Monitor Audio Silver 200

Belo zlato

Zahvaljujući konstantnom napretku i podizanju lestvice kvaliteta, kao i pravovremenom obnavljanju modela, poznati britanski proizvođač polako, ali sigurno pretvara seriju Silver u zlatni standard srednje klase.

S obzirom na to da spadaju među najprodavanije modele iz Monitor Audija, pred zvučnicima serije Silver uvek se nalazio nezahvalan zadatak da pruže optimalnu ravnotežu između odličnog sveukupnog kvaliteta i cene koja bi bila prihvatljiva širokim slojevima zaljubljenika u dobar zvuk. Pritom, mnogobrojna i snažna konkurencija nimalo im nije olakšavala zadatak. Ipak, istrajnost je urodila plodom, pa se globalna popularnost ove serije, kao i renome kompanije koja je prisutna na tržištu gotovo pola veka više ne mogu dovesti u pitanje. U svojoj šestoj generaciji, serija Silver donosi devet novih modela među kojima svako može pronaći zvučnike po svojoj meri, a mi smo za prvi test odabrali podnostojeći model sa oznakom Silver 200.

Dizajn i izrada
Kao najmanji floorstander u seriji, Silver 200 se odlikuje visinom od 88,5 i širinom od samo 16,5 centimetara, što mu daje vitke proporcije i gabarit koji nimalo ne opterećuje prostor. Dizajn kabineta u osnovi je sasvim jednostavan, s pravilnim linijama, ravnim površinama i zaobljenim uspravnim ivicama. Proizvođač navodi da je kabinet izrađen od medijapana debljine 20 milimetara, a pozicije dodatnih ojačanja unutar kućišta proračunate su u saradnji sa NPL laboratorijom (National Physical Laboratory), koja predstavlja najveću i najugledniju ustanovu za primenjenu fiziku u Velikoj Britaniji.

Jasne, a opet zavodljive note pokazale su da su Silver 200 još kako sposobni za prenos emocija.

Monitor Audio nas je odavno navikao da svi njihovi zvučnici izgledaju znatno skuplje nego što zapravo koštaju, a Silver 200 samo nastavljaju ovaj trend. Zvučnici na testu bili su izvedeni u crnoj boji visokog sjaja, sa savršeno uklopljenim površinama i veoma kvalitetnim lakom. Sveden dizajnerski izraz primetan je i u odsustvu logotipa kompanije, koji se može videti samo ukoliko se na zvučnicima nalaze platnene mrežice. Ipak, po našem mišljenju, ovi zvučnici daleko lepše izgledaju bez maski jer skriveni magnetni držači ne narušavaju sklad prednje strane, a zvučničke jedinice pružaju kontrast crnom kabinetu i ostavljaju snažan vizuelni utisak.

Kao i uvek kod podnostojećih zvučnika, zadnja strana prilično je prazna, ali ne i bez zanimljivosti. Monitor Audio već nekoliko generacija unazad koristi “bolt-through” sistem pričvršćivanja zvučničkih jedinica s dugačkom osovinom koja prolazi kroz kabinet i fiksira se za zadnju stranu pomoću masivnih, ali odlično uklopljenih zavrtnjeva. Prema rečima konstruktora, ovo rešenje omogućava čvršću vezu, uz istovremeno umanjenje negativnog uticaja vibracija prednjeg panela na drajvere. Zatim, na zadnjoj strani se nalaze dva bas-refleks otvora u patentiranoj tehnologiji HiVe II – po jedan u gornjem i donjem delu, što je rezultat smeštanja mid-bas jedinica u odvojene akustičke komore unutar kućišta. Pri samom dnu zadnje strane nalazi se panel sa dva para masivnih terminala sjajnog kvaliteta, koji su izrađeni u potpunosti od pozlaćenog metala. Panel takođe sadrži oznaku modela i osnovne tehničke karakteristike, ali i podatak da su zvučnici proizvedeni u Kini – ukoliko nas sećanje služi, Monitor Audio zvučnici prethodnih generacija nisu imali nikakve oznake zemlje porekla.

