Monitor Audio Bronze 100

Dve decenije napretka

Kao veći regalski model iz nove serije Bronze, zvučne kutije Bronze 100 pred sobom imaju težak zadatak: da nastave putanjom uspeha koju su ustanovile prethodne generacije.

Sigurni smo da kod nas gotovo da nema ljubitelja dobrog zvuka koji se u nekom trenutku nije susreo s Monitor Audio zvučnicima, naročito kad su u pitanju pristupačniji modeli i počeci sklapanja audio-sistema. Ovakva dugogodišnja popularnost i rasprostranjenost imaju čvrsto utemeljen osnov: Monitor Audio je u nižem segmentu oduvek pružao veoma dobar kvalitet reprodukcije i nezahtevnost u pogledu pokretanja, a sve upakovano u savremeno dizajnirane i sjajno izrađene kabinete, koji su izgledali daleko bolje i luksuznije od klasnih rivala. Iskusniji audiofili znaju da ne postoje najbolji uređaj, zvučnik ili sistem – faktora je jednostavno previše, a i okolnosti se mogu promeniti. Ali za mnoge od nas Bronze predstavljaju etapu audiofilskog puta koje se radu sećaju, čak i kad stignu do daleko skupljih zvučnika i sistema.

Opis

U poređenju s prošlom generacijom, prvo se primećuje da su Bronze znatno porasle, čemu najviše doprinosi upadljivo veća širina kabineta. Prethodne, Bronze 2, bile su prilično kompaktne kutije koje ne opterećuju prostor, dok nove Bronze 100 već gabaritom pokazuju da s njima nema šale. Dizajnerski pravac takođe je izmenjen i sada su na delu oštre ivice i čiste linije, koje, zajedno s povećanom zapreminom, daju ovim kutijama znatno kabastiji izgled. Na to se nadovezuje prednja strana, koja je kod crnog i orahovog finiša istaknuta matiranom sivom bojom, pa Bronze 100 deluju ozbiljnije i robustnije od prethodnika. Neke stvari se ipak nisu promenile, a tu mislimo pre svega na kvalitet završne obrade: sve do poslednjeg detalja izvedeno je bez mane, pa Bronze u ovom pogledu ponovo zadaju domaći zadatak konkurenciji.

U prosečnom dnevnom boravku teško da ćete moći da dobijete dublji bas i iz većih podnostojećih zvučnika.

Primenjena tehnička rešenja unapređena su po ugledu na skuplje serije, pa na prednjoj strani nailazimo na saćastu metalnu mrežicu visokotonca, koja se koristi i kod serija Silver i Gold i za koju proizvođač navodi da je u potpunosti akustički transparentna. Kupolasta membrana prečnika 25 milimetara izvedena je u poznatoj tehnologiji C-CAM (Ceramic-Coated Aluminium/Magnesium) i dodatno pozlaćena na spoljašnoj površini, a smeštena je u novi Uniform Dispersion usmerivač.

Ispod visokotonca smeštena je srednjetonsko-niskotonska jedinica, prečnika čak osam inča (203 mm), što je još jedan važan novitet u ovoj seriji. Velika membrana mid-basa takođe je izvedena u C-CAM tehnologiji, uz već prepoznatljivo odsustvo poklopca za prašinu u središtu, čime je površina u celosti iskorišćena za stvaranje zvučnih talasa. Pored toga, na membrani je primenjena nova tehnologija DCM (Damped Concentric Mode), za koju proizvođač navodi da pruža puniji zvuk i dublji bas, uz zadržavanje čiste i precizne prezentacije.

Kabinet zvučnika izrađen je od medijapana srednje gustine (MDF), s debljinom zidova od 15 milimetara, dok je prednja strana ojačana do debljine od 21 milimetra. Pored ovoga, dodatnu meru u borbi protiv neželjenih vibracija predstavljaju strukturna ojačanja u unutrašnjosti kabineta, kao i poznati single bolt-through sistem, čime se eliminiše kruta veza između mid-bas jedinice i frontalnog bafera. Usled povećanog prečnika mid-bas drajvera, otvor bas-refleksa je kod novih Bronze 100 premešten na zadnju stranu, uz izvedbu u već poznatoj HiVe II tehnologiji za smanjeno vrtloženje i poboljšan protok vazduha. Ispod porta se nalazi panel s dva para pozlaćenih metalnih terminala veoma kvalitetne izrade, koji omogućuju bi-wiring i bi-amping, dok je kompletno ožičenje u unutrašnjosti izvedeno PureFlow kablovima od bakra bez primesa kiseonika (OFC).

Test

Uz nominalnu impedansu od osam oma i deklarisanu osetljivost od 87 decibela, Bronze 100 ne predstavljaju posebno težak zadatak za pokretanje, a povezivanje s višestruko skupljim pojačalom Exposure 2010S2 i D/A konverterom Chord 2Qute dopustilo je da u potpunosti prikažu sve svoje vrline i mane. Kako ove Bronze više nisu tako mali zvučnici, a njihova genetska predispozicija nam ukazuje na određenu zahtevnost u pogledu prostora, potrebno je obratiti pažnju na pozicioniranje i zakretanje (toe-in). Nakon malo eksperimentisanja, u našoj prostoriji srednje veličine pokazalo se da udaljenost zvučnika od zadnjeg zida mora biti najmanje 40 centimetara, uz sasvim blagi toe-in zarad poboljšanog fokusa.

