Monitor Audio Gold 100

Zlatna definicija

Iako već zauzima zavidne pozicije na tržištu, ostrvska kompanija ne gubi zamah. Nakon stupanja na potpuno novu teritoriju predstavljanjem inovativnog pojačala A100 i nekoliko saundbarova, te prikazivanja obnovljenih serija Silver i Bronze, pred nama je sada nova serija Gold.

gold1Ponuda u okviru serije Gold je, rekli bismo, uobičajena i obuhvata regalske modele Gold 50 i Gold 100, podnostojeće kutije Gold 200 i Gold 300 i centralne zvučnike Gold C150 i Gold C350, kao i efekt-zvučnik Gold FX i sabvufer Gold W15, pa je ljubiteljima stereo-reprodukcije, ali i kućnog bioskopa, omogućeno da sastave sistem u skladu sa svojim željama. Pored toga, u ponudi su tipski stalci koji se vizuelno i tehnički savršeno uklapaju s regalskim Gold modelima.

Evolucija
Poznato je da sve Monitor Audio zvučnike krasi veoma visok stepen završne obrade, ali kod serije Gold pripadnost višem segmentu vidljiva je već na prvi pogled. Primerci na našem testu bili su finiširani u crnom klavirskom laku, s potpuno neprimetnim spojevima i savršeno ravnomerno zaobljenim ivicama. Pored crne boje, treba spomenuti da se serija Gold nudi još u beloj boji visokog sjaja, klasičnom prirodnom furniru od tamnog oraha i atraktivnom finišu od abonosa. Kabinet je u osnovi konzervativnog dizajna, s bokovima koji se u prednjem delu sasvim blago sužavaju, dok u zadnjem delu ugao postaje oštriji, pa zadnja strana ima gotovo dvostruko manju širinu od frontalnog dela. Za razliku od 18-milimetarskog medijapana koji je postao standard u nižim kategorijama, Gold je opremljen zidovima debljine 20 milimetara, a proizvođač navodi da se u unutrašnjosti nalaze dodatna uzdužna i poprečna ojačanja.

Veoma brzo postaje jasno da je najviši spektar ovih zvučnika nešto zaista posebno.

Kao i na polju dizajna, Gold 100 ni u pogledu tehnologije ne donose ništa revolucionarno, već bi se pre moglo reći da je u pitanju kontinuirana evolucija proverenih rešenja. Topologija je dvosistemska, a na prednjem panelu smeštene su dve zvučničke jedinice uokvirene elegantnim i luksuznim prstenovima od brušenog aluminijuma. Iako smo očekivali mid-bas od bar osam inča, u donjem delu fronta postavljen je niskotonsko-srednjotonski drajver prečnika 6,5 inča (165 mm) sa C-CAM (Ceramic-Coated Aluminium/Magnesium) membranom izvedenom u poznatoj RST tehnologiji (Rigid Surface Technology). Za razliku od prethodne generacije, koja je na RST jedinicama imala linije za strukturalno ojačanje koje su se zrakasto širile od centra membrane, kod nove serije Gold ove membrane prekrivene su sferičnim udubljenima poput onih na loptici za golf. Membrana je karakteristična po odsustvu poklopca za prašinu u središtu, a veoma slično rešenje primenjeno je i na novoj seriji Silver. Pored toga, proizvođač navodi da su iza membrane postavljeni duži kalemovi i veći magneti, pa snažniji pogonski sklop omogućava veću ekskurziju i manji stepen izobličenja. Visokotonci su smešteni iza besprekorno uklopljenih metalnih mrežica i opremljeni ribonskom C-CAM membranom, kao i prethodne generacije Gold zvučnika. Ovaj drajver razvijen je iz etablirane ribonske jedinice prestižnih Platinum zvučnika, a Monitor Audio ne krije da je mehanički identična onoj iz serije Gold DX. Ipak, proizvođač tvrdi da je unapređenje ostvareno smanjenjem tolerancija u izradi, čime je postignut još viši i, što je važnije, ujednačen kvalitet svake pojedinačne jedinice. Kao krajnji rezultat, ribonski visokotonci serije Gold sada su konzistentniji u isporučivanju reprodukcije visokog kvaliteta, a njihovo uparivanje je jednostavnije. Takođe, unapređeni riboni idu čak do 60 kiloherca, što ih, prema navodima fabrike, postavlja u sam vrh klase.

