Marantz PM6006 & CD6006

Ideali niže klase

Za uspeh na tržištu i veliku popularnost među ljubiteljima dobrog zvuka širom sveta Marantz može da zahvali dobrom tajmingu u predstavljanju novih modela, ali i odličnom osećaju za neophodne modifikacije – dobra rešenja se usavršavaju, manje uspela povlače, a dizajn uvek ostaje prepoznatljiv i autentičan.

Primetna je besprekorna usklađenost ovih uređaja u pogledu kolorita i karaktera reprodukcije.

Kompanija Marantz, izvorno američka, a već 15 godina u vlasništvu japanske korporacije D&M Holdings, upravo je u procesu obnavljanja ponude stereo-uređaja. Kao što znamo, tržišni život dvokanalnih modela je znatno duži nego kod surround uređaja, koji dobijaju osvežena izdanja svake godine, pa se i zamena daleko željnije iščekuje u audiofilskim krugovima. Pored integrisanog pojačala PM-10 i SACD plejera SA-10, koji pripadaju višem segmentu, nedavno su predstavljeni integrisano pojačalo PM6006 i CD plejer CD6006, koji bi, po tradiciji, trebalo da čine okosnicu prodaje u nižoj klasi. Naknadno se očekuje predstavljanje ostalih modela serija 5000, 7000 i 8000, kao i još prestižniji modeli visoke klase.

Pojačalo
Pogled na specifikacije i mogućnosti integrisanog pojačala PM6006 pokazuje zašto upravo serija 6000 uživa veoma veliku popularnost na mnogim tržištima. Kontinualna snaga od 45 vati po kanalu, pri otporu od osam oma, sasvim je dovoljna za pokretanje manje i srednje zahtevnih zvučnika i ispunjavanje prostorija srednje veličine dobrim zvukom. Pored četiri linijska i jednog gramofonskog MM ulaza, na zadnjoj strani prisutna su dva optička i jedan koaksijalni digitalni ulaz, koji prihvataju fajlove rezolucije 192 kiloherca i 24 bita, kao i osam zvučničkih terminala za bi-wire ili povezivanje dva para zvučnika. Zvučnički terminali su izvedeni u potpunosti od metala s pozlatom, a svi RCA priključci, kao i izlaz za slušalice, takođe su pozlaćeni. Odvojivi IEC strujni kabl po želji može biti zamenjen nekim kvalitetnijim, a na prednjem panelu je smešten izlaz za slušalice pune veličine (6,35 mm).

DSC_7313 copy

Prema izgledu, za PM6006 se može reći da je tipičan Marantz novije generacije, s prednjim panelom koji je pomoću uspravnih žlebova podeljen na tri celine. Središnja ima najveću površinu i iskorišćena je za smeštaj manjih kružnih komandi za korekciju zvuka (bass i treble) i regulaciju balansa, postavljanje sitnih okruglih tastera za odabir parova zvučnika (A/B) i aktiviranje funkcija Loudness i Source Direct, dok se prikaz aktivnog izvora obavlja pomoću atraktivne crne trake s LE diodama plave boje. Bočni segmenti prednjeg panela blago su zaobljeni unazad i prilično oslobođeni komandi, izuzev prekidača za uključivanje, koji je smešten na levom panelu. Tu su još dve velike kružne komande koje služe za odabir izvora i kontrolu glasnoće, a postavljene su tačno na žlebovima pa jednakim delovima zahvataju središnji deo i bočne delove. Kod testiranog pojačala, središnji deo i velike kružne komande izvedene su od metala, a bočni segmenti i manje komande od kvalitetne plastike – razlika u finišu materijala jeste primetna, ali ne remeti vizuelni sklad, pa je smatramo prihvatljivim kompromisom u ovoj cenovnoj klasi.

