Monitor Audio Silver 2

Bestseler

Jedna od najpopularnijih serija britanske kompanije, veoma cenjena i među domaćim audiofilima, prošle godine je temeljno obnovljena. Nakon modela Silver 10, najvećeg u seriji, sada su na našem testu znatno manji, ali i traženiji Silver 2.

Razlog popularnosti testiranog, ali i drugih modela ove kategorije, sasvim je jednostavan – oni predstavljaju zlatnu sredinu na mnogim poljima, bar kad su ovdašnji ljubitelji dobrog zvuka u pitanju. U pogledu gabarita, dovoljno su veliki da ispune zvukom i nešto veće prostorije, a još uvek dovoljno kompaktni da ne zahtevaju previše prostora i mogu se koristiti i u manjim sobama, pa i momačkim garsonjerama. Cena, kao jedna od najbolnijih tačaka većine domaćih audiofila, zadržana je u još uvek prihvatljivoj trocifrenoj zoni. S druge strane, ako im se posveti malo pažnje u pogledu pozicioniranja i uklapanja s ostatkom sistema, zvučnici ove kategorije svojim vlasnicima mogu pružiti istinsko uživanje u veoma dobrom zvuku.

DSC_7623Definicija luksuza
U pogledu dizajna, nova Silver serija nije donela posebne novine, a naše mišljenje je da to nije ni bilo potrebno. Monitor Audio već generacijama neguje i usavršava prepoznatljiv vizuelni stil, vešto balansirajući između modernog i klasičnog, raskošnog i svedenog. Razlike između starog i novog modela su suptilne i teško ih je ustanoviti na prvi pogled, a najupadljiviju promenu predstavlja izostanak hromiranog poklopca za prašinu u središtu mid-bas drajvera. Dimenzije prethodnika zadržane su u potpunosti, kao i pravilna forma sa zaobljenim rubovima, što kabinetu daje rafiniraniji izgled. Kupcima je na raspolaganju čak šest finiša, od klasičnog furnira crnog i svetlog hrasta, preko luksuzne orahovine i ružinog drveta, pa do moderne crne i bele boje u high-gloss izvedbi. Kvalitet završne obrade je, bez preterivanja, spektakularan – obrada i spojevi na furniru, uklapanje najsitnijih detalja na zvučničkim jedinicama, sve je izvedeno potpuno savršeno. Ovakav nivo kvaliteta još više dobija na težini kada se u obzir uzme sasvim prihvatljiva cena, što dodatno poboljšava odnos uloženog i dobijenog. Utisku doprinose skriveni magnetni prihvatnici za mrežice, pa na frontu nema neuglednih plastičnih prihvatnika koji bi naružili lepo lice ovih zvučnika. Ukupno, Silver 2 će u pogledu završne obrade bez imalo muke nadmašiti višestruko skuplje kutije uglednijih proizvođača.

Monitor Audio nije eksperimentisao ni na zadnjoj strani kabineta, pa tu pronalazimo centralno postavljen bas-refleks otvor i bi-wire zvučničke priključke. Bas-refleks je izveden u patentiranoj HiVe II tehnologiji, koja je prepoznatljiva po uzdužnim žlebovima na zidu otvora, a proizvođač navodi da ovo rešenje obezbeđuje bolji protok vazduha. Zvučnički terminali su veoma kvalitetni i izrađeni u potpunosti od metala sa pozlatom, dovoljno su udaljeni za neometano povezivanje kablova i opremljeni masivnim metalnim kratkospojnicima. Terminali su postavljeni na kružni metalni panel uokviren širokom srebrnom trakom, koja je iskorišćena kao etiketa za označavanje modela i serijskog broja zvučnika, što predstavlja neuobičajeno i efektno rešenje. Zaista, teško je ostati ravnodušan pred trudom i umećem dizajnera ove fabrike da i od najordinarnijeg detalja naprave malo remek-delo estetike i funkcionalnosti. Pored terminala i bas-refleks otvora, na zadnjoj strani se nalaze dva zavrtnja sa prilično širokom glavom, koji na prvi pogled mogu izgledati kao prihvatnici za montažu na zid. Ipak, u pitanju su zavrtnji za pričvršćivanje osovina koje prolaze kroz kabinet i služe za fiksiranje zvučničkih jedinica za zadnji zid kutije. Monitor Audio primenjuje ovo rešenje već nekoliko generacija unazad, a dobrobit se ogleda u dodatnom ukrućenju veze između jedinice i kabineta.

Kad su u pitanju zvučničke jedinice, pre svega treba reći da su Silver 2 izvedeni u standardnoj dvosistemskoj topologiji. Kao i u pogledu dizajna, tako ni na ovom polju nema drastičnih promena – korišćene su poznate, ali dodatno unapređene tehnologije, koje kompanija usavršava već decenijama. Kupolasta visokotonska jedinica nosi dodatnu oznaku Gold Dome C-CAM (Ceramic-Coated Aluminium/Magnesium), što znači da je 25-milimetarska membrana izrađena od legure aluminijuma i magnezijuma, a zatim anodizovana zlatom. Srednjotonsko-niskotonska jedinica predstavlja jednu od specifičnosti modela Silver 2, jer se malo koji zvučnik ovih dimenzija i cene može pohvaliti mid-bas drajverom prečnika 20 centimetara – u ovoj kategoriji, oni uglavnom ne prelaze 17 centimetara. Kao što smo pomenuli, nova generacija RST (Rigid Surface Technology) membrane karakteristična je po izostanku poklopca za prašinu u središnjem delu. Površina je sada potpuno jednoobrazna, sa pravilno raspoređenim udubljenjima nalik onim na loptici za golf. Značajna promena može se primetiti i na vešanju, koje ima manju debljinu, ali je izrađeno od tvrđe gume, što vizuelno podseća na rešenja koja koristi B&W. Pretočeno u brojke, Silver 2 reprodukuju zvuk u rasponu od 40 herca do 35 kiloherca, uz nominalnu impedansu od osam oma i osetljivost od prosečnih 88 decibela (1 W/1 m).