gold DSC_3049Ribon kao adut
Iako se po gabaritu svrstavaju u regalske zvučnike srednje veličine, Gold 100 imaju masu od gotovo 10 kilograma po komadu, pa zahtevaju nešto više pažnje pri otpakivanju i postavljanju na stalke. Pakovanje je kompletno i obuhvata korisničko uputstvo i male samolepljive odstojnike koji sprečavaju grebanje donje strane kabineta. S obzirom na to da je mid-bas jedinica opremljena osovinom koja je pričvršćuje za zadnji zid kabineta (bolt-through), što već predstavlja standard u kompaniji Monitor Audio, u pakovanju se nalazi i šestougaoni (imbus) ključ za zatezanje matice na zadnjoj strani. Matica je postavljena u središte prelepog, izduženog panela od livenog aluminijuma, na kojem se nalaze dva para masivnih, pozlaćenih zvučničkih terminala. Terminali su opremljeni plastičnim čepićima koji sprečavaju ulazak prašine i kvalitetnim kratkospojnicima od kabla, dok se na panelu još nalaze i oznaka modela, serijski broj i duboko ugraviran logotip proizvođača. U gornjem delu uzane zadnje strane postavljen je bas-refleks otvor prosečnog prečnika, koji je izveden u HiVe II tehnologiji i odlikuje se velikim brojem uzdužnih kanala na površini – prema tvrdnjama proizvođača, ovo rešenje pospešuje protok vazduha i umanjuje vrtloženje.

Tokom kritičkog slušanja, veoma brzo postaje jasno da je najviši spektar ovih zvučnika zaista nešto posebno. Visoki tonovi odlikuju se definicijom koja se ne može naći ni kod skupljih zvučnika, a zvuk je savršeno čist i jasan do samog kraja čujnog opsega. U numeri “Setting Me Up” benda Dire Straits čuli smo pregršt besprekorno prikazanih detalja, kao i potpuno veran zvuk činela, koji nije bio narušen ni najmanjim šumom ili kakvim drugim neprirodnim artefaktom. Zaista, ribonski visokotonci kao da ne poznaju prepreke, pa i potpuno oprečne zahteve tokom reprodukcije obavljaju s jednakom lakoćom i perfekcijom. Zvučna scena ima odličnu širinu, ali više od toga fascinira sposobnost testiranih zvučnika da svaki instrument i svaki ton postave tamo gde mu je mesto. Ovo je naročito primetno tokom reprodukcije orkestarskih dela, kad dolazi do izražaja odlično složena i prezentovana pozornica, s veoma dobrim pozicioniranjem po dubini.

U tipičnom Monitor Audio maniru, srednjotonski opseg je pun i bogat finesama, a otvorena i direktna prezentacija stara se za prisan kontakt sa auditorijumom. Stoga, Gold 100 će bez muke preneti atmosferu snimka u dnevni boravak, bilo da je u pitanju rok spektakl na stadionu, mračni i zagušljivi džez klub ili studijski snimak savršene produkcije. Gornji basovi su besprekorno uklopljeni i savršeno se uklapaju sa srednjotonskim opsegom, a mi smo zaista uživali u veoma brzim i temperamentnim deonicama na albumu “miles_gurtu”. U pogledu detaljnosti i definicije teško da bi se moglo poželeti više, a Gold 100 su se pokazali kao sjajno ritmični i muzikalni, pa muzika ima prirodan i neprekinut tok. Priča o odličnoj definiciji nastavlja se i u najdubljim basovima, koji su prezentovani potpuno jasno i bez zamućenja do samog dna. Najniži tonovi su neznatno povučeni u odnosu na visoki i srednji spektar, pa bi pojedinim audiofilima mogao zafaliti onaj upečatljivi, dominantni udarac basa. Ipak, ovo može zavisiti i od ostatka sistema, kao i od afiniteta slušaoca, a nama je reprodukcija ovih zvučnika sasvim odgovarala – bez dvoumljenja bismo ih zadržali kao stalne članove kućne stereo-postavke.

Zaključak
S nepobedivim visokotoncima, bogatim srednjim opsegom i odlično definisanim basovima Gold 100 se predstavljaju kao izvanredni all-round zvučnici. Vizuelni utisak i kvalitet izrade priča su za sebe i u ovom pogledu Monitor Audio već dugo igra u sopstvenoj ligi, pa su ovo zvučnici koje će i naše lepše polovine prihvatiti i zavoleti na prvi pogled. Kad se svi kvaliteti uzmu u obzir, zvučnicima Gold 100 zaista je teško naći manu, ali i adekvatnu konkurenciju u datom cenovnom razredu.

PLUS
Klasičan dizajn.
Savršen kvalitet završen obrade.
Usavršena tehnička rešenja.
Fantastični visoki tonovi.
Bogat i direktan srednji opseg.

MINUS
Manje izražen najdublji bas.

Preporučena snaga pojačala: 60-120 W
Frekvencijski opseg (+/-3 dB): 42 Hz - 60 kHz
Osetljivost ([email protected]): 88 dB
Impedansa: 8 oma
Topologija: 1x165 mm bas/srednjotonac, 1x ribon visokotonac
Dimenzije (ŠxVxD): 210x362x303 mm
Masa: 9,9 kg
Cena: 1.490 evra
Reader Rating19 Votes62
62
Ocena čitalaca