DSC_7323 copy

Konstrukcija kućišta izvedena je konvencionalno, sa čvrstom metalnom šasijom i jednodelnim poklopcem koji obuhvata gornju i bočne strane. Pojačalo obiluje prorezima za hlađenje, čak i na donjoj strani, a snažnom vizuelnom utisku doprinose masivne hromirane nožice. Unutrašnjost je pregledna, a na uzdužno postavljeni aluminijumski hladnjak zalepljena su dva komplementarna para izlaznih tranzistora Sanken C4467 i A1694. Levo od hladnjaka smeštena je sekcija napajanja, sa Shottky diodama i torusnim transformatorom srednje veličine, koji je u potpunosti oklopljen. Desni deo je zauzela štampana ploča sa elektroniskim komponentama, među kojima dominiraju dva elektrolitska kondenzatora Nichicon Audio, kapaciteta 10.000 mikrofarada po komadu. Takođe, primetna je zasebna, izdignuta štampana pločica za potenciometar i prateće komponente komande za glasnoću, dok je digitalna sekcija smeštena u zasebno, potpuno oklopljeno kućište i opremljena D/A konverterom Cirrus Logic CS4398. Kad se sve uzme u obzir, jasno je da PM6006 ne donosi drastična unapređenja u odnosu na prethodnika, već se pre može govoriti o finom usavršavanju već odličnog uređaja. Proizvođač navodi da je novi model strujno potentniji, kao i da raspolaže jednim digitalnim ulazom više, što nije malo kad se uzme u obzir da je cena zadržana na nivou pređašnjeg modela.

CD plejer
Poput pojačala, CD plejer CD6006 predstavlja unapređeno izdanje prethodnog modela. Dizajn prednjeg panela i opšti kvalitet izrade takođe su istovetni kao kod PM6006, a dva uređaja se savršeno vizuelno uklapaju zahvaljujući istoj širini, ali i visini kućišta. Naravno, raspored na prednjem panelu je drugačiji, pa ovde centralnu poziciju zauzima dot-matriks displej, a iznad njega smeštena je fioka za disk. Levo i desno od njih, uspravno su postavljena dva reda od po tri okrugla tastera, koji služe za kontrolu reprodukcije, dok se u donjem delu nalaze USB-A port za priključivanje prenosive memorije, taster za odabir izvora i 6,35-milimetarski izlaz za slušalice s kontrolom glasnoće. Zaobljeni bokovi su i na CD plejeru potpuno pusti, uz izuzetak prekidača za uključivanje na levoj strani.

DSC_7298 copy

Nakon uklanjanja jednodelnog poklopca koji obuhvata gornju i bočne strane, ukazao nam se pogled na unutrašnjost, sa elektronikom koja je raspoređena na nekoliko štampanih ploča. Mehanizam diska nosi oznaku CJDKT690, a u pitanju je jednostavan i pouzdan sklop, koji se može naći i u prethodnim modelima CD6005 i CD6004. Na levoj strani smešten je EI transformator solidnih dimenzija za CD plejer, kao i dva nešto veća elektrolitska kondenzatora Nichicon Super Through, kapaciteta 1.000 mikrofarada po komadu. U središnjem delu, iza mehanizma za disk, postavljena je digitalna sekcija sa D/A konverterskim kolom Cirrus Logic CS4398, dok se na poziciji transivera digitalnog signala nalazi kolo Asahi Kasei AKM4104ET. Analogna sekcija smeštena je na desnoj strani, a na zadnjem panelu prisutan je jedan linijski RCA izlaz. Pored toga, na raspolaganju su po jedan koaksijalni i optički digitalni izlaz ukoliko se CD6006 koristi samo kao transport, a postavku na zadnjoj strani kompletira priključak za strujni kabl IEC tipa.

Savršen par
Pojačalo i CD plejer se isporučuju s kompletnom pratećom opremom, koja obuhvata brze vodiče u štampanoj formi, kompletna korisnička uputstva na CD-u, strujne kablove i daljinske upravljače s baterijama. Daljinci su potpuno isti i nose oznaku RC003PMCD, a odlikuju se punim dimenzijama i mogućnošću kontrole celog Marantzovog sistema. Takođe, uz CD plejer se dobija interkonekcioni kabl osnovnog kvaliteta kako bi komponente odmah mogle biti puštene u rad.

DSC_7315 copy

U prvom delu testiranja, komplet iz Marantza povezali smo s regalskim zvučnicima KEF Q300, koji se cenom savršeno uklapaju u ovaj sistem. Nakon neophodnog perioda razrade, PM6006 i CD6006 su nam pružili izuzetno prijatnu reprodukciju, sa solidnom širinom scene i nešto toplijim tonalnim balansom. Muzikalnost ovih uređaja je na veoma, veoma visokom nivou i zaista se retko sreće u ovoj klasi, pa u tom smislu pojačalo i plejer mogu parirati i dvostruko skupljim spravama. Takođe, primetna je njihova besprekorna usklađenost u pogledu kolorita i karaktera reprodukcije, što na najbolji način ističe njihove pozitivne osobine i čini da kao sistem zvuče skuplje nego što jesu. Snaga pojačala je više nego dovoljna za obilje dinamičnih i čvrstih niskih tonova, uz zaista sjajnu brzinu u gornjim basovima. Pomenuta toplina, koja čini basove prijatno mekanim bez gubitka definicije, prisutna je i u srednjem delu spektra. Tonovi su rafinirani, količina detalja više nego zadovoljavajuća, a vokali predstavljaju pravo zadovoljstvo za slušanje. U najvišem delu opsega dinamika je nešto slabija, ali i dalje dovoljna da prikaže višeslojnu zvučnu sliku prilikom reprodukcije kakvog orkestarskog dela.