Tehnologija
Monitor Audio Silver 200 izvedeni su u dvoiposistemskoj topologiji, što znači da su, pored visokotonca, opremljeni parom identičnih mid-bas drajvera, od kojih je jedan zadužen samo za niske, a drugi za niske i srednje tonove. Ovi drajveri imaju prečnik od 133 milimetra i opremljeni su membranama u poznatoj C-CAM tehnologiji (Ceramic-Coated Aluminium/Magnesium), koju Monitor Audio razvija već decenijama. Membrane su karakteristične po kružnim udubljenjima na delu bližem obodu, kao i po odsustvu poklopca za prašinu u središtu. Korpe drajvera izrađene su od livenog polimera, a za pokretanje su zaduženi masivni magneti i DCF kalemovi. Iznad mid-bas drajvera, na vrhu prednje strane postavljena je visokotonska zvučnička jedinica s velikim usmerivačem atraktivnog dizajna. Ova jedinica takođe je izvedena u C-CAM tehnologiji i opremljena Neo sistemom za hlađenje magneta, a kupolasta membrana ima prečnik 25 milimetara i dodatno je pozlaćena.

Kao mozak zvučnika, skretnica je opremljena komponentama prvoklasnog kvaliteta, poput polipropilenskih kondenzatora i kalemova motanih na vazduhu. Rezne frekvencije postavljene su na 700 herca i 2,9 kiloherca, a unutrašnje ožičenje u potpunosti je izvedeno od Pureflow kablova, izrađenih od bakra bez primesa kiseonika i sa oplatom od srebra. U pogledu tehničkih karakteristika, Monitor Audio navodi da Silver 200 imaju frekvencijski opseg od 38 herca do 35 kiloherca, uz osetljivost od 89 decibela (1 W / 1 m) i nominalnu impedansu od osam oma. Najveći nivo zvučnog pritiska iznosi 114 decibela, a proizvođač preporučuje da se za pokretanje koriste pojačala snage 60-150 vati po kanalu.

Zvuk
Pre postavljanja zvučnika na poziciju u sistemu, na donju stranu kabineta neophodno je montirati nožice i, po potrebi, spajkove. Montaža je jednostavna i brza, sva oprema se isporučuje u pakovanju, a isturene nožice pružaju dodatnu stabilnost i mogu se nezavisno podešavati po visini. Pored toga, prateći pribor sadrži štampano korisničko uputstvo, kao i valjkaste sunđere za zatvaranje bas-refleks otvora.

Iako Monitor Audio uspeva da u svakoj novoj generaciji pomalo umanji glad Silver zvučnika za prostorom, dva porta na zadnjoj strani neminovno iziskuju određenu udaljenost od zadnjeg zida. Ukoliko ne želite da koristite pomenute sunđere, računajte na distancu od najmanje 40 centimetara, a mi smo optimalnu poziciju pronašli na udaljenosti od oko pola metra. Takođe, treba imati u vidu da proizvođač propisuje period razrade od najmanje 50 sati, a naše iskustvo to potvrđuje – tokom usviravanja, zvuk je bivao sve bolji iz dana u dan, a nastavio je da se poboljšava i nakon preporučenog perioda.

Sjajna okolnost ovog testa jeste da smo na raspolaganju imali čak tri pojačala različitih cenovnih kategorija, što nam je omogućilo da u potpunosti sagledamo kvalitete testiranih zvučnika. Krenuli smo od najpristupačnijeg – Yamahinog mrežnog stereo-risivera R-N803D, koji se po ceni i karakteristikama može tretirati kao realan izbor uz ove zvučnike. Spoj Yamahe i Monitor Audija poznat nam je odranije, a navedeni komplet odlikuje se veoma direktnom i neposrednom prezentacijom, uz obilje energije u svakom tonu. Najniži deo spektra veoma je brz i precizan, s posebno izraženom jasnoćom u gornjim basovima. Najdublji tonovi imaju solidan volumen, ali sveprisutna rezolucija može biti umanjena tokom složenih deonica. Svi delovi spektra ravnomerno su zastupljeni, bez povlačenja ili isticanja, a srednjetonski opseg ispunjen je prilično neutralnim i fluidnim tonovima. Visoki tonovi su otvoreni i detaljni, ali povremeno mogu žrtvovati nepomućen tok muzike zarad analitičnosti. Ukupno, ova kombinacija donosi veoma dobar kvalitet reprodukcije i zaista ogromne mogućnosti, ali se tokom zahtevnih numera jasno čuje da Silver 200 mogu da pruže više, dok je risiver iz Yamahe dostigao gornju granicu svojih sposobnosti.