Dostojan naslednik
Prilikom otpakivanja zvučnika uočavamo masu od nepunih 10 kilograma po komadu, što je poprilično za kutije ovog gabarita. Udeo u ovome ima i debljina medijapana, koja iznosi 20 milimetara na svim stranicama kabineta. Nakon pridruživanja sistemu, velika bela membrana sa udubljenjima sigurno će privlačiti pažnju auditorijuma, a do izražaja dolazi i postavka visokotonca, koji se diskretno preklapa sa mid-bas jedinicom. Takođe, kupola visokotonca smeštena je ispod čvrste metalne mrežice, koja predstavlja dobrodošlu zaštitu za ovu osetljivu membranu. Prethodnike sa oznakom Silver RX2 testirali smo pre gotovo pet godina (HF32) i tada smo ih svrstali među najbolje u klasi, a ta ocena nije se promenila ni dolaskom mlađih rivala. Stoga, bili smo veoma radoznali da poslušamo nove Silver 2 i odmah ćemo reći da nismo bili razočarani, naprotiv. Svi kvaliteti monitor Audio zvučnika jasno su izraženi i prisutni od samog početka. Detaljnost je na zavidnom nivou, a svi tonovi su savršeno jasni i čisti, čak i na samim krajevima opsega. Silver 2 zadržavaju odličnu kontrolu u ekstremnim situacijama, pa jasnoća tona nije dovedena u pitanje ni tokom najzahtevnijih deonica. Iako jeste sposoban za reprodukciju grubih i čak brutalno oštrih tonova, pozlaćeni visokotonac srebrne serije se tako ponaša samo kada muzički materijal to zahteva. U suprotnim situacijama, najviši opseg može biti nežan, baršunast i zaista divno milozvučan. Hladnoća i sterilnost u zvuku, koje su se katkad pojavljivale kod starijih generacija ove metalne membrane, sada su definitivno stvar prošlosti – Silver 2 zadržava prirodan zvuk i sposoban je da verno prikaže akustičke odrednice različitih instrumenata. Na suprotnom kraju spektra nalazi se osmoinčna niskotonska artiljerija, koja spremno i uvežbano dočekuje svaki izazov. Bilo da su u pitanju lenje i odzvanjajuće note električne bas-gitare, sočan i mastan zvuk kontrabasa ili brzi i gromki tonovi klavira, ovi bookshelfovi će vam priuštiti sjajan uvid u sve detalje niskotonskog opsega, uz adekvatnu brzinu, ali i silovitost koja je uglavnom rezervisana za podnostojeće kutije. U poređenju s prethodnom generacijom, rekli bismo da su Silver 2 dobili još bolju kontrolu, pa je definicija najnižih tonova zadržana do samog dna.

DSC_7627

Nakon ovako pozitivnog prikaza visokih i niskih tonova, moglo bi se pomisliti da u sredini vlada pustoš, ali to je veoma daleko od istine. Srednjotonski opseg je jednako detaljan i bogat, a svestranost testiranih zvučnika podvučena je odličnom rekreacijom tonova veoma različitog kolorita. Kako je u pitanju dvosistemska topologija, rezna frekvencija postavljena je na dva kiloherca. Prelaz je potpuno neosetan, što ukazuje na savršenu usklađenost upotrebljenih drajvera. U pogledu dimenzija zvučne slike i pozicioniranja instrumenata unutar nje, Silver 2 se nalaze u proseku klase, ali su energija i entuzijazam tokom reprodukcije zaista sjajni. Direktan pristup i otvoren zvuk možda se neće svideti svakom, jer u kombinaciji s određenim muzičkim pravcima reprodukcija može postati naporna, ali je činjenica da Silver 2 tako dobro prenose atmosferu živih nastupa, a to nije čest slučaj sa zvučnicima ovih dimenzija. Uz malo pažnje pri odabiru ostatka sistema, direktan pristup može biti malo ublažen, što će dozvoliti ovim sjajnim zvučnicima da daju svoj maksimum u svakoj prilici.

Zvuk i novac
Kao što većina audiofila zna, za postizanje zaista dobrog zvuka nije neophodno izdvojiti basnoslovnu sumu novca. Uz malo iskustva, eksperimentisanja i par neizbežnih promašenih investicija, do odličnog zvuka može se doći i uz pristupačne, velikoserijske komponente. Potrebno je samo da znamo čemu težimo i koji uređaji imaju potencijal da, uz adekvatno odabran ostatak sistema, pruže više nego što bi se od njih očekivalo. Monitor Audio Silver 2 nesumnjivo imaju taj potencijal i mogu biti osnov veoma dobrog i svestranog sistema, uz cenu koja je dostižna i domaćim ljubiteljima dobrog zvuka.

PLUS
Nestvarno dobra završna obrada.
Luksuzan finiš.
Elegantan dizajn.
Direktan i otvoren zvuk.
Moćan bas.

MINUS
Za najbolje rezultate potrebno je uparivanje i nešto više prostora.

Preporučena snaga pojačala: 40-120 W
Frekvencijski opseg (+/-3 dB): 40 Hz - 35 kHz
Osetljivost ([email protected]): 88 dB
Impedansa: 8 oma
Topologija: 1x203 mm bas/srednjotonac, 1x25 mm visokotonac
Dimenzije (ŠxVxD): 230x375x300 mm
Masa: 9,7 kg
Cena: 660 evra
Reader Rating28 Votes72
72
Ocena čitalaca