mar001

Iako predstavljaju dobar izbor u pogledu cenovne klase, KEF Q300 ipak nisu u stanju da prikažu sve što ovaj tandem može, u šta smo se uverili prelaskom na podnostojeće kutije Dali Opticon 6. Uz dva mid-bas drajvera prečnika 6,5 inča, PM6006 nam je pokazao veoma dobru kontrolu najnižih tonova, koji su se sada spuštali dublje i bili znatno masivniji bez gubitka definicije. Otvorenost Dalijevih zvučnika znatno je više prijala Marantzovom paru, pa je pozornica dobila na dimenzijama, uz direktniju prezentaciju i mnogo više vazduha oko instrumenata. Takođe, odlični ribonski visokotonci pružili su priliku za bolje i svestranije prikazivanje visokih tonova i pokazali da duo iz Marantza i te kako ume da zareži i kreira oštar, pršteći zvuk električne gitare. Dakle, prema našem iskustvu, za najbolje rezultate potrebno je odabrati zvučnike direktnog i otvorenog prikaza, te nešto svetlijeg tonalnog balansa.

Just add speakers
U pogledu kvaliteta izrade i mogućnosti, testirane komponente za zbirnu sumu od nepunih 1.000 evra pružaju zaista mnogo toga. Pored reprodukcije sa CD-a, omogućeno je povezivanje pet analognih (uključujući gramofon) i tri digitalna izvora, priključivanje dva para zvučnika, reprodukovanje s prenosivih memorija i uživanje u muzici pomoću slušalica. Zvuk uređaja, i odvojeno i zajedno, zaista je odličan i Marantzi se svim silama trude da prevaziđu svoj cenovni razred, što im polazi za rukom u velikoj meri. Jedino donekle zbunjuje odluka proizvođača da upotrebi isto DAC kolo u pojačalu i plejeru. Iako je u pitanju čip odličnog zvuka, još uvek najbolji u ponudi proizvođača Cirrus Logic, CS4398 je prisutan na tržištu već 14 godina, a poslednje modifikacije izvršene su još 2005. Možda je Marantz, barem u slučaju CD plejera, mogao da se okrene nekom modernijem pandanu iz koga bi se moglo izvući još više dobrog zvuka jer je poznato da digitalni domen poslednjih godina ostvaruje daleko najveći napredak u hi-fi industriji.

PLUS
Odličan kvalitet izrade.
Prepoznatljiv i funkcionalan dizajn.
Digitalni ulazi.
Zvuk na pragu klase iznad.

MINUS
Traže pažljiv odabir zvučnika.

PM6006
Kontinualna snaga: 2x45 W na 8 oma
Frekvencijski opseg: 10 Hz - 70 kHz Damping faktor: 100
Izobličenja THD: 0,08%
Analognih ulaza: 5
Analognih izlaza: 1
Digitalnih ulaza: 3
Broj izlaza za zvučnike: 2
Izlaz za slušalice: 6,35 mm
Dimenzije (ŠxVxD): 440x105x370 mm
Masa: 7,6 kg
Cena: 549 evra
CD6006
Mediji: CD, CD-R/RW
Formati: CD-A, WMA, MP3, AAC
D/A konverter: Cirrus Logic CS4398
Frekvencijski opseg: 2 Hz - 20 kHz
Odnos signal/šum: 110 dB
Izobličenja THD: 0,002%
Analogni izlazi: 1x RCA
Digitalni izlazi: koaksijalni, optički
Izlaz za slušalice: 6,35 mm
Dodatno: USB-A
Dimenzije (ŠxVxD): 440x105x340 mm
Masa: 6,5 kg
Cena: 449 evra
Player, 011/3347-615
Reader Rating34 Votes72
72
Ocena čitalaca