Monitor Audio Bronze 200

Arhetip pristupačnog florstendera

Monitor Audio već decenijama nudi audiofilima s ograničenim budžetom zvučne kutije savremenog dizajna, solidnog kvaliteta izrade i dobrog zvuka. Pogađate – u pitanju su zvučnici serije Bronze.

Tokom prethodnih 20 godina i šest generacija, Monitor Audio učvrstio je seriju Bronze u samom vrhu niže klase. Kao jedan od glavnih razloga ovakvog uspeha nameće se praksa ostrvskog proizvođača da svoju ponudu razvija od vrha ka dnu, pa se i u nižim serijama mogu naći prilagođene varijante naprednih tehničkih rešenja iz daleko skupljih modela. Takođe, poznate C-CAM membrane sada se nalaze u punoj zrelosti, a fabrika se pozabavila i nešto većom potrebom za prostorom kod prethodnih iteracija, pa su zvučnici serije Bronze u najnovijoj, šestoj generaciji bolji nego ikada ranije.

Dizajn i izrada

Nakon regalskog modela Bronze 100, koji smo testirali u prethodnom broju, sada su nam stigli manji podnostojeći zvučnici s oznakom Bronze 200. Njihov dizajn sasvim je klasičan, što podrazumeva ravne linije i pravilnu formu, ali ih veoma vitka silueta i savremeni detalji čine modernim i elegantnim. Kabinet je izrađen od medijapana srednje gustine, koji ima debljinu od 15 milimetara, dok je na prednjoj strani korišćen deblji, 21-milimetarski MDF. Pored zadebljanog fronta, Monitor Audio se bori protiv neželjenih rezonancija sistemom Single Bolt Through, što označava da su zvučničke jedinice dodatno pričvršćene za zadnju stranu kabineta pomoću dugačkih osovina, čime se umanjuje prenos vibracija na prednju stranu.

Sveukupna uravnoteženost prikaza jedna je od najboljih, ako ne i najbolja osobina ovih kutija.

Dvoiposistemska topologija obuhvata visokotonac koji je zajednički za celu seriju Bronze, a opremljen je kupolastom C-CAM Gold Dome membranom prečnika 25 milimetara. Pored proverene C-CAM tehnologije, koja podrazumeva membranu izrađenu od legure aluminijuma i magnezijuma i presvučenu slojem keramike, u najnovijoj verziji dodat je još jedan pozlaćeni sloj, dok je za ravnomerno rasprostiranje zvučnih talasa upotrebljen prepoznatljivi Uniform Dispersion usmerivač, koji se može sresti i kod skupljih serija. Ispod visokotonca smešten je par srednjetonsko-niskotonskih jedinica, koje su takođe opremljene membranama u C-CAM tehnologiji i imaju prečnik od 140 milimetara. Pored unapređene geometrije, mid-basovi donose novu DCM (Damped Concentric Mode) tehnologiju, koja, prema tvrdnjama proizvođača, obezbeđuje dublji i puniji zvuk, uz zadržavanje čiste i precizne prezentacije.

Pogled na zadnju stranu ukazuje na još jedno poznato rešenje kompanije Monitor Audio – u pitanju su bas-refleks portovi u tehnologiji HiVe II, koji su opremljeni uzdužnim udubljenjima za smanjeno vrtloženje vazduha. Dva porta podrazumevaju da je unutrašnjost kabineta delimično podeljena vodoravnim pregradama, uz dodatak izolacionog materijala kako bi se smanjio protok vazduha po pojedinačnom portu i omogućilo postavljanje bliže zadnjem zidu. U donjem delu zadnje strane nalazi se kružni panel s terminalima, koji su, već uobičajeno za Monitor Audio, izuzetnog kvaliteta. Dva para terminala izrađena su u potpunosti od pozlaćenog metala i opremljena jednako kvalitetnim kratkospojnicima, a omogućuju korišćenje svih tipova terminacije, kao i bi-amp ili bi-wire povezivanje.

Proizvođač ne daje previše detalja o skretnici, osim da sadrži kvalitetne komponente, a Bronze 200 ima rezne frekvencije na 700 herca i 2,4 kiloherca. Pored toga, treba istaći unutrašnje ožičenje u Pureflow tehnologiji, koja označava provodnike od bakra oslobođenog primesa kiseonika (OFC – Oxygen Free Copper), s dodatnom posrebrenom oplatom. Sve navedeno omogućuje da Bronze 200 ostvare frekvencijski opseg od 45 herca do 25 kiloherca, uz osetljivost od 88 decibela i nominalnu impedansu na osam oma, koja pada najniže do 4,4 oma, što ih čini nezahtevnim za pokretanje.

Bukšelf u duši

Pre povezivanja na sistem, na Bronze 200 potrebno je montirati pripadajuće nožice na isturenim metalnim nosačima. Procedura je uobičajena i jednostavna, a lepo je što Monitor Audio čak i u nižoj klasi isporučuje dva kompleta završetaka – kupaste metalne šiljke i zaobljene gumene nožice – pa se u pakovanju nalazi sve što je potrebno za postavljanje zvučnika na tvrde, kao i na meke podloge. Nakon postavljanja, Bronze 200 smo povezali na integrisano pojačalo Exposure 2010S2, dok se na poziciji D/A konvertera našao Chord 2Qute.

