenu ravnotežu između živopisne topline i jasnog, preciznog prikaza.

Visokotonski opseg potpuno neosetno se nadovezuje na srednji deo spektra, a Silver 50 ostavljaju utisak da s pola snage savladavaju sve izazove koji se nađu pred njima. Unapređeni C-CAM Gold Dome visokotonci tokom reprodukcije pokazuju zaista nesvakidašnju svestranost, pa s podjednakom lakoćom prezentuju vazdušaste i beskrajno mekane akustične note, ali i zvonke i prodorne elektronske tonove. Prostorna prezentacija takođe je veoma dobra i Silver 50 ostvaruju uočljivu separaciju kanala, kao i pojedinačnih tonova. Uvid u visokotonske note kakav ovi zvučnici pružaju zaista se ne sreće često ni kod skupljih kutija, ali još nas je više impresioniralo što njihova analitičnost nikad ne deluje prekomerno, niti stoji na putu bliskom i intimnom prikazu muzike. Za ovako dobar visokotonski opseg svakako je zaslužna i gornja granica od čak 35 kiloherca, što znači da se ceo čujni spektar reprodukuje u zoni koja je daleko od graničnih izobličenja.

Zaključak

Uz sve tonske kvalitete, Monitor Audio Silver 50 su se tokom testiranja pokazali kao prilično nezahtevni za pokretanje, iako vas deklarisana osetljivost od 86 decibela može navesti da pomislite suprotno. U prilog im ide i impedansa od nominalnih osam, a minimalnih 3,9 oma, što ih takođe čini zahvalnim za upotrebu s pojačalima manje snage. Stoga, ukoliko planirate nabavku novih zvučnika, a nemate previše prostora na raspolaganju, postarajte se da vam Silver 50 sedme generacije budu pri vrhu liste.

Monitor Audio Silver 50 7G
Preporučena snaga pojačala: 40-100 W
Frekvencijski opseg (-6 dB): 47 Hz - 35 kHz
Osetljivost (1 W / 1 m): 86 dB
Impedansa: 8 oma
Topologija: 1x134 mm bas/srednjetonac, 1x25 mm visokotonac
Rezna frekvencija: 2,6 kHz
Dimenzije (ŠxVxD): 165x282x272 mm
Masa: 5,6 kg
Cena: oko 690 evra
4Audio, 011/770-4320
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac
Izuzetan stepen završne obrade.
Obilje finesa i detalja.
Odličan kolorit.
Precizno ocrtana pozornica.
Odsustvo najdubljeg basa.
4.4