Monitor Audio Gold 100 5G

Generacija 5

Nepune tri godine nakon testiranja prethodnog modela Gold 100, u našoj redakciji našla se potpuno nova, peta po redu generacija ovog zvučnika. U tekstu koji sledi proverićemo koliki napredak novo izdanje donosi.

Letimičnim pregledom nove serije Gold moglo bi se pomisliti da novih rešenja i nema previše: tu je već dobro poznata C-CAM membrana mid-bas jedinice, kao i varijacija na temu ribonskog visokotonca u vidu MPD drajvera, a finiš, već uobičajeno za zvučnike Monitor Audio, izgleda kao milion dolara… Čak je i nomenklatura ostala neizmenjena, pa proizvođač, kako bi naglasio razliku, novim modelima ponekad dodaje „5G“ uz oznaku. Postavka u seriji pokazuje da više nema manjeg regalskog modela Gold 50, dok su nekadašnja dva centralna zvučnika zamenjena jednim, sa oznakom Gold C250. Dakle, oslonac serije sad čine testirani bukšelf i podnostojeći Gold 200 i Gold 300, dok surround postavku kompletiraju efekt-zvučnik Gold FX i sabvufer Gold W12, koji je nešto manji od prethodnika.

Kvalitet spolja i iznutra

Ipak, detaljnije upoznavanje s testiranim zvučnicima pokazuje da je, zapravo, sve novo ili znatno unapređeno, počevši od kabineta. Trapezoidni osnov, snažno zaobljeni bokovi i prilično uska zadnja strana prethodne generacije ustupili su mesto kabinetu veće zapremine iako gotovo istih dimenzija, s pravouglim paralelnim presekom. Zaobljavanjem uspravnih rubova uspešno je izbegnut kutijast izgled, a potpuno novi detalj nalazi se na gornjoj strani, u vidu umetka od crne kože. Ovaj dodatak teže se primećuje na crnom finišu, kakav smo imali na testu, dok u drugim verzijama znatnije oplemenjuje već luksuznu pojavu, pa Gold 100 deluju upečatljivo i zaista prelepo.

Visoki tonovi su potpuno čisti i bez izobličenja do samog kraja čujnosti.

Na prednjoj strani kabineta postavljena je dvosistemska topologija, koja se sastoji od niskotonsko-srednjetonske jedinice i visokotonca. Novi mid-bas drajver nosi oznaku RDT II (Rigid Diaphragm Technology) i opremljen je višeslojnom sendvič-membranom, koja sada ima gotovo potpuno glatku površinu, što nije bio slučaj kod prethodnika. Površinski sloj ove 165-milimetarske membrane izveden je od C-CAM legure (Ceramic-Coated Aluminium/Magnesium), ispod koje se nalazi saćasto Nomex jezgro (nazire se ispod površine), dok je zadnja strana izrađena od upletenih karbonskih vlakana. Proizvođač navodi da gumeno vešanje omogućuje veoma veliku ekskurziju membrane, kao i da se membrana odlikuje velikom krutošću i malom masom, dok DCF tehnologija (Dynamic Coupling Filter) dodatno umanjuje izobličenja.

U gornjem delu fronta, iza čvrste i atraktivno dizajnirane metalne mrežice, nalazi se visokotonska jedinica u MPD tehnologiji (Micro Pleated Diaphragm). Kao što smo već rekli, u pitanju je varijacija na temu ribonskog drajvera, koja je izvorno razvijena za prestižnu seriju Platinum II. Površina membrane vodoravnim usecima je izlomljena poput harmonike, čime je dobijena površina osam puta veća nego kod klasične kupolaste membrane. MPD membrana izvedena je od opisanog C-CAM sloja, a stvara zvuk tako što veoma brzim skupljanjem i širenjem pokreće vazduh.

Zadnja strana zvučnika odlikuje se uobičajenom postavkom. U središnjem delu postavljen je bas-refleks otvor u HiVe II tehnologiji, koja podrazumeva uzdužne kanale za brži protok vazduha bez vrtloženja i, u teoriji, donosi bolji odziv tranzijenata i čvršći bas. Ispod njega se nalazi poveći panel s dva para zvučničkih terminala vrhunskog kvaliteta. Masivni terminali u potpunosti su izrađeni od pozlaćenog metala, a omogućuju povezivanje svim tipovima terminacije, kao i bi-wiring. Konačno, tu je bolt-through sistem pričvršćivanja drajvera, što znači da zvučničke jedinice nisu zašrafljene direktno za front, već samo naležu na odgovarajuće profilisani rub otvora, a pomoću dugačke osovine unutar kabineta pričvršćene su za zadnju stranu.