Iako su neutralniji u odnosu na starije Monitor Audio zvučnike, novi Bronze 200 i dalje imaju tonski potpis na svetlijoj strani, uz prepoznatljivo otvoren i direktan nastup. Prezentacija pojedinačnih tonova veoma je čista i precizna, pa mali florstenderi pružaju pregršt detalja. Ovome doprinose dva mid-basa malog prečnika, koje je proizvođač upotrebio na najbolji mogući način, koristeći njihovu brzinu i odsečnost. Reprodukcija je stoga veoma analitična, a Bronze 200 pružaju odličan uvid u finese reprodukovanog materijala. Ipak, ovo ne znači da testiranim zvučnicima nedostaje basova: niski tonovi su još kako prisutni, ali na jedan nenapadan način, odlično se uklapajući u ostatak zvučne slike. Iako se isprva može učiniti da je prikaz nešto suvlji, mi smatramo da je zapravo u pitanju uzorna neutralnost, koja čini Bronze 200 veoma zahvalnim kutijama za praktično sve muzičke pravce. Očekivano, sa zvučnicima ovog gabarita i cenovne klase nećete dobiti tektonske poremećaje od basa, ali je sveukupna uravnoteženost prikaza jedna od najboljih, ako ne i najbolja osobina ovih kutija. Oduševljenje na prvi ton stoga izostaje, ali će vam Bronze 200 iz dana u dan polako otkrivati svoju pravu prirodu, dopuštajući vam da uživate u celovitom prikazu muzike.

Kao druga velika vrlina ovih zvučnika ističe se muzikalnost: reprodukcija je fluidna i neusiljena, a osećaj za ritam sveprisutan. Ranije pomenuta brzina ovde predstavlja veoma značajan činilac, jer su membrane sposobne da se izuzetno brzo pokrenu i zaustave, pa donji i srednji opseg obiluju odlično ocrtanim i jasnim notama. Nije potrebno posebno naglašavati da sve to, u još većoj meri, važi i za visokotonce: godinama usavršavane, poznate C-CAM membrane donose prostranu pozornicu, uz obilje vazduha koje bi više priličilo zvučnicima klase iznad. Separacija kanala jasno je izražena, a stereo-slika precizna, pa Bronze 200 stvaraju izuzetan ambijentalni doživljaj, koji je još upečatljiviji tokom reprodukcije živih snimaka. Bilo da je u pitanju huk publike na stadionu ili žamor posetilaca u noćnom klubu, pristupačni florstenderi iz Monitor Audija kreiraće verodostojno okruženje u vašem dnevnom boravku.

Na kraju, kako su utisci o regalskom modelu Bronze 100 još uvek sveži, ne možemo da ne obavimo malo poređenje s većim rođacima. Uz niskotonac prečnika osam inča (203 mm), Bronze 100 pružaju masivniji bas, koji ponekad, bar subjektivno, može delovati dublje nego kod Bronze 200. S druge strane, Bronze 200 donose bolju usaglašenost jedinica i ravnomerniju zvučnu sliku u celosti, bez posebnih segmenata koji bi se isticali, pa je reprodukcija veoma homogena, a tok muzike nepomućen od vrha do dna. Pored toga, membrane manjeg prečnika, uz dva bas-refleks porta kod podnostojećih zvučnika, omogućuju jednostavnije pozicioniranje i zahtevaju manje rastojanje od zadnjeg zida, pa su se tokom testa Bronze 200 pokazali kao izuzetno zahvalni za postavljanje i u manje prostorije. Ako tome dodamo da se uz Bronze 100 moraju kupiti makar najjeftiniji stalci, razlika u ceni više nije tako velika, pa se sve svodi na lične afinitete: ukoliko volite snažan, gotovo živi ugođaj muzike i moćan bas, Bronze 100 su odličan izbor, dok bi za fluidnu i uravnoteženu reprodukciju različitih pravaca naš izbor bili Bronze 200.

Ljubav na drugi pogled

Kad se sve uzme u obzir, ukoliko tragate za podnostojećim zvučnicima pristupačne cene, sa Bronze 200 teško da se može pogrešiti. Sjajno izbalansiran i sveobuhvatan zvuk neće pružiti instant fascinaciju, ali ćete nakon nekog vremena samo ustanoviti da ste zavoleli ove vitke florstendere i njihovu tečnu i muzikalnu reprodukciju. Jednostavan i decentan dizajn, uz izbor od četiri finiša, omogućiće jednostavno uklapanje u svaki ambijent, a za najbolje rezultate u pogledu zvuka preporučujemo uparivanje s pojačalom punog, čak i nešto toplijeg zvuka.

Monitor Audio Bronze 200
Preporučena snaga pojačala: 40-120 W
Frekvencijski opseg (-6 dB): 45 Hz – 25 kHz
Osetljivost (1 W / 1 m): 88 dB
Impedansa: 8 oma
Topologija: 2x140 mm mid-bas, 1x25 mm visokotonac
Dimenzije (ŠxVxD): 166x886x265 mm
Masa: 12,8 kg
Cena: 650 evra
4Audio, 011/770-4320
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac
Elegantna i diskretna pojava.
Brzina i analitičnost.
Fluidna i muzikalna prezentacija.
Nezahtevnost u pogledu prostora i amplifikacije.
Uz adekvatan ostatak sistema - ništa.
4.5