Meze 99 Classics

Kako odmah postati klasika?

Ono što nije bilo moguće u socijalizmu, postalo je ostvarljivo zahvaljujući crowdfundingu i pretvorilo se u uspeh.

dsc_7381-copy

Za razliku od drugih socijalističkih zemalja, Rumunija nije imala sopstvenu audio niti video industriju čiji bi biseri danas bili vredni pomena. Međutim, pre nekoliko godina situacija se promenila kad je startap firma Meze, koju je osnovao nagrađivani industrijski dizajner Antonio Meze, preseljena u Rumuniju, gde je danas vodi tim mladih i uspešnih Rumuna s Mezeom na čelu.

Celokupna zvučna slika veoma je uravnotežena i nije nimalo naporna, a pozornica ne beži izvan glave.

Meze Headphones proizvodi klasične i portabl slušalice, koje su, na mnogo načina, projektovane i konstruisane iz početka, a najbolja ilustracija je aktuelni model 99 Classic, koji smo dobili na test. Meze je odabrao da zaštitni znak firme bude drvo, pa su tako i ove slušalice od pažljivo birane i 18 meseci sušene orahovine, izrađene na CNC mašini sa pet osa, a zatim ručno obrađene i lakirane, tako da svaki par čine unikatne šare drveta. Glodanje jednog para traje do osam sati, a čitav proces obrade, brušenja i lakiranja traje oko mesec i po. Meze navodi da je orahovina odabrana ne samo zbog prefinjenih šara nego i njegovih akustičkih osobina. U komori se nalazi po jedna 40-milimetarska full-range jedinica od milara s neodimijumskim magnetom, a slušalice naležu preko obloge od memorijske pene presvučene eko-kožom, što možda nije luksuzno, ali je svakako higijenski bolje rešenje. Rajf slušalica od pocinkovane legure čelika i mangana drži zajedno slušalice, koje su ogibljene u sredini, i fiksiranog je obima, a za podešavanje služi pomični meki oslonac za glavu. Ovim sistemom postižu se puna udobnost i sasvim blag pritisak, koji ne opterećuje. Svaka slušalica ima pozlaćeni ulaz za 3,5-milimetarski džek. U luksuznom pakovanju se, uz slušalice, isporučuju polutvrda futrola, dvometarski kabl sa omotom od kevlara, kabl za iPhone s mikrofonom i komandama i avionski adapter. Ovaj model se proizvodi u tri varijante: orahovini s pozlaćenim ili silver detaljima i javorovini s belom kožom. Sve tri varijante izgledom podsećaju na najskuplje Grado modele. Uprkos korišćenim materijalima, 99 Classics imaju masu od svega 260 grama, što ih savršeno uklapa u portabl kategoriju, mada su po dimenzijama sve samo ne kompaktne.

Classics slušalice su napravljene i sastavljene bez upotrebe lepka, već isključivo pomoću zavrtanja i matica. Naravno, i bez plastičnih delova. U eri jeftinih rešenja, poput lepljenih baterija u mobilnim telefonima, ovakva izrada je znatno skuplja, ali njena prednost je opravljivost slušalica i zamena jednog od preko 70 delova, koliko ih ima. Štaviše, Meze ne samo da nudi uobičajeni garantni rok već i trajnu dostupnost delova i opravljivost. Ovo, međutim, ne bi trebalo pogrešno protumačiti kao doživotnu garanciju.

Slušni test
Najmanji problem kod slušalica jeste jak bas, i to se obično postiže podizanjem frekvencije gornjeg basa, što se posledično odražava i na srednji opseg, sve dok se na glasnim nivoima ne pretvori u zujanje. Meze ima primetno jak i dubok bas, ali on ne presvirava srednji opseg i vokale. U elektronskoj muzici čak se i mikrodinamika sintisajzera u basu jasno prikazuje. Dok je srednji opseg na vokalima i instrumentima veoma čist, primetna je njegova blaga povučenost. Kad smo pogledali frekvencijski odziv, postalo je jasno i zbog čega: jedinice imaju pad od nekoliko decibela u zoni od dva do pet kiloherca, gde se nalaze detalji koji vokale čine razgovetnijim. Nije jasno da li je ovo bila namera konstruktora, koji u opisu navodi prirodan zvuk umesto “tvikovanih frekvencija”, ali je činjenica da, s druge strane, upravo ova odlika omogućava glasnije slušanje bez napora. Svakako, ono što najviše utiče na ugodnost slušanja jesu visoke frekvencije, a kad se one pažljivije slušaju, prema njihovom kvalitetu postajete kritičniji. Visoki tonovi su odlično integrisani sa ostatkom opsega, a činele i perkusije nikada ne zvuče oštro; takođe, vredi naglasiti da na različitim muzičkim materijalima visoki opseg ne čini sliku ni svetlijom ni tamnijom nego što ona jeste.

dsc_7386-copy

I, naravno, dinamika: 99 Classics zvuče veoma živahno, na momente čak i sirovo, bez ravnog prizvuka i kompresije. Celokupna zvučna slika veoma je uravnotežena i nije nimalo naporna, a pozornica ne beži izvan glave, kako to ume da se dešava kod zatvorenih slušalica.

U eksterijeru, slušalice prvo stvaraju blagi osećaj nelagodnosti, jer imate osećaj da ste na glavi zaboravili komad kućnog nameštaja. Osim toga, ovo zaista nisu slušalice koje ćete poželeti da nosite na sportskom treningu. Ali, na stranu estetska razmatranja, 99 Classics obezbeđuju odličnu izolaciju od okolnog fona i, naravno, pružaju onoliko kvaliteta koliko ga isporučuje mobilni uređaj. Jedina zamerka je što specijalni kabl nema komande za glasnoću, već samo za prebacivanje numera i start/stop.

Konačno, treba primetiti i da drvo svakako daje svoj doprinos ukupnom kvalitetu zvuka: prvo zato što pri dodirivanju ili lupkanju slušalica dok su na glavi nema onog tipičnog plastičnog, šupljeg zvuka; a onda i zato što su sve frekvencije, pre svega bas, suptilno zaokružene i atenuirane, bez rezonance kućišta.

Ako ovih dana razmišljate o novim slušalicama, možda će vam biti teško da poklonite poverenje i tri stotine evra jednom malo poznatom imenu, koje, uz to, nije prisutno na našem tržištu. Međutim, u ovoj cenovnoj kategoriji teško je naći im takmaca po zvuku, a po izradi su tek bez premca.

PLUS
Evropski nivo izrade i detalja.
Izvanredan bas i jasnoća celog opsega.

MINUS
Levi i desni kanal nisu obeleženi.
Neznatno uvučeni srednji opseg.

Princip rada: dinamičke, zatvorene, on-ear
Topologija: full-range
Frekvencijski opseg: 15 Hz – 25 kHz
Osetljivost: 103 dB (1 kHz, 1 mW)
Impedansa: 320 Ω
Preporučena snaga: 30 mW (max. 50 mW)
Masa: 260 g
Cena: 309 €
www.mezeheadphones.com
Reader Rating9 Votes
48
48
Ocena čitalaca