Još bolji zvuk

Iako i dalje potajno priželjkujemo da su ostrvski stručnjaci opremili novi Gold 100 moćnom osmoinčnom membranom mid-basa, kakvu već generacijama unazad ima za klasu slabiji bukšelf zvučnik serije Silver, činjenica je da upotrebljena jedinica prečnika šest i po inča daje sjajne rezultate. Istina je da tektonski potresi tokom pomeranja ove membrane izostaju, ali to se od zvučnika ovog gabarita i ne očekuje. S druge strane, niskotonsko područje je besprekorno integrisano u celokupni prikaz, a prelaz između dva drajvera odvija se sasvim uglađeno i neosetno. Ujedno, basovi su sad bolji je nego kod prethodne generacije, kojoj smo zamerili nešto povučenije niske tonove. Novi Gold 100 donose čvrst i dubok bas, koji je zastupljen u pravoj meri i postavlja izuzetan temelj svakog muzičkog dela. Njegova preciznost nikad se ne dovodi u pitanje, pa definicija ostaje uzorna bez obzira na zahtevnost materijala – dakle, makro i mikro dinamika očuvane su u potpunosti i tokom najvećih iskušenja.

Druga značajna stavka jeste muzikalnost: iako su stariji Monitor Audio zvučnici umeli da direktnu i veoma detaljnu prezentaciju, koja se graniči s kliničkom sterilnošću, postave u prvi plan, stvari se očigledno menjaju. Naime, Gold 100 u petoj iteraciji isporučuju jednaku, ako ne i veću količinu informacija, ali na jedan daleko fluidniji način. Svaka nota je odlično uklopljena u muzičku celinu, a ujedno jasno definisana, oplemenjena verno prenetim akustičkim kvalitetima instrumenta i precizno vremenski određena.

Odlična definicija važi i za rekreiranje zvuka u prostoru jer Gold 100 formiraju široku i razuđenu pozornicu, uz veoma dobro pozicioniranje po dubini. Naravno, ovo se najbolje čuje tokom živih snimaka, a mi smo zaista uživali slušajući Claptonov živi album „One More Car, One More Rider“ iz 2002. Iako se ovaj zapis ne odlikuje savršenom produkcijom, atmosfera u Staples areni u potpunosti je očuvana, a testirani zvučnici su nam u punoj meri dočarali veliki zatvoreni prostor. U uvodnoj „Key to the Highway“, koju Eric Clapton izvodi sam i naoružan samo akustičnom gitarom, može se jasno čuti odzvanjanje metalnih žica i savršeno vremenski odmeren odjek vokala, a posebno je upečatljivo prikazan sam početak, kad oduševljena publika na trenutke nadglasava velikog majstora.

Veliki deo zasluga za ovako dobru prostornu prezentaciju pripada visokotonskoj jedinici, koja zaista predstavlja pravo osveženje i donosi testiranim zvučnicima prednost koja će klasnim rivalima biti veoma teško dostižna. Savršeno uklopljen s mid-basom u pogledu preciznosti i neutralnosti, svestrani MPD ribon podiže reprodukciju u gornjem delu spektra na još viši nivo, prikazujući obilje detalja bez imalo napora ili remećenja toka muzike. Jednako kao na suprotnom kraju opsega, visoki tonovi su potpuno čisti i bez izobličenja do samog kraja čujnosti, što ne iznenađuje kad se uzme u obzir da ovi drajveri idu do 50 kiloherca.

Tokom integracije testiranih zvučnika u sistem, ali i u okruženje, treba imati u vidu da će bas-refleks na zadnjoj strani zahtevati nešto veću distancu od zidova, a mi smo pronašli optimalnu poziciju na oko pola metra od zadnjeg zida, uz metar udaljenosti od bočnih zidova. Pored toga, deklarisana nominalna impedansa iznosi četiri oma, pa će Gold 100 umeti da cene snažnu i postojanu amplifikaciju, kvalitetno napajanje i solidne rezerve snage.

Ponuda bez mane

Na kraju testiranja, jasno je da je britanska kompanija uspela da novoj generaciji modela Gold 100 podari poboljšanja tamo gde je to bilo potrebno, uz zadržavanje već proverenih kvaliteta prethodnika. Sve to, uključujući savršenu završnu obradu, prelep finiš i pojavu koja odiše klasičnim luksuzom, dolazi uz povećanje cene od ispod sedam odsto, što je više nego pošteno u odnosu na unapređenja u zvuku i čini da Monitor Audio Gold 100 predstavljaju ponudu kojoj je teško naći manu.

Monitor Audio Gold 100 5G
Preporučena snaga pojačala: 60-120 W
Frekvencijski opseg (-6 dB): 40 Hz – 50 kHz
Osetljivost (1 W / 1 m): 86 dB
Impedansa: 4 oma
Topologija: 1x165 mm mid-bas, 1 x ribon visokotonac
Rezna frekvencija: 2,5 kHz
Dimenzije (ŠxVxD): 195x360x330 mm
Masa: 9,1 kg
Cena: 1.590 evra
4Audio, 011/770-4320
Monitor Audio Gold 100 5G
Luksuzna pojava.Besprekorna izrada.Detaljna i muzikalna prezentacija.Fantastičan ribonski visokotonac.
Ništa u klasi.
4.9Overall Score
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac