Martin Logan Mikros 90

Sofisticirani izgled

Američki Martin Logan, poznat po svojim elektrostatičkim uređajima, krenuo je u avanturu modernizacije portfolija svojih proizvoda. Mikros serija slušalica još jedan je korak u tom pravcu.

DSC_1449

Elektrostatički zvučnici po kojima je Martin Logan prepoznatljiv nisu namenjeni širokoj publici, već onim audiofilima koji imaju specifičan ukus za zvuk, ali i estetiku. Njihova visoka cena ranije je diktirala da se mogu pronaći samo u high-end sistemima, ali su u Martin Loganu konstruisali i daleko pristupačnije zvučnike poput modela Electromotion. Zatim je napravljen još jedan korak bliže kupcima predstavljanjem serije Motion, da bi proces modernizacije bio nastavljen sa aktivnim bežičnim zvučnikom Crescendo. Nedavno je lansirana i serija slušalica Mikros, koja za sada poseduje samo dva modela.

Ako volite da slušate akustične gitare ili perkusije, Mikros 90 će vam se sigurno dopasti.

Već na prvi pogled Mikros 90 ostavlja snažan utisak, što znači da u Martin Loganu nisu želeli da budu samo još jedan proizvođač slušalica. Njihova ideja je očigledno bila da naprave sofisticirani proizvod na istom nivou kao što su i njihovi zvučnici. U ponudi su još jedne slušalice, ali in-ear sa oznakom Mikros 70, koje nažalost distributer nema u ponudi.

Mikros 90 su on-ear slušalice i dolaze u luksuznom pakovanju – tvrdoj kutiji s kvalitetnom štampom i štampanim slovima u srebrnoj boji. U kutiji se nalazi elegantna torbica s vidljivim reljefima veštačke kože i karakterističnom šarom Martin Logan logotipa. Torbica je tvrda, tako da će potpuno osigurati slušalice od eventualnih fizičkih oštećenja. Pored slušalica, u paketu se samo nalaze papirić sa uputstvom, kabl i adapter s malog na veliki priključak. Kabl je dugačak oko 115 centimetara i na njemu se nalaze tri tastera za upravljanje razgovorima ili muzikom. Slušalice su sertifikovane za iOS uređaje, dok proizvođač ne garantuje kako će tasteri reagovati na ostalim modelima telefona. Mi smo testirali ove slušalice sa LG G3 i reagovao je samo srednji taster, koji je pauzirao reprodukciju. Ovo je sasvim regularna pojava prouzrokovana širokim spektrom Android telefona.

Dizajn
DSC_1448Otvaranje kutije Mikros 90 slušalica neko je poredio sa otvaranjem kutije novih italijanskih cipela. Zaista, Mikros 90 deluju veoma luksuzno, mada na njima koža, naravno, nije prava već veštačka, pa je samim tim i nedostajao karakterističan miris. Rezonatori su presvučeni veštačkom kožom i samo središnji deo je od plastike, na kojoj je šara Martin Logana. Kompletan rajf je presvučen opšivenom veštačkom kožom, a unutar se nalazi sunđer, koji je tvrđi, pa zaključujemo da je dobro upregnut. Od niklovanih delova tu su tanki prstenovi oko rezonatora i spojevi koji se izvlače. Inače, rezonatori se mogu izvući po dva centimetra, što je sasvim dovoljno. Proizvođač navodi da se jastučići mogu menjati, te da zbog dobre izolacije pružaju smanjivanje buke i do 92 procenta.

Kada ih prvi put stavite na glavu, uslediće blagi šok – Mikros 90 imaju veoma snažnu silu pritiskanja, koja se gotovo u potpunosti usmerava na uši, a ne i na vrh glave. Zbog toga će vam se u prvi mah činiti da su veoma neudobne, što zapravo nije tačno. Ovaj jači pritisak će, pored bolje izolacije, omogućiti i da vam slušalice ne spadaju ni pri većim pomerajima ili trzajima. Priznajemo, nekima se ovo neće dopasti.

Ugrađeni drajver je veličine 35 milimetara, a rezonatori se mogu zarotirati nešto više od 90 stepeni. Slušalice su lagane, te vam neće smetati osim ako vam malo jači pritisak na ušne školjke ne pravi problem. To je zapravo problem samog koncepta on-ear slušalica jer njihova reprodukcija umnogome zavisi od toga kako naležu na ušne školjke.

Test
Mikros 90 smo poslušali preko LG G3, kao i preko Musical Fidelity V90-HPA pojačala za slušalice sa USB ulazom. Muziku smo puštali putem laptopa i pomoću USB kabla AudioQuest Cinnamon. Proizvođač tvrdi da ove slušalice moraju biti usvirane, pa smo ih ostavili jedan radni dan da sviraju na stolu. Krenimo sa opisom od nižeg spektra – bas je adekvatno snažan, s dovoljno mase i kontrole. Nikada vam se neće učiniti da ga ima previše, što je čest slučaj s današnjim slušalicama. Srednjotonski opseg je prirodan i detaljan, mada bi mu prijalo malo više topline. Visoki tonovi su izrazito čisti, a čini nam se da reaguju veoma brzo, pa su tranzijenti odlični. Ako volite da slušate akustične gitare ili perkusije, Mikros 90 će vam se sigurno dopasti. Poslušali smo nekoliko „svetlijih“ snimaka da vidimo da li će muzika početi da nam smeta i, na sreću, to se nije dogodilo. U Martin Loganu su sigurno vodili računa o balansiranosti ovih slušalica, barem onoliko koliko vode računa i o reprodukciji njihovih elektrostatika.

Smatramo da Mikros 90 pružaju maksimum iz svojih dimenzija, te da se ozbiljno približavaju kvalitetom reprodukcije i nekim gabaritnijim slušalicama. Zvučna izolacija je na impresivnom nivou, iako smo veći ljubitelji aktivnih sistema za smanjivanje buke.

Zaključak
Mikros 90 su sveukupno odlične slušalice fantastične izrade i dizajna. Osim prejakog stezanja, nema im se posebno šta zameriti, mada se i ono može regulisati dodatnim izvlačenjem rezonatora iz rajfa. Kvalitet reprodukcije je izrazito visok, sa utegnutim basom i vernim visokim spektrom. Mogle bi da imaju za nijansu više topline, ali su zapravo neutralne. Njihova inicijalno najavljena cena od 300 dolara smešta ih u srednju klasu, a cena kod domaćeg distributera je sasvim adekvatna. Po našem mišljenju, definitivno zaslužuju da se nađu na vrhu liste za slušanje pred konačan izbor.

PLUS
Luksuzan dizajn.
Prirodna reprodukcija.
Kvalitetna izrada.

MINUS
Snažniji pritisak na ušne školjke.

Sistem: dinamičke Tip: on-ear Frekvencijski opseg: 6 Hz - 22 kHz Prečnik zvučničke jedinice: 35 mm SPL (30 mW): 112 dB Povezivanje: mini-džek 3,5 mm Dodatno: mikrofon Masa: 163 g Cena: 225 evra
Reader Rating0 Votes0
-
Ocena čitalaca