U drugom delu testiranja, Yamahu je zamenilo integrisano pojačalo Exposure 2010S2, koje je po ceni najpribližnije testiranim zvučnicima. Znatno drugačiji karakter amplifikacije primetan je od samog početka, a Silver 200 su ispunili prostor slojevitim tonovima, pokazujući da su, uprkos gabaritu, sposobni za veoma blizak, intiman prikaz. Veliki deo zasluge za ovo imaju bas i mid-bas jedinica manjeg prečnika, koje mogu da pruže preciznost i brzinu često nedostižnu većim jedinicama, uz zadržavanje solidne mase najnižih tonova. Zvučna slika bila je homogena od vrha do dna, uz odličnu dinamiku i zadržavanje kontrole tokom kompleksnih komada klasične muzike. Jasne, a opet zavodljive note pokazale su da su Silver 200 još kako sposobni za prenos emocija i zadiranje u samu srž muzike, te da im analitičnost i beskompromisna detaljnost ne moraju biti najizraženije vrline. Ukratko, ovaj sistem pruža nepomućeno i trajno uživanje u muzici, uz zavidnu ravnotežu između detaljnosti i muzikalnosti, ali i potpunu žanrovsku neprobirljivost – koje god muzičke pravce da preferirate, užitak je zagarantovan.

Kao ultimativni ispit za testirane zvučnike, na poziciji amplifikacije konačno se našao Roksan Blak. Sa 150 vati po kanalu, ovaj snagator s lakoćom je pokretao inače ne posebno zahtevne Monitor Audio kutije, a neumoljiva kontrola postavljala je svaki ton na svoje mesto u okvirima veoma široke pozornice. Pored toga, Silver 200 su ostvarili sjajno dubinsko pozicioniranje i istinski trodimenzionalni prikaz – muzičari su zauzeli mesta na bini i koncert je mogao da počne. Uz malu pomoć Melody Gardot, kompaktni floorstanderi iz Monitor Audija okružili su nas bogatstvom baršunastih nota gotovo beskrajne dinamike, uz potpunu tišinu između tonova. Pređite na ZZ Top i čućete detalje za koje niste ni slutili da postoje u njihovim numerama, ali će Silver 200 sve to savršeno uklopiti u moćne, distorzične rifove i čvrstu ritam-sekciju. Nastavite s klasikom poput Dvoržaka i fantastična dinamika ponovo je tu, a Silver 200 ne gube glavu ni tokom najsloženijih deonica, zadržavajući slojevit prikaz i jasnu hijerarhiju među instrumentima. Pritom, najtananije finese poput okretanja listova ili škripanja parketa i dalje su prisutne, rekreirajući doživljaj koncertne dvorane do najsitnijih detalja. Dakle, testirani zvučnici su u završnom delu pokazali da su sposobni za gotovo spektakularnu dinamiku, uravnotežen prikaz i veran zvuk u najstriktnijem smislu te reči, što ih postavlja u sam vrh klase.

Za kraj, još jedno zapažanje. Kako je test odmicao, primećivali smo da period razrade utiče i na izvesno smanjenje zahtevnosti u pogledu prostora iza zvučnika, da bi se Silver 200 na kraju sveli u granice koje su potpuno u ravni s drugim zvučnim kutijama približnog gabarita. Stoga, ovi zvučnici će se savršeno uklopiti u manje prostorije, ali neće imati problema da zvukom ispune i veliki prostor.

Zaključak
Zahvaljujući odlično proračunatim dimenzijama, probranim komponentama i naprednim rešenjima, ovi maleni i elegantni podnostojeći zvučnici nameću se kao sjajna alternativa kvalitetnim regalskim kutijama, uz nesumnjive prednosti na polju najnižih tonova. Tokom testa se pokazalo da nisu zahtevni za pokretanje i da mogu mnogo da pruže i uz pristupačnija pojačala, dok se uz moćniju amplifikaciju pretvaraju u sasvim ozbiljne kutije, dorasle različitim izazovima pred koje ih zahtevni audiofili mogu postaviti. Prelep dizajn, izrada bez mane i izbor luksuznih finiša kompletiraju sliku, čineći da Monitor Audio Silver 200 oduševljavaju jednako izgledom i zvukom. Šta više poželeti?

PLUS
Savršena izrada.
Kompaktne dimenzije.
Detaljnost i fluidnost.
Precizni i prozračni visoki tonovi.

MINUS
Uz adekvatan ostatak sistema – ništa.

Preporučena snaga pojačala: 60-150 W
Frekvencijski opseg (-6 dB): 38 Hz - 35 kHz
Osetljivost (1 W / 1 m): 89 dB
Impedansa: 8 oma
Topologija: 1x133 mm bas, 1x133 mm mid-bas, 1x25 mm visokotonac
Dimenzije (ŠxVxD): 165x885x240 mm
Masa: 14,6 kg
Cena: 1.270 evra
4Audio, 011/770-4320
Reader Rating7 Votes73
73
Ocena čitalaca