Kako je samo jedan pogled na mid-bas jedinicu dovoljan da probudi određena očekivanja u pogledu najnižih tonova, kritičko slušanje započeli smo ocenjivanjem basa. Donji opesg zaista je odlično prikazan, uz sposobnost zvučnika da se spuste prilično duboko – zapravo, u prosečnom dnevnom boravku teško da ćete moći da dobijete dublji bas i iz većih podnostojećih zvučnika, a da ne morate da ih izvučete na sredinu sobe. Druga značajna stvar jeste da duboke tonove prati odgovarajuća masa, koja povremeno čak prerasta gabarit kabineta, pa Bronze 100 nesumnjivo donose poželjni faktor oduševljenja i moćan disko-efekat, na koje je teško ostati ravnodušan. Ritam koji izlazi iz ovih kutija je snažan i upečatljiv, a niskotonska podloga je postojana čak i kad sistem upotrebite kao zvučnu pratnju tokom gledanja filmova. Konačno, niski tonovi su odlično definisani u svim okolnostima, pa su najdublji basovi, ali i složene i brze deonice u gornjim basovima prikazani jasno i bez sužavanja pozornice.

Srednji deo spektra nadovezuje se na basove čistom i otvorenom prezentacijom. Iako su Monitor Audio zvučnici poznati po direktnom prikazu i svetlijem tonskom balansu, rekli bismo da se i to polako menja – kolorit je bliži neutralnom, a srednji tonovi pružaju dobru ravnotežu između preciznosti i baršunaste slojevitosti. Preciznost je na veoma visokom nivou, a izobilje detalja prikazano je sasvim jasno, čak toliko da povremeno može skrenuti pažnju slušalaca s osnovnog toka muzike. Naime, kod kompleksnijih izvođenja, kao što su orkestarska dela klasične muzike, Bronze 100 ne uspevaju uvek da postave tonove po hijerarhiji i da se usredsrede na određene grupe instrumenata, pa može doći do gubitka fokusa.

Uprkos povećanom prečniku mid-bas membrane, Bronze 100 zadržavaju blizak kontakt s auditorijumom i pružaju odličan uvid u tanane finese zvuka. Uzavrela atmosfera džez kluba prikazana je uverljivo, uz pregršt ambijentalnih zvukova i žamor publike, dok je pozornica prilično dobro rekreirana po svim osama. Preciznom prikazu veoma doprinose pozlaćene C-CAM membrane visokotonaca, koje kao da ne poznaju granice u pogledu rezolucije. Visoki tonovi ocrtani su uz savršenu definiciju i jasnoću, u tolikoj meri da, ukoliko ste naviknuti na manje rezolutivne zvučnike, ovo može predstavljati teškoću u početku. Jednostavno, količina prikazanih detalja će učiniti da mnoge poznate numere poslušate ponovo. S druge strane, ista vrlina može se pretvoriti u manu, jer se gornji deo spektra povremeno izdvaja u zasebnu celinu, što dovodi do gubitka koherentnosti pri reprodukciji. Stoga, iako su u pitanju zvučne kutije niže klase, Bronze 100 još kako reaguju na različite izvore i amplifikaciju, pa preporučujemo pažljivo uparivanje s ostatkom sistema.

Zaključak

Na kraju, vratimo se na rastojanje od zadnjeg zida: navedenih 40 centimetara samo je minimalna udaljenost, a Bronze 100 će vam biti zahvalne ako im pružite još više slobodnog prostora. Ovo je posledica premeštanja bas-refleks otvora na zadnju stranu, ali priznajemo da je u pitanju kompromis koji je doneo i značajne prednosti, jer se retko sreću kutije ovog gabarita s toliko snažnim, dubokim i preciznim basom. Povežite ih na kvalitetan i stabilan ostatak sistema, čak i višeg ranga, a Monitor Audio Bronze 100 će to umeti da iskoriste i uzvratiće vam detaljnim i transparentnim zvukom, koji znatno premašuje njihovu skromnu cenu.

Monitor Audio Bronze 100
Preporučena snaga pojačala: 30-100 W
Frekvencijski opseg (-6 dB): 52 Hz – 25 kHz
Osetljivost (1 W / 1 m): 87 dB
Impedansa: 8 oma
Topologija: 1x203 mm mid-bas, 1x25 mm visokotonac
Dimenzije (ŠxVxD): 231x376x325 mm
Masa: 7,8 kg
Cena: 390 evra
4Audio, 011/770-4320
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac
Odličan kvalitet izrade.
Klasičan i elegantan dizajn.
Transparentnost i definicija.
Moćan i precizan bas.
Zahtevaju više prostora.
4.2